Night photography στη Θεσσαλονίκη;

Εμένα αυτό που μου άρεσε στον mir20 (από ότι είδα τουλάχιστον) είναι η ελάχιστη παραμόρφωση που οι περισσότεροι ευρυγώνιοι έχουν. Ή μήπως διόρθωσες τίποτα στο Photoshop;

όχι, lens correction καθόλου. Ούτε καν διόρθωση χρωματικών εκτροπών (και οι παλιοί πχ ο Super Takumar έχουν).
Εκεί που έπεσε πειραματισμός είναι στη θερμοκρασία χρώματος και στο tint του αρχείου. Ο φωτισμός προερχόταν από δυνατούς προβολείς πυρακτώσεως, και είναι δύσκολο να το φέρεις στα ίσια χωρίς να μπλεδίσει το υπόλοιπο κάδρο και ο ουρανός. Πχ στην πρώτη φώτο με τον Mir, νομίζω κατέβασα τη θερμοκρασία στους 3100 Κ και έδωσα τιντ γύρω στο 20. Τέτοιου είδους διορθώσεις χρειάζονται για τα νυκτερινά, δυστυχώς. Διαφορετικά το jpeg που βγάζει η μηχανή είναι συνήθως σαν τη φωτο με τα λάβαρα μπροστά στο τείχος (εκεί ηθελημένα κρατήθηκε η αίσθηση). Τώρα εάν τραβάς με φιλμ... θέλεις οπωσδήποτε φίλτρο χρωματικής διόρθωσης, πχ ένα dayart που ρίχνει τους βαθμούς κέλβιν. Δεν είναι απίστευτη ευκολία η ψηφιακή φωτογραφία? Παρά τα προβλήματα που βγάζει που δεν έχει το φιλμ, πχ banding γύρω από φωτιστικές πηγές στις μεγάλες εκθέσεις κλπ

Μία σημείωση για τον Mir20M: σε κανονικό κάδρο 35mm ίσως έχει παραμορφώσεις, εδώ έδινε κάλυψη γύρω στα 30mm, όπου οι τυχόν παραμορφώσεις έχουν ψαλιδιστεί.
Εμένα αυτό που μου αρέσει στους ρωσικούς που έχω είναι κυρίως το κόντραστ και το χρώμα τους. Και η τιμή τους βεβαίως-βεβαίως.

Κάνε και κάτι πιο απλό. Δώσε στον camera converter (σε νυχτερινά και μόνο) white balance > auto. Συνήθως τα καταφέρνει καλύτερα από το χειροκίνητο, ειδικά σε φιλμ.

........ Τώρα εάν τραβάς με φιλμ... θέλεις οπωσδήποτε φίλτρο χρωματικής διόρθωσης, πχ ένα dayart που ρίχνει τους βαθμούς κέλβιν. Δεν είναι απίστευτη ευκολία η ψηφιακή φωτογραφία? Παρά τα προβλήματα που βγάζει που δεν έχει το φιλμ, πχ banding γύρω από φωτιστικές πηγές στις μεγάλες εκθέσεις κλπ

Εγώ που τραβάω μόνο φιλμ χρησιμοποιώ πάντα στις νυχτερινές λήψεις τέτοιο φίλτρο (80A ή Β), δε γίνεται αλλιώς.

Όσο για την ευκολία δεν το συζητάμε αλλά προσφέρουν και ποιότητα. Οι σημερινές ψηφιακές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις φιλμάτες.

Εγώ έμεινα στο φίλμ γιατί τραβάω κυρίως σλάιτς, που οι φιλμάτες ακόμα υπερέχουν.
Ακόμα ένας λόγος είναι οικονομικός, ε.. και λίγο η αναμονή για full frame…
Αλλά επειδή πάει μακριά η βαλίτσα μέχρι να βγουν F.F. σε προσιτή τιμή ίσως πάρω μια D200. Μια μηχανή με θετικό όμως θα παραμείνει στην τσάντα μου για καιρό ακόμη.

I will be back (soon, or the soonest possible).
και αυτή τη φορά σκέφτομαι ή μια βόλτα σε Σούνιο, Βραρώνα, Μαραθώνα, ή μια προς την Πειραική και προς τη σκάλα του Ικονίου.

