Kodi σε Linux - OpenELEC - Kodibuntu

Απάντηση: XBMC Live - Openelec

Ο σίγουρος τρόπος είναι πρώτα απ' όλα να ενεργοποιήσετε μέσα απ' το Openelec όλες τις επιλογές για Network Connections. Και νομίζω πως στα Settings του Openelec έχει on/off για Share. Δείτε την IP σας στο Openelec και χρησιμοποιείστε Putty. Ποιό εύκολος και απροβλημάτιστος τρόπος δεν υπάρχει.

Re: Απάντηση: XBMC Live - Openelec

Αν έχεις κάποια συγκεκριμένη συμβουλή θα ήμουν ευγνώμων γιατί ότι και αν έχω ενεργοποιήσει ή δοκιμάσει μέσα από το XBMC είτε στα settings του XBMC είτε στα settings του OpenELEC μέσα από το XBMC, μου είνει αδύνατο να συνδεθώ από το putty (network error: connection refused)

Απάντηση: Re: Απάντηση: XBMC Live - Openelec

Αν έχεις κάποια συγκεκριμένη συμβουλή θα ήμουν ευγνώμων γιατί ότι και αν έχω ενεργοποιήσει ή δοκιμάσει μέσα από το XBMC είτε στα settings του XBMC είτε στα settings του OpenELEC μέσα από το XBMC, μου είνει αδύνατο να συνδεθώ από το putty (network error: connection refused)
το ssh είναι ενεργοποιημένο δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι,δεν ξέρω τι user/pass έχει για το ultra αλλά στην κανονική έκδοση είναι root/openelec

Re: XBMC Live - Openelec

Κοίτα, έχω κάποια σχετική εμπειρία από ssh συνδέσεις και μέσα από το putty και μέσα από άλλες κονσόλες.
Το πρόβλημά μου είναι πως ποτέ δεν φτάνει η σύνδεση στο login για να μπω ως root! Η σύνδεση πέφτει με ένα "connection refused" που σημαίνει πως κάποιο πρόβλημα υπάρχει με το ssh στο openelec στην δικιά μου εγκατάσταση. Από ότι έχω διαβάσει και εγώ το ssh είναι προεπιλεγμένα ενεργό αλλά για κάποιο απροσδιόριστο λόγο σε εμένα δεν....!
Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να το ενεργοποιήσω θα ήθελα να το γνωρίζω ειδάλλως τα παρατώ και αρκούμαι στο να μη το σκαλίσω για να κάνω dual boot, ή στην έσχατη περίπτωση να ξαναδημιουργήσω κάποια άλλη usb εγκατάσταση μήπως και το πρόβλημα έχει να κάνει με εσφαλμένη εγκατάσταση του λειτουργικού εξαρχής (θυμηθείτε πως έκανε καμιά ώρα για την κάνει)

Last edited:
Απάντηση: Re: XBMC Live - Openelec

Κοίτα, έχω κάποια σχετική εμπειρία από ssh συνδέσεις και μέσα από το putty και μέσα από άλλες κονσόλες.
Το πρόβλημά μου είναι πως ποτέ δεν φτάνει η σύνδεση στο login για να μπω ως root! Η σύνδεση πέφτει με ένα "connection refused" που σημαίνει πως κάποιο πρόβλημα υπάρχει με το ssh στο openelec στην δικιά μου εγκατάσταση. Από ότι έχω διαβάσει και εγώ το ssh είναι προεπιλεγμένα ενεργό αλλά για κάποιο απροσδιόριστο λόγο σε εμένα δεν....!
Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να το ενεργοποιήσω θα ήθελα να το γνωρίζω ειδάλλως τα παρατώ και αρκούμαι στο να μη το σκαλίσω για να κάνω dual boot, ή στην έσχατη περίπτωση να ξαναδημιουργήσω κάποια άλλη usb εγκατάσταση μήπως και το πρόβλημα έχει να κάνει με εσφαλμένη εγκατάσταση του λειτουργικού εξαρχής (θυμηθείτε πως έκανε καμιά ώρα για την κάνει)
μάλλον κάτι δεν πήγε καλά στην εγκατάσταση,σε 2-3 λεπτά έπρεπε να είχε γίνει

Τελικά άκρη δε βγάζω!

