Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

μην μπερδευεστε....η λογικη αυτου https://www.jbweld.com/collections/epoxy-adhesives/products/j-b-weld-twin-tube ειναι το γεμισμα. Και αυτο εχω δει οπου το ακουσα να εφαρμοστει

το λεει εξαλλου η ιδια η εταιρια

lasting repairs to metal and multiple surfaces. Mixed at a ratio of 1:1, it forms a permanent bond and can be shaped, tapped, filed, sanded and drilled after curing.

μην μπερδευεστε....η λογικη αυτου https://www.jbweld.com/collections/epoxy-adhesives/products/j-b-weld-twin-tube ειναι το γεμισμα. Και αυτο εχω δει οπου το ακουσα να εφαρμοστει

Οκ, αλλα αν ειναι ετσι, η j-b weld, δεν εχει κολλα 2 συστατικων μακριαε ωριμασης; Μονο αυτη του 5λεπτου;
Περιεργο μου φαινεται.
Επισης, αν ειναι ετσι, τι διαφορα εχει ο στοκος της (putty, αυτο που εβαλε ο Μιχαλης), με αυτα τα σωληναρια;

Α, και επισης, ποια η διαφορα αυτου που εβαλες link τωρα εσυ, που λεει 39τοσα psi, με αυτο που εβαλε φωτογραφια ο Μιχαλης, που λεει 5000τοσα psi;
Το απογευμα θα κοιταξω, παντως, τις οδηγιες του δικου μου, μηπως λεει κατι παραπανω.

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Φ
Ο εποξικος στοκος που χρειαζεται συνηθως; Για "γεμισματα" σε σπασμενα μεταλλα;

και εκει...σκεψου τρυπημενο ψυγειο αυτοκινητου, δεξαμενες νερου, ενθεση/επισκευη σε κοντακια οπλων.
απο οσο καταλαβα το αρχικο jbweld εχει ρινισματα σδηρου μεσα.

Α, και επισης, ποια η διαφορα αυτου που εβαλες link τωρα εσυ, που λεει 39τοσα psi, με αυτο που εβαλε φωτογραφια ο Μιχαλης, που λεει 5000τοσα psi;
απο οσοσ φανεται στο πανω δεξι μερος της καρτελας ειναι ενισχυμενης συνθεσης....η φαση ειναι οιτ δεν φαινεταισ το σαιτ της εταιριας.

στην περιπτωση σου θα επρεπε να πας σε κολλα σε διπλο σωληναριο αλλα και παλι η κολληση σου ειναι δυσκολη περιπτωση.

https://www.jbweld.com/collections/epoxy-adhesives

Καταλαβα.
Νομιζω οτι αυτη που λες ειναι αυτη που χρησιμοποιησα (το link που εβαλες, η πρωτη πανω αριστερα αν το ακολουθησεις).
Αλλα, ναι, ηταν πολυ δυσκολη κολληση. Και τωρα, μετα απο ολα αυτα που εγραψα οτι εκανα, δεν ειμαι σιγουρος οτι θα κρατησει.
Οπωσδηποτε, νομιζω οτι για την συγκεκριμενη κολληση, δεν εκανε η jb weld (και ισως και οποιαδηποτε 2 συστατικων). Για αυτο, εξαλλου, το εκανα το post, μπας και τυχει και σε κανεναν αλλο κατι παρομοιο.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
Καλα για τα διαφορα γεμισματα κλπ , ομως στο παραδειγμα για ψυγειο αυτοκινητου ,πως μπορει να σταθει το προσθετο υλικο ..
Φανταζομαι η συστολη - διαστολη θα το πεταξει ολοκληρο.

Καλη ερωτηση. Προσωπικα δεν εχω ιδεα.
Φανταζομαι, βεβαια, οτι αν ισχυουν τα παρακατω (ξεχωριστα ή σε συνδυασμο), μπορει να κρατησει:
1. Η κολλα και το αντικειμενο να εχουν παρομοιους συντελεστες διαστολης συστολης.
2. Η κολλα να ειναι σχετικα ελαστικη (π.χ. η jb που χρησιμοποιησα ΔΕΝ ειναι, οπως εγραψα, σε αντιθεση με καποιες των 5 λεπτων, οπως ειδα.

