Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

Το ζητουμενο ειναι ενα jig που θα επιτρεπει στην πριονοκορδελα να κοβει σωστα, ισοπαχα αλλα κυριως με ασφαλεια κορμους/κλαδια σε φετες.

100-451.png

Eπειδη ο στρογγυλος κορμος δεν παταει καλα στο τραπεζι της πριονοκορδελας, ο κινδυνος να γλιστρησει το ξυλο καθως το κοβεις αλλα και να μαγκωσει και να σπασει η ιδια η κορδελα, ειναι υπαρκτος και μαλιστα πολυ μεγαλος.
Οχι μονο εχω σπασει 2-3 κορδελες για αυτο τον λογο αλλα και οι ξυλινες ροδελες δεν βγαινουν παντα ισοπαχεις οταν τις κοβεις με το χερι.

Για αυτο λοιπον, πολυ καιρο τωρα εψαχνα στο διαδικτυο για να φτιαξω ενα cross cut sled για την πριονοκορδελα, καποιο αντιστοιχο jig δηλαδη με αυτο των παγκοπριονων. Δυστυχως ελαχιστα πραματα μπορεις να βρεις.
Τα δυο τρια πραματακια που ειδα ομως με βοηθησαν στην βασικη ιδεα της κατασκευης που ηταν η τοποθετηση και συγκρατηση του υπο κοπη κορμου αναμεσα σε δυο ξυλα, κομμενα υπο 45 μοιρες γωνια. Αυτο.

Ετσι λοιπον κατεληξα να φτιαξω το παρακατω jig που γλυστραει επανω στην ραγα του μικρου τραπεζιου της πριονοκορδελας Proxxon.
5w8v3Auh.jpg

Eιναι φτιαγμενο εξ'ολοκληρου απο ρεταλια λαμαρινας και γυαλοχαρτο κοκκωσης 60. Εγινε επιτηδες απο μεταλλο για να ειναι λεπτο και να μην χασω καθολου υψος κοπης.
Το παραπανω sled εχει μετακινουμενο το ενα μερος το οποιο μπορει να πιασει κορμους/κλαδια απο 1 εως και 8 εκατοστα διαμετρο (το οριο υψους της πριονοκορδελας).

Δυστυχως το προγραμμα που ανεβαζω φωτογραφιες δειχνει καποιο error message και δεν με αφηνει να ανεβασω αλλες φωτο, θα προσπαθησω αυριο.

Επειδη η κατασκευη φαινεται να δουλευει πολυ καλα, μπορω να φτιαξω πλεον κατι αντιστοιχο και για την μεγαλη πριονοκορδελα και για μεγαλυτερους κορμους.

Ναι, είναι εκνευριστικό να είναι κάτω το προστατευτικό αλλά εγώ ρώτησα αν σηκώνεται όταν έρχεται σε επαφή με την ράγα. Εμένα η ράγα έχει 25χιλ πάτημα για το δισκοπρίονο οπότε κρατάει το προστατευτικό επάνω στη ράγα.
Και εγώ πάντως θα έκανα τρύπα στο εργαλείο μόνο σαν τελευταία λύση, δεν είναι θέμα λειτουργικότητας - πιο πολύ είναι... ψυχολογικό.

Στην δική μου περίπτωση δεν σηκώνεται ο προφυλακτήρας όταν το δισκοπρίονο είναι τοποθετημένο επάνω στις ράγες.
Αν σηκωνόταν δεν θα υπήρχε λόγος για την πατέντα.
Αν όμως στην δική σου περίπτωση η ράγα κρατάει σηκωμένο τον προφυλακτήρα το έχεις λύσει το δυνητικό πρόβλημα.
Αν δεν κάνω λάθος η δική μου ράγα πρέπει να είναι 20χλστ.

Μιχάλη φαίνεται πολύ χρήσιμος ο οδηγός που κατασκεύασες :a0210:

Μιχάλη ωραίος ο οδηγός και έξυπνη η πατέντα με το γυαλόχαρτο γενικά και για άλλους οδηγούς.

Μιχαλη, ωραιοτατο το jig

να φτιαξεις και ενα στοπ για να σου βγαινουν τα κομματια ισοπαχα

για το στοπ : βαζεις ενα μικρο δοκαρακι αριστερα της κορδελας, στο αντικρυ του κορμου (στο σημειο οπως φαινεται στη φωτο), και το σταθεροποιεις με νταβιδι. Οταν θες να κοψεις, τερματιζεις το ξυλο στο δοκαρακι και σπρωχνεις το sled

Ευχαριστω συναδελφοι!

