Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !
Yπαρχει η επιλογη LSF απλα πρεπει να την ανοιξεις μεσα στο μενου που ρυθμιζεις την ποιοτητα και αναλυση εικονας. με αυτη την επιλογη εχεις την ελαχιστη συμπιεση και το καλυτερο jpeg που βγαζει η μηχανη,
για την φωτομετρηση τι θα επιλεξεις εξαρταται απο το θεμα σου, το μεγεθος του, τον περιβαλλον φωτισμο, μπορεις να ξεκινησεις με κεντροβαρικη ή ESP ... .
Eστιαση SAF για πανω απο 30-40 εκ, χοντρικα macro απο 10εκ εως 30εκ και πιο κοντα super macro, στην ουσια οι ακριβεις αποστασεις για καθε mode υποδεικνυονται απο την μηχανη αφου δεν θα σου εστιαζει αν εισαι σε λαθος αποσταση,
το WB θα το ρυθμιζα με την βοηθεια μιας γκρι (ελαφρυ) ουδετερης καρτας αντι λευκης σελιδας και την επιλογη CWB μιας και οι λαμπες σου μπορει να εχουν αποκλιση ειδικα αν ειναι μακρια ή υπαρχουν αντανακλασεις κλπ., βεβαια και η κατευθειαν επιλογη θερμοκρασιας αν εισαι σιγουρος μπορει να αποδωσει...
το ND ξεχαστο για εσωτερικους χωρους... για πανω απο 1/2000 ταχυτητες και οταν αναβοσβυνει η τιμη που σημαινει ότι εχει τερματισει...
φωτομετρηση κανε με Α mode και f=8 για αρχη , θα σου δωσει μονη της την ταχυτητα και θα δεις αν το βαθος πεδιου σε καλυπτει , αν τραβας στο χερι και δεν σου βγαινει κουνημενη και θελεις μεγαλυτερο βαθος ανεβαζεις διαφραγμα ή την βαζεις σε επιτραπεζιο τριποδι με χρονοδιακοπτη ή τηλεχειρισμο,
αν εγκλιματιστεις με τα πιο πανω πας και σε φουλ manual, με φλας πολλα απο τα παραπανω θελουν προσαρμογη και δεν ισχυουν...
Γεια σου φιλε kbouk , ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου και τον χρονο σου γι'αυτην.
Καταρχην να σου πω οτι ειμαι ασχετος , πολλα απο αυτα που λες τα εχω , δεν τα εχω κατα νου χαχα
Αλλα σημερα εκανα την πρωτη μου σοβαρη απόπειρα να βγαλω καποιες φωτογραφιες και πανω και σε αυτα που μου λες εχω να σου πω τα εξης:
1) που μπορω να ανοιξω το LFS? Παω στο γενικο μενου στο γραναζι και μετα που ειναι? Eχει ομαδοποιημενες ρυθμισεις απο Α μεχρι J. Δεν το εχω βρει και ετσι εχω βαλει επιλογη LF
2)Για τις δοκιμες εχω βαλει ESP , γενικα φαντασου οτι το θεμα μου θελω να πιανει σε ολο το μηκος και πλατος της φωτογραφιας ,αρα καλυτερα αυτο απο την κεντροβαρικη ε? Κεντροβαρικη βαζουμε οταν το θεμα ειναι κεντρικα ε?
3)Εκανα δοκιμες και σε Super Macro και σε S-AF , δεν εχει καποια επιλογη για Macro , εχει μονο super Macro, μηπως γνωριζεις τι κανω λαθος?
Οταν λες δεν θα μου εστιαζει εννοεις οταν θα παταω το κουμπι στην πρωτη σκαλα δεν θα βγαζει καθαρη εικονα?
4)Στην δοκιμη εβαλα CWB στα 5400Κ (οι λαμπες ελεγαν 5500Κ) δεν μπορω να πω , τα χρωματα μου βγηκαν καλα , λιγο παραπανω ελαχιστο εντονα μου βγηκαν αλλα μηπως επρεπε να βαλω τιμη CWB στα 5600Κ? Δεν το σκεφτηκα να το δοκιμασω... πιστευεις θα ειναι τα χρωματα καλυτερα? Δυστηχως δεν εχει επιλογη CWB 5500K ωστε να ειναι ακριβως ιδιο με τις λαμπες. Αυτο με το χαρτι δεν το εκανα γιατι μου φανηκε λιγο δυσκολο και ειπα να δοκιμασω πρωτα το απλο.