Αυτα, σε συνδυασμο με μεγαλη δυναμη κολλησης, ισως το κανουν να κραταει.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
Καλα για τα διαφορα γεμισματα κλπ , ομως στο παραδειγμα για ψυγειο αυτοκινητου ,πως μπορει να σταθει το προσθετο υλικο ..
Φανταζομαι η συστολη - διαστολη θα το πεταξει ολοκληρο.

Και ομως εχω γνωστο αμερικανο που το κρατησε πανω απο 6 χρονια με το μπαλωμα. Σιγουρα παιζει ρολο και το σημειο

https://www.youtube.com/results?search_query=jb+weld+radiator

Διασκεδαση

https://www.youtube.com/watch?v=aVLoJe3JbFI

https://www.youtube.com/watch?v=587RuL45jS8

Kανει και για γεμισμα αλλα δεν ειναι στοκος. Η εταιρεια δεν το αποκαλει στοκο γιατι δεν ειναι. Eιναι μιας ενδιαμεσης ρευστοτητας κολλα, μεταξυ syringe and putty types.

Για γεμισμα υπαρχει το putty (η σειρα epoxy putty) το οποιο προφανως και δεν χρειαζεται να εχει tensile strength ανω των 1000 psi. Τα σωληναρια εχουν δυναμη εως 5000+psi.

τι να πω...τοσα χρονια οσες φορες το ειδα να χρησιμοποιειται για γεμισμα ητανε. Στην αμερικανικη πιατσα το απκαλουν liquid metal

παντως εχει ενδιαφερον το κειμενο της wikipedia για τις προδιαγραφες.

https://en.wikipedia.org/wiki/J-B_Weld

Μου πρότειναν για στήριξη ηλιακού σε ταράτσα μετα απο δίκη μου άρνηση για τρύπημα της πλάκα στην ταράτσα πλάκες πεζοδρομίου με κόλλα στην πλάκα της ταράτσας και μετα στήριξη πάνω στις πλάκες. Καταρχήν θα ήθελα να ρωτήσω αν εχει τύχει να δείτε τέτοιο τροπο στήριξης και δεύτερον πια κόλλα θεωρείτε καταλληλότερη για αυτή την δουλειά?

Για τον τροπο στηριξεις δεν πολυσυμφωνω αλλα αμα θες καλη κολλα ISOMAT ΑΚ 22 με κλειστα τα ματια.....

Μόλις πήρα παπούτσια νέα και ξεκόλλησε η σόλα στα πλαϊνά. Σκέφτομαι να το κολλήσω με κάποια κόλλα. Έχω μια του Lidl made by Pattex η οποία είναι για όλες τις επιφάνειες. Είναι ουσιαστικά η universal της Pattex και νομίζω διάβασα κάπου εδώ πως είναι καλή για δέρματα. Σε ένα video η Universal της Pattex κάνει αυτό που θέλω αν και στην κάτω σόλα. Συνεπώς έχει την απαιτούμενη ελαστικότητα και ποιότητα συγκράτησης.
Λέτε να δοκιμάσω?

Επίσης θέλω να βάλω σε ακρυλική λαβή πινέλου ξυρίσματος ένα θύσανο. Έχω δει ο,τι τον κολλάνε (έχει πλαστική βάση) με εποξική κόλλα δύο στοιχείων. Μου έκατσε στο μάτι η Uhu και με μια μικρή έρευνα είδα ο,τι είναι από τις top και πολύ υποτιμημένη. Τι γνώμη έχετε για αυτή την εποξική? Υπάρχει κάποια αποδεδειγμένα καλύτερη σε καλή τιμή κάτω από 6 ?

Για τα παπουτσια μια βενζινοκολλα σαν την pattex που εχεις θα κανει δουλεια. Απο patex και mercola, η Βison ειναι ανωτερη και πιο δυνατη κατα την εμπειρια μου.

