Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

χεχε, ετσι ακριβως, ηδη σκεφτηκα κατι πολυ καλυτερο και πολυ απλουστερο!
Καλα που ειναι φτηνα τα σφιγκτηρακια του Lidl και μπορουμε να παιζουμε με το λιτο πλην τιμιο και πολυτιμο κουφαρι τους :)

Πάνω που άρχισα να ξεμπερδεύω με τις υποχρεώσεις και είπα να ξεκινήσω καμιά κατασκευή την πάτησα μ´ ένα γ...μένο λουμπάγκο.
Το κέρατό μου μέσα....:argue:
Να δούμε τώρα πότε θα ξεκινήσω τη διαμόρφωση του ευκάλυπτου για κατασκευή τραπεζιού.
Αυτή θα είναι μια πρώτη δοκιμή για το μεγάλο τραπέζι. Οι διαστάσεις του jig είναι 105 Χ 185 cm.

Attachments

• E07B3A63-E770-4522-A4E8-E420F5CFE3FE.jpg
    E07B3A63-E770-4522-A4E8-E420F5CFE3FE.jpg
    172.5 KB · Views: 107
εμ ετσι ειναι, οταν εισαι αραχτος και γυρνας στις παραλιες ολη μερα :smash:
ελα ... καποια θα βρεθει να σου κανει ενα μασαζακι

(παρεμπιπτοντος ... ωραιο jig)

Πάνω που άρχισα να ξεμπερδεύω με τις υποχρεώσεις και είπα να ξεκινήσω καμιά κατασκευή την πάτησα μ´ ένα γ...μένο λουμπάγκο.
Το κέρατό μου μέσα....:argue:
Να δούμε τώρα πότε θα ξεκινήσω τη διαμόρφωση του ευκάλυπτου για κατασκευή τραπεζιού.
Αυτή θα είναι μια πρώτη δοκιμή για το μεγάλο τραπέζι. Οι διαστάσεις του jig είναι 105 Χ 185 cm.

Περαστικά.

Norgestic...

Συνέχεια...

Κάθε χειροποίητο jig θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εργαλείου που θα χρησιμοποιγθεί.
Το συγκεκριμένο jig δυστυχώς γι’αυτό το router είναι λάθος. Έχει πολύ ψηλά πλαινά παραπέτα κι αυτό εμποδίζει το router να «καθίσει» αρκετά βαθειά και, σε συνδυασμό με την πολύ χοντρή (μαύρη) πλάκα ασετάλ που χρησιμοποιήθηκε σαν βάση, η διαδρομή πάνω-κάτω του κοπτικού είναι ελάχιστη με αποτέλεσμα να θες κάθε λίγο και λιγάκι ρύθμιση του ύψους του ξύλου που επεξεργάζεσαι.
Για να το αποφύγω αυτό, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, αναγκάστηκα να στρίψω κατά 90’ μοίρες το router αλλά αυτό δεν βολεύει καθόλου ούτε στο κράτημα ούτε στη σταθερότητα.
Κατά τα λοιπά κάνει μια χαρά δουλειά, και με τις απαραίτητες βελτιώσεις μπορεί να γίνει άψογο.
Δεν θα ασχοληθώ όμως μαζί του, τώρα που είδα που «πονάει» θα φτιάξω άλλο πιο καλά μελετημένο εξ αρχής. Ούτως ή άλλως αυτό ήταν πιλοτικό κομμάτι.

Attachments

• EB0A3758-16B6-4991-9BAF-B025B5955863.jpg
    EB0A3758-16B6-4991-9BAF-B025B5955863.jpg
    172.8 KB · Views: 135
Να βγάλεις την γλύστρα να την λύσεις και να κατεβάσεις τα πλαϊνά για να χωράνε τα χερούλια.Και 1-1,5 cm ύψος φτάνει.
Δείξε μας και τι κοπτικό χρησιμοποιείς.
Επειδή είμαι αυθεντία στις πατέντες ...δεν σε ρωτάω περισσότερα ... αλλά εγώ θα την έκανα αλλιώς την κατασκευή. :eviltongue:

Άμα σου πω την ιστορία αυτής της κατασκευής... ούτε που θα το πιστεύεις.
Ένα μόνο θα σου πώ, ήρθε από Ιταλία! . :2thumb22sup:
Ο φίλος μου εδώ ο περίεργος έχει ένα φίλο Ιταλό που έρχεται συνέχεια στο χωριό, πότε για κυνήγι πότε για ψάρεμα και πότε απλά για βόλτα. Επειδή κόβουν ό,τι ελιά βρούνε για να κάνουν τραπέζια, κι επειδή ήθελαν να βρούν τρόπο να τα κάνουν επίπεδα, εγώ τους σχεδίασα πρόχειρα σ´ ένα χαρτί ένα jig για να κάνουν τη δουλειά τους.
Υπ´ όψιν οτι είναι ψιλοάσχετοι και οι δύο.
Ο Ιταλός λοιπόν πήγε Ιταλία, έβαλε μπροστά το μεγαλόπνοο σχέδιο επέστρεψε μ´ αυτή τη (κακο)κατασκευή (το ασετάλ το πήρε από δω) και μου το έδωσαν να το δοκιμάσω. Η κατασκευή υποτίθεται οτι έγινε για το δικό του router, ένα Triton αν κατάλαβα καλά.

Εγώ το δικό μου θα το φτιάξω εντελώς διαφορετικά, ήδη συγκεντρώνω τα υλικά.
Θα γίνει πολύ πιο συμπαγές και άκαμπτο, θα χρησιμοποιήσω σιδερογωνιές για οδηγούς, ίσως και ρουλεμανάκια, και στα πόδια θα υπάρχουν ατέρμονες για εύκολη αυξομοίωση του ύψους.