Καλά, βλέπουμε μέχρι τότε αλλά μάλλον Πειραική Ικόνιο είναι πιο ενδιαφέρουσα βόλτα από φωτογραφικής πλευράς...

H Πανασόνικ είναι έκπληξη και για μένα. Για να φανεί ο θόρυβος πρέπει να τις τουμπανιάσεις στο κοντραστ (βέβαια εδώ που τα λέμε στην φούτζι απλά δεν υπάρχει θόρυβος). Και η φωταύγεια στις λάμπες πολύ καλύτερη απο το άχαρο εξάκτινο των Φούτζι.

γούστα είναι αυτά, εμένα μου αρέσει το εξάκτινο. Νομίζω και η πανασόνικ εξάκτινο βγάζει, μήπως αυτές που είδες ήταν με ανοικτό διάφραγμα?
Αυτό εξαρτάται από το πόσες λεπίδες έχει ο μηχανισμός του διαφράγματος. Με 6 λεπίδες βγαίνει εξάκτινο (βλ πχ φωτο του Mir και του Takumar -επιγραφή του φεστιβάλ), με 8 λεπίδες που έχει για παράδειγμα ο Sigma 15-30 και ο 50ρης 1.4 Nikkor που χρησιμοποίησα, τα φώτα βγαίνουν με πολλές ακτίνες (παραπάνω από 8, γιατί το διάφραγμα παίρνει πιο στρογγυλό σχήμα με τις παραπάνω λεπίδες). Δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ποιο μου αρέσει, και το 6κτινο δεν είναι άσχημο. Πιο κάτω από 6 λεπίδες όμως, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα τόσο ωραίο (πχ στον EF 50/1.8)

Παιδιά 22 Δεκεμβρίου μεχρι 8 Ιανουαρίου, θα είμαι Ελλάδα. Αν θέλετε κανονίζουμε κάτι και τότε. Μου άρεσε πολύ η ιδέα όπως και οι φωτος σας :) . Πιστεύω ότι σκέφτεστε να το ξανακανονίσετε ε?

Την περίοδο εκείνη θα είναι στολισμένη και η πόλη...

Εχω μία canon SLR 20D.

Παιδιά 22 Δεκεμβρίου μεχρι 8 Ιανουαρίου, θα είμαι Ελλάδα. Αν θέλετε κανονίζουμε κάτι και τότε. Μου άρεσε πολύ η ιδέα όπως και οι φωτος σας :) . Πιστεύω ότι σκέφτεστε να το ξανακανονίσετε ε?

Την περίοδο εκείνη θα είναι στολισμένη και η πόλη...

Εχω μία canon SLR 20D.

Φυσικά, γιατί όχι; Θα είσαι Θεσσαλονίκη;

Re: Απάντηση: Night photography στη Θεσσαλονίκη;

ότι πρόλαβα κι εγώ...

Όσο κοιτάζω τις φωτογραφίες σας, τόσο περισσότερο μου λείπει αυτή η ιδιαίτερη μοναδική αίσθηση της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα τα χειμωνιάτικα βράδια της. Σφραγίδα στην ψυχή...

"Τα πνεύματα επιστρέφουνε τις νύχτες
φωτάκια από αλύτρωτες ψυχές
κι αν δεις εκεί ψηλά στις πολεμίστρες
θα δεις να σε κοιτάζουνε μορφές

Και τότε ένα παράπονο σε παίρνει
και στα καντούνια μέσα σε γυρνά
η Πόλη μια παλιά αγαπημένη
που συναντάς σε ξένη αγκαλιά"

Να και μερικές δικές μου. Το Επταπύργιο. Όλες με τη R1 και το τρίποδο του Πανούση.

Attachments

• DSC04238_1.jpg
    DSC04238_1.jpg
    256.8 KB · Views: 25
  • DSC04236_1.jpg
    DSC04236_1.jpg
    180.9 KB · Views: 24
  • DSC04231_1.jpg
    DSC04231_1.jpg
    132.2 KB · Views: 21
  • DSC04234_1.jpg
    DSC04234_1.jpg