Ναι Θαναση, σωστη ιδεα για το στοπ, μπορω να χρησιμοποιω τον ξυλινο φρακτη/οδηγο που εχω ηδη φτιαξει πριν απο χρονια για ευθειες κοπες στην πριονοκορδελα.

Εδω φαινεται καλυτερα το sled.
Αποτελειται απο 3 τεμαχια, την βαση 1μμ παχους που προερχεται μαλλον απο ενα τροφοδοτικο και δυο γωνιες απο μια νεκρη τηλεοραση.
GKcJNC5h.jpg

Η δεξια γωνια παραμενει σταθερη πανω στην βαση με μια βιδα. Η βιδα λασκαρει για να αλλαχτει το γυαλοχαρτο οποτε χρειαστει.
Η αριστερη γωνια με την βοηθεια της ντιζας ειναι μετακινουμενη αναλογα με το παχος του κορμου και σταθεροποιειται με την βοηθεια του παξιμαδιου και της πεταλουδας.

Εδω το κατω μερος του sled οπου εχει κολληθει ενα κομματι οξιας το οποιο εφαρμοζει μεσα στην ραγα του τραπεζιου της πριονοκορδελας
TBwWkc8h.jpg

Το ρεταλακι οξιας εχει κολληθει με κολλα δυο συστατικων.

Πλεον και με την νεα κορδελα των 6μμ πλατους και 0.8μμ παχους, κοβονται ανετα κορμουδακια οποιουδηποτε σκληρου ξυλου διαμετρου εως 8 εκατοστα.
Στη φωτο βλεπουμε κορμο οξιας διαμετρου 6.5 εκατοστων οπου η original κορδελα της Proxxon πλατους 5μμ και παχους μολις 0.4μμ θα δυσκολευοταν με τα πολλα δοντια που εχει.
L7rbmW2.jpg

Δυστυχως δεν εβγαλα πολλες φωτο απο την κατασκευη αλλα δεν ηταν και κατι ιδιαιτερο. Μονο καποιες τρυπες με τρυπανακια κοβαλτιου, λυγισματα στη μεγγενη και κοπης της λαμαρινας με την σπαθοσεγα και τον λαμαρινοκοφτη της bosch. Kριμα που δεν εχουν ερθει τα λαμακια καρβιδιου να τα δοκιμαζαμε :)

ωραια δουελια μιχαλη :firstprize::firstprize::firstprize:αλλα υστερει σε κατι:grandpa::grandpa::grandpa:

οταν ο κορμος δεν ειναι κυλιδρικος, ακομα και με το στοπ θα εχεις προβλημα στηριξης της περα ακρης...
σκςψου μια διαταξη με ελατηριο (πανω στην λαμαρινα αλλα εξω απο το τραπεζι) που θα ανεβαζει τον κορμο οταν εκει θα ειναι πιο στενος..

Αγάπα το jig σου με τα ελαττωματά του Κωστα :)

Eυτυχως που οι περισσοτεροι κορμοι που εχω ειναι κυλινδρικοι η σχεδον κυλινδρικοι, τους αλλους θα τους αποφευγω, η θα τους κοβω εκει που πρεπει για να χωρανε στο jig!

Αυτο ομως που σκεφτομαι σαν βελτιωση στο μεγαλυτερο jig για την μεγαλη πριονοκορδελα ειναι ενας καλυτερος και πιο γρηγορος μηχανισμος που θα συγκρατει/σφιγγει τον κορμο.

