Αυτό ειναι που εβαλε ο Παναγιώτης.
Πραγματικα στις ελιες με τους ορθίτες εκανε απιστευτη δουλεια.
Και μιλαμε για κλαδια 15+ εκ.
Αυτό ειναι που εβαλε ο Παναγιώτης.
Σε ευχαριστώ πολύ. Στα 350cm είναι η πιο value for money επιλογή.Αυτό ειναι που εβαλε ο Παναγιώτης.
Πραγματικα στις ελιες με τους ορθίτες εκανε απιστευτη δουλεια.
Και μιλαμε για κλαδια 15+ εκ.
Συναδελφοι την βοηθεια σας!
Θελω να φτιαξω μερικα μποστανια (με σανιδες) για να καλλιεργω διαφορα λαχανικα, μελιτζανες, πιπεριες, αγγουρακια, ντοματες μεχρι πεπονια και φραουλιτσες.
Ο χωρος εχει καλη ηλιοφανεια, ειναι περιπου 65τμ και το χωμα ειναι ταλαιπωρημενο (πηλος το ειπε καποιος γνωστης).
![]()
Το αυτοματο ποτισμα θα το φτιαξω εγω, καθως θα επεκτεινω το υπαρχον.
Το ερωτημα ειναι πως θα ετοιμασω καλυτερα το (υπ)εδαφος για την καλλιεργεια. Αρχικα λεω θα το σκαψω ολο ( ~15εκ,) με ηλεκτρικο σκαπτικο. Μετα ομως?
Καποιος μου ειπε για ~500 λιτρα φυτοχωμα και ~500 λιτρα κομπόστ. Μηπως ειναι πολυ? Λιγο? Μηπως δεν χρειαζεται το ενα η το αλλο? Μηπως χρειαζεται κατι αλλο?
Να πω οτι οι απαιτησεις μου για ποιοτικο αποτελεσμα δεν ειναι μεγαλες αφου το εγχειρημα κυριως το κανω για τη χαρα!
Πφφφφ! Κουράστηκα και μόνο που το διάβασαΜιχάλη, δυστυχώς ο πηλός δεν είναι το κατάλληλο χώμα. Επίσης, αν βλέπω καλά, έχεις πολλές πέτρες.
Κανονικά θέλει σκάψιμο και κοσκίνισμα ώστε να φύγουν οι πέτρες και οι ρίζες από τα αγριόχορτα, αλλά μιλάμε για ΠΟΛΛΗ δουλειά, πολλά μπάζα και στο τέλος θα χρειαστουν προσμίξεις με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Μια σχετικά γρήγορη λύση, είναι να οριοθετήσεις το μποστάνι και να σκάψεις την ανάλογη περιοχή σε βάθος περίπου 20cm. Το βάθος θα το καθορίσει το τι θα βρείς από κάτω (δεν είναι σπάνιο να βρίσκουμε μπάζα από την οικοδομή). Το χώμα που θα βγάλεις, δεν το χρησιμοποιείς.
Γεμίζεις την περιοχή που έσκαψες με κάποιο μίγμα. Μία σχετικά καλή και οικονομική λύση, είναι το κοσκινισμένο χώμα κήπου, εμπλουτισμένο με τουλάχιστον 50% κομποστ. Δυστυχώς αυτή η λύση θέλει πολλή προσοχή, γιατί μπορεί να σου δώσουν πηλό με πέτρες και φυτόχωμα. Για κάποιο λόγο, εδώ στην Αθήνα "θεωρούν" τον πηλό κοκκινόχωμα. Μιλάμε πάντα για ποσότητες σε bigbag των 1.000lt.
Μια πιο απλή λύση, είναι η κατασκευή ζαρτινιέρας με τάβλες (κλειστή από κάτω), γεωύφασμα και γέμισμα. Για το υλικό γεμίσματος, υπάρχουν πολλές απόψεις, αλλά φυτόχωμα με κομπόστ μια χαρά ακούγεται.
Αφού μιλάμε για μποστάνι, θα χρειαστεί και ψεκασμός (για λίπασμα δεν λέω, γιατί πιθανότατα να μην βάλεις). Εδώ ρωτάς τον γεωπόνο, σε σχέση με τον τελευταίο ψεκασμό, πότε είναι ασφαλές να καταναλωθούν αυτά που θα βγάλεις.
Αν κατάλαβα καλά Μιχάλη θέλεις να φτιάξεις υπερυψωμένα παρτέρια με σανίδες. Από το ύψος τους (που πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 εκατοστά) θα εξαρτηθεί και η ποσότητα φυτοχώματος και κομπόστ που θα χρειαστείς. Οπότε υπολόγησε τον όγκο των παρτεριών για να βρεις πόσο χώμα θα χρειαστείς. Δεν θα γεμίσεις τα παρτέρια μόνο με κομπόστ και φυτόχωμα. Μια καλή αναλογία είναι 50% χώμα από τον κήπο σου 25% φυτόχωμα και 25% κομπόστ.Συναδελφοι την βοηθεια σας!