Δοκίμασα να ξανακάνω εγκατάσταση σε νέα usb sticks καθαρή και χωρίς βιασύνες. Ξανακατέβασα το tar του openelec και πιο συγκεκριμένα την έκδοση OpenELEC-Ultra.x86_64-1.0.2 που αντιστοιχεί στην εξειδικευμένη διανομή για xtreamer ultra.
Σημειώνω εμφατικά πως ακολούθησα ευλαβικά όλες τις οδηγίες που δίνονται από την Οpenelec αλλά παρόλα αυτά ξανα έκαστα και περίμενα μια ώρα μέχρι να τελειώσει την διαδικασία.
Αγανακτισμένος δοκίμασα την ION έκδοση και με έκπληξή μου διαπίστωσα πως η διαδικασία έτρεξε σφαίρα. Σε τρία λεπτά είχα στα χέρια μου το bootable στικάκι, το ίδιο ακριβώς που έκανε μια ώρα με την ultra έκδοση.
Εννοείται βέβαια πως η έκδοση αυτή έρχεται "γυμνή" από τηλεκοντρόλ και δεν μπήκα στον κόπο να την ψάξω (ίσως τελικά το κάνω αν δεν βγάλω άκρη με τις Ultra εκδόσεις)
Λέω δεν μπορεί κάτι λάθος γίνεται, και ξαναδοκίμασα τρίτη φορά με την έκδοση για ultra . Αυτή τη φορά η εγκατάσταση δεν τελείωσε ποτέ γιατί επάνω στο τέταρτο σταμάτησα νευριασμένος τη διαδικασία και έβγαλα το στικάκι πριν ολοκληρωθεί το install.
Το πήρα απόφαση πως κάτι τρέχει με τη συγκεκριμένη έκδοση και κατέβασα την τελευταία επίσημη Daily έκδοση OpenELEC-Ultra.x86_64-devel-20111109213643-r8783.tar.bz2 μπας και κάνω κάτι.
Τα ίδια με την Official stable. Εδώ μάλιστα η εγκατάσταση κόλλησε στο 23% και παρέμεινε έτσι ολόκληρο το βράδυ μέχρι το επόμενο πρωινό που κοίταξα να δω τι είχε γίνει.

Μήπως κάποιος με ultra έχει άποψη επί του θέματος ή κάποια πρόταση για να βρω λύση?
Η Generic και ΙΟΝ εκδόσεις σίγουρα λειτουργούν αλλά δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα!

Προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει με τις εγκαταστάσεις του openelec αλλά συνεχίζω να μη βγάζω άκρη.

Αυτό που προσπαθώ εδώ και καιρό, είναι να κάνω μια σταθερή και απροβλημάτιστη usb έκδοση openelec να μου δίνει δυνατότητα για dualboot με τα windows 7 που έχω στον σκληρό δίσκο. Μέχρι σήμερα έχω καταφέρει μόνο να έχω μια σταθερή usb έκδοση openelec χωρίς δυνατότητα παραμετροποίησης (αδυναμία ssh σύνδεσης )και αυτό το κατάφερα δυστυχώς μόνο μια φορά. Όσες φορές και να έχω προσπαθήσει "τρώω" τα μούτρα μου με εγκαταστάσεις που κολλάνε ή καθυστερούνε και που οδηγούν σε ασταθή λειτουργικά.

Καταρχάς να πω πως κατάφερα να περάσω την τελευταία Generic με σχετική επιτυχία. Το σχετική αφορά στο γεγονός πως μου πήρε πάνω από 1 ώρα για να ολοκληρωθεί (μιλώ για τη δεύτερη φάση όπου έχεις bootαρει στο ultra με το πρώτο usb stick και εγκαθιστάς στο δεύτερο το λειτουργικό) και επίσης στο ότι παρότι όλα φαίνονται να δουλεύουν (κάρτα ήχου, κάρτα γραφικών, remote, μini keyboard, κάρτα δικτύου) αδυνατώ να κάνω να δουλέψει o ήχος μέσω hdmi και μιλάμε για την αναλογική μεταφορά στην τηλεόραση, και όχι για ενισχυτές και άλλα τέτοια "προχωρημένα". Ξέρω πως το θέμα λύνεται μέσω πειράγματος αρχείων με τη βοήθεια κονσόλας (putty) αλλά έλα μου ντε, που συνεχίζει πεισματικά το openelec να μου αρνείται την ssh σύνδεση!!!
Το μόνο που έχω παρατηρήσει μέχρι σήμερα και έχω διαπιστώσει είναι πως μόνο τις ION εκδόσεις μου τις περνάει "σφάιρα" αλλά αυτές είναι γυμνές από κάποια driver του xtreamer ultra, ενώ ακόμη και στις ultra ή τις generic εκδόσεις, όταν καταφέρνει να τις περάσει μετά από καμιά ώρα, η ssh σύνδεση δεν λειτουργεί καθιστώντας το openelec απροσπέλαστο σε αλλαγές και παραμετροποιήσεις!

