Μουσικό PC

Αναφορικά με το παραπάνω quote, που μιλάει για 8gb ram και για καρτα γραφικών ακόμα και για headless setup πραγματικά απορώ πως καταλήγει εκεί ο τύπος. Δηλαδή για να φτιάξω ένα headless linux/mpd pc το οποίο θέλει max 1 gb ram θα έχω άπειρη αχρησιμοποίητη μνήμη καθώς και μια καλή κάρτα γραφικών που δε θα χρησιμοποιώ για να ακουω με καλύτερη ποιότητα;;

Νομίζω πως από ένα σημείο και μετά ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του.

Ναι αλλά μέχρι να τεκμηριωθεί / αποδειχθεί στην πράξη η σχέση μεταξύ υλικού - λογισμικού και ηχητικών επιδόσεων, δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι.

Θυμάστε την εποχή που όλα τα cd transports ήταν ίδια ή που τα dvd players ήταν ανώτερα από όλα τα cd players?
:)

Κι εγώ είμαι πολύ δύσπιστος με όλα αυτά.
Κι όμως στην εμπειρία διαπιστώνουμε διαφορά.

Οκ,η καλύτερη ποιότητα αντανακλά παντού,είτε είναι μητρική,είτε τροφοδοτικό,κλπ...
Και μάλλον εκεί είναι ένα από τα κλειδιά όπως είπε και ο PanMan.

Κάτι που επίσης κερδίζει πόντους στο μυαλό μου,είναι το γεγονός πως αλλιώς δουλεύει ένα τροφοδοτικό στα όρια του,αλλιώς στο ρελαντί.
Ποιος ξέρει,ίσως η οριακή λειτουργία να προσθέτει στις Η/Μ εκπομπές και παρεμβολές,και το περιβάλλον ενός υπολογιστή είναι από τα εχθρικότερα σε αυτόν τον τομέα.
Βεβαίως δεν είμαι τεχνικός,δεν ξέρω το πως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει,είναι απλώς μια υπόθεση.

Ο Σταύρος έχει δίκιο σε κάποιο βαθμό,το σωστό είναι να έχουμε ανοιχτό μυαλό μέχρι να δούμε τι παίζει.

Λυπάμαι, αλλά αυτά που διαβάζω για διαφορές ήχου ανάμεσα σε προγράμματα δεν τα καταλαβαίνω. Και για να λέμε την αλήθεια, δεν τα ακούω κιόλας.
Εισαι πολυ ευτυχισμενος, αν δεν τις ακους!!
Ουτε και γω καταλαβαινω γιατι υπαρχουν,ενω οφειλαν να μην υπαρχουν.
Δυστυχως υπαρχουν (προσεξε ,δεν λεω αν ειναι καλυτερο ή χειροτερο το foobar απο το jriver,λεω οτι παιζουν διαφορετικα) και στα λεει αυτα ενα τυπος που αν οι διαφορες δεν ειναι χτυπητες ,ουτε καν ασχολειται.

Και μην μου πεις αγαπητε ,οτι δεν εχει διαφορα ο wmp απο τον foobar.
Παντως και γω οταν κατι με ικανοποιει δεν το πολυψαχνω παραπανω.....αν ο foobar εχει πιο ζεστες χροιες στο φαγκοτο απο τον jriver,θα βαλω την γατα μου να κλαιει:flipout::flipout:

Παιδιά για να γίνει σύγκριση πρέπει να υπάρχουν δύο ίδια μηχανάκια (στη προκειμένη περίπτωση pc με πανομοιότυπο hardware, που θα φορούν το ίδιο ακριβώς software με την ίδια ακριβώς παραμετροποίηση!!!) και να τα κάνoυμε ΑΒ, αλλάζοντας στο ένα μόνον από αυτά, ένα παράγοντα κάθε φορά.

Θεωρώ αδύνατη τη σύγκριση - προτείνω να δοκιμάσουμε και να κρατήσουμε αυτό που νομίζουμε ότι μας ικανοποιεί καλύτερα.

Επίσης ένα τουμπανο pc σίγουρα σε κάνει να νοιώθεις πιο "καλά", αλλά προσωπικά αδυνατώ να καταλάβω το γιατί? Επιπρόσθετα, τρέχα γύρευε ποια είναι η διαχωριστική γραμμή,,, από την οποία και πάνω κάνεις απλά σπατάλη.

