Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Έφτιαξα μια επέκταση πάγκου για το δισκοπρίονο από φύλλα ντουλάπας που είχαν ξεμείνει ώστε να μεγαλωσω το τραπέζι εργασίας.Το συνολικο μήκος και πλατοσ είναι 170χ50εκ.Στο μπροστινό και στο πίσω κομμάτι του πάγκου κολλησα δυο μεζουρεσ συνεχιζωντασ από τα 13εκ μετραρη του δισκοπρίονου μέχρι τα 40εκ με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούσα,χρησιμοποίησα μια πήχη αλουμινίου για οδηγό και αφού μέτρησα 25εκ τον ασφαλισα με δύο σφικτηρεσ στησ δυο άκρες του πάγκου και ξεκίνησα τησ δοκιμεσ.Οι κοπεσ έγιναν σε διαφορετικά μήκη ξύλου από 50εκ εωσ 120εκ.Μετρωντασ το αποτέλεσμα τα κοψίματα έδειχναν όλα 24,8εκ και εδώ θέλω την βοήθεια σας για τα δυο χιλιοστά έπρεπε να υπολογίζω και των δίσκο όταν έβαζα τησ μεζουρεσ? η κάπου έκανα λάθος?παντωσ κόβει σωστά εκεί που θα βάλώ των οδηγό αλλά θα πρέπει να θυμάμαι πάντα να προσθετω τα δυο χιλιοστά
26a9c331a071e334f99ecfebbdf59992.jpg
90beba505815c3403fc313cc6d8f835e.jpg
917e119225ca9e01ead349358162707a.jpg
06c45312be28f1c910a3b73e6e492479.jpg
969a2c0de0ec20314b5159af5ed5888e.jpg
4dfa0507cd1be8d720d9889fd337ccd6.jpg

Στάλθηκε από το Hisense F17 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ωραία η μοντα!!Κυριάκο αν σε όλες οι κοπες ειναι 2 χιλιοστά σταθερά η διαφορά τους μην το σκαλίζεις και απλά να προσθέτει ς τα 2 χιλιοστά!!τελως πάντων θα ξέρεις οτι ειναι στανταρ!!!

Απάντηση: Re: Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Ωραία η μοντα!!Κυριάκο αν σε όλες οι κοπες ειναι 2 χιλιοστά σταθερά η διαφορά τους μην το σκαλίζεις και απλά να προσθέτει ς τα 2 χιλιοστά!!τελως πάντων θα ξέρεις οτι ειναι στανταρ!!!
Ναι έχεις δίκιο αν το πειράξω ίσως το κάνω χειρότερο άσε που θα χαλάσουν οι μεζούρες και άντε να βρεις αλεσ απλά ρωτάω προσ γνώση και συμμόρφωση μιας και είμαι παντελώς άσχετος με τέτοιου είδους εργαλεία

Στάλθηκε από το CUBOT_NOTE_S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Φίλε koulhs κατ´εμέ άλλαξε την μεζούρα και μηδένισε εκ´νέου. Κάποια στιγμή θα ξεχαστείς, και θα το χάσεις. Υπάρχουν αυτοκόλλητες σε τιμές λογικές. Κάπου στο 5άευρο.

Φίλε koulhs κατ´εμέ άλλαξε την μεζούρα και μηδένισε εκ´νέου. Κάποια στιγμή θα ξεχαστείς, και θα το χάσεις. Υπάρχουν αυτοκόλλητες σε τιμές λογικές. Κάπου στο 5άευρο.
Δηλαδή να προσθέσω τα δύο χιλιοστά και να κολλήσω μετά τις μεζουρεσ

Κυριακο να βαλεις σωστα τη μεζουρα, καποια στιγμη θα ξεχασεις τα 2 χιλιοστα και θα ειναι αργα.
Εγω παντα μετραω φραχτη - δισκο με ξυλινο μετρο και εχω σημαδεψει το προς κοπη ξυλο. Παντα κανω ενα μικρο κοψιμο, μετραω το κομματι, και μετα συνεχιζω.