Οποια κολλα ομως και να επιλεξεις το μεγαλυτερο μερος της επιτυχιας της κολλησης ειναι η προετοιμασια και ο σωστος τροπος συγκολλησης (οδηγιες κολλας).
Οι επιφανειες πρεπει να καθαριστουν καλα και να γυαλοχαρταριστουν οσο ειναι δυνατον ωστε να υπαρχει καλη προσφυση. Το γερο πιασιμο με σφιγκτηρες ειναι εξ'ισου σημαντικο.

Aναφορικα με την UHU γενικοτερα, εγω την εχω σε μεγαλη εκτιμηση. Σε κατηγορια τιμης κατω απο 6 ευρω η Bison universal παλι ειναι απο τις καλυτερες, αν οχι η καλυτερη.
Aπλα να ξερεις οτι αν παρεις εποξειδικη κολλα ταχειας πηξης, 5λεπτου κλπ, η δυναμη συγκολλησης μειωνεται σχεδον στο μισο. Βεβαια για την εφαρμογη που την θες, δεν παιζει ρολο.

Μου πρότειναν για στήριξη ηλιακού σε ταράτσα μετα απο δίκη μου άρνηση για τρύπημα της πλάκα στην ταράτσα πλάκες πεζοδρομίου με κόλλα στην πλάκα της ταράτσας και μετα στήριξη πάνω στις πλάκες. Καταρχήν θα ήθελα να ρωτήσω αν εχει τύχει να δείτε τέτοιο τροπο στήριξης και δεύτερον πια κόλλα θεωρείτε καταλληλότερη για αυτή την δουλειά?

Οτι εγραψαν οι συναδελφοι για τις κολλες και πλακες ισχυει. Απλα πρεπει να δωσεις περισσοτερες λεπτομεριες μηπως και εχουν νοημα. Π.χ. εχει μοτερ για να ακολουθει τον ηλιο ο ηλιακος, εαν παρασυρθει απο τον αερα (λεμε τωρα) υπαρχει κινδυνος να πεσει απο την ταρατσα, υπαρχει μονωση πλακας κλπ κλπ;

Για τα παπουτσια μια βενζινοκολλα σαν την pattex που εχεις θα κανει δουλεια. Απο patex και mercola, η Βison ειναι ανωτερη και πιο δυνατη κατα την εμπειρια μου.

Οποια κολλα ομως και να επιλεξεις το μεγαλυτερο μερος της επιτυχιας της κολλησης ειναι η προετοιμασια και ο σωστος τροπος συγκολλησης (οδηγιες κολλας).
Οι επιφανειες πρεπει να καθαριστουν καλα και να γυαλοχαρταριστουν οσο ειναι δυνατον ωστε να υπαρχει καλη προσφυση. Το γερο πιασιμο με σφιγκτηρες ειναι εξ'ισου σημαντικο.

Aναφορικα με την UHU γενικοτερα, εγω την εχω σε μεγαλη εκτιμηση. Σε κατηγορια τιμης κατω απο 6 ευρω η Bison universal παλι ειναι απο τις καλυτερες, αν οχι η καλυτερη.
Aπλα να ξερεις οτι αν παρεις εποξειδικη κολλα ταχειας πηξης, 5λεπτου κλπ, η δυναμη συγκολλησης μειωνεται σχεδον στο μισο. Βεβαια για την εφαρμογη που την θες, δεν παιζει ρολο.

Ευχαριστώ πολύ.
Η κόλλα όπως παρατήρησα είναι φτιαγμένη από την Pattex για τα Lidl. Υποθέτω δηλαδή ότι μιλάμε για την Universal γιατί κάτι τέτοιο γράφει. Adhesive γράφει οπότε μάλλον είναι αυτή. Οι επιφάνειες είναι καθαρές το παπούτσι μόλις το φόρεσα. Μάλλον το είχαν σε σημείο που δεν έπρεπε.
Η Bison είναι πιο φτηνή από Uhu λες να ναι καλύτερη?

