Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

Απάντηση: Re: Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

Με τι εξαρτημα διαμορφωνεις το σπειρωμα?

Το σπείρωμα με κολαούζο, αυτό που έχω στην κουκουβάγια στη φωτογραφία. Τρυπάνι 9,5 mm και δεκάρι κολαούζο (είναι 10-άρα η ντίζα). Σκέφτηκα να το κάνω κανελάζ, όπως τη λαβή της ματσόλας, αλλά σκέφτηκα οτι είναι καλύτερα να μπορείς αν θές να σφίξεις και με κλειδί.
Ένας άλλος τρόπος που σκέφτηκα, πανεύκολος, είναι να πάρεις μούφες και απ´ τη μία να βιδώσεις τη ντίζα κι απ’ την άλλη να το σφραγίσεις με ρυτίνη. Μπορείς να τη χρωματίσεις κιόλας να γίνουν και πολύ όμορφες.

Η διαμορφωση της ντιζας θα εχει ενδιαφερον. Πραγματι, με το παξιμαδι συνδεσης, με τη μουφα που λες, ειναι ενας απλος και πρακτικος τροπος.

Ομως στο μικρο αλουμινενιο σφιγκτηρακι -που μου αρεσει ιδιαιτερα ετσι οπως βγηκε σαν γκατζετακι- θα ηθελα κατι πιο ψαγμενο και χαριτωμενο για χερουλι ντιζας, θα δουμε :)

Πολυ ωραιοι οι σφικτηρες μαστορα
το αλουμινενιο ειναι αψογο :2thumb22sup:

αλλα την καρφωτη μουφα που εχεις βαλει στο ξυλινο, θα επρεπε να την ειχες βαλει απο την εξωτερικη πλευρα

Ευχαριστω Θαναση, σημερα το γυαλισα το μικρο σφιγκτηρακι και λαμπει περισσοτερο :)

Αισθητικα θα ηταν το ιδανικο οπως το λες για την μουφα, δηλαδη να εμπαινε στο εξωτερικο μερος της ξυλινης σιαγωνας.
Επειδη ομως η μουφα ειναι κοντη (καλυπτει περιπου μονο το μισο παχος της σιαγωνας) ισως να υπηρχε θεματακι με το σημειο εισοδου της ντιζας που ειναι απο την εσωτερικη μερια.

Αισθητικα θα ηταν το ιδανικο οπως το λες για την μουφα, δηλαδη να εμπαινε στο εξωτερικο μερος της ξυλινης σιαγωνας.

Μιχάλη, δεν νομίζω οτι ο Θανάσης το είπε για αισθητικούς λόγους αλλά για καθαρά πρακτικούς, για αντοχή.

εκει που εχεις τοποθετησει την καρφωτη μουφα, οταν σφιξεις κατι, θα ξεκουμπωσει και θα βρεθει στον αερα

Μπαμπη, ωραιο χρωμα εχει και αυτος ο τορνος σου :chinscratch:

χαχαχα, θα ειχατε δικιο συναδελφοι αλλα η μουφα δεν εχει μονο καρφωθει (οχι ακριβως καρφωθει, καθως πιεστηκε στην μεγγενη) αλλα εχει ΚΑΙ κολληθει με κολλα δυο συστατικων Bισων, απο την καλη οχι της ταχειας πηξεως :)

Μου ηρθαν σημερα οι ντιζες και ολοκληρωθηκε η κατασκευη του μινι σφιγκτηρακιου των 2 μολις ιντσων.

Εδω μια καλλιτεχνικη φωτο μεσα σε photobox, οπως αρμοζει στο κυριλε γκατζετακι :)
50405596307_4fa1b5d26f_b.jpg

Λεπτομερειες της κατασκευης αυριο.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ!!!!! Δεν σου πάει καρδιά να το χρησιμοποιήσεις τώρα έτσι που το έκανες!!!! Μου θυμίζει εργαλείο αργυροχρυσοχοΐας... :p

Ναι, το ξερω, πλακα εκανα..:)

Παντως το βιντεο του ανθρωπου παραπανω ειναι να φτιαξει κατι φτηνο με 2 ευρω κοστος ακριβως για να αποφυγει αυτα που δειχνεις εσυ, που κοστιζουν δεκαπλασια και πανω.

Αυτη ειναι αλλωστε και η ιδεα του νηματος, η DIY κατασκευη Jigs σαν εναλλακτικη των ακριβοτερων ετοιμων Jig που υπαρχουν στο εμποριο.

σοβαρα τωρα? Δουλευει ή μας δουλευει?

https://www.youtube.com/watch?v=ka6V64DGjnI

Τα featherboard εχουν σαν σκοπο να μπορουν να αντισταθουν στο κλώτσημα που μπορει να κανει το ξύλο σε περιπτωσεις ροζου (που μπορει να ξεκολλήσει ο ρόζος και να "περπατησει" με το κοπτικο και τότε εκτόξευση), στομομενου κοπτικου, αποτομου αρπαγματος λογω εξογκοματος και οτι αλλο τυχει. για αυτο το λογω εχουν και κλιση τα χτενια.
η σκουπα δεν προσφερει καμμια τετοια λειτουργια γιατι το μονο που κανει ειναι να ασκει μια υποτυποδη πιεση πανω στο κομματι και σε καμμια περιπτωση δεν μπορει να το συγκρατησει αν το κοπτικο το "πεταξει"