Περί καλωδίων ο λόγος...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των intersample overs.

Το θέμα είναι το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος.

Το κάθε dac chip συμπεριφέρεται και λίγο διαφορετικά. Π.χ. στα περισσότερα AKM μπορείς να κάνεις λίγο attenuation μέσα στο ίδιο το dac chip και να το φτιάξεις, το ίδιο και στα ESS.
Αλλά σχεδιάσεις non oversampling δεν έχουν πρόβλημα (εξ ορισμού, προφανώς).

Οπότε αν ο σχεδιαστής του μηχανήματος το έχει λάβει υπόψη του, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξει χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθείς εσύ, ως τελικός χρήστης.

• Like
Reactions: steadyshot
Σήμερα δοκίμασα πρώτη φορά τη διαγώνια συνδεσμολογία θετικό καλώδιο ηχείου στην είσοδο του ηχείου για το μπάσο και αρνητικό στην πάνω είσοδο για τα πρίμα . Πολύ ωραίο tweak για μεγαλύτερη συνοχή και καθαρότητα . Η nordost προτείνει την αντίθετη διαγώνιο για πιο αέρινο ήχο . Πριν τα είχα και τα δύο στο μπάσο

Σήμερα δοκίμασα πρώτη φορά τη διαγώνια συνδεσμολογία θετικό καλώδιο ηχείου στην είσοδο του ηχείου για το μπάσο και αρνητικό στην πάνω είσοδο για τα πρίμα . Πολύ ωραίο tweak για μεγαλύτερη συνοχή και καθαρότητα . Η nordost προτείνει την αντίθετη διαγώνιο για πιο αέρινο ήχο . Πριν τα είχα και τα δύο στο μπάσο
Έτσι τα είχα και εγώ για καιρό αλλά έφτιαξα σοβαρά jumpers και έβαλα τα καλώδια ηχείων στο μπάσο. Πολύ καλύτερα.

• Like
Reactions: Pleo
Έτσι τα είχα και εγώ για καιρό αλλά έφτιαξα σοβαρά jumpers και έβαλα τα καλώδια ηχείων στο μπάσο. Πολύ καλύτερα.
Εγώ έχω ίδια jumpers qed xt40i με τα καλώδια ηχείων μου . Πώς συνδέεται η αλλαγή στην προτίμηση σου με τα καλύτερα jumpers ; Δεν είναι απλά η αγωγιμότητα που παίζει ρόλο σε αυτό το μηχανισμό της διαγώνιας σύνδεσης

Εγώ έχω ίδια jumpers qed xt40i με τα καλώδια ηχείων μου . Πώς συνδέεται η αλλαγή στην προτίμηση σου με τα καλύτερα jumpers ;
Τα qed x40i τα είχα φτιάξει πριν μερικούς μήνες για κύρια καλώδια αλλά παρότι υπήρχε αρκετό punch στις χαμηλές, δεν υπήρχαν σώματα γενικά και ψηλά ήταν φωτεινό. Επίσης διέκρινα μια κοιλιά στις μεσαίες αλλά όλα αυτά ίσως έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα του συστήματος.
Για κύρια καλώδια πλέον έχω τα Audioquest midnight plus (αρχαιολογία) που φημίζονται για τα σώματα και τον κάπως σκοτεινό χαρακτήρα και για jumpers επέλεξα το mogami 3104 που είναι ουδέτερο προς αεράτο.
Κάτι αλλά jumpers που έβαλα ήταν λεπτόηχα και υπεραναλυτικά.

Attachments

• 17hjh37.jpg
    17hjh37.jpg
    465.5 KB · Views: 33
Last edited:
Τα qed x40i τα είχα φτιάξει πριν μερικούς μήνες για κύρια καλώδια αλλά παρότι υπήρχε αρκετό punch στις χαμηλές, δεν υπήρχαν σώματα γενικά και ψηλά ήταν φωτεινό. Επίσης διέκρινα μια κοιλιά στις μεσαίες αλλά όλα αυτά ίσως έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα του συστήματος.
Για κύρια καλώδια πλέον έχω τα Audioquest midnight plus (αρχαιολογία) που φημίζονται για τα σώματα και τον κάπως σκοτεινό χαρακτήρα και για jumpers επέλεξα το mogami 3104 που είναι ουδέτερο προς αεράτο.
Κάτι αλλά jumpers που έβαλα ήταν λεπτόηχα και υπεραναλυτικά.

