Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Ευχαριστώ Κυρ, τα τηλέφωνα αυτά δεν λειτουργούν - θα δοκιμάσω να πάω από εκεί.

Επειδή πλησιάζει η ώρα για την τοποθέτηση του ρούτερ και σκέφτομαι να φτιάξω μια καινούρια πλάκα από αλουμίνιο, ξέρει κανείς προς τα που να ρωτήσω (Αθήνα) για πλάκα αλουμινίου; Θέλω ένα κομμάτι 22Χ30εκ με πάχος 5,6 ή 8mm - το μαγαζί που ψωνίζω συνήθως μου είπε ότι έχει 8mm αλλά θα πρέπει να αγοράσω ολόκληρο κομμάτι 50Χ50εκ (το κόβει όπου θέλω) και το κόστος βγαίνει γύρω στα 75€. Είναι πολλά τα λεφτά για ένα υλικό που θα περισσέψει πολύ μεν αλλά πλην της πλάκας του ρούτερ δεν βλέπω να το αξιοποιώ άμεσα.
Θες οπωσδηποτε αλουμινιο...λαμαρινα δεν σου κανει...;

Κωστή, έχω στο μυαλό μου να το φτιάξω αλά osatosa, βσσικά να κάνω πατούρα που να δέχεται δαχτυλίδια. Θα το προσπαθήσω με κονδυλάκι για αλουμίνιο. Με την λαμαρίνα είναι δύσκολο να ανοίξεις τέτοιες δουλειές.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δημήτρη πλάκα 5mm έχω βάλει εγώ με δισκάκια 3 mm. Τα 2 mm φτάνουν για την βάση της πατούρας.
Εγώ πήρα την πλάκα 26Χ36 και μαζί και τα κομμάτια 5 mm για τον φράχτη και μαζί και τετράγωνα κομμάτια 3 mm για τις εσωτερικές ροδέλες δεν θυμάμαι να έδωσα πολλά. Αλλά μου πήρε 50€ ο τορναδόρος για να κάνει την πατούρα και να στρογγυλέψει τα δαχτυλίδια και να τα ταιριάξει.
Αν πας σε τόρνο ρώτα το Μπάμπη ...κάτι θα ξέρει ...

Ευχαριστώ Νίκο. Θα κοιτάξω πρώτα για 5 χιλιοστά και αν δεν βρω ή είναι μικρή η διαφορά τιμής πάω στα 6 ή 8. Θα προσπαθήσω να κάνω τις πατούρες μόνος μου, θα γράψω πως και τι κατάφερα. Για εσωτερικές ροδέλες θα φτιάξω από πλέξιγκλας. Αν δεν τα καταφέρω, βλέπουμε για τα επόμενα βήματα.

Δεν υπάρχει ""Αν δεν τα καταφέρω"" .... Θα τα καταφέρεις εδώ έχεις φτιάξει αλλά & άλλα :D
Εγώ για τα αλουμίνια πηγαίνω σε μια επιχείρηση που έχει στράντζα-ψαλίδι και εμπόριο γενικά σε σίδερο-πλέγματα -κοιλοδοκούς και λαμαρίνες.
https://viemetal.gr/home

Νίκο, κρατάω μικρό καλάθι :)
Έχω προμηθευτεί κάτι φρεζάκια για αλουμίνιο, έχω διαβάσει και ότι υλικό βρήκα στο ιντερνετ για κοπή αλουμινίου με ρούτερ. Η δουλειά δεν είναι και μεγάλη - μια στρογγυλή πατουρίτσα 3-4 χιλιοστά βάθος και κάνα εκατοστό πλάτος (η διαμπερής τρύπα θα γίνει με ποτηροτρύπανο). Αλλά ως πρώτη φορά, ποτέ δεν ξέρεις, πολλά μπορούν να πάνε στραβά.

Αυτό που γράφεις "εσωτερικές ροδέλες θα φτιάξω από πλέξιγκλας" μου φαίνεται το πιο δύσκολο. Με τι θα κόψεις το Plexi; Με ποτηροτρύπανο; Επειδή έκανα πρόσφατα κάτι σχετικό, το ποτηροτρύπανο λιώνει το Plexi και κάνει άσχημα τελειώματα. :-/
Αντιθέτως, το κωνικό τρυπάνι κάνει τέλεια δουλειά και στο προτείνω.

