Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Όχι μετά από τηλέφωνο στην intersys για να βγάλω άκρη τι θα γίνει μου είπαν ότι μου την έχουν στείλει εδώ και 2 εβδομάδες!

Μου έδωσαν αριθμό αποστολής, πήρα στην γενική ταχυδρομική που μου είπε ότι την έχουν για παραλαβή από το κατάστημα!

Ποιος θα με ειδοποιούσε εμένα; Κανένας... :furious3:

Την επόμενη ημέρα μου την έστειλαν σπίτι και όλα καλά.

έχω το dxo opticspro 10 για να ανοίγω τα raw αρχεια και το auto-correct του συγκεκριμένου πακέτου κάνει πολύ καλή δουλειά, ειδικά στις σκοτεινές λήψεις...

υπάρχει κάτι καλύτερο?

Γεια σας βρηκα αυτο το thread σχετικα με την χζ2.
Αγορασα μια xz2 μεταχειρισμενη.Ειμαι ασχετος με το αθλημα , ειχα μια dsc w80 sony που εβγαζα φωτογραφιες.
Ηθελα να βγαζω macro φωτογραφιες ή πολυ κοντινες απο δερματινα αξεσουαρ κτλ , ετσι λοιπον υστερα απο την βοηθεια ενος φιλου απο το φορουμ αγορασα κατι φωτα κτλ και το αποτελεσμα ηταν ικανοποιητικο με την sony που ειχα , απλα μετα απο καποιο διαστημα ηθελα να βγαζω φωτογραφιες με μεγαλυτερη λεπτομερεια και με την sony δεν μπορουσα γιατι ενω στο κεντρο τις φωτογραφιας εβγαζε σχετικα καλα (στο αυτοματο και με πατημενο το κουμπι του Macro) στις ακρες και γυρο γυρο απο το αντικειμενο η φωτογραφια ηταν θολη . Ετσι ρωτησα ξανα τον φιλο και μου ειπε οτι επρεπε να παιξω με τις τιμες του διαφραγματος και την ταχτυτητα του κλειστρου... αλλα ψαχνοντας την καμερα μου δεν μπορουσα να κανω κατι τετοιο αφου δεν ειχε χειροκινητες ρυθμισεις.
Ετσι εψαξα για καποια καλυτερη και αγορασα την χζ2.
To θεμα ειναι οτι με το που επιασα την χζ2 επαθα πολιτισμικο σοκ. Δεν ξερω να την χειριστω καθολου , πανω στην ροδελα εχει κατι Α , S, C1 C2 ΚΤΛ που η παλια μου καμερα δνε ειχε και γενικα εχει ρυθμισεις , και ενδειξεις στην οθονη που δεν ξερω τι ειναι το καθενα κτλ...
Εψαξα να βρω καποιον οδηγο αλλα μεσα στην συσκευασια το μοναδικο Manual που εχει , ειναι 3 σελιδες με τα εντελως απαραιτητα σε πολλες γλωσσες.
Μηπως μπορει καποιος να μου δωσει ενα μπουσουλα για το πως να την ρυθμισω για την δουλεια που την θελω ή αν υπαρχει καπου καποιο αναλυτικο μανουαλ/οnline οδηγο?

Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

για να εχει επιτυχια το εγχειρημα σου με οποιαδηποτε μηχανη πρεπει να ξερεις τα βασικα, πως επιλεγεις τιμες διαφραγματος, ταχυτητας, ISO και τι επιπτωσεις εχει η μεταβολη τους στο θεμα σου, σε αυτο αμεσα θαλεγα απευθυνσου στον φιλο σου αν εχει λιγο χρονο να σου εξηγησει τα βασικα.

Στην μηχανη καταρχην για να την ρυθμισεις σωστα για μακρο πρεπει να πεις στον φακο να εστιασει πιο κοντα απο την συνηθη φωτογραφια, οποτε πρεπει να βρεις και να διαλεξεις απο τις ρυθμισεις τροπου εστιασης την επιλογη macro ή super macro αναλογα την αποσταση του θεματος. Για να αφησεις την μηχανη να σου προτεινει ζευγαρι τιμων αρχικα ξεκινας με τον επιλογεα σε P mode, σου επιτρεπει η μηχανη να αλλαζεις τις τιμες του ζευγαριου (Ps) ευκολα, και οταν εμβαθυνεις λιγο πας σε Α mode για χειρισμο του διαφραγματος ωστε να αυξησεις το βαθος πεδιου. Η χρηση του φλας αν το θεμα σου ειναι σκοτεινο ή πολυ κοντα ισως ειναι απαραιτητη αλλα συνηθως στο εσωτερικο φλας πρεπει να μειωσεις την δυναμη του για να εχεις αρτιο αποτελεσμα, το καλο ειναι οτι η μηχανη υποστηριζει επιπλεον ασυρματο φλας που συνεργαζεται αψογα με χρηση του ενσωματωμενου ως πομπο και υποστηριζει και σπαστο EVF αν τυχον δεν μπορει η οθονη να σε καλυψει.

