Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

δεν υπαρχει αναλογος φακος... σε κανενα συστημα.

Το αντιστοιχο πακετο θα ηταν Nικον 5200 + 24-70mm f/4 kai 70-200mm f/4 (ή 50-150mm) που σιγουρα θα κοστιζε ΠΟΛΥ παραπανω.

Και φυσικα , το ξαναλεω, το θεμα ειναι τι προτεινεις σε καποιον που δε θελει να μπλεξει με πολλους φακους κλπ.
Προπαθω απλα να πεισω καποιους οτι, ΑΝ θελουν να εκμεταλλευτουν τη μηχανη τους (αισθητηρα επισης) , τοτε πρεπει να επενδυσεις σε φακους και να ετοιμαστεις να κουβαλας μπολικο βαρος και ογκο.
Με τις Mirrorless αυτο (βαρος - ογκος) εχει μειωθει σε μεγαλο βαθμο, οχι και το κοστος ομως.

Αρα, προτεινουμε σε καθε περιπτωση τα αναλογα....

Γιάννη αλλιώς ξεκίνησε η κουβέντα, εγώ μπήκα σφήνα μόνο οταν αναφερθηκες γενικά σε οποιαδήποτε μηχανή m43 με κιτ φακό όχι φωτεινό prime, φυςικα στα χρήματα των 250 δεν υπάρχει αντίπαλος αφου σχεδόν όλες οι μ43 στοιχίζουν περισσότερο εκτός απο καναδυό παλιά μοντέλα, ο σχεδιασμός και η εξέλιξη των ΜΗΧΑΝΩΝ συνδυάζουν και άλλες επιστήμες και κλάδους εκτός απο μαθηματικά όπως π.χ την φυσική, την ηλεκτρονική κλπ.,
Άλλωστε δεν είχα καμία αντίρρηση για σύγκριση μοντέλων αλλα εφοςον ειναι απόλυτα συγκεκριμένη.

Νομιζω εχεις καταλαβει το νοημα των γραφομενων μου... δεν γενικολογω.

Προσπαθω παντα με παραδειγματα και με συγκεκριμενα συγκριτικα να τεκμηριωνω τα λεγομενα μου.
To kako ειναι οτι εχω λιγο χρονο πια για φωτογραφια ... αυτο ειναι το χειροτερο ! :p

Με το να συγκρίνουμε αποκλειστικά μέγεθος αισθητήρα και μέγιστο διάφραγμα ΜΌΝΟ , σημαίνει ότι συγκρίνουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΚΑΙ ΜΌΝΟ συγκεκριμένες ΟΡΙΑΚΕΣ συνθήκες φωτογράφησης.
Αυτό προτείνουμε στους αδαείς γνωστους μας λοιπόν. Η για να το πούμε περισσότερο έξω από τα δόντια: αυτές που ΕΜΕΊΣ κριναμε καλύτερες για εμάς σε δεδομένη στιγμή, και σε συνθήκες που ΕΜΕΊΣ πιστεύουμε ότι προσομοιαζουν αυτές του γνωστού μας.

Re: Απάντηση: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Και φυσικά δεν σύγκρινα φωτογραφίες που έβγαλε αυτός, αλλά είχαμε δίπλα δίπλα τις μηχανές .

Χωρις να υποστηριζω καποια αφου δεν εχω κανει συγκρισεις ο ιδιος, απλα ελπιζω να τις συγκρινατε κ σε υπολογιστη και οχι μονο απλα διπλα-διπλα τις μηχανες. :P

αν εχεις αποδειξεις για το αντιθετο , πολυ ευχαριστως να τις δουμε.

Εγω κρινω με τα δικα μου ματια, τις δικες μου μηχανες, στις ιδιες ή παρομοιες συνθηκες.
Περιμενω με αγωνια τα δικα σου συγκριτικα - παρουσιασεις.:p

Με το να συγκρίνουμε αποκλειστικά μέγεθος αισθητήρα και μέγιστο διάφραγμα ΜΌΝΟ , σημαίνει ότι συγκρίνουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΚΑΙ ΜΌΝΟ συγκεκριμένες ΟΡΙΑΚΕΣ συνθήκες φωτογράφησης.
Αυτό προτείνουμε στους αδαείς γνωστους μας λοιπόν. Η για να το πούμε περισσότερο έξω από τα δόντια: αυτές που ΕΜΕΊΣ κριναμε καλύτερες για εμάς σε δεδομένη στιγμή, και σε συνθήκες που ΕΜΕΊΣ πιστεύουμε ότι προσομοιαζουν αυτές του γνωστού μας.

αν εχεις αποδειξεις για το αντιθετο , πολυ ευχαριστως να τις δουμε.

Εγω κρινω με τα δικα μου ματια, τις δικες μου μηχανες, στις ιδιες ή παρομοιες συνθηκες.
Περιμενω με αγωνια τα δικα σου συγκριτικα - παρουσιασεις.:p

Εγω δεν προτεινω σε κανεναν τιποτα.
Απλα αυτη η μονομανια που πιανει μερικους ειναι "εκκωφαντικη"
Στη φωτογραφια το 1+1 ΔΕΝ κανει ΠΑΝΤΑ 2.
Αυτο λεω και μονο, και το σταματω εδω.