Κόβεις στο περίπου με ότι να 'ναι (ποτηροτρύπανο, σέγα, σιδεροπρίονο) και μετά στερεώνεις το κομμάτι στο τρυπάνι (με μια βίδα) και το τελειώνεις με γυαλόχαρτο. Το ίδιο κόλπο μπορείς να κάνεις για οποιοδήποτε υλικό θες να διαμορφώσεις σε μορφή δίσκου/κυλίνδρου - για τα πιο σκληρά υλικά όπως το σίδερο βάζεις λίμα αντί για γυαλόχαρτο.

Ή τα κόβεις με ένα laser όμορφα κι ωραία… ;)
Αντιθέτως, το κωνικό τρυπάνι κάνει τέλεια δουλειά και στο προτείνω.

Πως θα κόψει ροδέλες με το κωνικό τρυπάνι;

Γίνεται και με λέιζερ αν έχεις ξεμείνει από γυαλόχαρτο 😄
Οι εσωτερικές τρύπες για να βγαίνουν τα κοπτικά θα γίνουν με κωνικό.

Ή τα κόβεις με ένα laser όμορφα κι ωραία… ;)

Πως θα κόψει ροδέλες με το κωνικό τρυπάνι;

έγραφα βιαστικά. Εννοώ για τις εσωτερικές τρύπες που θα είναι εμφανείς, για να είναι όμορφες. Αλήθεια, το λειζερ δεν λιώνει το plexiglass; Ενδιαφέρον ακουγεται. Αλλά μάλλον μιλάμε για λεπτά plexiglass ε;

Ανάλογα με τη δύναμη του laser.
Με το δικό μου μηχάνημα που είναι 40 Watt στα 4-5 χιλιοστά που κόβω εγώ η κοπή είναι τέλεια.

Ανάλογα με τη δύναμη του laser.
Με το δικό μου μηχάνημα που είναι 40 Watt στα 4-5 χιλιοστά που κόβω εγώ η κοπή είναι τέλεια.
Οντως ειναι τελεια η κοπη με το laser σου, των 40watt.
Βλεπω καποια κομματια 5μμ που ειχες κοψει που δεν χρειαζονται καν γυαλοχαρταρισμα.

Για Αθήνα δεν γνωρίζω αλλά αν κατέβεις Πειραιά ψάξε γύρω από την πυροσβεστική στα Καμίνια.
Μόλις περάσεις το Καραϊσκάκη στο δεύτερο φανάρι στρίβεις δεξιά. Η περιοχή είναι γεμάτη από εργοστάσια/βιοτεχνίες και θα βρείς ότι θέλεις, με τιμές κάπως καλύτερες. Αν και νομίζω πως είναι όπου πέσεις...
Έβαλα άδεια σήμερα και ξεκίνησα την αναζήτηση από τα Καμίνια. Ρωτώντας με στείλανε στον Κυζηρίδη όπου, χωρίς να έχει ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα από πλάκες, βρέθηκε από τύχη ένα τελευταίο ρεταλάκι 5 χιλιοστών που ταιριάζει οριακά με τις διαστάσεις του ρούτερ. Πήρα και αρκετά άλλα ρετάλια 2 και 3 χιλιοστών για τα δαχτυλίδια και για να υπάρχει απόθεμα. Σύνολο 15€.
Αποστόλη ευχαριστώ και πάλι για την πληροφορία.

Η περιοχή εκεί είναι θησαυρός.
Έχει πολλές βιοτεχνίες «παλαιάς» κοπής, συν τις εξυγχρονισμένες επιχειρήσεις είναι σχεδόν απίθανο να μη βρείς το "τελευταίο ρεταλάκι που μπορεί να σου κάνει δουλειά".
Θέλει ψάξιμο βέβαια.