Attachments

• IMG_3367.jpeg
    IMG_3367.jpeg
    2.3 MB · Views: 38
Τα γύρισα ανάποδα . Δηλαδή θετικό στα πρίμα αρνητικό στα μπάσα . Αυτό ακούγεται πιο καθαρό σε μένα και πιο εστιασμένο .

Αλλάζω λίγο το θέμα.

Έχω γραφεί στο κανάλι του Σέρβου Srboljub Stojanovic (IIWI Reviews) γιατί έχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα ο τρόπος που περιγράφει τον ήχο με τα πολύ καλά Αγγλικά του αλλά με σέρβικη προφορά.

Την τελευταία εβδομάδα είδα ένα σχετικά παλιό του βίντεο για DIY interconnects.

Μου άρεσε η άποψη που έχει για τις "different flavors"...

Αυτό όμως που μου έκανε περισσότερο εντύπωση είναι η πιο ultimate πρόταση που έκανε (μονόκλωνα ασημένια καλώδια).

Για πρώτη ύλη, παρότι είχε κάνει προηγουμένως αναφορά σε πολύ γνωστούς προμηθευτές καλωδίων, διάλεξε το καλώδιο της Ελληνικής AST την οποία δεν γνώριζα καθόλου.

Στο παρακάτω βίντεο περίπου στο 22:30

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και σήμερα βλέπω και ακόμη ένα βίντεο όπου πάλι αναφέρονται τα καλώδια της ίδιας εταιρείας.

στην περίπτωση αυτή μάλιστα οι ακροδέκτες είναι οι (πιο λογικής τιμής) Neutrik, γιατί στο video του IIWI Reviews, ο Srboljub προτείνει ακροδέκτες από καθαρό ασήμι που βγαίνουν πολύ ακριβότεροι από το υπόλοιπο καλώδιο.

Μου έκανε εντύπωση λοιπόν το ότι υπάρχει Ελληνική εταιρεία που παράγει τέτοιο προϊόν και δεν είχα ακούσει τίποτα μέχρι τώρα.

Εκτός και αν έχει γίνει αναφορά και μου διέφυγε.

Πάντως οι τιμές, με δεδομένο το κόστος του ασημιού που τον τελευταίο καιρό έχει εκτοξευτεί, είναι λογικές και μπορείς να έχεις ένα καλώδιο τέτοιας ποιότητας με κόστος πολύ χαμηλότερο από τα αντίστοιχα έτοιμα που κυκλοφορούν.

Εδώ βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση. Και στα 2 βίντεο οι δημιουργοί αναφέρουν πως η άποψη ότι "το ασήμι τσιρίζει" ισχύει μόνο στα κράματα ασημιού και όχι στο καθαρό ασήμι.

Η περιγραφή του ήχου του καθαρού ασημιού (στα μονόκλωνα πάντα υποθέτω) είναι εντελώς αντίθετη. Μιλάνε για την απόλυτη φυσικότητα κλπ κλπ.

Άποψη δεν έχω. Πάντως μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα.

Αλλάζω λίγο το θέμα.

Έχω γραφεί στο κανάλι του Σέρβου Srboljub Stojanovic (IIWI Reviews) γιατί έχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα ο τρόπος που περιγράφει τον ήχο με τα πολύ καλά Αγγλικά του αλλά με σέρβικη προφορά.

Αυτό όμως που μου έκανε περισσότερο εντύπωση είναι η πιο ultimate πρόταση που έκανε (μονόκλωνα ασημένια καλώδια).

Για πρώτη ύλη, παρότι είχε κάνει προηγουμένως αναφορά σε πολύ γνωστούς προμηθευτές καλωδίων, διάλεξε το καλώδιο της Ελληνικής AST την οποία δεν γνώριζα καθόλου.