Γραφουν ολες οι καλες κολλες πανω στη συσκευασια την δυναμη συγκρατησης σε Kg/cm2, σε psi, η αλλη μοναδα μετρησης πιεσης. Δεν θα με εξεπλητε αν η UHU εχει μεγαλυτερη ισχυ απο την Bison.

Λοιπόν στο ένα από τα δύο παπούτσια χρησιμοποίησα την κόλλα του lidl που φτιάχνει η pattex (Henkel). Είναι η Adhesive κόλλα γενικής χρήσης, που λογικά είναι η universal της pattex. Βέβαια σε παρόμοια τιμή αλλά σχεδόν τριπλάσια ποσότητα αν δεν κάνω λάθος. Στη δεξιά μεριά με εντυπωσίασε το αποτέλεσμα κόλλησης. Το παπούτσι το είχα φορέσει μόλις μια φορά οπότε το καθάρισμα ήταν μηδαμινό. Στην άλλη μεριά είχα περίπου 10 εκατοστά σε μήκος να καλύψω και λίγο τον πάτο. Έριξα αρκετή ποσότητα αλλά στην άκρη μπροστά -εκεί που στρογγυλεύει το παπούτσι- ξεκόλλησε. Έβαλα άλλο λίγο, τήρησα τις οδηγίες και κόλλησα. Το παπούτσι το χτύπησα με ματσόλα ακρυλική μικρή, εκτός από πίεση με το χέρι. Αν δεν είχε ξεκολλήσει εκείνη η γωνία, θα ήμουν υπερευχαριστημένος. Σε γενικές γραμμές είναι μια (ικανοποιητικά) καλή κόλλα. Μόλις στεγνώσει γίνεται ελαστική αλλά θα περιμένω 3 μέρες για να έχω πλήρη εικόνα.

Ηρθε η ωρα να δοκιμασουμε την πιο δυνατη κολλα της εταιριας J&B και απο τις ισχυροτερες αν οχι η ισχυροτερη εποξικη εμπορικη κολλα δυο συστατικων που εχω δει, με δυναμη 5020 psi.
Aπο οτι ειμαι σε θεση να γνωριζω, οι γνωστες κολλες δυο συστατικων εχουν δυναμη απο 900 εως 3500 psi. Στο κατω μερος του οριουν ειναι οι κολλες ταχειας πηξεως.

Εδω το μιγμα χρωματος γκρι. Τα δυο συστατικα ειναι χρωματος ασπρου(ο σκληρυντης) και μαυρου( η κολλα).
48831586508_2e89ceb882_c.jpg

Η κολλα γινεται παστα η οποια ειναι μετριας προς πυκνης ρευστοτητος και λιγο πιο πηχτη απο τις αντιστοιχες κολλες σε συριγγα.

Η κολλα χρησιμοποιηθηκε να κολλησει 2 μικρους ατσαλενιους ανταπτορες (θηλυκο/αρσενικο) μεταξυ τους για να μην φευγουν απο την θεση τους. Δηλαδη να τους κανει ενα σωμα.
Κατοπιν αυτο το ενα σωμα κολληθηκε στην περιστρεφομενη μεταλλικη βαση ενος μιξερ. Οποτε βαση και ανταπτορακια πλεον ειναι ενα σωμα.

48831955346_6e1fd40aa6_c.jpg

Αυτο εγινε γιατι ο αξονας απο το μιξερ ειχε φαγωθει και δεν γυριζε το blender απο πανω. Ειχα παρουσιασει το θεμα στο DIY νημα πριν 2-3 μερες.
Δυστυχως δεν βρηκα ανταπτορακι 1/4" σε 1/4" που ηθελα και ετσι κολλησα δυο μεταξυ τους. Ολες οι μεταλλικες επιφανειες προετοιμαστηκαν αναλογως για την κολληση.

Ειναι ενα πολυ καλο τεστ για μια εποξικη κολλα και τα αποτελεσματα θα τα γνωριζουμε μετα απο 24 ωρες που ειναι και το μαξιμουμ χρονικο οριο ωριμανσης της κολλας.
Αυριο λοιπον Πεμπτη στις 5 το απογευμα θα γινει η δοκιμη.