Αυτα εκ μνημης μιας και δεν εχω την μηχανη μπροστα (ειχα την ΧΖ1), καποια απο τα παιδια που την εχουν μπορουν να σου δωσουν πιο ακριβης οδηγιες που ειναι το καθετι αλλα οπως σου ειπα ξεκινα πρωτα με τα βασικα για να μπορεις να κανεις πιο σωστες ερωτηςεις, αν δεν μπορει ο φιλος σου να βοηθησει υπαρχει υλικο στο διαδικτυο και βιντεακια που θα παρεις μια γευση ...

Last edited:
Όπως είπε και ο Κώστας καλό είναι να μάθεις τα βασικά της φωτογραφίας, οπότε για ένα γρήγορο ξεκίνημα ρίξε μια ματιά στον καλο οδηγό που έχει φτιάξει ο φίλος Alex εδώ: http://avclub.gr/forum/showthread.php/56579-%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%AD%CF%82-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82

για να εχει επιτυχια το εγχειρημα σου με οποιαδηποτε μηχανη πρεπει να ξερεις τα βασικα, πως επιλεγεις τιμες διαφραγματος, ταχυτητας, ISO και τι επιπτωσεις εχει η μεταβολη τους στο θεμα σου, σε αυτο αμεσα θαλεγα απευθυνσου στον φιλο σου αν εχει λιγο χρονο να σου εξηγησει τα βασικα.

Στην μηχανη καταρχην για να την ρυθμισεις σωστα για μακρο πρεπει να πεις στον φακο να εστιασει πιο κοντα απο την συνηθη φωτογραφια, οποτε πρεπει να βρεις και να διαλεξεις απο τις ρυθμισεις τροπου εστιασης την επιλογη macro ή super macro αναλογα την αποσταση του θεματος. Για να αφησεις την μηχανη να σου προτεινει ζευγαρι τιμων αρχικα ξεκινας με τον επιλογεα σε P mode, σου επιτρεπει η μηχανη να αλλαζεις τις τιμες του ζευγαριου (Ps) ευκολα, και οταν εμβαθυνεις λιγο πας σε Α mode για χειρισμο του διαφραγματος ωστε να αυξησεις το βαθος πεδιου. Η χρηση του φλας αν το θεμα σου ειναι σκοτεινο ή πολυ κοντα ισως ειναι απαραιτητη αλλα συνηθως στο εσωτερικο φλας πρεπει να μειωσεις την δυναμη του για να εχεις αρτιο αποτελεσμα, το καλο ειναι οτι η μηχανη υποστηριζει επιπλεον ασυρματο φλας που συνεργαζεται αψογα με χρηση του ενσωματωμενου ως πομπο και υποστηριζει και σπαστο EVF αν τυχον δεν μπορει η οθονη να σε καλυψει.

Αυτα εκ μνημης μιας και δεν εχω την μηχανη μπροστα (ειχα την ΧΖ1), καποια απο τα παιδια που την εχουν μπορουν να σου δωσουν πιο ακριβης οδηγιες που ειναι το καθετι αλλα οπως σου ειπα ξεκινα πρωτα με τα βασικα για να μπορεις να κανεις πιο σωστες ερωτηςεις, αν δεν μπορει ο φιλος σου να βοηθησει υπαρχει υλικο στο διαδικτυο και βιντεακια που θα παρεις μια γευση ...
Ευχαριστω kbouk για την βοηθεια σου , θα διαβασω λιγο τον manual ωστε να μαθω μερικες λειτουργιες τις καμερας και μετα αν εχω καποια ερωτηση πιο συγκεκριμενη θα σου πω.

