Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Συναδελφοι την βοηθεια σας!

Θελω να φτιαξω μερικα μποστανια (με σανιδες) για να καλλιεργω διαφορα λαχανικα, μελιτζανες, πιπεριες, αγγουρακια, ντοματες μεχρι πεπονια και φραουλιτσες.

Ο χωρος εχει καλη ηλιοφανεια, ειναι περιπου 65τμ και το χωμα ειναι ταλαιπωρημενο (πηλος το ειπε καποιος γνωστης).
TxqhkN9h.jpg

Το αυτοματο ποτισμα θα το φτιαξω εγω, καθως θα επεκτεινω το υπαρχον.

Το ερωτημα ειναι πως θα ετοιμασω καλυτερα το (υπ)εδαφος για την καλλιεργεια. Αρχικα λεω θα το σκαψω ολο ( ~15εκ,) με ηλεκτρικο σκαπτικο. Μετα ομως?
Καποιος μου ειπε για ~500 λιτρα φυτοχωμα και ~500 λιτρα κομπόστ. Μηπως ειναι πολυ? Λιγο? Μηπως δεν χρειαζεται το ενα η το αλλο? Μηπως χρειαζεται κατι αλλο?

Να πω οτι οι απαιτησεις μου για ποιοτικο αποτελεσμα δεν ειναι μεγαλες αφου το εγχειρημα κυριως το κανω για τη χαρα!

Αυτό ειναι που εβαλε ο Παναγιώτης.

Πραγματικα στις ελιες με τους ορθίτες εκανε απιστευτη δουλεια.
Και μιλαμε για κλαδια 15+ εκ.
Σε ευχαριστώ πολύ. Στα 350cm είναι η πιο value for money επιλογή.
Στα 400cm εντόπισα και τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:

Husqvarna - 525PT5S βενζινοκίνητο

Husqvarna 530iPT5 μπαταρίας [μαζεμένο είναι 260 cm κάπως πιο βολικό].

Θελω να φτιαξω μερικα μποστανια (με σανιδες) για να καλλιεργω διαφορα λαχανικα, μελιτζανες, πιπεριες, αγγουρακια, ντοματες μεχρι πεπονια και φραουλιτσες.

Ο χωρος εχει καλη ηλιοφανεια, ειναι περιπου 65τμ και το χωμα ειναι ταλαιπωρημενο (πηλος το ειπε καποιος γνωστης).
TxqhkN9h.jpg

Το ερωτημα ειναι πως θα ετοιμασω καλυτερα το (υπ)εδαφος για την καλλιεργεια. Αρχικα λεω θα το σκαψω ολο ( ~15εκ,) με ηλεκτρικο σκαπτικο. Μετα ομως?
Καποιος μου ειπε για ~500 λιτρα φυτοχωμα και ~500 λιτρα κομπόστ. Μηπως ειναι πολυ? Λιγο? Μηπως δεν χρειαζεται το ενα η το αλλο? Μηπως χρειαζεται κατι αλλο?

Να πω οτι οι απαιτησεις μου για ποιοτικο αποτελεσμα δεν ειναι μεγαλες αφου το εγχειρημα κυριως το κανω για τη χαρα!

Μιχάλη, δυστυχώς ο πηλός δεν είναι το κατάλληλο χώμα. Επίσης, αν βλέπω καλά, έχεις πολλές πέτρες.
Κανονικά θέλει σκάψιμο και κοσκίνισμα ώστε να φύγουν οι πέτρες και οι ρίζες από τα αγριόχορτα, αλλά μιλάμε για ΠΟΛΛΗ δουλειά, πολλά μπάζα και στο τέλος θα χρειαστουν προσμίξεις με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Μια σχετικά γρήγορη λύση, είναι να οριοθετήσεις το μποστάνι και να σκάψεις την ανάλογη περιοχή σε βάθος περίπου 20cm. Το βάθος θα το καθορίσει το τι θα βρείς από κάτω (δεν είναι σπάνιο να βρίσκουμε μπάζα από την οικοδομή). Το χώμα που θα βγάλεις, δεν το χρησιμοποιείς.