Εγω δεν προτεινω σε κανεναν τιποτα.
Απλα αυτη η μονομανια που πιανει μερικους ειναι "εκκωφαντικη"
Στη φωτογραφια το 1+1 ΔΕΝ κανει ΠΑΝΤΑ 2.
Αυτο λεω και μονο, και το σταματω εδω.

On topic σε αυτο που συζηταν τα παιδια εχεις κατι να πεις;

Επειδή η δική μου ερώτηση έδωσε αφορμή για μια άλλη τροπή στη συζήτηση (στην οποία όμως δεν μπορώ να συνεισφέρω, λόγω έλλειψης γνώσεων), να διευκρινίσω ότι τα πράγματα για έναν μη μυημένο είναι πιο επίπεδα:

- Σαν απλός και περιστασιακός χομπίστας εντυπωσιάστηκα από τα δείγματα της XZ2 σε συνδυασμό με την τρέχουσα τιμή της. Βρίσκομαι λοιπόν πολύ κοντά στο να την αγοράσω.

- Έχω την αίσθηση ότι στα χρήματα αυτά δεν θα βρω καλύτερη ποιότητα εικόνας/ευκολία χρήσης/φορητότητα.

- Έχοντας όμως μέχρι στιγμής εμπειρία από DSLR, με ξενίζει η έλλειψη viewfinder και το ότι δεν θα μπορώ να πάω σε μεγαλύτερο zoom. Λοξοκοιτάω λοιπόν την Stylus 1 και την ΟΜD-10, αλλά με διπλάσιο/τριπλάσιο κόστος. Επίσης, από την εμπειρία στις DSLR, γνωρίζω ότι αν δεν επενδύσεις σε καλό φακό, δεν ανεβαίνεις σε IQ.

- Για περιορισμό κόστους, ίσως η λύση ενός φθηνότερου σώματος Pen σε συνδυασμό με 1-2 φακούς (π.χ. 14-42 Kit & 40-150) έδινε παρόμοιο αποτέλεσμα. Αλλά και πάλι ανεβαίνουμε πολύ παραπάνω από την τιμή της XZ-2.

εγώ πάλι έχοντας μικρή μηχανή κόμπακτ, μηχανή με apsc αισθητήρα, και ff αισθητήρα και φακούς κιτ και καλούς, μπορώ να ξεχωρίσω όλες τις φωτο στο δικο μου μόνιτορ (ακόμη και του φορητού). Οι φωτο της μικρής έχουν "γρέζι", οι φωτο της apsc είναι καλύτερες αισθητά και οι φωτο από την ff έχουν άλλη χάρη. Επίσης μπορώ να καταλάβω (στο δικό μου 24άρι μόνιτορ) τις φωτο από τους πιο σύγχρονους φακούς της ΝΙΚΟΝ σε σχέση με τους φακούς ίδιας εστιακής απόστασης και παρόμοιας τιμής της ίδιας εταιρείας σε μηχανές όπως τις d3x/d610/d800. Και δεν μιλώ μόνο για οξύτητα ή αντοχή στο θόρυβο.

Βλάσση, είμαι σίγουρος ότι μπορείς, αλλά λάβε υπόψην πόσο "εξασκημένος" είσαι για να το κάνεις αυτό!

Είναι σαν το audio - όσες περισσότερες ακροάσεις έχεις κάνει, όσο περισσότερο εξασκηθείς στο να ξεχωρίζεις λεπτομέρειες στο κάθε άκουσμα, τόσο πιο πολλά πράγματα καταλαβαίνεις. Ενώ την ίδια στιγμή ένας αμύητος δεν μπορεί να σε παρακολουθήσει.

εγώ πάλι έχοντας μικρή μηχανή κόμπακτ, μηχανή με apsc αισθητήρα, και ff αισθητήρα και φακούς κιτ και καλούς, μπορώ να ξεχωρίσω όλες τις φωτο στο δικο μου μόνιτορ (ακόμη και του φορητού). Οι φωτο της μικρής έχουν "γρέζι", οι φωτο της apsc είναι καλύτερες αισθητά και οι φωτο από την ff έχουν άλλη χάρη. Επίσης μπορώ να καταλάβω (στο δικό μου 24άρι μόνιτορ) τις φωτο από τους πιο σύγχρονους φακούς της ΝΙΚΟΝ σε σχέση με τους φακούς ίδιας εστιακής απόστασης και παρόμοιας τιμής της ίδιας εταιρείας σε μηχανές όπως τις d3x/d610/d800. Και δεν μιλώ μόνο για οξύτητα ή αντοχή στο θόρυβο.

Θα βοηθουσε να μας αναφερεις ποια κομπακτ λες, και η μηχανη με apsc αισθητηρα τι φακο φοραει, για να μαθαινουμε...