Ωραιος! Ευχαριστω , θελει διαβασμα η δουλεια :BDBDG54:
Όπως είπε και ο Κώστας καλό είναι να μάθεις τα βασικά της φωτογραφίας, οπότε για ένα γρήγορο ξεκίνημα ρίξε μια ματιά στον καλο οδηγό που έχει φτιάξει ο φίλος Alex εδώ: http://avclub.gr/forum/showthread.php/56579-Βασικές-Αρχές-Φωτογραφίας-για-Αρχάριους

Cacau ωραιος οδηγος για αρχαριους σαν εμενα, θα τον διαβασω. Ευχαριστω.

Ευχαριστω για τον χρονο σας.

Γεια σας , μια αρχικη μου απορια ειναι η εξης . μπορω να διαλεξω να βγαζει φωτογραφιες αναμεσα σε 1:1 , 3:2, 4:3, 16:9 και σε διαφορες αναλυσεις. Στην αναλυση να βαζω την μαγιστη αλλα αναμεσα στα 1:1 , 3:2, 4:3, 16:9 τι να επιλεξω? Η συνηθισμενη ειναι 4:3? και για να βγαζει κατευθειαν τετραγωνες πρεπει να εχω επιλεξει το 1:1? πχ θελω να τις βαζω κατευθειαν στο instagram σε τετραγωνες χωρις να τις κοβω.
Ευχαριστω πολυ

Για τετραγωνες προφανως 1:1. Μονο για instagram τις θες τις φωτογραφίες; Γιατι γενικα καλυτερο ειναι το 4:3 που ειναι το μεγιστο με την εννοια οτι μετα κοβεις οτι θες εσυ.

Για τετραγωνες προφανως 1:1. Μονο για instagram τις θες τις φωτογραφίες; Γιατι γενικα καλυτερο ειναι το 4:3 που ειναι το μεγιστο με την εννοια οτι μετα κοβεις οτι θες εσυ.
Ευχαριστω , θελω και για Instagram αλλα και γενικα αρα μαλλον θα πρεπει να αλλαζω την ρυθμιση αναμεσα σε 1:1 με 4:3

Καλησπέρα,
υπάρχουν ακόμα xz2 για αγορά σε καταστήματα; Δεν βρίσκω στο skroutz.gr κανένα κατάστημα.

Μερικες ακομα ερωτησεις ...
Επειδη θελω να βγαζω απο κοντινη αποσταση και πολλες φορες και macro διαφορα δερματινα αξεσουαρ κτλ
Εχω παρει καποιες λαμπες για φωτισμο οι οποιες ειναι 5500Κ.

--->βαζω το Μ και για να μην εχω προβληματα με θολώματα γυρω γυρω στην φωτογραφια , βαζω f/6,4 ή και f/8 , για να βγει καθαρη βαζω iso100. Τι τιμη ταχυτητας πρεπει να εχω? Μηπως πρεπει να παω τις αλλες τιμες σε f/22 ας πουμε?
Γενικα υπαρχουν καποια συνηθισμενα ζευγη ρυθμισεων για τετοιες καταστασεις ωστε να εχω οσο το δυνατον πιο πιστη εμφανιση των χρωματων των αντικειμενων κτλ?
(2 λαμπες 5500Κ , κοντινες φωτογραφιες πχ αποσταση 15-20 cm ή και πιο κοντα οταν εχω την επιλογη Macro ενεργοποιημενη )
To ND μηπως πρεπει να το εχω στο ON? Απο ποια τιμη της ταχυτητας πρεπει να το βαζω στο On?

---> Στην περιπτωση μου με τις λαμπες η καλυτερη ρυθμιση ειναι CWB (Kelvin 5400k ή 5600Κ) , μια αλλη επιλογη που λεει ηλιοφανεια και στο manual λεει οτι ειναι 5300Κ ή καποια αλλη επιλογη πχ οπως λεει στο μανουαλ να κανω αμεση ρυθμιση ισορροπιας λευκου με ενα λευκο χαρτι ?

--->Στην περιπτωση μου που τα αντικειμενα ειναι σταθερα βαζω S-AF ή super macro, σωστα?

---> Την φωτομετρηση να την εχω συνεχεια στο ESP ? εχει 5 επιλογες, Εσπ , κεντροβ.μετρ., Σημ/κη μετρ. , Σημειακη/φωτεινα , Σημειακη/σκιερα. καλυτερα esp ετσι?