Γεμίζεις την περιοχή που έσκαψες με κάποιο μίγμα. Μία σχετικά καλή και οικονομική λύση, είναι το κοσκινισμένο χώμα κήπου, εμπλουτισμένο με τουλάχιστον 50% κομποστ. Δυστυχώς αυτή η λύση θέλει πολλή προσοχή, γιατί μπορεί να σου δώσουν πηλό με πέτρες και φυτόχωμα. Για κάποιο λόγο, εδώ στην Αθήνα "θεωρούν" τον πηλό κοκκινόχωμα. Μιλάμε πάντα για ποσότητες σε bigbag των 1.000lt.

Μια πιο απλή λύση, είναι η κατασκευή ζαρτινιέρας με τάβλες (κλειστή από κάτω), γεωύφασμα και γέμισμα. Για το υλικό γεμίσματος, υπάρχουν πολλές απόψεις, αλλά φυτόχωμα με κομπόστ μια χαρά ακούγεται.
Αφού μιλάμε για μποστάνι, θα χρειαστεί και ψεκασμός (για λίπασμα δεν λέω, γιατί πιθανότατα να μην βάλεις). Εδώ ρωτάς τον γεωπόνο, σε σχέση με τον τελευταίο ψεκασμό, πότε είναι ασφαλές να καταναλωθούν αυτά που θα βγάλεις.

Μιχάλη, δυστυχώς ο πηλός δεν είναι το κατάλληλο χώμα. Επίσης, αν βλέπω καλά, έχεις πολλές πέτρες.
Κανονικά θέλει σκάψιμο και κοσκίνισμα ώστε να φύγουν οι πέτρες και οι ρίζες από τα αγριόχορτα, αλλά μιλάμε για ΠΟΛΛΗ δουλειά, πολλά μπάζα και στο τέλος θα χρειαστουν προσμίξεις με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Μια σχετικά γρήγορη λύση, είναι να οριοθετήσεις το μποστάνι και να σκάψεις την ανάλογη περιοχή σε βάθος περίπου 20cm. Το βάθος θα το καθορίσει το τι θα βρείς από κάτω (δεν είναι σπάνιο να βρίσκουμε μπάζα από την οικοδομή). Το χώμα που θα βγάλεις, δεν το χρησιμοποιείς.

Γεμίζεις την περιοχή που έσκαψες με κάποιο μίγμα. Μία σχετικά καλή και οικονομική λύση, είναι το κοσκινισμένο χώμα κήπου, εμπλουτισμένο με τουλάχιστον 50% κομποστ. Δυστυχώς αυτή η λύση θέλει πολλή προσοχή, γιατί μπορεί να σου δώσουν πηλό με πέτρες και φυτόχωμα. Για κάποιο λόγο, εδώ στην Αθήνα "θεωρούν" τον πηλό κοκκινόχωμα. Μιλάμε πάντα για ποσότητες σε bigbag των 1.000lt.

Μια πιο απλή λύση, είναι η κατασκευή ζαρτινιέρας με τάβλες (κλειστή από κάτω), γεωύφασμα και γέμισμα. Για το υλικό γεμίσματος, υπάρχουν πολλές απόψεις, αλλά φυτόχωμα με κομπόστ μια χαρά ακούγεται.
Αφού μιλάμε για μποστάνι, θα χρειαστεί και ψεκασμός (για λίπασμα δεν λέω, γιατί πιθανότατα να μην βάλεις). Εδώ ρωτάς τον γεωπόνο, σε σχέση με τον τελευταίο ψεκασμό, πότε είναι ασφαλές να καταναλωθούν αυτά που θα βγάλεις.
Πφφφφ! Κουράστηκα και μόνο που το διάβασα :-p

• Haha
Reactions: newbie

TxqhkN9h.jpg

Αν κατάλαβα καλά Μιχάλη θέλεις να φτιάξεις υπερυψωμένα παρτέρια με σανίδες. Από το ύψος τους (που πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 εκατοστά) θα εξαρτηθεί και η ποσότητα φυτοχώματος και κομπόστ που θα χρειαστείς. Οπότε υπολόγησε τον όγκο των παρτεριών για να βρεις πόσο χώμα θα χρειαστείς. Δεν θα γεμίσεις τα παρτέρια μόνο με κομπόστ και φυτόχωμα. Μια καλή αναλογία είναι 50% χώμα από τον κήπο σου 25% φυτόχωμα και 25% κομπόστ.

• Like
Reactions: Χιωτης
Ευχαριστω παιδες!

Ναι, υπερυψωμενα παρτερια με σανιδες 12εκ. υψος γιατι τις βρηκα σε καλη τιμη, σανιδες 4μετρες.
Τα 20 εκατοστα βαθος θα ειναι φανταζομαι 10 στο χωμα και 10 πανω απο το χωμα. Οι σανιδες θα μπουν λιγο μεσα στο χωμα.

Ευχαριστω παιδες!

Ναι, υπερυψωμενα παρτερια με σανιδες 12εκ. υψος γιατι τις βρηκα σε καλη τιμη, σανιδες 4μετρες.
Τα 20 εκατοστα βαθος θα ειναι φανταζομαι 10 στο χωμα και 10 πανω απο το χωμα. Οι σανιδες θα μπουν λιγο μεσα στο χωμα.
Σε υπερυψωμένα παρτέρια το ύψος πάνω από την επιφάνεια του εδάφους πρέπει κατ' ελάχιστο να είναι 20 εκατοστά. Αν είναι λιγότερο στην ουσία αναιρείς το σημαντικότερο πλεονέκτημα που είναι η καλή αποστράγγιση. Όσο αφορά το έδαφος του κήπου σου, αν είναι τόσο πολύ αργιλώδες, θα πρέπει να προσθέσεις είτε ποταμίσια άμμο είτε περλίτη για να βελτιωθεί η ικανότητα του εδάφους να αναπνέει. Διαφορετικά θα κρατά πολύ νερό, θα λασπώνει και θα σαπίζουν οι ρίζες των φυτών σου.

• Like
Reactions: newbie
Μιχάλη, σκέψου μήπως φυτέψεις μόνο το 1/4 του χώρου με όλα τα κηπευτικά που γράφεις, μετά βλέπεις πως πάει και του χρόνου πράττεις ανάλογα. Έχε υπόψη ότι το 8Χ8 θα έχει και αρκετά έξοδα με το πότισμα.
Παράλληλα, ξεκίνα και κανένα πρότζεκτ για οικιακό κομπόστ να 'χεις πρώτη ύλη για του χρόνου.

• Like
Reactions: Χιωτης
Ναι ευχαριστω πολυ, δεν υπάρχει βιασυνη, καλη ιδεα το οικιακο κομποστ μιας που υπάρχει χώρος τριγυρω, αλλα το πιο σημαντικό είναι η πολύτιμη γνωση που μαζευεται απο τις συμβουλες και τις απόψεις 👍

Εν τω μεταξυ παραθετω, ετσι προς πληροφορηση μας, μια απαντηση που μου εστειλε στο viber ενα φιλαρακι γεωπονος απο το στρατο!!
Δεν το πιστευα ποσες φορες σκρολαρα την οθονη και δεν τελειωνε η απαντηση :)