Μαλιστα εχω ηδη βρει αυτο που ακριβως θελω ετοιμο αμεσα για χρηση με την προσθηκη μονο ενος πηχακιου για να γλυστραει στη ραγα του τραπεζιου...
...την μεγγενη του κολωνατου :)
pD58pTAh.jpg

Μονο που το ανοιγμα της μεγγενης επιτρεπει συγκρατηση κορμων με μαξιμουμ διαμετρο τα 6-7 εκατοστα.
Πραγμα ομως ιδανικο για την μικρη πριονοκορδελα Proxxon που φαινεται οτι τσαμπα ταλαιπωρηθηκα να φτιαξω το jig ενω το ειχα ηδη ετοιμο!!
cI5jKg5h.jpg

Και εδω με τον οδηγο ευθειας κοπης που λειτουργει τωρα και σαν stop (καλα που μου το θυμισες Θαναση:), κοπηκε ροδελιτσα 1.5 χιλιοστου παχος.
PoA58IIh.jpg

Και μαλιστα δεν χρειαζεται να κρατας καθολου τον κορμο για να σπρωχνεις αφου το χερουλι της μεγγενης προσφερεται για το σπρωξιμο!
Αυτη την ωρα φτιαχνω ενα αποσπωμενο πηχακι για κατω απο την μεγγενη, για να χωραει και να γλυστραει η μεγγενη στη ραγα του τραπεζιου της Proxxon.

Καμμια φορα η λυση βρισκεται μπροστα στα ματια σου αλλα ο εγκεφαλος αργει να την διακρινει.:sleep:

ωραιο Μιχαλη, ομοιοπαθης. Ειχα προσπαθησει μια παρομοια πατεντα για τι παγκοπριονο αλλα απο τοτε μονο κορδελα με τα αναλογα fails...

Μην το κανεις ξυλινο το πηχακι.
Αλουμινιο και καλη στερεωση ωστε να αντεξει σε τυχον κλωτσημα!

Δυστυχως αλουμινενιο πηχακι δεν ειναι ευκολο να βρω τωρα αλλα ουτε και να το φερω στα μετρα και στην διαμορφωση που χρειαζεται η ραγα και η μεγγενη.
Ομως δεν τραβαει ζορι στο κλωτσημα καθως οι δυναμεις ασκουνται κυριως καθετα. Ουτως η αλλως μικρο κορμουδακι μαξ. 6 εκ. διαμετρου θα κοβεται.

++++++++++

Εδω τελειωμενη η κλειδαρια του αποσπωμενου πηχακιου. Εχει κολληθει πανω στην μεγγενη και δεν ενοχλει κατα την χρηση της με το κολωνατο.
Στο κενο που φαινεται μπαινει το πηχακι της ραγας και ασφαλιζει με το πιράκι οξιας.
2QhBaHwh.jpg

Εδω η μεγγενη τοποθετημενη στο τραπεζι με το αποσπωμενο πηχακι μεσα στη ραγα και ασφαλισμενο πανω στη μεγγενη.
Βαφτηκε και κοντα στο χρωμα της μεγγενης, ετσι για τη χαρα :)
2RBgwCSh.jpg

Kαι εδω ολο το κατω μερος. Στο πηχακι δημιουργηθηκαν εσοχες για να εφαρμοζει στις πτυχες της μεγγενης.
WNUDQ0jh.jpg

Ηδη παρηγγειλα μια παρομοια μεγγενη αλλα με ανοιγμα 10εκ. Θα διαμορφωθει αναλογα για χρηση στην μεγαλη πριονοκορδελα για πιο μεγαλους κορμους.

Ωραίο αλλά αφού έχεις εγκοπή T-track στην βάση της κορδέλας καλό θα ήταν να είναι και το πηχάκι κομμένο έτσι για T-track ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να σηκωθεί η μέγγενη σε περίπτωση κλοτσήματος.

ωραια βαση, με κλειδωμα σουπερ ... και το ξυλινο πηχακι δεν εχει προβλημα
σωστη η παρατηρηση του Νικου, ετσι οπως ειναι για να το ασφαλισεις σαν Τ τρακ μπορεις να βαλεις 2 λιμαρισμενα 6γωνα βιδακια, μπρος πισω

Ναι θα μπορουσα να ασφαλισω περαιτερω το πηχακι στο Τ της ραγας με αρκετους τροπους, τωρα εκ των υστερων. Θα δω και την ιδεα με τα βιδακια δεξια αριστερα που ειναι καλη.

Ευχαριστω Κωστη, σε δουλεια να βρισκομαστε :)

Tελικα τροποποιησα και τα δυο Jigs για να πιανουν στο αυλακι της ραγας του τραπεζιου της Proxxon.

Προτιμησα να σκαψω λιγο το πηχακι και να κουμπωσω ενα ελασμα με τρυπα για να μπει και μια φρεζατη βιδα.

Στο πηχακι της μεγγενης εσκαψα σε δυο σημεια, βαθος 2μμ, με τον ταινιολειαντηρα της proxxon για να φωλιασει το ελασμα.
Nkep21gh.jpg

Στο αλλο jig εβαλα το ελασμα σε ενα μονο σημειο, στο πισω μερος, οπου εαν υπαρξει ζορι θα ειναι εκει.
NvPKm6ih.jpg

Εδω τελειωνει η κατασκευη βοηθηματων για την μικρη πριονοκορδελα ευχαριστωντας τους συναδελφους για τις ιδεες βελτιωσης του jig.
Σειρα εχει κατι αντιστοιχο αλλα πιο στιβαρο για την μεγαλη πριονοκορδελα. Εχω παραγγειλει μεγγενη με 10εκ. ανοιγμα η οποια θα τροποποιηθει καταλληλα.

Kαθως επισης και ενα διαφορετικο βοηθημα που θα σου επιτρεπει να κοβεις κορμους παραλληλα (rip cutting) για την δημιουργια σανιδων απο κορμο.
-Kατι τετοιο, αλλα καλυτερο :)
100673746.jpg

Κι εγώ ξύλινα έφτιαξα Μιχάλη καθώς κι ένα αλουμινίου. Τα ξύλινα τα προορίζω για κάτι τέτοιο που σκέφτεσαι αλλά μπορεί να έχει κι άλλες χρήσεις. Το αλουμινίου έγινε σε cnc.
10e7e61eaecac8f2db9b074c9ce8cf5f.jpg
b0718ee59e056f00ab1e2f3576e5518a.jpg
3275dd398522bbb121e1da3da2e01cbd.jpg
561c2cefbaa6073dca23babdaaa7c56b.jpg

Ένας αποτυχημένος οδηγός!

Εντάξει, δεν θα έχουν και όλα τα πρότζεκτ που κάνουμε επιτυχία. Λογικό είναι.
Έτσι λοιπόν είπα να γράψω εδώ αυτή την αποτυχία γιατί μπορεί να φανεί χρήσιμη σε κάποιους.

Ήθελα να κόβω κάποια μικρά κομμάτια ξύλου και καθώς δεν είχα φαλτσοπρίονο από τη μια και την άλλη το δισκοπρίονο είναι αρκετά άβολο για τέτοιες κοπές, σκέφτηκα να φτιάξω κάποιο οδηγό όπως αυτούς που έβλεπα στο internet.
Να, όπως αυτόν εδώ

JigB_-0.jpg

(βέβαια αυτός χρησιμοποιεί ένα μικρό και ελαφρύ εργαλείο, αλλά σκέφτηκα πως δεν θα αλλάξει κάτι με το Makita των 4+ κιλών, αλλά αυτό ήταν το πρώτο λάθος που έκανα)

Εν μέσω καραντίνας, επιστρατεύθηκαν ό,τι ξύλα υπήρχαν πρόχειρα στο μικρό μου εργαστήριο

JigB_-1.jpg

Πετάχτηκα και μέχρι τον Αγ. Δημήτριο και πήρα προφίλ αλουμινίου (5 μέτρα 25x25x2.5mm) από ένα πολύ εξυπηρετικό κατάστημα.

Τα προφιλάκια κόπηκαν με το Stanley που το έχω βάλει σε αυτήν την κακή βάση της Wolfcraft και κόπηκαν στα 80cm περίπου.

JigB_-2.jpg

Λειάνθηκαν τα προφίλ, κόπηκαν τα δοκαράκια και ξεκίνησε η συναρμολόγηση

JigB_-2b.jpg

Η ιδέα ήταν να κόβω με το δισκοπρίονο στην πιο κάτω θέση ώστε να μην έχω να ρυθμίζω κάθε φορά το υψος του. Να πατάει δηλαδή κάτω και να κάνει ένα αυλάκι στον οδηγό γύρω στα 5mm, όπως δηλαδή δείχνουν τα περισσότερα video τέτοιων οδηγών.