Αν μπορεί κάποιος να βάλει όλους τους παράγοντες κάτω, απο την πρίζα του pc μέχρι την έξοδο των data, ας το κάνει για να δούμε πως επηρεάζει το hardware και software... καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι... αλλά διαφορετικά τι ακριβώς συζητάμε?

Re: Απάντηση: Μουσικό PC

Επίσης ένα τουμπανο pc σίγουρα σε κάνει να νοιώθεις πιο "καλά", αλλά προσωπικά αδυνατώ να καταλάβω το γιατί? Επιπρόσθετα, τρέχα γύρευε ποια είναι η διαχωριστική γραμμή,,, από την οποία και πάνω κάνεις απλά σπατάλη.

Σίγουρα ένα "τούμπανο" όπως λες και συ σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, αλλά αν πάμε στα επι μέρους, προσωπικά αν χρησιμοποιούσα κάποιο desktop pc για μουσική, χίλιες φορές θα προτιμούσα να χρησιμοποιώ την on board κάρτα γραφικών από μια εξωτερική. Μιά κάρτα λιγότερη.

Επισης αδνυατώ να σκεφτώ τι μπορεί να αλλάξει με την περίσσεια σε RAM. Αυτή τη στιγμή στο udoo η χρήση ram είναι 45mb/871mb= περίπου 5%. Τι θα άλλαζε αν ήταν πχ στο 1%;;

Θέλω πάντα να αφήνω ενδεχόμενα του να σκέφτομαι πχ λάθος, ή ακόμα να μην έχουμε τη γνώση για να κατανοήσουμε μερικά πράγματα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι απλά έχουμε μεταφερει στο pc audio τις "ασθένειες" από το παραδοσιακό hifi/hi end.

Νικ, το μονο που μπορουμε να κανουμε με ασφαλεια, ειναι να συγκρινουμε players.
Ολα τα αλλα ειναι ματαια,την στιγμη που υπαρχουν τεραστιες (καμια φορα) διαφορες στο hardware.
Εδω ρε συ ,μεχρι και η θυρα usb πρεπει να ειναι συμβατη με τους drivers.
Το πονο που εχουμε τραβηξει με τις Emu ,ποιος το ξεχναει??
Απλα ειναι τα πραγματα.
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΡΩΓΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ.
Οτι κανουν οι τρελαμενοι με την εικονα....εγω ανοιγω τηλεοραση και βλεπω και ο αλλος αλλαζει τις ρυθμισεις στην εικονα, αναλογα με το καναλι.
Στα αυτοκινητα να δεις τι "καυγας" γινεται....δυο μπαρ παραπανω πιεση στα λαστιχα και το Yugo γινεται Evo 10:flipout:

Παιδιά για να γίνει σύγκριση πρέπει να υπάρχουν δύο ίδια μηχανάκια (στη προκειμένη περίπτωση pc με πανομοιότυπο hardware, που θα φορούν το ίδιο ακριβώς software με την ίδια ακριβώς παραμετροποίηση!!!) και να τα κάνoυμε ΑΒ, αλλάζοντας στο ένα μόνον από αυτά, ένα παράγοντα κάθε φορά.

Θεωρώ αδύνατη τη σύγκριση - προτείνω να δοκιμάσουμε και να κρατήσουμε αυτό που νομίζουμε ότι μας ικανοποιεί καλύτερα.

Αν μπορεί κάποιος να βάλει όλους τους παράγοντες κάτω, απο την πρίζα του pc μέχρι την έξοδο των data, ας το κάνει για να δούμε πως επηρεάζει το hardware και software... καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι... αλλά διαφορετικά τι ακριβώς συζητάμε?

Ναι,αλλά όταν μιλάμε για κάτι όπως αυτό που άκουσα στην δική μου περίπτωση;
Όλα ίδια και το μόνο που αλλάζει είναι μια αύξηση 15% στην ταχύτητα και επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή;

(Τα έχω αποθηκεύσει σε προφίλ,σε δοκιμή η αλλαγή είναι πολύ εύκολη.)
Ξαναλέω,δεν μιλάμε για διαφορές που σκοτώνουν,λίγα πράγματα,αλλά αν ξέρεις το σύστημα σου τις ακούς.

και να μην έχει λειτουργικό...

Το χωρίς λειτουργικό που λες ισούται με Linux σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις.

Εγω παντως την Gigabyte με την σταθεροποιημενη τροφοδοσια στο gold usb (yeah) θα την χτυπησω καποια στιγμη. Αλλωστε η τιμη της δεν ειναι hi end.