Φιλε μου άκου την συμβουλή μου.
Επειδή ο πηλός είναι πολύ συνεκτικός, αν δεν τον κάνεις αφράτο δεν θα στραγγίζει το νερό του ποτίσματος και τα φυτά θα σαπίζουν. Για αυτό αρχικά κάντε σκάψιμο με τσάπα ή με φρέζα που είπες ότι έχεις σε βάθος 30-40 εκατοστά και φρόντισε να σπάσουν όλοι οι μεγάλοι σβόλοι του πηλού. Για να φυτέψεις δεν αρκεί το φυτόχωμα. Χρειάζεσαι επιπλέον κομπόστ (για οργανική ουσία) και στην περίπτωση που ο πηλός είναι πολύ βαρύς καλό είναι να προσθέσεις και άμμο ποταμίσια (όχι θαλασσινή). Η καλύτερη αναλογία είναι: 40% φυτόχωμα, 40% κομπόστ και 20% (πηλό που εχεις+ αμμο ποταμίσια) Η αναλογία πηλού και άμμου να ειναι 15% πηλός και 5% άμμο. Τα παρτέρια με σανίδες, πρέπει να έχουν ύψος 30-40 εκατοστά και να έχουν καλή αποστράγγιση, οπότε στον πάτο τους θα έχουν τρύπες, ή χαλίκια. Πρέπει να αφήσεις διαδρόμους 40-50 εκατοστά ανάμεσα στα παρτέρια για να περνάς, οπότε υπολόγισε πόσα παρτέρια σε παίρνει να κάνεις, ανάλογα με τις διαστάσεις (μήκος, πλάτος), του καθαρού χώρου που θέλεις να καλύψεις. Η γη ειναι 60 τ.μ Πόσο όμως ακριβώς είναι το πλάτος και ποσο το μήκος, για να δείς πόσα παρτέρια θα φτειάξεις, ώστε να κάνεις και τους διαδρόμους μεταξύ των παρτεριών? Τί διαστάσεις παρτέρια θέλεις να κάνεις? Συνήθως τα παρτέρια γίνονται με διαστάσεις 1μ πλάτος και μήκος 4-5 μέτρα, ώστε να έχεις καλή πρόσβαση για την φροντίδα και την συλλογή των καρπών. Οπότε αν κάνεις παρτέρια διάστασης (1μ * 4μ)=4τ.μ και βάθους 30 εκατοστών, θέλεις για κάθε ένα από αυτά μείγμα όγκου 1,2 κυβικών μέτρων δηλαδή 1200 λίτρα υπόστρωμα (40%φυτόχωμα+40%κομπόστ+15%πηλό+5%άμμο ποταμίσια) Άρα για να υπολογίσεις συνολικά πόση ποσότητα θέλεις από το καθένα, πρέπει πρώτα να καταλήξεις στον αριθμό των παρτεριών που θα κάνεις, με βάση το πλάτος και το μήκος της γης και μετά να πολλαπλασιάσεις επί 1,2 λίτρα υποστρώματος που χρειάζεσαι για κάθε παρτέρι προκειμένου να βρείς τον συνολικό όγκο του υποστρώματος που χρειάζεσαι για όλα τα παρτέρια και μετά θα ξέρεις ότι (40% αυτού θα είναι φυτόχωμα, 40% κομπόστ 15%πηλός και 5% άμμος)

Συνοψίζοντας φίλε μου,
α)σκάβεις καλά το πηλώδες χώμα, σπάζοντας όλες τις μπάλες.
β)Βάζεις τα παρτέρια που θέλεις και μέσα σε καθένα από αυτά βάζεις 40% φυτόχωμα+40% κομπόστ +15% πηλό(που έχεις σκάψει) +5% άμμο
γ)ανακατεύεις καλά μέσα στο παρτέρι
δ) προσθέτεις λίγο οργανικό λίπασμα ε)φυτεύεις.

Τώρα αυτή την εποχή μπορείς να φυτέψεις: σε ένα παρτέρι ντομάτες (καλό θα είναι να φυτέψεις μαζί τους και βασιλικό για προστασία τους), σε άλλο παρτέρι πιπεριές μαζί με μελιτζάνες, σε άλλο κολοκυθάκια και αγγουράκια, σε άλλο φασολάκια, σε άλλο παρτέρι ότι άλλο προτιμάς.. Να ξέρεις ότι οι ντομάτες, οι πιπεριές και τα αγγουράκια θέλουν καλάμια για στήριξη. Όλα τα φυτά θέλουν λίπανση 1 Φορά τον μήνα με βιολογικό λίπασμα

Σου εύχομαι καλή επιτυχία και ότι χρειαστείς είμαι στην διάθεσή σου. Από την επόμενη εβδομάδα, θα προσπαθήσω να βρώ χρόνο και ευκαιρία να τα πουμε από κοντά.

Σε ευχαριστώ πολύ. Στα 350cm είναι η πιο value for money επιλογή.
Στα 400cm εντόπισα και τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:

Husqvarna - 525PT5S βενζινοκίνητο

Husqvarna 530iPT5 μπαταρίας [μαζεμένο είναι 260 cm κάπως πιο βολικό].
Μα και το Oregon τηλεσκοπικο ειναι.
Κλειστο ειναι καπου 2.4 μετρα και εκτεινεται αβαθμιδωτα οσο θελεις μεχρι το τελικο του μηκος.

Εδω ενα review του.

Ναι ναι τηλεσκοπικό είναι, το σχόλιό μου αφορούσε το Husky μπαταρίας [260 cm] που μαζεμένο είναι πιο κοντό από το Husky βενζίνης [287cm]
Θα δω πολύ καλά το Oregon αλλά πρέπει να σταθμίσω τα -50cm μήκος (και τα -400 € τιμής του)...