Κυριακο να βαλεις σωστα τη μεζουρα, καποια στιγμη θα ξεχασεις τα 2 χιλιοστα και θα ειναι αργα.
Εγω παντα μετραω φραχτη - δισκο με ξυλινο μετρο και εχω σημαδεψει το προς κοπη ξυλο. Παντα κανω ενα μικρο κοψιμο, μετραω το κομματι, και μετα συνεχιζω.
Τελικά αυτό θά κάνω γιατί μου φαίνεται πιο δύσκολο να θυμάμαι πάντα την διαφορά.Νικο ευχαριστώ πολύ πρακτική η επέκταση.

Στάλθηκε από το CUBOT_NOTE_S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δηλαδή να προσθέσω τα δύο χιλιοστά και να κολλήσω μετά τις μεζουρεσ

Δέν έχω εικόνα να σου πώ το πώς.... αλλά κάντο να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

παιδια να ρωτησω κι εγω ο νεοεισερχομενος στο χωρο των ιδιοκατασκευων, τι περισσοτερο προσφερει το παγκοπριονο απο ενα δισκοπριονο με ραγα?
αν μη τι αλλο, το δευτερο νομιζω ειναι πιο ασφαλες..

Το πρώτο και κυριότερο είναι οι επαναλαμβανόμενες ίδιες κοπές, κάτι που ποτέ δε θα μπορεί να γίνει με ράγα. Ύστερα, η κατεργασία μικρών τεμαχίων, οι μισοχαρακτές, οι φαλτσοκοπές, το σχίσιμο κτλ.. Η ράγα είναι κατά τη γνώμη μου γιά πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές όπως τεμαχισμός φύλλων, το παγκοπρίονο για άπειρες..

σε ευχαριστω νικο! ισως το καλυτερο και πιο ασφαλες για εναν χομπιστα, να ειναι ραγα πανω σε παγκο με δισκοπριονο χειρος. αυτο εννοουσα, το εξεφρασα ομως λαθος.
ειδα κατι ωραια βιντεακια στο youtube.
με χαλαει η ιδεα ενος μαχαιριου που περιστρεφεται γυμνο κοντα στα χερια μου και που ο,τι αρπαξει θα το πεταξει στα μουτρα μου. ακομα και η πριονοκορδελα ειναι πιο ασφαλες εργαλειο απο αυτο.

νικολα (osatosa) τα συγχαρητηρια και απο εμενα, υπεροχη η δουλεια σου!
στη πρωτη ευκαιρια θα αξιοποιησω το δωρο σου, καθως θελω να φτιαξω ενα συρομενο γωνιακο τροχο και ενα συστηματακι-παντογραφο για ρουτερ.

Last edited by a moderator:
Γεια σας μαστοριά,καιρό έχω να γράψω αλλά σας διαβάζω όλη μέρα.
Έκανα μια μικρή αναβάθμιση στο δισκοπριονο πάγκου που είχα φτιάξει παλιότερα.Αλλαξα την επάνω επιφάνεια,έβαλα μια ενιαία από κοντρα πλακέ 20mm που κάπου είχα βρει πεταμενο κι άλλαξα το σύστημα του φράχτη(αλλά Paoson) και έβαλα επίσης και το ρούτερ του lidl.Εχω αφήσει χώρο με την πρώτη ευκαιρία να βάλω και τη σεγα.Επισης έφτιαξα ένα κουτί με χωρίσματα όπου ακουμπάει όλη η επιφανεια για να απομονώσω τα εργαλεία και να σουλουπωσω και τις καλωδιώσεις και τα πριονιδια.Εχει δουλίτσα ακόμη αλλά το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικοτατο μέχρι στιγμης.
Καλή Μ .Εβδομάδα και καλή Ανάσταση σε όλους ευχομαι
894ddbd3dbbcd2cb5a21c1f6c966a25d.jpg
b2007ca2cec5c27049da3f701a62dc11.jpg
d0badc956ce6c730ed2d0d51a78d96bb.jpg
5794dcfa2341fee190183a48d5649c95.jpg
f7a69d49e1b01afccd88cd8d1032ae25.jpg
91a76d81cda9eeb336ddb9c431520cd9.jpg
bf9d460a92cf8051a4745eba1e95069e.jpg

Στάλθηκε από το MI MAX 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πολυ βαρβατη κατασκευη, αφθονη πρωτη υλη, μπραβο:)

Γιατι εβαλες τοσο μεγαλη επιφανεια? 20μμ? Δεν σε πειραζει που χανεις υψος κοπης?