Χτύπησα μια, στο δικό μου dac καμία διαφορά.
Αλλά και πάλι λόγο διπλών ασφαλειών και φίλτρων, κακή ιδέα δεν είναι ειδικά για πειραματισμούς diy etc.

Sokmav,
Καταρχάς είναι επικίνδυνο να πούμε ότι πιο ισχυρό = καλύτερο ΠΑΝΤΑ. Υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις.
Όπως πόλοι φίλοι λένε, είναι λίγο άβυσσος.
Οπότε καταλαβαίνω και τον προβληματισμό σου.

Πάντως με Overclock είσε από τους λιγους που μπλέκουν, οπότε με την ευκαιρία ας το συζητήσουμε λίγο
Καταρχάς δυσκολεύομαι να σας πω την άποψη μου για No over clock, γιατί δεν αφήνω μηχάνημα χωρίς OC :D
Μήπως κατά το OC απενεργοποίησες: sleep states, turbo states (always on turbo clock), spread spectrum,
Φαντάζομαι πως ναι,
Εάν δεις πολλοί λένε ότι αντίστοιχοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν,
Όχι απαραίτητα πολύ , όχι απαραίτητα πάντα,
Αλλά στα χαρτιά το γνωρίζουμε ότι αντίστοιχοι παράγοντες επηρεάζουν έστω και λίγο έστω και ανάλογα με το σύστημα.
Γενικά συνήθως είναι και μικρές διαφορές, όχι μεγάλες.

Δεν θα συμφωνήσω με OC και μουσικό PC... δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, και μάλλον ζημιογόνο, λόγω μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος και υψηλότερες θερμοκρασίες.

OC (σε cpu και κάρτα γραφικών) έχω να κάνω τουλάχιστον 6 χρόνια (όταν κατάργησα και τις υδροψύξεις με τα εξωτερικά ψυγεία, και ένα κάρο βλακείες που κάναμε όταν τα PC δεν ήταν τόσο δυνατά ώστε να αποσπάσουμε και τα τις τελευταίες ρανίδες framerate...)... άσε που δεν παίζω παιχνίδια πια...

Δεν θα συμφωνήσω με OC και μουσικό PC... δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, και μάλλον ζημιογόνο, λόγω μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος και υψηλότερες θερμοκρασίες.

OC (σε cpu και κάρτα γραφικών) έχω να κάνω τουλάχιστον 6 χρόνια (όταν κατάργησα και τις υδροψύξεις με τα εξωτερικά ψυγεία, και ένα κάρο βλακείες που κάναμε όταν τα PC δεν ήταν τόσο δυνατά ώστε να αποσπάσουμε και τα τις τελευταίες ρανίδες framerate...)... άσε που δεν παίζω παιχνίδια πια...

Κάποια από τα BIOS options που αναφέρω, θα τα βρεις σα συμβουλές, δεν είναι ανάγκη κάν να κάνεις και OC, για να κόψεις turbo & sleep states (τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει εάν δεις τι γίνετε στους haswell …), τα αντίστοιχα του spread spectrum (με το ΕΜΙ κανονικά βηθάει) etc.
Γενικά εάν κάποιος πειραματίζεται, και έχει αποτελέσματα, κακό δεν είναι να το συζητάμε, ειδικά καθώς μαζί με το OC, συνήθως παίζουμε και με αντίστοιχες παραμέτρους bios. Εγώ το ρίχνω δηλαδή περισσότερο σε αντίστοιχες παραμέτρους παρά στην ‛επεξεργαστική δύναμη’ που κερδίζει κάποιος.

κανόνα, δεν τον λέω ούτε εγώ του τύπου «κάνε OC είναι καλό»

Ο καθένας όπως θέλει. Εδώ μέσα θα βρεις αρκετούς λ.χ. να κάνουν OC το rPi για xbmc , κουλτούρα δηλαδή υπάρχει. Πάντα βεβαίως με προσοχή.
Και όντως μέσα στην *άβυσσο* που λέγαμε
Είναι παρακινδυνευμένο να πάμε να ψάξουμε να βρούμε το λόγο που προκαλεί τις όποιες διαφορές το OC του sokmav ή όποιου άλλου!