--->Επιπλεον απο τις επιλογες LF,LN (αυτη εχει προεπιλεγμενη) καλυτερα να βαλω LF , σωστα? για καλυτερη αναλυση, μια επιλογη που γραφει το manual , LSF , δεν υπαρχει πουθενα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Καλησπέρα,
υπάρχουν ακόμα xz2 για αγορά σε καταστήματα; Δεν βρίσκω στο skroutz.gr κανένα κατάστημα.

Γεια σου φιλε sportsmag , η μηχανη δεν υπαρχει πλεον σε μαγαζια , εγω ετυχε και την πηρα μεταχειρισμενη , αρα μπορεις να βαλεις καμια αγγελια και αν βρεις μια ελαφρως μεταχειρισμενη. Καλο απογευμα.

Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Μερικες ακομα ερωτησεις ...
Επειδη θελω να βγαζω απο κοντινη αποσταση και πολλες φορες και macro διαφορα δερματινα αξεσουαρ κτλ
Εχω παρει καποιες λαμπες για φωτισμο οι οποιες ειναι 5500Κ.

--->βαζω το Μ και για να μην εχω προβληματα με θολώματα γυρω γυρω στην φωτογραφια , βαζω f/6,4 ή και f/8 , για να βγει καθαρη βαζω iso100. Τι τιμη ταχυτητας πρεπει να εχω? Μηπως πρεπει να παω τις αλλες τιμες σε f/22 ας πουμε?
Γενικα υπαρχουν καποια συνηθισμενα ζευγη ρυθμισεων για τετοιες καταστασεις ωστε να εχω οσο το δυνατον πιο πιστη εμφανιση των χρωματων των αντικειμενων κτλ?
(2 λαμπες 5500Κ , κοντινες φωτογραφιες πχ αποσταση 15-20 cm ή και πιο κοντα οταν εχω την επιλογη Macro ενεργοποιημενη )
To ND μηπως πρεπει να το εχω στο ON? Απο ποια τιμη της ταχυτητας πρεπει να το βαζω στο On?

---> Στην περιπτωση μου με τις λαμπες η καλυτερη ρυθμιση ειναι CWB (Kelvin 5400k ή 5600Κ) , μια αλλη επιλογη που λεει ηλιοφανεια και στο manual λεει οτι ειναι 5300Κ ή καποια αλλη επιλογη πχ οπως λεει στο μανουαλ να κανω αμεση ρυθμιση ισορροπιας λευκου με ενα λευκο χαρτι ?

--->Στην περιπτωση μου που τα αντικειμενα ειναι σταθερα βαζω S-AF ή super macro, σωστα?

---> Την φωτομετρηση να την εχω συνεχεια στο ESP ? εχει 5 επιλογες, Εσπ , κεντροβ.μετρ., Σημ/κη μετρ. , Σημειακη/φωτεινα , Σημειακη/σκιερα. καλυτερα esp ετσι?

--->Επιπλεον απο τις επιλογες LF,LN (αυτη εχει προεπιλεγμενη) καλυτερα να βαλω LF , σωστα? για καλυτερη αναλυση, μια επιλογη που γραφει το manual , LSF , δεν υπαρχει πουθενα.

Yπαρχει η επιλογη LSF απλα πρεπει να την ανοιξεις μεσα στο μενου που ρυθμιζεις την ποιοτητα και αναλυση εικονας. με αυτη την επιλογη εχεις την ελαχιστη συμπιεση και το καλυτερο jpeg που βγαζει η μηχανη,
για την φωτομετρηση τι θα επιλεξεις εξαρταται απο το θεμα σου, το μεγεθος του, τον περιβαλλον φωτισμο, μπορεις να ξεκινησεις με κεντροβαρικη ή ESP ... .
Eστιαση SAF για πανω απο 30-40 εκ, χοντρικα macro απο 10εκ εως 30εκ και πιο κοντα super macro, στην ουσια οι ακριβεις αποστασεις για καθε mode υποδεικνυονται απο την μηχανη αφου δεν θα σου εστιαζει αν εισαι σε λαθος αποσταση,
το WB θα το ρυθμιζα με την βοηθεια μιας γκρι (ελαφρυ) ουδετερης καρτας αντι λευκης σελιδας και την επιλογη CWB μιας και οι λαμπες σου μπορει να εχουν αποκλιση ειδικα αν ειναι μακρια ή υπαρχουν αντανακλασεις κλπ., βεβαια και η κατευθειαν επιλογη θερμοκρασιας αν εισαι σιγουρος μπορει να αποδωσει...
το ND ξεχαστο για εσωτερικους χωρους... για πανω απο 1/2000 ταχυτητες και οταν αναβοσβυνει η τιμη που σημαινει ότι εχει τερματισει...
φωτομετρηση κανε με Α mode και f=8 για αρχη , θα σου δωσει μονη της την ταχυτητα και θα δεις αν το βαθος πεδιου σε καλυπτει , αν τραβας στο χερι και δεν σου βγαινει κουνημενη και θελεις μεγαλυτερο βαθος ανεβαζεις διαφραγμα ή την βαζεις σε επιτραπεζιο τριποδι με χρονοδιακοπτη ή τηλεχειρισμο,
αν εγκλιματιστεις με τα πιο πανω πας και σε φουλ manual, με φλας πολλα απο τα παραπανω θελουν προσαρμογη και δεν ισχυουν...

Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Yπαρχει η επιλογη LSF απλα πρεπει να την ανοιξεις μεσα στο μενου που ρυθμιζεις την ποιοτητα και αναλυση εικονας. με αυτη την επιλογη εχεις την ελαχιστη συμπιεση και το καλυτερο jpeg που βγαζει η μηχανη,
για την φωτομετρηση τι θα επιλεξεις εξαρταται απο το θεμα σου, το μεγεθος του, τον περιβαλλον φωτισμο, μπορεις να ξεκινησεις με κεντροβαρικη ή ESP ... .
Eστιαση SAF για πανω απο 30-40 εκ, χοντρικα macro απο 10εκ εως 30εκ και πιο κοντα super macro, στην ουσια οι ακριβεις αποστασεις για καθε mode υποδεικνυονται απο την μηχανη αφου δεν θα σου εστιαζει αν εισαι σε λαθος αποσταση,
το WB θα το ρυθμιζα με την βοηθεια μιας γκρι (ελαφρυ) ουδετερης καρτας αντι λευκης σελιδας και την επιλογη CWB μιας και οι λαμπες σου μπορει να εχουν αποκλιση ειδικα αν ειναι μακρια ή υπαρχουν αντανακλασεις κλπ., βεβαια και η κατευθειαν επιλογη θερμοκρασιας αν εισαι σιγουρος μπορει να αποδωσει...
το ND ξεχαστο για εσωτερικους χωρους... για πανω απο 1/2000 ταχυτητες και οταν αναβοσβυνει η τιμη που σημαινει ότι εχει τερματισει...
φωτομετρηση κανε με Α mode και f=8 για αρχη , θα σου δωσει μονη της την ταχυτητα και θα δεις αν το βαθος πεδιου σε καλυπτει , αν τραβας στο χερι και δεν σου βγαινει κουνημενη και θελεις μεγαλυτερο βαθος ανεβαζεις διαφραγμα ή την βαζεις σε επιτραπεζιο τριποδι με χρονοδιακοπτη ή τηλεχειρισμο,
αν εγκλιματιστεις με τα πιο πανω πας και σε φουλ manual, με φλας πολλα απο τα παραπανω θελουν προσαρμογη και δεν ισχυουν...

Γεια σου φιλε kbouk , ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου και τον χρονο σου γι'αυτην.
Καταρχην να σου πω οτι ειμαι ασχετος , πολλα απο αυτα που λες τα εχω , δεν τα εχω κατα νου χαχα
Αλλα σημερα εκανα την πρωτη μου σοβαρη απόπειρα να βγαλω καποιες φωτογραφιες και πανω και σε αυτα που μου λες εχω να σου πω τα εξης:

1) που μπορω να ανοιξω το LFS? Παω στο γενικο μενου στο γραναζι και μετα που ειναι? Eχει ομαδοποιημενες ρυθμισεις απο Α μεχρι J. Δεν το εχω βρει και ετσι εχω βαλει επιλογη LF

2)Για τις δοκιμες εχω βαλει ESP , γενικα φαντασου οτι το θεμα μου θελω να πιανει σε ολο το μηκος και πλατος της φωτογραφιας ,αρα καλυτερα αυτο απο την κεντροβαρικη ε? Κεντροβαρικη βαζουμε οταν το θεμα ειναι κεντρικα ε?