Κοπτικό χρησιμοποιώ κάποιο σαν αυτό

W128_24-500x500.jpg

μη βαλεις ρουλεμαν γιατι θα γλυστραει πολυ ευκολα και θα χανεις σειρες - περασματα.
εαν το φτιαξεις απο την αρχη, εκει που γλυστραει καθετα πανω στο ξυλινο πλαισιο βαλε κατι ωστε να μην φθειρονται οι οδηγοι, πχ οπως το ασεταλ.
ή πολυ ευκολα, οπως ειναι τωρα η κατασκευη, μπορεις βα αφαιρεσεις μονο τα 2 πλαινα ξυλα που αγκαλιζουν το ρουτερ και να βαλεις σιδερογωνιες ή στρατζο

"θα χρησιμοποιήσω σιδερογωνιές για οδηγούς,και στα πόδια θα υπάρχουν ατέρμονες για εύκολη αυξομείωση του ύψους."

Έτσι ...τώρα μιλάς σωστά ...γιατί είχα απορήσει με την κατασκευή ...δεν ταίριαζε καθόλου στο προφίλ του μάστορα...:grinning-smiley-043-bye-

Κι εγώ το σκέφτομαι αυτό για να το κάνω κι όλο το αναβάλω. Για φουλ μεταλλικό όμως για πιο σίγουρα.
Υ. Σ. Δηλαδή έρχονται οι Ιταλοί και μας παίρνουν τους κορμούς ελιάς για τραπέζια; θέλω κι εγώ.....

Και μια απλή/πρόχειρη κατασκευή από εμένα για σπρωχτήρι . Το χερούλι και τα πλαινά είναι από κ/π 20άρι, το "σωμα" από ένα ρετάλι καδρόνι, 6άρες βίδες και αντίστοιχες βιδωτές μούφες.

Το έφτιαξα κυρίως επειδή χρησιμοποιώ συχνά το επιτραπέζιο ρούτερ με τον φράκτη ανάποδα όπως στην πρώτη φωτογραφία (δηλαδή στην σειρά από αριστερά προς τα δεξιά: φράκτης-ξύλο προς κοπή-μπιτ). Το αριστερό πλαινό έχει γυαλόχαρτο και πατάει πάνω στο ξύλο προς κοπή για να το σπρώχνει και το δεξί πλαινό πατάει πάνω στον πάγκο. Με έχει βολέψει πολύ για τις ανάποδες κοπές και θεωρώ ότι θα κάνει δουλειά και για τις κανονικές (δεν έχω δοκιμάσει ακόμα), ίσως με επιπλέον γυαλόχαρτο στον πάτο του "σώματος".

20200829_111900[1].jpg

20200829_115254[1].jpg

Βίδες είναι αυτές που φαίνονται στην πρώτη φωτογραφία. Κρατάνε με την ροδέλα το πλαινό κομμάτι κ/π και βιδώνουν πάνω στο "σώμα" με βιδωτή μούφα τέτοιου τύπου:
moufes-ksylou-allen.jpg

Teaser απο το φωτορεπορταζ κατασκευης παραλληλων σφιγκτηρων που ειναι σχεδον ετοιμο και θα αναρτηθει οταν παραλαβω τις ντιζες που μου λειπουν.

Eνας ξυλινος σφιγκτηρας απο δρυ και μεγεθους 4", στη μεση ενας μινι απο χαρακα αλουμινιου, μεγεθους 2" και δεξια ο σιδερενιος που παρελαβα, μεγεθους 3".
50389549442_8ea9e4ffd4_b.jpg

Ολα ειναι ετοιμα για να τοποθετηθουν οι ντιζες 6 και 5μμ -που θα παραλαβω απο βδομαδα- για τον αριστερο και τον μεσαιο σφιγκτηρα.
Οι ντιζες βεβαια θα διαμορφωθουν καταλληλα, κατα τα προτυπα του δεξιου σφιγκτηρα.

Οι βολτες στον αλουμινενιο σφιγκτηρα ανοιχτηκαν με το σετακι κολαουζων του λιντλ (πολυ καλο) αλλα και με τα ειδικα τρυπανια απο Κινα (για τα μπαζα) και στο ξυλο τοποθετηθηκαν οι εικονιζομενες μουφες 6μμ.

Η ολη διαδικασια διαμορφωσης και κατασκευης των δυο σφιγκτηρων με λεπτομερεις, εντος των ημερων.

Last edited:
Απάντηση: Re: Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

Οι ντιζες βεβαια θα διαμορφωθουν καταλληλα, κατα τα προτυπα του δεξιου σφιγκτηρα.

Ωραίος ο παίχτης. :a0210:
Ήμουν δίπλα στον τόρνο και είπα να δοκιμάσω να φτιάξω καμιά ντίζα γι’ αυτά τα σφιχτηράκια...
Πλάκα έχει.

Attachments

• 8BC4FDFE-897C-499C-89AF-E226CB5B46CA.jpg
    8BC4FDFE-897C-499C-89AF-E226CB5B46CA.jpg
    162.2 KB · Views: 163
  • AF4EADE7-0BEC-4AA8-AD48-C574BE132DCC.jpg
    AF4EADE7-0BEC-4AA8-AD48-C574BE132DCC.jpg
    160.7 KB · Views: 163
Ευγε μαστορα!!

Και εγω καθομαι και περιμενω τις ντιζες να μου ερθουν ταχυδρομικως..ευτυχως ειναι φτηνες :))

Με τι εξαρτημα διαμορφωνεις το σπειρωμα?