Πολύ σωστά για τις ρυθμίσεις BIOS τις οποίες φυσικά έχω και εγώ ρυθμισμένες όπως λες... αλλά δεν έχω τσεκάρει ποτέ αν ακούω διαφορές... αυτά είναι λίγο στα όρια της τρέλας και τα αφήνω να τα δοκιμάσουν άλλοι...

Είμαι όμως εγκάθετος στο όχι OC για μουσικό PC...

και λογικό είναι και έδωσα επιγραμματικά δύο λόγους... αν θέλετε να το συζητήσουμε ευχαρίστως.

Πολύ σωστά για τις ρυθμίσεις BIOS τις οποίες φυσικά έχω και εγώ ρυθμισμένες όπως λες... αλλά δεν έχω τσεκάρει ποτέ αν ακούω διαφορές... αυτά είναι λίγο στα όρια της τρέλας και τα αφήνω να τα δοκιμάσουν άλλοι...

Είμαι όμως εγκάθετος στο όχι OC για μουσικό PC...

και λογικό είναι και έδωσα επιγραμματικά δύο λόγους... αν θέλετε να το συζητήσουμε ευχαρίστως.

Οκ για αυτό λέω , άλλως ‛εγκάθετος’ στο όχι OC, άλλος κάνει παντού και πάντα,
Προτιμήσεις είναι
Και εξαρτάται από τη χρήση γενικότερα του PC και τον ίδιο το χρήστη
Δεν υπάρχει απαραίτητα σωστός ή λάθος , καλύτερος ή όχι

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μουσικό PC

Ναι,αλλά όταν μιλάμε για κάτι όπως αυτό που άκουσα στην δική μου περίπτωση;
Όλα ίδια και το μόνο που αλλάζει είναι μια αύξηση 15% στην ταχύτητα και επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή;

(Τα έχω αποθηκεύσει σε προφίλ,σε δοκιμή η αλλαγή είναι πολύ εύκολη.)
Ξαναλέω,δεν μιλάμε για διαφορές που σκοτώνουν,λίγα πράγματα,αλλά αν ξέρεις το σύστημα σου τις ακούς.

Σωκ σωστά τα λες (λογικά, γιατί δεν είμαι γνώστης).
ΑΒ όμως πως έκανες? Άκουσα πριν 5 λεπτά και ξαναάκουσα τώρα, για τόσο μικρές διαφορές, δεν υπάρχει για μένα. Θέλει real time AB imo.

Εκτός αν εμφανίστηκαν νέα όργανα στο άκουσμα οπότε πάσο.

+++
Παρεμπιπτόντως στη πρόσφατη αλλαγή που έκανα στο work station απο ΧP σε win7 64bit, έχω την αίσθηση ότι ακούω και πιο καλά και πιο δυνατά!!!
Eβαλα και λίγο μνήμη (απο 1,5 σε 3,5) + ssd.
player o VLC με τις ίδιες / βασικές παραμέτρους! (χωρίς να παίρνω όρκο αλλά λίγες είναι δε πιστεύω να έχει γίνει λάθος...)

Άντε να ακουστεί διαφορετικά μιας και η αναβάθμιση περιλάμβανε βασικά πράγματα (μνήμη-ssd)... αλλά πιο δυνατά???? Πως?
Είπα η ιδέα μου είναι και πάμε παρακάτω...

Σίγουρα ένα "τούμπανο" όπως λες και συ σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, αλλά αν πάμε στα επι μέρους, προσωπικά αν χρησιμοποιούσα κάποιο desktop pc για μουσική, χίλιες φορές θα προτιμούσα να χρησιμοποιώ την on board κάρτα γραφικών από μια εξωτερική. Μιά κάρτα λιγότερη.

Επισης αδνυατώ να σκεφτώ τι μπορεί να αλλάξει με την περίσσεια σε RAM. Αυτή τη στιγμή στο udoo η χρήση ram είναι 45mb/871mb= περίπου 5%. Τι θα άλλαζε αν ήταν πχ στο 1%;;

Θέλω πάντα να αφήνω ενδεχόμενα του να σκέφτομαι πχ λάθος, ή ακόμα να μην έχουμε τη γνώση για να κατανοήσουμε μερικά πράγματα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι απλά έχουμε μεταφερει στο pc audio τις "ασθένειες" από το παραδοσιακό hifi/hi end.