Αν μπείς και στην περιοχή προς Λεύκα μπορεί και να αισθανθείς οτι θα βγεί ο Φούντας ή ο Παντελής Ζερβός με λερωμένη μπλούζα από κανένα μηχανουργείο. Ίσως κάτι αντίστοιχο να υπάρχει πια μόνο στα σύνορα Βοτανικού - Ρέντη, εκεί πίσω από την Σπύρου Πάτση. Έχω χρόνια να πάω.

Αν μπείς και στην περιοχή προς Λεύκα μπορεί και να αισθανθείς οτι θα βγεί ο Φούντας ή ο Παντελής Ζερβός με λερωμένη μπλούζα από κανένα μηχανουργείο.
😄

Τελευταίο update, το χοντρό κομμάτι των 5 χιλιοστών είναι θεόστραβο οπότε πίσω στην αφετηρία. Θα δοκιμάσω το απόγευμα μπας και καταφέρω να το ισιώσω κάπως βιδώνοντάς το στις τέσσερεις γωνίες, όπως δηλαδή θα τοποθετηθεί στην τελική του θέση.

Η πλάκα τελικά έγινε σχετικά επίπεδη.
Πρώτα πίεσα με έναν μεγάλο σφιγκτήρα στα πιο στραβά σημεία προς την αντίθετη κατεύθυνση.
20210709_175319.jpg

...και στην συνέχεια την βίδωσα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια με την κοιλιά να κοιτάει προς τα πάνω. Έτσι "τεντώθηκε" και έγινε σχετικά επίπεδη - την άφησα βιδωμένη για όλες τις δουλειές που ακολούθησαν.
Πρώτα άνοιξα ένα στρογγυλό λούκι με αυτό το φρεζάκι στο ρούτερ ως εξής: κατέβασα τις στροφές γύρω στις 11.000/λ και προχωρώντας περίπου ένα εκατοστό/δευτερόλεπτο έκανα ένα πολύ ρηχό λούκι γύρω στα 0,2 χιλιοστά. Μετά, σε κάθε πέρασμα γέμιζα το λούκι με WD40 και κατέβαζα το φρεζάκι άλλο μισό χιλιοστό. Όταν το λούκι έφτασε το βάθος που ήθελα (3 χιλιοστά) ρύθμισα τον κυκλικό οδηγό να κάνει ένα κύκλο μεγαλύτερο κατά 1 χιλιοστό και στην συνέχεια βύθισα κατευθείαν το φρεζάκι στα 3 χιλιοστά βάθος και άρχισα να κόβω τον μεγαλύτερο κύκλο. Μεγαλώνοντας την ακτίνα 1 χιλιοστό κάθε πέρασμα το έφτασα στην διάμετρο που ήθελα (8 εκατοστά).
Αφού τελείωσε το λούκι, άνοιξα την κεντρική τρύπα με ποτηροτρύπανο. Επίσης, έκανα τέσσερα δαχτυλίδια από αλουμίνιο 3 χιλιοστών.

Εδώ φαίνονται τα τρίμματα αλλουμινίου από την κοπή. Είναι περισσότερο σαν νιφάδες και όχι σαν τα ελικοειδή νήματα που βγαίνουν όταν τρυπάς. Το φρεζάκι πάντως δεν έδειξε να ζορίζεται καθόλου και ούτε καν ζεστάθηκε μετά από κάθε κοπή.
20210711_112400.jpg

Εδώ το τελικό αποτέλεσμα μετά το ποτηροτρύπανο.
20210711_150444.jpg

Και τα δαχτυλίδια που έγιναν πάλι με το ρούτερ, κάνοντας μια ντάνα από 4 κομμάτια των 3 χιλιοστών
20210711_190411.jpg

20210711_202616.jpg

Εδώ φαίνονται τα τρίμματα αλλουμινίου από την κοπή. Είναι περισσότερο σαν νιφάδες και όχι σαν τα ελικοειδή νήματα που βγαίνουν όταν τρυπάς. Το φρεζάκι πάντως δεν έδειξε να ζορίζεται καθόλου και ούτε καν ζεστάθηκε μετά από κάθε κοπή.

Αυτό δεν έχει να κάνει με το αν κόβει καλά ή όχι το κοπτικό αλλά με τη διαμόρφωση της επιφάνειας αποβλήτων του κοπτικού.