Εξαρτάται τι θελεις να κλαδεψεις.
Εχω γυρω στα 4 μετρα το ειχα προεκταμενο στα δεντρα που κλαδεψα.
Ειχα βεβαια και μια που χρειαστηκε το μεγιστο μηκος.

Παντως το ευχαριστηθηκα.
Εριχνα τους ορθιτες 10 12 εκ παχος και μηκος 4 μετρα και με το ιδιο το εκοβα στο εδαφος εκει που ξεκιναγαν τα κλαδια ωστε να τα μεταφερει η αδερφη μου.

Θα παρω και δευτερη μπαταρια φετος καθως το εχω με 2.4

Όλα μου τα υπόλοιπα δέντρα, ελιές μουριές αχλαδιές τα καταφέρνω είτε από το έδαφος είτε με λίγη σκάλα ή σκαρφάλωμα στον κορμό.
Το πρόβλημα είναι μια κουκουναριά στην οποία δεν τολμώ να σκαρφαλώσω και της οποίας τα κλαδιά δεν φτάνω με τα υπάρχοντα εργαλεία ενώ με σκάλα είμαι οριακά.
Η άλλη λύση είναι να βρω κάποιον με καλαθοφόρο για να με ανεβάσει να ρίξω έστω κάποια από τα ξερά.

Όλα μου τα υπόλοιπα δέντρα, ελιές μουριές αχλαδιές τα καταφέρνω είτε από το έδαφος είτε με λίγη σκάλα ή σκαρφάλωμα στον κορμό.
Το πρόβλημα είναι μια κουκουναριά στην οποία δεν τολμώ να σκαρφαλώσω και της οποίας τα κλαδιά δεν φτάνω με τα υπάρχοντα εργαλεία ενώ με σκάλα είμαι οριακά.
Η άλλη λύση είναι να βρω κάποιον με καλαθοφόρο για να με ανεβάσει να ρίξω έστω κάποια από τα ξερά.
Είχα γράψει παλιότερα για μια δοκιμή με ένα φτηνό αλυσοπρίονο χειρός. Χάζεψε λίγο στο youtube να δεις μήπως σου κάνει αυτή η λύση.
Το καλαθοφόρο είναι αρκετά ακριβή λύση (είχα ρωτήσει παλιότερα αλλά δεν θυμάμαι να σου πω ποσό).

Δεν μπορώ να καταλάβω την εφαρμογή, προσάρμοσες το αλυσοπρίονο χειρός σε κάποιο σταθερό κοντάρι και βρήκες ένα τρόπο να το δουλεύεις από το έδαφος τραβώντας έναν σπάγκο που είχε παξιμάδι στην άκρη και το οποίο ενεργοποιούσε την σκανδάλη;

Με δεδομένο ότι έχω ήδη το αλυσο-κονταροπρίονο LIDL ίσως θα άξιζε να σκεφτώ μια πατέντα να το προεκτείνω και να βρω έναν τρόπο να χειρίζομαι τη σκανδάλη του.

Δεν μπορώ να καταλάβω την εφαρμογή, προσάρμοσες το αλυσοπρίονο χειρός σε κάποιο σταθερό κοντάρι και βρήκες ένα τρόπο να το δουλεύεις από το έδαφος τραβώντας έναν σπάγκο που είχε παξιμάδι στην άκρη και το οποίο ενεργοποιούσε την σκανδάλη;

Με δεδομένο ότι έχω ήδη το αλυσο-κονταροπρίονο LIDL ίσως θα άξιζε να σκεφτώ μια πατέντα να το προεκτείνω και να βρω έναν τρόπο να χειρίζομαι τη σκανδάλη του.
Όχι αυτό που εννοεί ο δημήτρης είναι εντελώς διαφορετικό εργαλείο χειρός είναι στην ουσία μία αλυσίδα αλυσοπρίονου με δύο κρίκους στην άκρη την οποία κινεις χειροκίνητα.
Τραβάς μπρος πίσω την κάθε άκρη και κάνει την κοπή.
Εγώ να σου πω την αλήθεια το βλέπω εργαλείο για φυλακισμένους.
Χαχαχα

Παιδιά τα φώτα σας καθότι δεν είμαι πολύ σχετικός και από μια αρχική έρευνα περισσότερο έχω μπερδευτεί νομίζω.