3)Εκανα δοκιμες και σε Super Macro και σε S-AF , δεν εχει καποια επιλογη για Macro , εχει μονο super Macro, μηπως γνωριζεις τι κανω λαθος?
Οταν λες δεν θα μου εστιαζει εννοεις οταν θα παταω το κουμπι στην πρωτη σκαλα δεν θα βγαζει καθαρη εικονα?

4)Στην δοκιμη εβαλα CWB στα 5400Κ (οι λαμπες ελεγαν 5500Κ) δεν μπορω να πω , τα χρωματα μου βγηκαν καλα , λιγο παραπανω ελαχιστο εντονα μου βγηκαν αλλα μηπως επρεπε να βαλω τιμη CWB στα 5600Κ? Δεν το σκεφτηκα να το δοκιμασω... πιστευεις θα ειναι τα χρωματα καλυτερα? Δυστηχως δεν εχει επιλογη CWB 5500K ωστε να ειναι ακριβως ιδιο με τις λαμπες. Αυτο με το χαρτι δεν το εκανα γιατι μου φανηκε λιγο δυσκολο και ειπα να δοκιμασω πρωτα το απλο.

5)
Οκ το NB το ξεχναω για εσωτερικους χωρους , μονο για φωτογραφιες εξω ειναι? Μπορεις να μου πεις με λιγα λογια τι κανει ωστε να δω αν καταλαβα καλα?

6) Αυτο που λες για την φωτομετρηση σε mode A κτλ δεν τα εκανα , απλα την εβαλα ESP , Και παντα το εχω στο Μ .
Γενικα πειραματιστικα λιγο και με f8.0 και ταχυτητα να γραφει 20 (αυτο εννοεις το 1/2000) εβγαλε καλο αποτελεσμα απλα με λιγο πιο ζωντανα χρωματα , δηλαδη ηθελα λιγο πιο απαλα-φυσικα να ειναι , τα εβγαλε δηλαδη λιγο εντονα , οχι οτι ηταν λαθος χρωματικα αλλα ετσι καπως πιο εντοντα. Αυτο μηπως γνωριζεις πως να το λυσω? μηπως να βαλω CWB στα 5600Κ ή δεν εχει σημασια?

7) Παρατηρησα το εξης. Οταν πατουσα λιγο το κουμπι στην πρωτη σκαλα για να εστιασει η μηχανη η απεικονιση τις φωτογραφιας στην οθονη της καμερας ηταν πιο ωραια σε σχεση με την τελικη φωτογραφια , δηλαδη σε σχεση με την απεικονιση που ειχε η φωτογραφια μολις πατουσα πιο πολυ το κουμπι και εβγαζα κανονικα την φωτογραφια. Αυτο συμβαινει γενικα στις καμερες ή ειναι καποιο ελάττωμα στην δικη μου μηχανη? Δηλαδη παταω μια φορα το κουμπι εστιαζει .. βλεπω στην οθονη ωραια ετσι πιο ζωντανα και με λεπτομερειες-υφες κτλ χρωματα , συνεχιζω παταω να βγει η φωτογραφια και οταν αυτη θα βγει και θα την δω για λιγο που την βγαζει στην οθονη ειναι τα χρωματα -υφες κτλ πιο απαλα να το πω? λιγο χωρις τοσο λεπτομερεια? καπως ετσι. Βεβαια μετα οταν την βαζω στον υπολογιστη το αποτελεσμα ειναι καλο αλλα δεν ξερω απλα το προσεξα και ειπα να ρωτησω.

8) γενικα η ρυθμισεις αυτες f8 και ταχυτητα ειναι 20 ειναι οκ? Αν βαλω f9 ή 10 που θα ωφεληθώ ? Θελω να πω οτι αυτο δεν ειναι για να βγαζω καθαρες φωτογραφιες σε ολο το μηκος και πλατος της εικονας , απο την στιγμη που με το f8 ειναι οκ μαλλον ειμαι καλα. Μηπως αν βγαλω πιο μακρινη φωτογραφια θα πρεπει να ανεβασω και αλλο την τιμη ε? Σε αυτη την περιπτωση η ταχυτητα (20) θα μεινει σταθερη ή θα πρεπει να την ανεβασω/αλλαξω και αυτη?Εχουν σημασια δηλαδη αυτες οι ρυθμισεις με την αποσταση που θα εχεις απο το θεμα ε?