Και σήμερα βλέπω και ακόμη ένα βίντεο όπου πάλι αναφέρονται τα καλώδια της ίδιας εταιρείας.

στην περίπτωση αυτή μάλιστα οι ακροδέκτες είναι οι (πιο λογικής τιμής) Neutrik, γιατί στο video του IIWI Reviews, ο Srboljub προτείνει ακροδέκτες από καθαρό ασήμι που βγαίνουν πολύ ακριβότεροι από το υπόλοιπο καλώδιο.

Μου έκανε εντύπωση κσσσσ το ότι υπάρχει Ελληνική εταιρεία που παράγει τέτοιο προϊόν και δεν είχα ακούσει τίποτα μέχρι τώρα.

Πάντως οι τιμές, με δεδομένο το κόστος του ασημιού που τον τελευταίο καιρό έχει εκτοξευτεί, είναι λογικές και μπορείς να έχεις ένα καλώδιο τέτοιας ποιότητας με κόστος πολύ χαμηλότερο από τα αντίστοιχα έτοιμα που κυκλοφορούν.

Εδώ βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση. Και στα 2 βίντεο οι δημιουργοί αναφέρουν πως η άποψη ότι "το ασήμι τσιρίζει" ισχύει μόνο στα κράματα ασημιού και όχι στο καθαρό ασήμι.

Η περιγραφή του ήχου του καθαρού ασημιού (στα μονόκλωνα πάντα υποθέτω) είναι εντελώς αντίθετη. Μιλάνε για την απόλυτη φυσικότητα κλπ κλπ.

Το ασήμι "τσιριζει" συνήθως λόγω διατομής κι όχι λόγω κράματος.Οι ακροδέκτες παίζουν μεγάλο ρόλο και το μέγιστο προκύπτει όταν είναι κατασκευασμένοι βάσει της ίδιας ποιότητας ασημιού.
Συμφωνώ με την περιγραφή του ήχου.
Ουτε κι εγώ γνωρίζω την AST.Εννοειται πως θέλω να δοκιμάσω τα καλώδια της και ιδιαίτερα αυτά των ηχείων τα οποία μπορούν να μπουν "γυμνά" με sleeves WBT γλυτώνοντας το κόστος των ακροδεκτών.
Γνωστός reviewer του διαδικτύου χρησιμοποιεί στα ηχεία του μονόκλωνα(εις διπλούν)ασημένια καλωδια άλλης εταιρίας τα οποία πωλούνται ατερματιστα(teflon)και δηλώνει πολύ ικανοποιημένος.Γιατι όχι;

Τα ασημένια της AST είναι πολύ καλά καλώδια, τα γνωρίζω πολύ καλά διότι τα έχει φίλος μου στο σύστημά του , φυσικά είναι ιδιοκατασκευές, όχι έτοιμα τερματισμενο από αυτούς...
Εξαιρετικά καλώδια και με πολύ λογικό κόστος σε σχέση με άλλα ασημένια που κυκλοφορούν στην αγορά..
Γενικά είναι από τα καλύτερα ασημένια καλώδια της αγοράς, όπως και τα Neotech..
Αν και τα AST είναι άλλο είδος αγωγού σε σχέση με τα Neotech..
Άνετα θα ζούσα με τα AST.. δεν χρειάζεται να ξανά ασχοληθείς με καλώδια...
Αξίζουν..

Να το πάω λίγο στα ethernet καλώδια.Το νεοαφιχθέν switch(αυτό που φτιάχτηκε-ιδιοκατασκεή-εδώ στο AV και καμία 25αριά νοματέοι το παραγγείλαμε)που απέκτησα μπήκε ανάμεσα σε router και streamer.
Οι αποστάσεις και των τριών πολύ μικρές.Μάλιστα το streamer μπορεί να μπει και πάνω στο switch,οπότε μιλάμε για
καλώδιο μεταξύ τους ακόμα και 10cm,αντε και ένα 50cm από router στο switch.Υπάρχει λόγος να ασχοληθώ με ποιότητα
καλωδίων ethernet για τέτοια μήκη,ή βάζω ότι έχω και τέρμα.
Επίσης το μήκος παίζει ρόλο?
Στα αναλογικά το ξέρουμε,όσο πιο κοντά ,τόσο πιο καλά(γενικώς μιλώντας),εδώ τι έχουμε?

Τα ασημένια της AST είναι πολύ καλά καλώδια, τα γνωρίζω πολύ καλά διότι τα έχει φίλος μου στο σύστημά του , φυσικά είναι ιδιοκατασκευές, όχι έτοιμα τερματισμενο από αυτούς...
Εξαιρετικά καλώδια και με πολύ λογικό κόστος σε σχέση με άλλα ασημένια που κυκλοφορούν στην αγορά..
Γενικά είναι από τα καλύτερα ασημένια καλώδια της αγοράς, όπως και τα Neotech..
Αν και τα AST είναι άλλο είδος αγωγού σε σχέση με τα Neotech..
Άνετα θα ζούσα με τα AST.. δεν χρειάζεται να ξανά ασχοληθείς με καλώδια...
Αξίζουν..

Χαιρετω εκ μερους της AST! Θα ηθελα να τονισω οτι πλεον παραγουμε συρμα σε καθαροτητες 6Ν3+ και 6Ν8-7Ν τα οποια προσφερουν πραγματικα μοναδικο ηχο. Πελατες μας απο διαφορες χωρες τα εχουν συγκρινει με ολα τα γνωστα συρματα της αγορας και επιβεβαιωσαν οτι ειναι οτι καλυτερο υπαρχει. Επισης προσφερουμε και ετοιμα συναρμολογημενα αναλογικα καλωδια, interconnect και ηχειων, με απλες τοπολογιες, κι αυτα με εξαιρετικα reviews. Ειμαστε στη διαθεση σας για οτι αλο θελετε να μαθετε.

Να το πάω λίγο στα ethernet καλώδια.Το νεοαφιχθέν switch(αυτό που φτιάχτηκε-ιδιοκατασκεή-εδώ στο AV και καμία 25αριά νοματέοι το παραγγείλαμε)που απέκτησα μπήκε ανάμεσα σε router και streamer.
Οι αποστάσεις και των τριών πολύ μικρές.Μάλιστα το streamer μπορεί να μπει και πάνω στο switch,οπότε μιλάμε για
καλώδιο μεταξύ τους ακόμα και 10cm,αντε και ένα 50cm από router στο switch.Υπάρχει λόγος να ασχοληθώ με ποιότητα
καλωδίων ethernet για τέτοια μήκη,ή βάζω ότι έχω και τέρμα.
Επίσης το μήκος παίζει ρόλο?
Στα αναλογικά το ξέρουμε,όσο πιο κοντά ,τόσο πιο καλά(γενικώς μιλώντας),εδώ τι έχουμε?
Όλα τα καλώδια στον κρίκο της αλυσίδας του Setup παίζουν ρόλο..
Σε οποιοδήποτε σημείο σε ένα σύστημα..
Το μήκος παίζει ρόλο, επειδή έχεις πολύ μικρά μήκη μπορείς να μείνεις με τα καλώδια που έχετε...
Βέβαια με κάτι πιο ποιοτικό σε καλώδια Ethernet θα έχετε καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα από τα απλά/κοινά καλώδια, αν χρησιμοποιείτε τέτοια..

Αλλάζω λίγο το θέμα.

Μου έκανε εντύπωση λοιπόν το ότι υπάρχει Ελληνική εταιρεία που παράγει τέτοιο προϊόν και δεν είχα ακούσει τίποτα μέχρι τώρα.

Όντως ενδιαφέροντα αυτά που λέει ο Σέρβος.
Εγώ να συμπληρώσω ότι πολλές από τις τεχνικές που περιγράφει χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές καλωδίων Είτε ως δικές τους τεχνολογίες/πατέντες, είτε ως επιλογές σχεδιασμού.