Προφανως Βλαση, κανεις δε λεει το αντιθετο.... εμεις εδω ομως λεμε αλλο.
Στα 250-300 ευρω συνολο, μπορεις να προτεινεις κατι καλυτερο ?
Eγω δε ξερω ειλικρινα.

Κι εγω με την A7 + nokton ειμαι "αλλου"....αλλα ζυγιζει πολλαπλασια και κοστιζει πολυ περισσοτερα.

Η ΧΖ2 δεν ειναι μια απλη compact, ειναι αυτο που λενε εξω... super compact .
Πλησιαζει τις m4/3 με κιτ φακο, τοσο που για πολλους ειναι μια καλη λυση (ειδικα στα λεφτα που τη βρισκεις σημερα), χωρις τη σκοτουρα (και το κοστος) της εναλλαγης φακων.

ειμαι ο πρωτος που θα προτεινα μια mirrorless με ενα καλο φωτεινο φακο... αλλα δεν ειναι για ολους.

canon s110
sony nex 3n/16-50/sigma 19/sigma 60 και λίγο παλιότερα nikon d5100
πέρυσι είχα και τις oly epm1/epl3
nikon d700
κι έχω δουλέψει αρκετά με τις nikon d800/d3x.

Επίσης έχω χρησιμοποιήσει πέρα από τους δικούς μου φακούς τους nikon 14-24/24-70/70-200/300 2.8 και μερικούς primes.

Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

- Σαν απλός και περιστασιακός χομπίστας εντυπωσιάστηκα από τα δείγματα της XZ2 σε συνδυασμό με την τρέχουσα τιμή της. Βρίσκομαι λοιπόν πολύ κοντά στο να την αγοράσω.

Πρόσεξε διότι κυκλοφορούν δείγματα περασμένα από προγράμματα επεξεργασίας εικόνας , τα πολύ καλά ομολογώ jpeg της XZ 2 , θα διαφέρουν από αυτά προς τα κάτω από λίγο έως πολύ .
Το ίδιο και σε δείγματα με χαμηλό φως που ενδεχομένως να έχει χρησιμοποιηθεί τρίποδο , για να πάρεις ίδιο αποτέλεσμα πρέπει να κάνεις το ίδιο , ή να ανεβάσεις iso αυξάνοντας τον θόρυβο στην φωτογραφία .

- Έχω την αίσθηση ότι στα χρήματα αυτά δεν θα βρω καλύτερη ποιότητα εικόνας/ευκολία χρήσης/φορητότητα.

Απόλυτα σύμφωνος , εάν μας έχει ξεφύγει κάποια δεν έγινε και τίποτε καθώς δεν νομίζω να έχει καλύτερη εικόνα , το πολύ να είναι στα ίδια επίπεδα .

- Έχοντας όμως μέχρι στιγμής εμπειρία από DSLR, με ξενίζει η έλλειψη viewfinder

Παίρνει εξωτερικό ανεβάζοντας όμως το κόστος κατά 130 περίπου ευρώ για μτχ EVF-2 .

Λοξοκοιτάω λοιπόν την Stylus 1 και την ΟΜD-10, αλλά με διπλάσιο/τριπλάσιο κόστος. Επίσης, από την εμπειρία στις DSLR, γνωρίζω ότι αν δεν επενδύσεις σε καλό φακό, δεν ανεβαίνεις σε IQ.

Δεν γνωρίζω την Stylus και δεν έχω άποψη , την EM10 τώρα την μαθαίνω , για τους φακούς ισχύει αυτό όντως αν και ........

- Για περιορισμό κόστους, ίσως η λύση ενός φθηνότερου σώματος Pen σε συνδυασμό με 1-2 φακούς (π.χ. 14-42 Kit & 40-150) έδινε παρόμοιο αποτέλεσμα. Αλλά και πάλι ανεβαίνουμε πολύ παραπάνω από την τιμή της XZ-2.

Εδώ ξεκίνησε η συζήτηση , η γνώμη μου είναι καλύτερο αποτέλεσμα .

Και αυτό γιατί οι κιτ m.zuiko είναι πολύ καλοί φακοί για κιτ . Ειδικά τον 40-150 άνετα τον αγόραζα και σκέτο καθώς ξυρίζει .

Ξεκαθάρισε λοιπόν εάν θέλεις φορητότητα η όχι . Και αφού επιλέξεις ένα από τα δύο , όρισε το μπάτζετ σου και θα έχεις νομίζω την απάντησή σου καθώς είσαι ανάμεσα , σε κορυφαίες m4/3 και μία από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) compact .

Last edited:
Εκείνο που έχω να προτείνω είναι να μην προτείνουμε αβίαστα για όλους τις ίδιες μηχανές και μάλιστα αυτές που τυχαίνει να έχουμε την ίδια εποχή.

Τα κριτήρια του καθενός είνα διαφορετικά και επίσης το ίδιο και οι ανάγκες τους.

Βλάση επειδή ρώτησε πιο πάνω για τις συγκεκριμένες για αυτό του απάντησα .