Laser Engravers/Cutters & CNC -Κατασκευές.

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

OK, θα σου στείλω το αρχείο να το δείς.
Αυτό που με προβληματίζει όμως δεν είναι η ένταση αλλά η κακή διαχείριση από το S30 των διαβαθμίσεων του γκρί.

Μείωσα τη δύναμη στο S30, την κατέβασα στο 30%.
Το αποτέλεσμα δείχνει καλύτεροσε κάποια σημεία αλλά το αποτέλεσμα στις λεπτομέρειες παραμένει ακόμα κακό σε σχέση με το Κ40.
Κατεβάζοντας την ένταση χάνονται λεπτομέρειες.

Attachments

• IMG_3590.jpeg
    IMG_3590.jpeg
    3.6 MB · Views: 12
Συγνώμη που άργησα. Ανέβηκα τώρα ανά κάνω μια δοκιμή. Σαν ρυθμίσεις άφησα το 3100 όπως εσύ αλλά power έβαλα 100% στο 5 watt για να πιάσω κοντά την αναλογία του 30% που έβαλες εσύ.
Το σταμάτησα γιατί δεν είχε νόημα να το αφήσω μέχρι τέλους.
Νομίζω καταλαβαίνεις ότι δεν μπορεί το 5 watt να καίει έτσι το ξύλο και το 20watt με 30% να αχνοφαίνεται...
Οπότε ένας από τους δύο μας κάτι κάνει λάθος

a04398617b8dc82c6827d9ceb9e83878.jpg

• Like
Reactions: Χιωτης
Είναι η πρώτη φορά που κάνω engraving φωτογραφία και καταλαβαίνω ότι είναι ολόκληρη "τέχνη " για να βγάλεις σωστό αποτέλεσμα. Εδώ όμως δεν ασχολούμαστε με αυτό.

4000/30 s9 με πείραγμα το contrast στο 20% και brightness στο -10% .
Χάλια αποτέλεσμα αλλά το νόημα ήταν να δω αν φαίνεται τίποτα.
Μάλλον πρέπει να κοιτάξεις το firmware του s30 . Αν κάνεις χρήση του lighburn και με το k40 ίσως κάπου έχει μπερδευτεί το πράγμα.
06844695ae480485fc1b75d561b32d8e.jpg

Last edited:
  • Like
Reactions: Χιωτης
Nαι, δεν εξηγειται αλλιως, καινουριο 20w laser να συμπεριφερεται ετσι, πρεπει να υπαρχει καποια συγχυση με τις ρυθμισεις του K40.

Θα προτεινα να τρεχεις 2 versions του lightburn στο laptop σου, την υπαρχουσα για τον Κ40 και μια φρεσκια για τον laser διοδου. Εχεις 3 αδειες ετσι κι αλλιως.
Ειτε κατεβασει την δωρεαν εκδοση του Lightburn, που δινουν για ενα μηνα, απο το site τους.

Δε ξέρω αν φταίει αυτό, στις δοκιμές που έκανα Μιχάλη χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια ξύλα που χρησιμοποιείς κι εσύ το S30 των 20W είναι 50% πιο δυνατό απ’το δικό σου των 10Watt.
Λογικό μου φαίνεται, τα 20Watt δεν σημαίνει οτι θα έχει τις διπλάσιες επιδόσεις από ένα 10Watt.
Θα το ξανακοιτάξω πάντως γιατί σίγουρα κάτι συμβαίνει…

Εγώ θα εσβηνα όλη την εγκατάσταση των drivers στο lightburn για το s30 και θα έστηνα ξανά από την αρχή το GRBL του .

S9 5000/20 . Παλι χάλια αλλά νομίζω καταλαβαίνουμε ότι δεν ειναι θέμα ισχύος.

Επίσης έβαλα Jarvis αντί για stukis που είχες. Στο δεξιό έκανε αυτά τα κύματα και ας πήγαινε πιο αργά.
7d9c8428c2810b54f78dd8da075455b3.jpg

Επανέρχομαι…
Σήμερα έκανα κάποιες γρήγορες δοκιμές αλλά και πάλι καταλήγω σχεδόν στις ίδιες διαπιστώσεις.
Αρχικά μα πω οτι το θέμα το ξεκίνησα για να συζητήσουμε τη μεγάλη διαφορά των δύο τεχνολογιών στόν τρόπο που κάνουν το engraving και τις διαφορές που έχουν.
Άν έχουν κι αν αυτές που έχουν είναι θέμα τεχνολογίας κι όχι κάποια λάθος λειτουργία κάποιου από τα μηχανήματα.
Η μέχρι τώρα συζήτηση όμως αφορά στη δύναμη χάραξης των μηχανημάτων κι όχι στην ποιότητα.
Έτσι, σπό τα λεγόμενα του Δημήτρη, διαπίστωσα οτι ίσως να μην πάει κάτι καλά με το δικό μου S30 των 20Watt στη δύναμη, κάτι που μέχρι τώρα δεν με είχε απασχολήσει.
Το πρώτο που έκανα ήταν κάνω καινούρια εγκατάσταση του S30 σαν GRBL μηχάνημα και να δω αν θα δω κάποια διαφορά.
Δεν είδα απολύτως καμία, και με τους καινούριους drivers η δύναμη παρέμεινε η ίδια.
Χάραξα μια εικόνα να συγκρίνω κι εκεί καμία διαφορά.
Οι παρακάτω φωτογραφιες είναι με ρυθμίσεις 4000/20 η κάτω και 3100/30 η πάνω.
IMG_3606.jpeg

Το S9 που αναφέρεις Δημήτρη πόσα Watt είναι;
Γιατί στη ρύθμιση που γράφεις (5000/20) το δικό μου δεν καίει καν.
Αυτά σε οτι αφορά στη δύναμη του μηχανήματος και στο πιθσνό πρόβλημα του.

Πάμε τώρα στο λόγο που ξκεκίνησε αρχικά αυτή η κουβέντα και δεν έχει να κάνει με τη δύναμη αλλά με την ποιότητα που καίει το κάθε μηχάνημα.
Εγώ διαπιστώνω οτι το αποτέλεσμα που δίνει, στο ίδιο αρχείο, το Co2 μηχάνημα είναι πολύ καλύτερο, με τεράστια διαφορά στίς διαβαθμίσεις του γκρί με το ανάλογο αποτέλεσμα σε ευκρίνεια και καθαρότητα.
Και η ερώτηση είναι γιατί συμβάνει αυτό;
Επίσης, μα υο air-assist κλειστό και στα δύο το διόδου είναι πολύ καθαρό ενώ το CO2 κιτρινίζει.

Διόδου
IMG_3609.jpeg

CO2
IMG_3608.jpeg

Το s9 ειναι 5.5 watt μόνο...

Από περιέργεια...
Πήγαινε στις ρυθμίσεις του lightburn εκεί που έχει για το power στο grbl κωδικα .
Αν είναι 254 κάνε το 1000 και δοκίμασε πάλι.

Κι εμένα το πρώτο μου ένα 5Watt ήταν που είχα κάνει άπειρες δοκιμές όταν το πήρα πρίν μερικά χρόνια.
Στη χάραξη μια χαρά ηπταν, τέλειο, στην κοπή όμως τίποτε.
Με ένα πέρασμα μόνο χαρτόνι έκοβε.
Τώρα το έχω και το δουλεύω στο χωριό σαν σχεδιαστικό με το ειδικό εξάρτημα που στο pause του laser ανεβάζει τον άξονα Ζ.

Κι εμένα το πρώτο μου ένα 5Watt ήταν που είχα κάνει άπειρες δοκιμές όταν το πήρα πρίν μερικά χρόνια.
Στη χάραξη μια χαρά ηπταν, τέλειο, στην κοπή όμως τίποτε.
Με ένα πέρασμα μόνο χαρτόνι έκοβε.
Τώρα το έχω και το δουλεύω στο χωριό σαν σχεδιαστικό με το ειδικό εξάρτημα που στο pause του laser ανεβάζει τον άξονα Ζ.
Κόβει εμένα με το air assist . 4mm οκουμε κόντρα πλακέ 400mm 95power με 4 περάσματα. Βεβαια τώρα πήρε φίλος το 22watt mecpow και κόβω εκεί στα 400/95 με ένα πέρασμα.
Θα πάω από περιέργεια να δοκιμάσω και σε αυτόν το αρχείο σου μιας και είναι ιδίων δυνατοτήτων μηχάνημα με το δικό σου .

Το δικό μου των 20W στο 400/90 σε συμήδα 3mm δεν την κόβει τέλεια, δηλαδή να σηκώσω το ξύλο και να πέσει μόνο του το κομμένο, μου αφήνει τριχούλες.

Το δικό μου των 20W στο 400/90 σε συμήδα 3mm δεν την κόβει τέλεια, δηλαδή να σηκώσω το ξύλο και να πέσει μόνο του το κομμένο, μου αφήνει τριχούλες.
Σε οκουμε σηκώνεις το ξύλο και μένουν κάτω στην επιφάνεια τα κομμένα κομμάτια.
Στην συμηδα και αυτο τα βρίσκει πιο σκούρα. Για να κοπεί ρίχνω την ταχύτητα στα 350/95 για το 4αρι.

Πάντως κάναμε δοκιμή σε 6αρι συμηδα και απογοητευτηκαμε . Ενώ έκοψε πολλά σημεία με 2 περάσματα στα 300/95 κάποια δε κόπηκαν ούτε με 5 περάσματα. Σπάσαμε το ξύλο και δεν μπορούσε να κοψει μέχρι κάτι γιατί στο κέντρο του ξύλου είχε θυλακες από κόλλα. Ελιωνε η κόλλα και δεν άφηνε την δέσμη να πάει πιο κάτω.
Παλιοξυλο...

• Like
Reactions: Babis K.