Re: PHOTOSHOP WORKFLOW (ολα οσα θελετε να μαθετε).
Λοιπον, να γραψω και τα δυο πραγματακια που εμαθα για τα color sampler και το info pallette, να μη τα εχω στο κεφαλι μου...
Με το παραπανω εργαλειο (ειναι σαν σταγονομετρο), κλικαρουμε οπουδηποτε στην οθονη και αφηνει ενα σημαδι (μεχρι 4 στο φωτοσοπ 4). Ταυτοχρονα, στον πινακα ινφο αναγραφονται οι τιμες φωτεινοτητας των 3 βασικων χρωματων (RGB) που βρισκονται κατω ακριβως απο το σημαδι που αφησαμε.
Καλο ειναι να ορισουμε ευρος 3χ3 πιξελ.
Πως το χρησιμοποιουμε τωρα... εγω βρηκα τις εξης χρησεις...
White Balance...
Αφου αξιολογησουμε την φωτο μας και βρουμε που θα επρεπε να ειναι ουδετερα τα χρωματα, κανουμε κλικ με το σταγονομετρο και βλεπουμε τις τιμες στα ινφο...(οι τιμες αυτες αλλαζουν συνεχως οσο κουναμε το σταγονομετρο).
Στη συνεχεια κανουμε κλικ με το σταγονομετρο του WB στο σημαδι που αφησαμε με το color sampler και βλεπουμε διπλα στις παλιες τιμες τις νεες που εχουμε μετα τη ρυθμιση του WB (αν δουλευουμε στο ΑCR).
Μετα, με τις μπαρες θεμοκρασιας και τιντας φερνουμε ακριβως τα χρωματα.
Levels
Με τη χρηση του treshold (για την οποια εγραψα παραπανω) βρισκουμε ευκολα το λευκοτερο και το σκοτεινοτερο σημειο της φωτο μας. Στα σημεια αυτα με το color sampler κανουμε κλικ (προσεχουμε να ειναι οσο το δυνατον πιο ουδετερο το σημειο για δικη μας ευκολια).
Στη συνεχεια μετακινουμε τα sliders των levels αντιστοιχα... πχ αν το μαυρο μας εδωσε τιμες 12,10,10 (σχετικα ουδετερα) μετακινουμε το μαυρο δεικτη ωστε τα παραπανω να παρουν τιμες πχ 5,4,4
Ομοιως αν το λευκο εχει τιμες πχ 239, 245, 240 μετακινουμε το λευκο δεικτη ωστε να εχουμε τιμες 245,251,246.
Με αυτο τον τροπο αυξανουμε το κοντραστ χωρις να κλιπαρουμε η να κρασαρουμε πληροφορια... προσεχουμε να μη χασουμε πανω απο ενα χρωμα, δηλαδη το μαυρο να μη πεσει στο 0 και το λευκο να μη παει στο 255.
Curves
Mπορουμε να εχουμε μεχρι 4 σημεια ταυτοχρονα στο ινφο. Ετσι εκτος απο το λευκο και το μαυρο, μπορουμε να κανουμε κλικ και σε 2 ενδιαμεσους τονους (πχ ενα προς το λευκο με τιμες 180, 170, 155 και ενα προς τα μαυρα με τιμες 55,65,70) , ωστε να βλεπουμε πως επιδρα η ρυθμιση της καμπυλης στα curves.
Color shifts
Σε καποιο μηνυμα του ο Jim εγραφε για κατι βεραμανοδεντρα...:Banane0: Εχοντας τον πινακα ινφο και 1-2 σημεια μεσαιας φωτεινοτητας κλικαρισμενα, ελεγχουμε ανα πασα στιγμη πως συμπεριφερονται τα χρωματα αναλογως των αλλαγων που επιχειρουμε...δηλαδη αν εχουμε αρχικη τιμη RGB 150, 140, 80 και δουμε οτι αλλαξε και εγινε RGB 151, 145, 100 καταλαβαινουμε οτι πηρε μια μπλεδιλα η εικονα μας (εκτος αν την επιδιωκουμε εμεις).
Γενικως εχουν πολλες χρησεις (δεν μπορω να τις αναφερω ολες μια και ουτε εγω τις ξερω) και ειναι χρησιμα αν θελουμε να ξερουμε τι κανουμε με μεγαλυτερη ακριβεια. Τρωνε λιγο παραπανω χρονο βεβαια, αλλα αν τα συνηθισεις, τα χωνεις κι αυτα στο workflow και δεν χασομερεις πολυ.
Τα παραπανω σε blend mode luminocity σε ολα τα λειερς, αλλα βοηθανε και σε mode saturation/color η νορμαλ. Απλα δεν εχω ξεκαθαρισει ακομα τη χρηση των λειερς σε τετοια modes.
Aυτα τα ολιγα... δεν ξερω αν τα εγραψα κατανοητα μια και δεν ειμαι του γραπτου και τοσο...αν θυμηθω και τιποτε αλλο θα επανελθω.