JigB_-3.jpg

Οπότε χρειάστηκε και ένα συμπληρωματικό ξύλο πάνω από το κάθε δοκαράκι των 45mm μπήκε ένα ξύλο 18mm ώστε να έχω το σωστό ύψος

JigB_-4.jpg:::JigB_-5.jpg

Σκέφτηκα πως αφού φτιάχνω τον οδηγό, θα μπορούσα δίπλα να βάλω και οδηγούς για το ρούτερ (αυτό είναι το δεύτερο λάθος βεβαια.
Είναι δυνατόν ένα ρουτερ να βρίσκεται 6 εκατοστά πιο ψηλά από την επιφάνεια που θα χαράξει ; )

JigB_-7.jpg

Μοντάρισα (τα ακούμπησα) πρόχειρα προφίλ και εργαλεία οποτε κατάλαβα το τρίτο και σοβαρό λάθος της κατασκευής. Το μοτέρ του Makita έβρισκε στην κάθετη πλευρά του προφίλ και δεν το άφηνε να κάτσει στον οδηγό με αποτέλεσμα ο δίσκος να βρίσκεται πιο ψηλά από τη βάση γύρω στο ένα εκατοστό!

JigB_-8.jpg . JigB_-9.jpg

Φτου :-/

Τώρα ή θα έπρεπε να ξεκινήσω ξανά από την αρχή, ή να υπερυψώσω τη βάση προσθέτοντας άλλο ένα ξύλο πράγμα που έκανα τελικά με ένα κόντρα πλακέ 15mm και έλυσα το πρόβλημα (ΟΚ, θα έπρεπε φυσικά να δουλεύω το makita σε μεγαλύτερο υψος για να μη βρίσκει το μοτέρ στον οδηγό).

Προχωρώντας λοιπόν την κατασκευή, βίδωσα τους οδηγούς για να κάνω την πρώτη δοκιμή.
Αλλά το Makita δεν κυλούσε με τίποτα πάνω στους οδηγούς. Σκάλωνε και γδερνόταν με το προφίλ.

JigB_-10.jpg

Μια λύση απλή και αποτελεσματική που σκέφτηκα ήταν να κολλήσω συνθετικό σόκορο μελαμίνης πάνω στο προφίλ και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό! Το Makita κυλούσε με το ένα μου δάχτυλο!

JigB_-11.jpg . JigB_-12.jpg

Όλα είχαν πάει καλά, οπότε έμενε να γίνει το πρώτο κόψιμο για να εγκαινιαστεί ο οδηγός :)

JigB_-14.jpg

Το αποτέλεσμα ήταν σκέτη απογοήτευση! Η κοπή ήταν όσο πιο στραβή γίνεται. Δεν υπήρχαν δυο πλευρές ίδιες!

JigB_-15.jpg

Από εκεί και πέρα άρχισα να πειραματίζομαι με διάφορες πιθανές λύσεις αλλά καμία δεν πέτυχε
Αρχικά ενίσχυσα το προφίλ βάζοντας και ένα δεύτερο κολλώντας τα πλάτη με πλάτη.

Υπήρξε μια ελάχιστη βελτίωση, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αποδεκτό

Έλεγξα την καθετότητα του δίσκου, του οδηγού, τα πάντα! Όλα σωστά και το αποτέλεσμα πάντα λάθος.
Μετά από πολλές ώρες κατάλαβα πως φταίει η στρέψη που προκαλείται στα προφίλ από το βάρος του δισκοπρίονου και του χεριού μου με αποτέλεσμα να μην μένει ποτέ οριζόντιο, κάτι που φαίνεται νομίζω στο πιο κάτω video στο οποίο με λίγη δύναμη με τα δάχτυλα μου στρέφω τους οδηγούς.

[video]https://streamable.com/7uy51g[/video]

Αυτό το τελευταίο ήταν το πιο μεγάλο λάθος της σχεδίασης.
Πως να γίνουν ίσιες κοπές με ένα κοπτικό που περιστρέφεται ελαφρώς δεξιά αριστερά καθώς κινείται. ;

Έτσι στο τέλος, έβαλα την κατασκευή μου στην άκρη και έκανα το πιο λογικό πράγμα: Παρήγγειλα ένα μικρό φαλτσοπριονο :flipout:

Ωραία φαίνονται στα video κάποια πράγματα αλλά αν μετρήσεις με παχύμετρο καταλαβαίνεις πως αν θέλεις ακρίβεια θέλεις και τα κατάλληλα εργαλεία και όχι χειροποίητους οδηγούς.

Φίλε μου, συγνώμη, το δίσκο σου τον έχεις φορέσει σωστά πάνω στο δισκοπρίονο;
Γιατί νομίζω οτι τον έχεις βάλει ανάποδα.