Θελω να φτιαξω μερικα μποστανια (με σανιδες) για να καλλιεργω διαφορα λαχανικα, μελιτζανες, πιπεριες, αγγουρακια, ντοματες μεχρι πεπονια και φραουλιτσες.
Ο χωρος εχει καλη ηλιοφανεια, ειναι περιπου 65τμ και το χωμα ειναι ταλαιπωρημενο (πηλος το ειπε καποιος γνωστης).
![]()
Το αυτοματο ποτισμα θα το φτιαξω εγω, καθως θα επεκτεινω το υπαρχον.
Το ερωτημα ειναι πως θα ετοιμασω καλυτερα το (υπ)εδαφος για την καλλιεργεια. Αρχικα λεω θα το σκαψω ολο ( ~15εκ,) με ηλεκτρικο σκαπτικο. Μετα ομως?
Καποιος μου ειπε για ~500 λιτρα φυτοχωμα και ~500 λιτρα κομπόστ. Μηπως ειναι πολυ? Λιγο? Μηπως δεν χρειαζεται το ενα η το αλλο? Μηπως χρειαζεται κατι αλλο?
Να πω οτι οι απαιτησεις μου για ποιοτικο αποτελεσμα δεν ειναι μεγαλες αφου το εγχειρημα κυριως το κανω για τη χαρα!
Σε υπερυψωμένα παρτέρια το ύψος πάνω από την επιφάνεια του εδάφους πρέπει κατ' ελάχιστο να είναι 20 εκατοστά. Αν είναι λιγότερο στην ουσία αναιρείς το σημαντικότερο πλεονέκτημα που είναι η καλή αποστράγγιση. Όσο αφορά το έδαφος του κήπου σου, αν είναι τόσο πολύ αργιλώδες, θα πρέπει να προσθέσεις είτε ποταμίσια άμμο είτε περλίτη για να βελτιωθεί η ικανότητα του εδάφους να αναπνέει. Διαφορετικά θα κρατά πολύ νερό, θα λασπώνει και θα σαπίζουν οι ρίζες των φυτών σου.Ευχαριστω παιδες!
Ναι, υπερυψωμενα παρτερια με σανιδες 12εκ. υψος γιατι τις βρηκα σε καλη τιμη, σανιδες 4μετρες.
Τα 20 εκατοστα βαθος θα ειναι φανταζομαι 10 στο χωμα και 10 πανω απο το χωμα. Οι σανιδες θα μπουν λιγο μεσα στο χωμα.
Μα και το Oregon τηλεσκοπικο ειναι.Σε ευχαριστώ πολύ. Στα 350cm είναι η πιο value for money επιλογή.
Στα 400cm εντόπισα και τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:
Husqvarna - 525PT5S βενζινοκίνητο
Husqvarna 530iPT5 μπαταρίας [μαζεμένο είναι 260 cm κάπως πιο βολικό].
Είχα γράψει παλιότερα για μια δοκιμή με ένα φτηνό αλυσοπρίονο χειρός. Χάζεψε λίγο στο youtube να δεις μήπως σου κάνει αυτή η λύση.Όλα μου τα υπόλοιπα δέντρα, ελιές μουριές αχλαδιές τα καταφέρνω είτε από το έδαφος είτε με λίγη σκάλα ή σκαρφάλωμα στον κορμό.
Το πρόβλημα είναι μια κουκουναριά στην οποία δεν τολμώ να σκαρφαλώσω και της οποίας τα κλαδιά δεν φτάνω με τα υπάρχοντα εργαλεία ενώ με σκάλα είμαι οριακά.
Η άλλη λύση είναι να βρω κάποιον με καλαθοφόρο για να με ανεβάσει να ρίξω έστω κάποια από τα ξερά.
Όχι αυτό που εννοεί ο δημήτρης είναι εντελώς διαφορετικό εργαλείο χειρός είναι στην ουσία μία αλυσίδα αλυσοπρίονου με δύο κρίκους στην άκρη την οποία κινεις χειροκίνητα.Δεν μπορώ να καταλάβω την εφαρμογή, προσάρμοσες το αλυσοπρίονο χειρός σε κάποιο σταθερό κοντάρι και βρήκες ένα τρόπο να το δουλεύεις από το έδαφος τραβώντας έναν σπάγκο που είχε παξιμάδι στην άκρη και το οποίο ενεργοποιούσε την σκανδάλη;
Με δεδομένο ότι έχω ήδη το αλυσο-κονταροπρίονο LIDL ίσως θα άξιζε να σκεφτώ μια πατέντα να το προεκτείνω και να βρω έναν τρόπο να χειρίζομαι τη σκανδάλη του.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.