9)Iso εχω σταθερα 100 και φλας δεν βαζω ετσι κ αλλιως. Για φωτογραφιες εξω με ηλιο , πχ πρωι-μεσημερι το μονο που αλλαζω ειναι CWB και βαζω την επιλογη ας πουμε Ηλιοφανεια ή γνωριζουμε τιμες Κελβιν για το πρωι , μεσημερι , απογευμα και απλα τις αλλαζω στο CWB?

Eυχαριστω πολυ για την βοηθεια και τον χρονο σου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Δυστυχως τα περισσοτερα στα γραφω εκ μνημης δεν εχω μπροστα την μηχανη με τα ακριβη μενου,

1.- θα βρεις στα μενου μια επιλογη που θα λεει SET με φωτο τριγωνακι αν θυμαμαι καλα και μια δευτερη pixel ή compresion εκει οτι ειναι ρυθμισμενο σε Fine το πας σε LFine συμπιεση,
2.- Σωστα,
3.- Συνηθως οι ΧΖ ,ΤG εχουν δυο mode για μακρο , ενα για πολυ κοντα και ενα για μεση αποσταση μπορει να θυμαμαι λαθος και να υπαρχει μονο το μακρο,
4.-Δοκιμασε και αυτο με το χαρτι , ισως σου δωσει καλυτερο αποτελεσμα και πιο ακριβη χρωμα.. δεν ειναι δυσκολο
5.-εχεις αλλα να μαθεις πιο πριν , αλλα στα γρηγορα ειναι ενα ηλεκτρονικο φιλτρο που προσομειωνει το οπτικο που βαζεις εξτρα στον φακο και κοβει το φως οποτε χαμηλωνει την ταχυτητα κλειστρου οταν η μηχανη ειναι σε πολυ ηλιο ή για να κανεις ειδικα εφε με την μηχανη στο τριποδι (θολα νερα κλπ)
6.-Βγαλτο απο το Μ και βαλε την ροδελα στο Α , τοτε η τιμη S=20 πιθανον θα αλλαξει με f=8 και θα ειναι η καταλληλη για την σκηνη , σε Μ επιλεγεις εσυ και τις δυο τιμες την μια με το βελος και την αλλη με τον περιστροφικοο διακοπτη του φακου (αν θυμαμαι καλα) , στα χρωματα παιζει ρολο το λευκο με αυτο που ειπαμε στο 4 αλλα και τυχον λαθος της μηχανης στην εκθεση αφου σε Μ δεν ρυθμιζεις καταλληλα και τις 2 τιμες... με Α αλλαζε το f και θα βλεπεις πως μεταβαλλεται το S...
7.- θα λυθει πιθανον απο το 6 αφου αρχικα βλεπεις στην οθονη πριν η μηχανη προσθεσει τις ρυθμισεις σου και μετα το τελικο αποτελεσμα μετα τις ρυθμισεις σου που πιθανον να ειναι λαθος....
8.- θελει διαβασμα και ενασχοληση
9.-εξω το WB το βαζεις στο auto και το ξεχνας , αν δεις οτι κατι δεν σου αρεσει το αλλαζεις σε ηλιο,συνεφια κλπ. αλλα δεν θα χρειαστει , μονο σε τεχνητο φωτισμο θα θελει προσαρμογη

καλη συνεχεια..., αν μετα τις ρυθμισεις οι φωτο βγαινουν κουνημενες σημαινει οτι για το φωτισμο σου δεν εχεις καταλληλη ταχυτητα για το χερι , οποτε στηριζεις την μηχανη καπου και πας σε χρονοδιακοπτη ή τηλεχειρισμο ή ανεβαζεις το ISO αλλα αυξανεις τις απωλειες σε απεικονηση χρωματος , εμφανηση θορυβου κλπ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Δυστυχως τα περισσοτερα στα γραφω εκ μνημης δεν εχω μπροστα την μηχανη με τα ακριβη μενου,