5)Οκ το NB το ξεχναω για εσωτερικους χωρους , μονο για φωτογραφιες εξω ειναι? Μπορεις να μου πεις με λιγα λογια τι κανει ωστε να δω αν καταλαβα καλα?
6) Αυτο που λες για την φωτομετρηση σε mode A κτλ δεν τα εκανα , απλα την εβαλα ESP , Και παντα το εχω στο Μ .
Γενικα πειραματιστικα λιγο και με f8.0 και ταχυτητα να γραφει 20 (αυτο εννοεις το 1/2000) εβγαλε καλο αποτελεσμα απλα με λιγο πιο ζωντανα χρωματα , δηλαδη ηθελα λιγο πιο απαλα-φυσικα να ειναι , τα εβγαλε δηλαδη λιγο εντονα , οχι οτι ηταν λαθος χρωματικα αλλα ετσι καπως πιο εντοντα. Αυτο μηπως γνωριζεις πως να το λυσω? μηπως να βαλω CWB στα 5600Κ ή δεν εχει σημασια?
7) Παρατηρησα το εξης. Οταν πατουσα λιγο το κουμπι στην πρωτη σκαλα για να εστιασει η μηχανη η απεικονιση τις φωτογραφιας στην οθονη της καμερας ηταν πιο ωραια σε σχεση με την τελικη φωτογραφια , δηλαδη σε σχεση με την απεικονιση που ειχε η φωτογραφια μολις πατουσα πιο πολυ το κουμπι και εβγαζα κανονικα την φωτογραφια. Αυτο συμβαινει γενικα στις καμερες ή ειναι καποιο ελάττωμα στην δικη μου μηχανη? Δηλαδη παταω μια φορα το κουμπι εστιαζει .. βλεπω στην οθονη ωραια ετσι πιο ζωντανα και με λεπτομερειες-υφες κτλ χρωματα , συνεχιζω παταω να βγει η φωτογραφια και οταν αυτη θα βγει και θα την δω για λιγο που την βγαζει στην οθονη ειναι τα χρωματα -υφες κτλ πιο απαλα να το πω? λιγο χωρις τοσο λεπτομερεια? καπως ετσι. Βεβαια μετα οταν την βαζω στον υπολογιστη το αποτελεσμα ειναι καλο αλλα δεν ξερω απλα το προσεξα και ειπα να ρωτησω.
8) γενικα η ρυθμισεις αυτες f8 και ταχυτητα ειναι 20 ειναι οκ? Αν βαλω f9 ή 10 που θα ωφεληθώ ? Θελω να πω οτι αυτο δεν ειναι για να βγαζω καθαρες φωτογραφιες σε ολο το μηκος και πλατος της εικονας , απο την στιγμη που με το f8 ειναι οκ μαλλον ειμαι καλα. Μηπως αν βγαλω πιο μακρινη φωτογραφια θα πρεπει να ανεβασω και αλλο την τιμη ε? Σε αυτη την περιπτωση η ταχυτητα (20) θα μεινει σταθερη ή θα πρεπει να την ανεβασω/αλλαξω και αυτη?Εχουν σημασια δηλαδη αυτες οι ρυθμισεις με την αποσταση που θα εχεις απο το θεμα ε?
9)Iso εχω σταθερα 100 και φλας δεν βαζω ετσι κ αλλιως. Για φωτογραφιες εξω με ηλιο , πχ πρωι-μεσημερι το μονο που αλλαζω ειναι CWB και βαζω την επιλογη ας πουμε Ηλιοφανεια ή γνωριζουμε τιμες Κελβιν για το πρωι , μεσημερι , απογευμα και απλα τις αλλαζω στο CWB?
Eυχαριστω πολυ για την βοηθεια και τον χρονο σου.