Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

, σκέφτηκα να κάνω τα 2 τμήματα που θα κολληθούν "σάντουιτς" με 2 λεπτά μεταλλικά ελάσματα που θέλω να κολληθούν γύρω τους ώστε να τα περιβάλλουν για καλύτερη αντοχή.
αν ρποκειται να πας σε ενισχυση με λαμακια, δεν χανεις τιποτα να κανεις την συνδεση με 5αρες/4αρες βιδες με παξιμαδι... πιο ασφαλης συνδεση δεν υπαρχει...και βαζεις κολλα για να μην εχεις κραδασμους
μονο κολλα και εγω θα ελεγα την jbweld, ειδικα αν δεν φαινεται

Μα δεν ειναι πλεξιγλας. Η ποδια ειναι πλαστικο.
Αν προσεξεις ηταν quote σε αλλο ποστ.

Τωρα, για την ποδια του παπακίου, θα δοκιμαζα bison liquid rubber.
Ειναι η κολλα επιλογης μου, για παρα πολυ δυσκολα κολληματα.
Εχει ισχυροτατη προσφυση, σε ποικιλια υλικων,
αλλα χρειαζεται αρκετο χρονο για να στεγνωσει. (2 μερες minimum)
Για να παρετε μια ιδεα της προσφυσης,
αν λερωθει το χερι σου, δεν καθαριζει ουτε με ασετον.
(Γι αυτο χρηση με γαντια καλυτερα)

Last edited:
Αν προσεξεις ηταν quote σε αλλο ποστ.

Τωρα, για την ποδια του παπακίου, θα δοκιμαζα bison liquid rubber.
Ειναι η κολλα επιλογης μου, για παρα πολυ δυσκολα κολληματα.
Εχει ισχυροτατη προσφυση, σε ποικιλια υλικων,
αλλα χρειαζεται αρκετο χρονο για να στεγνωσει. (2 μερες minimum)
Για να παρετε μια ιδεα της προσφυσης,
αν λερωθει το χερι σου, δεν καθαριζει ουτε με ασετον.
(Γι αυτο χρηση με γαντια καλυτερα)
Aυτη πρεπει να μοιαζει με την μαυρη της 3Μ

Ο λογος περι αντιολισθητικων ταινιων.

Παρελαβα 5 ταινιες απο το Jumbo Αμαρουσιου 4.95 ευρω συνολο, 99 σεντσακια η μια. Διασταση 4 μετρα χ 25μμ πλατος.

Aριστερα μια αλλη ταινια παρομοιας ποιοτητας, μαρκας MGI, 5 μετρων χ 25μμ πλατος ....4.50 ευρω το τεμαχιο (οσο περιπου οι 5 απο το Jumbo!)
2dsEuECh.jpg

Και οι δυο ταινιες ειναι μετριας ποιοτητος, δεν ειναι δηλαδη της κλασης της 3Μ η της ΤESA, και εχουν ιδιο παχος, γυρω στα 0.8μμ.
Ιδια αισθηση εχει και η κοκκωση, ισως ελαχιστα πιο αγρια ειναι της MGI. Κοπηκαν καποια κομματια και απο τις δυο για δοκιμες.
uHQ59QOh.jpg

Το πρωτο τεστ ειναι αυτο της αντοχης στο τριψιμο με γυαλοχαρτο!
mhQx4muh.jpg

Η δοκιμη εγινε με 150αρι γυαλοχαρτο μεχρι η μια ταινια να απωλεσει ολη την κοκκωση και αυτη ηταν η ταινια απο το Jumbo.
Bεβαια η διαφορα δεν ηταν σημαντικη, ουτε και ποτε προκειται μια ταινια να υποστει τετοια ταλαιπωρια.

Το δευτερο τεστακι, απο το οποιο δεν εχω φωτογραφια ηταν αυτο της αποκολλησης. Ποια ταινια δηλαδη κολλαει καλυτερα στην επιφανεια.
Σε αυτο το τεστ η ταινια του Jumbo ξεκολλησε πιο δυσκολα απο την ταινια της MGI η οποια ξεκολλησε και αυτη δυσκολα, αλλα πιο ευκολα απο την αλλη.

Το τριτο τεστακι θα ειναι διαρκειας καθως δυο τεμαχια θα δοκιμαστουν στην εκθεση στον ηλιο και γενικοτερα στις καιρικες συνθηκες.
gMBj3KW.jpg

Εδω ειναι η σκαλα προς το εργαστηριο και πριν καποια χρονια ειχα βαλει την ταινια που βλεπετε αλλα δυστυχως δεν θυμαμαι τι ηταν.
Λιγο πιο διπλα ομως που δεν φαινεται, ειναι μια αλλη σκαλα στην οποια εχει μπει εδω και 10+ χρονια ταινια της 3Μ η οποια κρατα γερα χωρις την παραμικρη αποκολληση.

Αντι επιλογου θα ελεγα οτι τουλαχιστον για εσωτερικους χωρους η εξαιρετικα φτηνη ταινια του Jumbo φαινεται να ειναι ικανη για να ανταπεξελθει.
Για εξωτερικους χωρους, προσωπικα θα την δοκιμαζα ανετα με τετοια τιμη που ειναι τουλαχιστον η μιση απο την φτηνοτερη της αγορας.
Αν εν καιρω φθαρει η αν χαλασει, απλα την αλλαζεις η αγοραζεις μια καλυτερη.

Τελικά στα πλαστικά από μάσκα τιμονιού σε παπάκι που ανέφερα προχθές έγινε συγκόλληση με λιώσιμο πλαστικού και κατ' αρχάς φαίνεται να κόλλησαν... Θα δείξει ο χρόνος βέβαια για την αντοχή του αποτελέσματος.

Το πρόβλημα με αυτά τα πλαστικά δεν είναι αν κόλλησαν τα μέρη ή όχι. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κόλλησαν.
Το θέμα είναι οτι ξανασπάνε. Γι αυτό, απ' ότι κατάλαβα δηλαδή, προτείνεται η παρμπριζόκολλα ή το πλαστικό ίδιας σύστασης. Γιατί έχουν κάποια ελαστικότητα οπότε δεν σπάνε τόσο εύκολα.
Θεωρητικά τουλάχιστον.

• Like
Reactions: lazarefa
Τελικά στα πλαστικά από μάσκα τιμονιού σε παπάκι που ανέφερα προχθές έγινε συγκόλληση με λιώσιμο πλαστικού και κατ' αρχάς φαίνεται να κόλλησαν... Θα δείξει ο χρόνος βέβαια για την αντοχή του αποτελέσματος.
Δυστυχώς εκεί που έλιωσε θα γίνει πετρα και θα σπάσει.
Θέλει ραφή με πιστολι Θέρμου αέρα και έγχυση με μακαρονι από το ίδιο υλικό.

• Like
Παιδιά έχετε δίκιο και οι 2. Βέβαια, έχω και μια περίπτωση που είχα κολλήσει πριν 6 χρόνια πλαστικά αυτάκια από καπάκι ασφαλειοθήκης στο αυτοκίνητο (είχαν σπάσει όταν χρειάστηκε να αφαιρέσω το εν λόγω καπάκι για να αλλάξω μια ασφάλεια που είχε καεί). Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχα λιώσει το πλαστικό με κολλητήρι χωρίς να προσθέσω πλαστικό (δεν είχα αντίστοιχου υλικού ράβδους). Εν τούτοις οι κολλήσεις μπορώ να πω ότι έγιναν άψογες, σε βαθμό που να μη χρειάστηκε τόσα χρόνια να ξαναεπέμβω αφού δεν έχουν σπάσει ξανά τα συγκεκριμένα αυτάκια.
Τώρα βέβαια στην περίπτωση των πλαστικών της μάσκας του παπιού φοβάμαι κι εγώ ότι δεν θα αντέξουν γιατί συν τοις άλλοις το μηχανάκι υπόκειται σε πάμπολλους σοβαρούς κραδασμούς δεδομένου ότι κινείται σε άγαρμπο τερέν (τσιμεντοστρωμένοι δρόμοι, συνεχείς έντονες ανωμαλίες και λακούβες).
Αλήθεια, έχετε βρει Ελλάδα κάποιο κατάστημα (που να απευθύνεται και σε ερασιτέχνες κι όχι αποκλειστικά σε επαγγελματίες φανοποιούς οχημάτων) που να πουλά ράβδους πλαστικού για ανάλογες κολλήσεις σε ποικιλία; (δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τύποι πλαστικών που χρησιμοποιούνται και θέλει το σωστό τύπο για κάθε πλαστικό για να γίνει σωστά μια τέτοια κόλληση).

Δυστυχώς δεν γνωρίζω.
Μια λύση, φθηνή είναι να κρατήσεις ή να βρείς ένα σπασμένο κομμάτι. Από την ποδιά, το φτερό, τα πλαϊνά, από οπουδήποτε.
Αν πιάσεις στο μπλα μπλά κανέναν φαναρτζή ή κάποιο συνεργείο κάτι θα βρείς. Ειδικά τα συνεργεία έχουν συνήθως ένα σωρό παλιά μηχανάκια

• Like
Θα βρεις σε μαγαζιά με είδη φανοποιων της Steinel.

Για να παρεις μια ιδέα δες εδώ.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Plastic welding rods λέγονται και είναι διαφορετικά ανάλογα το προς συγγκοληση υλικό.

Τις προαλλες χρειαστηκα μπολικα σφουγγαρακια-γυαλοχαρτα. Επειδη ηθελα πολλα, σε διαφορα grits, αλλα και θα με βολευε κατι πιο μαλακο απο τα κλασικα, που ειναι σχετικα σκληρα, ειπα να δοκιμασω κατι.

Πηρα καποια μεγαλα σφουγγαρια που ειχε το τοπικο μαγαζι ("οικοδομης"), εκοψα τα γυαλοχαρτα που ηθελα και τα κολλησα. Επειδη βιαζομουνα και δεν ειχα χρονο για δοκιμες, δοκιμασα ο,τι κολλα ειχα προχειρη. Στιγμης-κυανοακρυλικη, κλασικη ξυλοκολλα, δυο συστατικων και μια "υπερκολλα για βρεχομενες ξυλοκατασκευες".

Αν και δεν το περιμενα, ολες κολλησαν κανονικοτατα και δουλεψαν χωρις προβλημα τα σφουγγαρια.

20210912_000723.jpg

Γενικα, το προτεινω αυτο το κολπακι, γιατι μπορεις να φτιαξεις σφουγγαρια και σε νουμερα που δεν κυκλοφορουν, και πιο μαλακα απο τα συνηθη, που βολευουν σε καποιες καταστασεις, και οσο μεγαλα θελεις.

Καλο.. αν και φαινεται μαλακο το σφουγγαρι αυτο
Επισης και στα γνωστα σφουγγαρακια smirdex, morris κλπ μπορεις να τυλιγεις ενα καινουργιο γυαλοχαρτο πανω και να κανεις δουλεια σου ΕΖ

• Like
Reactions: mastroxalastis
Μου κανει εντυπωση που ολες οι κολλες εκαναν δουλεια και δεν εφυγε το γυαλοχαρτο απο το συνθετικο σφουγγαρι!

Ενδιαφερον, καλα εκανες και το ανεφερες (y)

• Like
Reactions: mastroxalastis
Καλησπερα Αρχοντες!

Επισκευη γεροντικης γοβας σε μεγγενη parkside με βενζινοκολλα Bison.
DbVFvAsh.jpg

Σαν αμοιβη ελαβα ενα κιλο σταφυλια!!! :ROFLMAO:

H κολλα Bison Kit στο δοχειο με το πινελο ειναι απιστευτα πρακτικη και βολικη.
20210210150428_bison_kit_reysti_venzinokolla_me_pinelaki_se_docheio_125ml-600x315w.jpg

Bison kit - Ρευστή βενζινόκολλα με πινελάκι γενικής χρήσης βασισμένη σε συνθετικό καουτσούκ, ρητίνες και διαλύτες.

Παρα πολυ καλη βενζινοκολλα, την εχω βολευτει για τετοιες περιπτωσεις αλλα και γενικοτερα.
Εξ'ισου καλη εχω διαπιστωσει οτι ειναι η Ελληνικη Carmyfix CM-43.

Για την ακριβεια, οταν τελειωσει η Bison στο πλαστικο δοχειο με το πινελακι, θα το γεμισω με CM-43 που κοστιζει ελαχιστα.

Για να κολλησει λαστιχο φουρνου, θα αντεξει (τις θερμοκρασιες) η jb weld, λετε;
Αλλιως τι;

H JB weld που εχεις γραφει οτι αντεχει θερμοκρασιες εως 290 βαθμους.
Mια κολλα σιλικονης οπως η bison high temp αντεχει εως τους 260 και για καμμια ωρα εως τους 300. Ομως στεγνωνει ελαστικη που ειναι σημαντικο.

Θα ελεγα λοιπον καλυτερα να χρησιμοποιησεις καποια κολλα σιλικονης υψηλων θερμοκρασιων, αλλα σε μια γωνιτσα να δοκιμασεις και την JB weld για χαρη της επιστημης και της προσφορας γνωσης στο Φορουμ.

Πριν χρονια ειχα χρησιμοποιησει μια τετοια κολλα σιλικονης που αντεχει παρομοιες θερμοκρασιες, μαλλον αμερικανικη ηταν, που δεν την βρισκω πλεον στην Ελλαδα, σε φουρνακι κουζινας και δεν αντιμετωπισα κανενα απολυτως προβλημα, Μπορει να υπαρχει καπου ακομα, αν ενδιαφερεσαι να ψαξω.

Πριν χρονια ειχα χρησιμοποιησει μια τετοια κολλα σιλικονης που αντεχει παρομοιες θερμοκρασιες, μαλλον αμερικανικη ηταν, που δεν την βρισκω πλεον στην Ελλαδα, σε φουρνακι κουζινας και δεν αντιμετωπισα κανενα απολυτως προβλημα, Μπορει να υπαρχει καπου ακομα, αν ενδιαφερεσαι να ψαξω.
Αν δεν βαριέσαι ψάξτο. Ίσως μου χρειαστεί για λάστιχο φούρνου κι εμένα, αν δεν βρω το κανονικό.