1.- θα βρεις στα μενου μια επιλογη που θα λεει SET με φωτο τριγωνακι αν θυμαμαι καλα και μια δευτερη pixel ή compresion εκει οτι ειναι ρυθμισμενο σε Fine το πας σε LFine συμπιεση,
2.- Σωστα,
3.- Συνηθως οι ΧΖ ,ΤG εχουν δυο mode για μακρο , ενα για πολυ κοντα και ενα για μεση αποσταση μπορει να θυμαμαι λαθος και να υπαρχει μονο το μακρο,
4.-Δοκιμασε και αυτο με το χαρτι , ισως σου δωσει καλυτερο αποτελεσμα και πιο ακριβη χρωμα.. δεν ειναι δυσκολο
5.-εχεις αλλα να μαθεις πιο πριν , αλλα στα γρηγορα ειναι ενα ηλεκτρονικο φιλτρο που προσομειωνει το οπτικο που βαζεις εξτρα στον φακο και κοβει το φως οποτε χαμηλωνει την ταχυτητα κλειστρου οταν η μηχανη ειναι σε πολυ ηλιο ή για να κανεις ειδικα εφε με την μηχανη στο τριποδι (θολα νερα κλπ)
6.-Βγαλτο απο το Μ και βαλε την ροδελα στο Α , τοτε η τιμη S=20 πιθανον θα αλλαξει με f=8 και θα ειναι η καταλληλη για την σκηνη , σε Μ επιλεγεις εσυ και τις δυο τιμες την μια με το βελος και την αλλη με τον περιστροφικοο διακοπτη του φακου (αν θυμαμαι καλα) , στα χρωματα παιζει ρολο το λευκο με αυτο που ειπαμε στο 4 αλλα και τυχον λαθος της μηχανης στην εκθεση αφου σε Μ δεν ρυθμιζεις καταλληλα και τις 2 τιμες... με Α αλλαζε το f και θα βλεπεις πως μεταβαλλεται το S...
7.- θα λυθει πιθανον απο το 6 αφου αρχικα βλεπεις στην οθονη πριν η μηχανη προσθεσει τις ρυθμισεις σου και μετα το τελικο αποτελεσμα μετα τις ρυθμισεις σου που πιθανον να ειναι λαθος....
8.- θελει διαβασμα και ενασχοληση
9.-εξω το WB το βαζεις στο auto και το ξεχνας , αν δεις οτι κατι δεν σου αρεσει το αλλαζεις σε ηλιο,συνεφια κλπ. αλλα δεν θα χρειαστει , μονο σε τεχνητο φωτισμο θα θελει προσαρμογη

καλη συνεχεια..., αν μετα τις ρυθμισεις οι φωτο βγαινουν κουνημενες σημαινει οτι για το φωτισμο σου δεν εχεις καταλληλη ταχυτητα για το χερι , οποτε στηριζεις την μηχανη καπου και πας σε χρονοδιακοπτη ή τηλεχειρισμο ή ανεβαζεις το ISO αλλα αυξανεις τις απωλειες σε απεικονηση χρωματος , εμφανηση θορυβου κλπ.

Με βοηθησες παρα πολυ, τα διαβασα ολα, εχω να πω τα εξης:
1) Νομιζω βρηκα πως παει σε super fine αλλα μετα οταν βγαζω pic μου το εμφανιζει LSF και οχι LFS lol
2)δεν εχει καθολου macro επιλογη αλλα μονο super macro , ειναι φυσιολογικο αυτο?
3)Θα δοκιμασω να την εχω στο Α και να δω εκει πως βγαζει και υστερα ισως κανω και αυτο με το χαρτι.(αν εχω καποιο προβλημα θα σου στειλω)

Ολα τα αλλα τα καταλαβα και θα τα εφαρμοσω. Ευχαριστω πολυ ξανα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Ναι ο σωστος ορος ειναι LSF, εισαι ΟΚ, αν δεν εχει αλλο μακρο σημαινει οτι η μηχανη εστιαζει μια χαρα αυτοματα σε κοντινα θεματα με νορμαλ ρυθμιση της εστιασης και εχει μονο την σουπερ μακρο για τα παρα πολυ κοντινα όπου δεν θα μπορει ο φακος να εστιασει αν δεν το εχεις βαλει εκει... αυτο με το λευκο χαρτι αν το καταφερεις (2 κουμπια πατημα ειναι) θα σου δωσει πιο σωστο χρωμα και αν βρεις αντι λευκη σελιδα μια γκρι (μεσιου ή αχνου τονου) καρτα ακομη καλυτερα... απλα να το βαλεις προσωρινα στην θεση του στοχου σου για να μετρησει η μηχανη πιο σωστα τη θερμοκρασια λευκου...
Καλη συνεχεια