Είμαι πλέον σε αδιέξοδο και θα ήθελα την άποψη χρηστών με ultra αλλά και άλλων φίλων με htpc που δούλεψαν το openelec σε usb.

Last edited:

Λοιπόν για το putty σηκώνω ψηλά τα χέρια, γιατί μου δουλεύει αψεγάδιαστα και σε Windows αλλά και σε Linux.
Τώρα ο πυρήνας Linux διαβάζει τις κάρτες ήχου ως εξής:

1. Εσωτερική κάρτα ήχου ως Device 0.
2. Εξωτερική κάρτα ήχου χωρίς την ύπαρξη εσωτερικής (ή απενεργοποιημένης από Bios) ως Device 0.
3. Εξωτερική κάρτας ήχου με ύπαρξη εσωτερικής, ως Device 1.

Και βέβαια τις θύρες (optical. coaxial, analog, Hdmi) ως input 1 - 4 (ανάλογα με το πόσες υπάρχουν).

Οπότε για να πάρεις ήχο από οποιαδήποτε κάρτα θες δοκίμασε την επιλογή custom και την εντολή plughw:d,i (όπου d=device, όπου i=input)

Re: Απάντηση: XBMC Live - Openelec

Και εγώ παραδίδομαι! Το επόμενο εγχείρημα θα έχει να κάνει με εγκατάσταση του openelec στον σκληρό και dualboot με windows 7.
H εγκατάσταση θα γίνει με ubuntu 11.10 σε usb Gparted και partitioning σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες.
Προς το παρόν κατεβάζω την ubuntu και ενημερώνω (για λόγους πληρότητας) το παρόν thread για την κατάληξη!
Κρίμα και το openelec από το usb έτρεξε πολύ καλά όταν αρχικά κατάφερα να το εγκαταστήσω! Αν μου δούλευε και το putty τότε θα είχα κάνει τη δουλειά μου χωρίς το ubuntu!

Σας ευχαριστώ πάντως για την ανταπόκριση!

2 partition που ειχα κανει για να εχω επιλογη μπουταρισματος windows-opênelec δεν τα καταφερα. Ειναι δυσκολο να μας πει επιγραμματικα την διαδικασια ?

Εγώ σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες http://www.openelec.tv/find-help/documentation/howtos/system/item/67-multiboot-with-openelec τα κατάφερα άψογα, αλλά δεν μου καθότανε να έχω τρία λειτουργικά και στην ουσία να χρησιμοποιώ ένα για Media Player. Όποιος θέλει δοκιμάζει και όπου στην πορεία κολλήσει θα τον βοηθήσω ευχαρίστως.

Πάντως κλείνει κοντά δύο (2) μήνες συνεχής παρουσίας το Openelec στο HTPC μου χωρίς την παραμικρή παρέμβαση από μέρους μου. Μέχρι και το Automatic Update λειτουργεί άψογα.

Νομίζω πως οι οδηγίες του Αυγερινού αφορούν σε δημιουργία partition και εγκατάσταση των λειτουργικών σε κενό φρέσκο δίσκο!
Οι οδηγίες που δίνω, αφορούν στην περίπτωσή μου, δηλαδή σε δίσκο με ένα partition με windows 7 και εγκατάσταση του openelec σε δεύτερη φάση!
Αν βρω χρόνο το Σ/Κ θα "κάνω παιχνίδι" αλλιώς θα αρκεστώ και στο, κατά τα άλλα, πρακτικό .... χειροκίνητο dual boot δηλαδή θέλω openelec μπουτάρω με το usb, θέλω windows βγάζω usb και μπουτάρω.
Το μόνο αρνητικό που έχω στην υπάρχουσα φάση (usb openelec) είναι η αδυναμία επέμβασης (λόγω του γνωστού προβλήματος σύνδεση με putty) στα αρχεία για να έχω ήχο μέσω hdmi στην τηλεόρασή μου.