Λοιπόν θέλω ένα χορτοκοπτικό για ερασιτεχνική χρήση, δηλαδή να καθαρίζω τον κήπο μου και κάποια εξωτερικά σημεία πέριξ του σπιτιού με αγριόχορτα και κάποιες παραφυάδες σε αγριελιές, δεδομένου καλοκαιριού (έχουμε και δάσος σχετικά κοντά οπότε κάθε χρόνο φέρνω κάποιον να μου καθαρίσει σχολαστικά). Συνολική έκταση 500m2, άντε στρέμμα και υπολογίζω να το περνάω 3-4 φορές το χρόνο. Προφανώς δε θέλω κάτι εξωφρενικό, δε θέλω όμως και να πετάξω χρήματα σε κάτι που μπορεί να χαλάσει σε 2-3 χρόνια.

Αρχικά κοίταζα χορτοκοπτικό μπαταρίας. Ψιλοαπογοητεύτηκα όμως λόγω κόστους μπαταριών, ισχύος του μηχανήματος και το γεγονός ότι στα ίδια λεφτά παίρνεις πολύ πιο δυνατό βενζινοκίνητο. Επειδή όμως δεν έχω και καμιά σοβαρή έκταση να καθαρίσω πιθανόν να μου κάνει κι ένα οικονομικό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω τι μοντέλο να εμπιστευτώ. Π.χ. είδα αυτό εδώ:

https://www.ergaleionet.gr/eshop/pr...-fortisth-al-101-12-atokes-doseis-fa080115710

Αλλά τα 500τόσα μου φαίνονται too much γι' αυτό που θέλω. Μπορώ να πάω και σε κάτι no name, αλλά θα διαρκούν οι μπαταρίες ή θα κόβω κάνα τέταρτο και μετά θα περιμένω να ξαναφορτίσουν;

Αν πάμε σε βενζινοκίνητα, έχω δει διάφορα, πχ:

Κι αυτό μάλλον overkill, διαβάζω ότι είναι για μεγάλες εκτάσεις... Απλά το κοίταζα γιατί θεωρητικά δεν είναι και εντελώς no name τα περιφεριακά του.

Λίγο πιο κάτω βλέπω εδώ πχ.:

Τα 300 πάλι αρκετά μου φαίνονται, αλλά ok αν είναι να κρατήσει χαλάλι... Έτσι κι αλλιώς σε σχέση μ' αυτα που πληρώνω σε κηπουρούς για τον καθαρισμό θα γίνει γρήγορα απόσβεση.

Το θέμα είναι, ακόμα και σ' αυτά τα βενζινοκίνητα, αν κάτσεις να διαβάσεις σχόλια απογοητεύεσαι. Ναι μεν η μηχανή είναι αξιόπιστη (Kawasaki, Mitsubishi), αλλά αρχίζουν τα σχόλια για τα περιφεριακά ότι είναι χαμηλής ποιότητας και σπάνε, λασκάρουν κτλ. Αν δηλαδή τα πάρεις τοις μετρητοίς και πας για μηχάνημα με όλα τα components από καλές εταιρίες πάμε για 600άρι και δε φτάνει... Επίσης με τα βενζινοκίνητα έχω κι ένα φόβο συντήρησης, πχ. για το Kawasaki λένε ότι όλα καλά αλλά πολλές φορές έχει δυσκολίες εκκίνησης όταν είναι κρύο κτλ. Εντάξει, να κάνω τη δουλειά μου θέλω, όχι να το συντηρώ. Δε λέω να μην το πάω για service μια φορά στο τόσο (που δεν ξέρω πόσο θα είναι...) αλλά όχι να χρειάζεται και πιο πολύ χρόνο περιποίησης απ' όσο θα δουλεύει.

Γενικά δε θα ήθελα να ξεφύγω απ' τα 300 - 350 (εννοείται αν υπάρχει κάτι αξιοπρεπές και με λιγότερα I'm all ears)... Τα άλλα που έβαλα (400+) είναι αν όντως δεν αξίζει να πας παρακάτω, οπότε αν δεν υπάρχει σοβαρή επιλογή να το σκεφτώ.

Άλλη απορία είναι σχετικά με τα περιφεριακά: χρειάζομαι κατά βάση κεφαλή μεσινέζας ή και δίσκο για τα πιο χοντρά; ΄Εστω τη δυνατότητα να παίρνει δίσκο. Επίσης καλό είναι να έχω και κάποιο καλό γιλέκο; Διαβάζω για κραδασμούς κτλ. αλλά εντάξει μικρή έκταση είναι, δεν ξέρω πόσο θα μ' επηρεάσουν.

Έβαλα αρκετά στο τραπέζι, καταρχήν δεν ξέρω ακόμα αν αξίζει μπαταρία ή βενζίνη, για πείτε καμιά άποψη...

Last edited:
  • Like
Reactions: vasilisp77
Έχω ένα stihl fsa60r με μπαταρία AK20 και όντως κόβεις 15-20 λεπτά (το οποίο είναι σχετικό ανάλογα και τί κόβεις και πόσο γκάζι πατάς) και μετά περιμένεις τουλάχιστον ώρα με τον αργό φορτιστή.
Επειδή είναι σπίτι μου δε με ενδιαφέρει γιατί έχω 100 δουλειές να κάνω οπότε το κανονίζω ανάλογα.
Επειδή όμως έχω και το φυσητήρα θα αγοράσω σίγουρα μία έξτρα μπαταρία (μπορεί ΑΚ30) γιατί συνήθως μετά το χορτο-κόψιμο θέλω να καθαρίσω αυλές κλπ.

Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή το θέμα της μπαταρίας. Είχα απο του πατέρα μου ένα βενζίνης το οποίο έχει διπλάσια δύναμη αλλά
1) κάνει φασαρία - τώρα οποτεδήποτε (και μεσημέρι) το δουλεύω και δεν ενοχλώ
2) θέλει βενζίνη προφανώς (και λάδι..)! Οπότε άντε να έχεις, να είναι φρέσκια ή να βάζεις συντηρητικό
3) Μετά που τελειώνεις πρέπει να αδειάζεις τη βενζίνη
4) θέλει σερβις - βγάζει ζημιές

Πές ότι θές να κόψεις μία λωρίδα έξω απο το οικόπεδο 20 μέτρων (πραγματικό σενάριο). Κουμπωνεις μπαταρία και σε 2-3 λεπτά έχεις τελειώσει. Ούτε να αλλάζεις ρούχα (βάζεις μόνο γυαλιά-προσωπίδα) ούτε μετά να βρωμάς βενζίνη ούτε τίποτα. Βάζεις μπαταρία - κόβεις - βγάζεις μπαταρία και τελείωσες!!!

Το αρνητικό του είναι
1) Δύναμη (κόβει ακόμα και μεγάλες μαργαρίτες που έκοψα το ΣΚ αλλά μέχρι εκεί και όχι απότομα).
2) Διάρκεια μπαταρίας
3) Στην εργοστασιακή κεφαλή με το autocut και τη μεσινέζα που παίρνει, αν κοπεί η μεσινέζα πολύ κοντά στο κέντρο, την παίρνει μέσα και θές 3 λεπτά να τη ξαναβγάλεις. Απο τη μία κερδίζεις γιατί με ένα χτύπο στο χώμα βγάζει νέο κομμάτι αλλά απο την άλλη τυχαίνει πού και πού να παιδεύεσαι. Επειδή δεν συμφέρει να βάλεις πιο χοντρή μεσινέζα γιατί θα τρώει τη μπαταρία πιο γρήγορα είσαι "εγκλωβισμένος" σε αυτή τη λύση.
Υπάρχουν και τα polycut αν τα λέω σωστά αλλά δεν τα έχω δουλέψει και δε ξέρω πώς τα πάνε απο άποψη δύναμης/μπαταρίας/αντοχής.

Έχω 1500 τετραγωνικά και καθαρίζω και την πρόσοψη στο δρόμο. Πάνω κάτω ότι θες να κάνεις και εσύ.

ΤΙΠ: Αν κόβεις σχετικά συχνά 2-3 φορές/χρόνο πρίν κάνουν κορμό είναι ευκολότερη η δουλειά ;)

• Like
Reactions: FSword and nikfor