Στο δισκοπριονο από 6,5 cm έχω ωφελιμο 5,3 (έχω κάνει πατούρα με το ρούτερ περιπου 10mm) .Το ίδιο και λίγο παραπάνω και στο ρούτερ.Οσον αφορά το συρόμενο το συγκεκριμένο έχω ωφελιμο 3,7cm ,και ετοιμάζω και μοιρωγνωμονιο όπου θα εκμεταλλευτώ όλο το ωφέλιμο ύψος κοπής
.Λόγω κατάστασης χρησιμοποίησα ο,τι ξυλεια είχα μαζέψει από δω κι από κει Επειδή στο δισκοπριονο έκανα και καπάκι για να έχω και 45 μοίρες κοπής με έξτρα πατούρα θεώρησα το 20mm ότι είναι ενταξει.

καλα το πας, αλλα θελει καποιες βελτιωσεις ... οπως, στο sled πρεπει να βαλεις και ενα δοκαρακι απο την πανω πλευρα, καθως επισης να εχει 2 οδηγους απο κατω και οχι εναν (εαν βλεπω καλα).
πολυ καλη επιφανεια για sled ειναι η μελαμινη, γιατι δεν πετσικαρει ευκολα και γλιστραει απροβληματιστα
ο δισκος τι ειναι? Diablo?

Ναι,θα το βάλω το δοκαρακι,αν και δεν το χρησιμοποιώ έτσι ώστε να κινδυνεύω ,το δουλεύω όπως στην παρακάτω φωτό.
Ήθελα να δοκιμάσω τη σταθερότητα με έναν οδηγο(t-track t-slot δεν ειναι) και έχει σωστή απόδοση.Οταν μπει πάνω και η σεγα θα βάλω κι άλλον οδηγο,είμαι στο στάδιο του πειραματισμου

Ο δίσκος είναι ο μαμά που είχε το δισκοπριονο einchel rt-cs 190/1

f8f812c9b654423de1e49cb3a1f1451f.jpg

Last edited by a moderator:
Αλέξανδρε μεγειά.
Μια και ανακινήθηκε το θέμα, και για να προγραμματίζουμε οι μη έχοντες, έχωμια απορία για τα DIY παγκοπρίονα-επιτραπέζια ρούτερ:για την επιφάνεια του πάγκου, αν βιδώσουμε το όποιο κ/π ή MDF σε ένα μεταλλικό/αλουμινένιο πλάσιο,σαν σκελετό πόρτας, δεν βοηθάει στο να βγει επίπεδη και να μην παραμορφωθεί με τον καιρό;

Επίσης για σλεντ, κόντρα πλακέ 6χιλ δεν είναι αρκετό ώστε να μην χάνεται ύψος κοπής;

Σίγουρα βοηθάει ένας σκελετός για να μη σκευρωσει η επάνω επιφάνεια.Βασει όσων έχω δει στο νετ και βάσει λογικής όλα αυτά.
Αν δεις αυτή τη φωτογραφία που παραθέτω φαντάσου το γύρω γύρω και τις δύο κάθετες επιφάνειες του κουτιού σαν έναν σκελετό όπου ακουμπάει η επάνω επιφάνεια και λογικά δεν θα σκευρωσει
Όσον αφορά το sled εξαρτάται τι ειδους εργασίες κάνει κάποιος συνήθως(δεν είχα διαθέσιμη άλλη ξυλεία,σίγουρα θα χρησιμοποιούσα λεπτότερη επιφάνεια πιθανόν μελαμίνη όπως προτάθηκε νωρίτερα).
Πάντως με το παρακάτω jig πιστεύω πως είμαι καλυμμένος σε μεγάλο ποσοστό σε αυτά που μαστορευω...
76f17b6e135348f6c3a90214bf5d9860.jpg
26634e397ff36da9c8973cb7d698b0b0.jpg