Τους ίδιους προβληματισμούς έχουμε :ernaehrung004:

Ισχύ που χρειαζόμαστε κυρίως?
Το λειτουργικό τρέχει εγγυημένα, το ίδιο και ο player σωστά?
Με τα λίγα που ξέρω με το που παταμε κλικ να παίξει το κομμάτι γίνεται decoding, σωστά?
μετά μπαφεριάζει (άλλος στη ram άλλος στο δίσκο) σωστά?
μετά φεύγουν data στη usb. Παραλαμβάνει και στέλνει τα πακέτα στο dac. Σωστά?

τι διάλο να παθαίνει το ρεύμα, αν όπως λες, κάνω βουτιά στον σαρωνικό ή αν κάνω στον ατλαντικό???
δηλαδή υπάρχουν τέτοιες αυξομειώσεις που επηρεάζουν τα 1 και 0 ???
Απλούστευση, μπορεί και λάθος συλογισμός,,, αλλα δεν μπορώ να πάω παραμέσα, δεν γνωρίζω.

Last edited:
Χρήστο.αν οι λόγοι ειναι η θερμοκρασία και η κατανάλωση,προσωπικά και στα δυο είμαι απολύτως καλυμμένος,θα ανεβάσω φωτό όταν γυρίσω σπίτι.

Tmjuju,αυτά τα έχω όλα off έτσι κι αλλιώς.
Με το spread spectrum δεν έχω δει διάφορα,αλλά ειναι έτσι κι αλλιώς ήσυχο το PC οπότε το έχω κι αυτο off.

Παιδια το O/C δεν προσφερει στον ηχο,μονο στην Δεη και στην μακροζωια του πισι σας,
O/C κανεις για επιδοσεις με κανα pcmark η cinebench και τα γραφεις στο internet,και κανενα φρεσκο παιχνιδι οταν η cpu εχει αρχισει και παλιωνει.

Τhats all,για ηχο ενα απλο πισακι ταχω ξαναπει ουκ ολιγες φορες,να μην ειναι και παλαιολιθικο μιας και τα hd θελουν λιγο το γκαζακι τους,και καθαρη εγκατασταση μονο ηχος ή ταινιες,
οχι antivirus μειωμενο startup oxi προγραμματα του m/b services off kai fidelizer για πιο ετοιμα πραματα.

Πισι αφιερωμενο σε ηχο και μαζι σερφαρισμα ή βαλε βγαλε προγραμματα δεν παιζει,καποια στιγμη κατι θα σου αλλαξει και θα λες, (α μα ακουγα καλυτερα μαλλον παλιωσε ο επεξεργαστης μου ή θελω παραπανω μνημη).

παιδες ap-linux. Κατ εμε το hardware περναει σε δευτερη μοιρα
και βαλτε ακομα και netbook (v2.1 μόνο). To περασα το σ/κ και χαζεψα
εχει πολυ ψωμι
http://www.ap-linux.com/

πάνω στο app linux δε χρειάζεται να πέσει και πρόγραμμα αναπαραγωγής τύπου foobar? Ποιό μπαίνει σε αυτή την περίπτωση?

έχει μια λογική ( το linux) ότι είναι σαν λειτουργικό (αυτά που προρίζονται για μουσική) πιο κοντά σε αυτό που παλεύουν να κάνουν οι άλλοι,

δηλαδή ένα λειτουργικό γραμμένο απλά για να είναι ο player και να μην κάνει τίποτε άλλο σχεδόν

στα windows και στο osx , υπάρχουν χίλια-δυο tweaks για να γίνει το λειτουργικό ελαφρύτερο και να σταματήσουν άσχετες διεργασίες, αλλά δεν κόβουν και πολλά τελικά

το έχω δει στο δικό μου παλιό netbbok, με linux mint η παλιά μπαταρία κρατάει γύρω στην ώρα,

ενώ παίζοντας ο mpd και τροφοδοτώντας παράλληλα και το hiface2 κρατάει άνετα ένα 5ωρο, το ανεμιστηράκι δεν ξεκινάει σχεδόν ποτέ (και πως να ξεκινήσει με cpu usage που κυμαίνεται από 0 έως 1% το πολύ)

Το ap-linux έχει κάποιες ιδιαιτερότητες
Από τη μια έχει γραφικό περιβάλλον , που το κάνει θεωρητικά ‛βαρύ’ σε σχέση με διανομές χωρίς γραφικά
Από την άλλη έχει κάποια realtime patches που είναι δύσκολα να γίνουν compile στο χέρι και πολλοί άλλοι τα αποφεύγουν
Υπέρ και κατά
Τα πάντα είναι συμβιβασμοί