Κατά τα άλλα και εγώ θα συμφωνήσω με τον Αυγερινό πως αν κάποιος θέλει να "ξεχάσει" πως έχει htpc και θέλει κάτι απλό, ισχυρό και πανέμορφο το openelec είναι μονόδρομος1

Πανω που ετοιμαζομουν να κανω ολα αυτα ,βρηκα ενα σκληρο δισκο σ'ενα συρταρι!!! Τεσπα,αν τον βαλω εσωτερικο και του περασω openelec, θα εχω διπλο μπουτ χωριςπολλα πολλα

Απάντηση: Re: XBMC Live - Openelec

@xamurabi: Επίσης μπορείς να μπουτάρεις με οποιαδήποτε Live διανομή Linux (π.χ.Ubuntu) και από κονσόλα να δοκιμάσεις να συνδεθείς μέσω SSH. Οι υπόλοιποι χρήστες του Xtreamer Ultra πάντως για να πάρουν ήχο από HDMI χρησιμοποιούν custom και plughw:1,7.

σορυ αν ζαλιζω τό προηγουμενο ποστ μου ηταν ερωτηση...γνωριζει κανεις?

Re: Απάντηση: Re: XBMC Live - Openelec

@xamurabi: Επίσης μπορείς να μπουτάρεις με οποιαδήποτε Live διανομή Linux (π.χ.Ubuntu) και από κονσόλα να δοκιμάσεις να συνδεθείς μέσω SSH. Οι υπόλοιποι χρήστες του Xtreamer Ultra πάντως για να πάρουν ήχο από HDMI χρησιμοποιούν custom και plughw:1,7.

Το δοκίμασα και αυτό. Εφτιαξα ένα PEN ubuntu και έκανα boot από εκεί. Δοκίμασα να μπω με το putty αλλά αμ δε!!! Πάλι conection refused ! Θα με τρελλάνει τελείως. Μετά από τόσες δοκιμές καμία σύνδεση SSH δεν μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ μηχανήματος widows με Putty και μιας οποιαδήποτε εγκατάστασης openelec και ubuntu. Στη μόνη διανομή που κατάφερα να κάνω ssh σύνδεση είναι με Everest της Xtreamer με μπουράρισμα από το usb!!! Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται!

Τέλος πάντων. Δοκίμασα να κάνω dual boot με τον οδηγό που περιέγραψα παραπάνω αλλά τα βρήκα λίγα σκούρα με το partitioning. Άντε τώρα στα γεράματα να μαθαίνω gparted και console commands!!! Το έκανα όμως και αυτό και παρόλο που το configuration που προέκυψε στην περίπτωσή μου (είχα δύο ntfs partitions αντί ενός του παραδείγματος) κατάφερα να δημιουργήσω δύο νέα partition ext3 στα οποία έδωσα τα labels που προτείνει το παράδειγμα και εγκατέστησα στο boot partition το extlinux και syslinux με το κατάλληλο configuration για επιλογή dual boot. Εγκατέστησα στο boot και την τελευταία daily διανομή openelec, έδωσα ως flag το "boot" στ boot partition και επανεκκίνησα.
To μενού του syslinux λειτούργησε αλλά το openelec μου έδωσε σφάλμα και κόλλησε ενώ η επιλογή για boot από τα windows μου έδωσε επίσης σφάλμα (πιθανώς εδώ να πρέπει να αλλαχθεί το syslinux.inf με την σωστη παραπομπή για το partition των windows).
Όπως καταλάβατε...ΜΕΓΑΛΗ ταλαιπωρία χωρίς να αναφέρω τα "κόλπα" που έκανα για να δουλέψω ως root μέσα από το ubuntu.
Το καλό το παληκάρι όμως ξέρει και άλλο μονοπάτι. Μετά από τόση ταλαιπωρία έμαθα δουλεύει το syslinux.inf και στην επόμενη ευκαιρία θα δοκιμάσω να τροποποιήσω το flash drive με το openelec μέσα από το ubuntu απευθείας από τo terminal. Σκοπός είναι να έχω το openelec στο usb και τον δίσκο με ένα partition με windows και ένα partition "καβάτζα" με data.

Εις αύριον τα νεώτερα!

Y.Γ.
@Αυγερινό
Όταν είχα καταφέρει να έχω την ultra openelec έκδοση στο usb είχα κανονικότατα ήχο από HDMI με default ρυθμίσεις!

@zilmer

Όπως κατάλαβες από το προηγούμενό μου ποστ, μπορείς να έχεις αυτό που θες αλλα όχι ... χωρίς πολλά πολλά. Θέλει υπομονή και χρόνο. Εγώ δεν προσπάθησα μέχρι το τέλος (ίσως το κάνω κάποια στιγμή για ....ακαδημαϊκούς λόγους) αλλά είμαι σίγουρος πως με τον οδηγό που παράπεμψα, θα έχεις ευτυχή κατάλληξη.

Και μετά από λίγο ακόμη βασάνισμα .... εγένετω dual boot από openelec usb και win 7 σε σκληρό μέσω μενού.

Η διαδικασία είναι μια παραλλαγή όπως την διάβασα από τον οδηγό της openelec αλλά με μερικές ψιλοτροποποιήσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις και βέβαια μέσω ubuntu (από usb)! Φασαρία μεγάλη αλλά άξιζε τον κόπο όχι μόνο γιατί τελικά τα κατάφερα αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο πήρα λίγο μια ιδέα για του τι εστί bootloader, partition, και όλα αυτά μέσω διαδικασίας από linux.

Στην λιστα "to do" είναι εκτός από την ενεργοποίηση του ήχου μέσω HDMI και ένα γραφικό αρχικό μενού επιλογής με την εικόνα που έχει το usb flash της xtreamer με τις επιλογές που επιθυμώ, αλλά πρώτα έχει σειρά η ενεργοποίηση του dual boot και από τον σκληρό, μιας και έχω ήδη έτοιμο openelec partition να περιμένει!

Όταν τελειώσω θα γράψω και ένα μικρό οδηγό για να διευκολύνω όσους επιθυμούν τέτοιο configuration ειδικά στο ultra!

Δοκιμών συνέχεια! Θέλω και λίγη βοήθεια βέβαια!

Με το dual boot από usb με openelec στο usb και windows στον σκληρό όλα ΟΚ. Σε αυτή τη περίπτωση έχω flag BOOT στο partition των windows.

Με το dual boot από σκληρό με οpenelec στον σκληρό και windows στον σκληρό, μόνο τα windows bootάρουν μετά από την επιλογή του μενού του extlinux. Σε αυτή τη περίπτωση έχω flag BOOT στο partition του openelec.
Αν επιλέξω οpenelec τότε εισπράττω το εξής μύνημα:

Error Code: INIT_4 that means: Could not mount LABEL=Storage
###Starting Debugging shell ... type exit to quit ###
#

Η δομή του δίσκου (320GB) μου έχει ως εξής:

Αρχικά και χωρίς δική μου επέβαση είχε δύο Partition (τα παρακάτω)

1ο partition [primary] (100MB) sda1 ntfs με ένα LABEL σιδηρόδρομο το οποίο και δεν άλλαξα ποτέ και το άφησα όπως το βρήκα αρχικά, Το flag αρχικά ήταν BOOT (από εδώ μπουτάρουν τα windows) αλλά το αλλάζω όταν θέλω να μπουτάρω από τον τομέα του openelec

2o partition [primary] (319GB που μειώθηκαν σε 200GB για τις ανάγκες των νέων partitions) sda2 ntfs me LABEL=win7, δεν πειράζω to flag. Περιέχει τα δεδεομένα των windows

Δημιούργησα άλλα 2 partitions με το gparted μικραίνοντας το 2o partition κατά μερικά Gb τα οποία τα εκχώρησα στη δημιουργία των δύο νέων ext3 partitions ως εξής:

3o partition [primary] sda3 (120GB ext3 με LABEL=Storage , δεν εχώ πειράξει to flag. Προορίζεται για αποθήκευση δεδομένω στο openelec

4o partition [primary] sda4 (256MB) ext3 με LABEL=BOOT, το flag το αλλάζω σε BOOT όταν θέλω να μπουτάρω από τον τομέα του openelec αλλιώς το BOOT πάει ως flag στο 1ο partition.

Μέχρι εδώ υπάρχει κάποιο λάθος?

Last edited: