Μηχανουργικός τορνος.

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Αν και έχω φτιάξει κάτι αντίστοιχο τις ποιο πολλές φορές επειδή βαριέμαι 😀το στήσιμο, με κάνα δυό λωρίδες γυαλόχαρτο και λίγο WD40 και γίνεται καθρέφτης.

Ημέρα για παιχνιδάκι σήμερα.
Κι επειδή αυτό το νήμα το έχουν όλοι φτυμένο, δεν βλέπω να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, που και που αποφασίζω να ανεβάζω καμιά κατασκευούλα έτσι, για τη τιμή των όπλων, και για να κινείται και λίγο.
Όπως είπα, τίποτε το σπουδαίο, απλά μια επανάληψη ενός πολύ χρήσιμου εργαλείου για μένα, ένα εργαλειάκι κεντραρίσματος, που είχα φτιάξει παλιότερα κι ανακάλυψα τον Αύγουστο οτι στο χωριό δεν έχω κάτι αντίστοιχο.
Η παλιά κατασκευή είναι αυτή:
IMG_5460.jpeg

Επειδή με έχει βολέψει τρομερά αποφάσισα να φτιάξε ένα ακριβώς ίδιο.
Πήρα λοιπόν μιά σιδερένια βέργα 12mmX12mm και ξεκίνησα να φτιάχνω την εσοχή για το ρουλεμάν.
Στην αρχή με φρέζα 7mm και τελειπωμα/φινίρισμα με φρέζα 8mmIMG_5461.jpeg
IMG_5463.jpeg

Στη συνέχεια ανοίχτηκαν οι τρύπες, 8mm όσο είναι και η τρύπα του ρουλεμάν για να μην υπάρχει κανένας τζόγος.
IMG_5465.jpegIMG_5466.jpeg

Κι αφού έγινε κι ελέγχθηκε και ο σχετικός πύρος κόπηκε στο σωστό σημείο…
IMG_5468.jpeg
IMG_5469.jpeg

Πλέον όλα είναι έτοιμα…
IMG_5470.jpeg

…και το μόνο που μένει είναι η «υπογραφή» του κατασκευαστή 🤪
IMG_5471.jpeg
IMG_5535.jpeg

Last edited:
Κι επειδή αυτό το νήμα το έχουν όλοι φτυμένο, δεν βλέπω να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, που και που αποφασίζω να ανεβάζω καμιά κατασκευούλα έτσι, για τη τιμή των όπλων, και για να κινείται και λίγο.
Νομίζω το αντίθετο ισχύει: αγαπημένο νήμα και με πολύ ενδιαφέρον. Απλά δεν μπορούν να συνεισφέρουν πολλοί επειδή δεν υπάρχουν και πολλοί τόρνοι στο φόρουμ.

Νομίζω το αντίθετο ισχύει: αγαπημένο νήμα και με πολύ ενδιαφέρον. Απλά δεν μπορούν να συνεισφέρουν πολλοί επειδή δεν υπάρχουν και πολλοί τόρνοι στο φόρουμ.

Υπάρχουν κάποιοι τόρνοι, αν και ελάχιστοι συμφωνώ, αλλά οι τορναδόροι βαριούνται να γράψουν 😆
Ο Giannis mkds πχ ο @yiobi ο @SatSea
ο @vlad66 έχου επαφή με τόρνο αλλά μάλλον όρεξη δεν έχουν 😉

Last edited:
  • Like
Reactions: SatSea
Υπάρχουν κάποιοι τόρνοι, αν και ελάχιστοι συμφωνώ, αλλά οι τορναδόροι βαριούνται να γράψουν 😆
Εγώ ότι jigs and tools, πατέντες και τροποποιήσεις τις έκανα στα πέντε πρώτα χρόνια (πριν από χρόνια) οπότε τι να δείξω τώρα. Αλλά ναι τώρα θυμήθηκα, τον χειμώνα τελείωσα επιτέλους την κατασκευή και προγραμματισμό του DRO καθώς και την εγκατάσταση του, με την πρώτη ευκαιρία οταν επιστρέψω θα κάνω μια παρουσίαση.

Όπου να'ναι τελειώνω με τα ηλεκτρονικά μου και θα πιάσω τα πικάπ Thorens και Technics.

Όταν έρθει η σειρά του (των γιατί είναι 2) Technics, θα πιάσει δουλειά ο τόρνος.

Πολύ και δύσκολη δουλειά, θα πέσει πολύ κλάμα γιατί έχω ξεχάσει και τα λίγα που ήξερα...

Για αρχή πρέπει να φτιάξω καλά το DRO γιατί με τις κόλλες δεν γίνεται δουλειά.

Αυτό το εξάρτημα (post 8) είναι από τα πρώτα που έφτιαξα για το τορνάκι μου αλλά δεν είχα καταλάβει μέχρι σήμερα οτι σχεδιαστικά υπήρχε κάποιο λάθος.
Κι αυτό γιατί το βάρος είχε δοθεί στο να φτιάχνω μπάλες, εξωτερικές κοιλότητες δηλαδή κι όχι εσωτερικές αφού το 90% των κατασκευών μου με το συγκεκριμένο εργαλειάκι είναι διαφόρων μεγεθών μπάλες.
Σήμερα όμως που χρειάστηκε να φτιάξω μια εσωτερική κοιλότητα με συγκεκριμένο ratio (9) έκατσα πάνω στο παγωτό 😳
Ανακάλυψα οτι υπάρχει σχεδιαστικό λάθος, σπό αυτά που είναι μπροστά στα μάτια σου αλλά δεν τα βλέπεις παρά μόνο στην πράξη…
Και εξηγούμαι.
Σε αντίθεση με τις μπάλες που το κοπτικό κινείται πάντα περιφερειακά, στις εσωτερικές κούρμπες το κοπτικό πρέπει να δουλεύει πάνα σαν ένα είδος εσωτερικής μανέλας για να μπορεί να εισχωρεί βαθειά χωρίς πρόβλημα.
Με λίγα λόγια να έχει «ελευθερόα κοιλίας» που λένε και στα αυτοκίνητα, να μήν βρίσκει το εργαλείο πουθενά όσο προχωράει το κοπτικό.
Στις δοκιμές που είχα κάνει όταν το έφτιαξα αρχικά αυτό δεν το παρατήρησα γιατί, πρώτον, ασχολήθηκα κυρίως με μπάλες που δεν είχα κανένα πρόβλημα και δεύτερον γιατί δεν δοκίμασα τρύπα πιο βαθειά από τα 6mm περίπου που μου επιτρέπει το κοπτικό.
Σήμερα όμως που δοκίμασα να κάνω δουλειά κι όχι δοκιμή το πρόβλημα εμφανίστηκε.
Όλα πήγαιναν καλά στα πρώτα βήματα αλλά όταν τελείωσε το μήκος του κοπτικό άρχησαν τα κλωτσήματα και τα μασήματα.
Το κοπτικό δούλευε χάλια και δεν μπορούσε να προχωρήσρι άλλο γιατί το σώμα εύρισκε και κοντράριζε.
Δείτε το:

IMG_5510.jpegIMG_5512.jpegIMG_5513.jpeg

Τώρα τι κάνουμε; 🤔

Αχρηστεύουμε το εργαλείο και φτιάχνουμε άλλο;
Το κρατάω όπως είναι και φτιάχνω μόνο μπάλες;
Ή διορθώνω αυτό που υπάρχει έστω και με κάποιους περιορισμούς;
Σαν πιό σωστή, και γρήγορη, λύση επιλέχτηκε η κουρτίνα 3 😛
Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία ψιλο-διόρθωσης μέχρι να φτιάξω άλλο με νέο σχεδιασμό και κινητή μανέλα σαν κοπτικό.
Αυτό όμως αργότερα, τώρα πάμε στα εύκολα.

Φάγωμα το σώμα…
IMG_5514.jpeg

Λίγο βάψιμο με το θαυματουργό super blue..

IMG_5517.jpegIMG_5519.jpeg

…και συνέχιση της δουλειάς που δεν γινόταν νωρίτερα.

IMG_5520.jpegIMG_5522.jpeg

Τελικά όλα έγιναν όπως πρέπει και με το σωστό radio! 🤙

IMG_5525.jpeg

Last edited: