Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Re: Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

μου αρέσει πάντως η ευκολία, με την οποία εμείς οι Ελληνες χαρακτηρίζουμε "θλιβερούς" τους Ιταλούς. :blink:
όσα δεν φτάνει η αλεπού...:rolleyes:

Ακριβώς αυτό σκεφτόμουν κι εγώ. Η Ιταλία είναι μια χώρα που σε πάρα πολλά θέματα θα έπρεπε να αποτελέσει το μέτρο σύγκρισης για την χώρα μας. Με εξαίρεση τον πάπα και τη μαφία (που και εδώ υπάρχουν αντιστοιχίες -ειδικά στο ρόλο της εκκλησίας- αλλά μικρότερου βεληνεκούς) η κατάσταση στις δύο χώρες αμέσως μετά τον πόλεμο ήταν παραπλήσια. Εκεί όμως αποφάσισαν να χειριστούν αλλιώς τα πράγματα. Και εκεί είχαν σκάνδαλα με πολιτικούς, και εκεί υπήρχε η αναξιοπιστία στην πολιτική ζωή, αλλά εκεί κατάφεραν και λειτούργησαν σαν κράτος παρά την παρατεταμένη ακυβερνησία. Αυτό είναι τρομερό επίτευγμα. Δεν είναι λίγο να έχεις ένα κρατικό μηχανισμό που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το ποιος είναι κυβέρνηση. Δεν είναι λίγο να έχει μια βιομηχανία που θα αναπτύσσεται ανεξάρτητα από το ποια κόμματα συμμετέχουν στον κυβερνητικο συνασπισμό. Δεν είναι λίγο, να έχεις κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από μια αναλογικότερη κατανομή των ψήφων. Αλλά όταν αυτά γινόντουσαν στην Ιταλία, στην Ελλάδα της πολιτκής ανασφάλειας και του ραγιαδισμού (από τον οποίο ποτέ δεν ξεφύγαμε), πήγαμε σε έναν εμφύλιο για να εναρμονιστούμε με τις αποφάσεις που πήραν άλλοι για εμάς στην Τεχεράνη και τη Γιάλτα, αναζητούσαμε λύσεις αυτοδύναμες χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, είχαμε το ΚΚ στην παρανομία, κατεβάζαμε τα τανκς, και καταφεύγαμε σε δοκιμασμένες λύσεις (Καραμανλής-Παπανδρέου+επίγονοί τους). Η αλήθεια είναι ότι πολιτικά (και κοινωνικά) είμαστε πολύ μηδαμινοί (αυτή είναι μάλλον η σωστή λέξη) για να κρίνουμε την πολιτική ζωή της Ιταλίας.

η κατάσταση στις δύο χώρες αμέσως μετά τον πόλεμο ήταν παραπλήσια.

κι αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Ούτε τέτοιου είδους κατοχή γνώρισαν οι Ιταλοί, ούτε τόσες τρομακτικές απώλειες σε άμαχο πληθυσμό (άρα και εργατικό δυναμικό) είχαν στον πόλεμο (η χώρα μας με πληθυσμό μικρότερο του 1/6 της Ιταλίας, είχε 2,5 φορές περίπου τους νεκρούς της), ούτε και μπορεί κανείς αβίαστα να πει ότι στον Εμφύλιο οδηγήθηκαν μόνοι οι Έλληνες με το ξερό τους το κεφάλι. Για να μην το πάω πιο πίσω, πώς ξεκίνησε το ελεύθερο Ελληνικό κράτος και πώς το Ιταλικό, γιατί όλα αυτά είναι παρακαταθήκες που δυστυχώς μεταφέρονται για πολλάααα χρόνια.

Η Ιταλία είναι μία μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα - τελεία και παύλα.
Εδώ, πολλοί από τους ..."μικρούς", δεν έχουν αποφασίσει ακόμα :blink: αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι. Στην ουσία δεν την θέλουν ή την θέλουν, αλλά με όρους που θα υποβάλουν αυτοί :icon15:
Οι δε μεγάλοι, δηλώνουν ...ανάδελφοι :rolleyes:

Last edited:
Ναι καλά , αν οι Ελληνες αστυνομικοί φερόντουσαν όπως οι Ιταλοί ομόλογοι τους , θα είχε καεί όλη η Αθήνα .

Στην Ιταλία, τα όπλα πάντως των αστυνομικών, δεν εκπυρσοκροτούν τόσο εύκολα όσο στην Ελλάδα, ούτε βλέπεις απ τις κλούβες να βγαίνουν κουκουλοφόροι

Στην Ιταλία, τα όπλα πάντως των αστυνομικών, δεν εκπυρσοκροτούν τόσο εύκολα όσο στην Ελλάδα, ούτε βλέπεις απ τις κλούβες να βγαίνουν κουκουλοφόροι

...οι οποίοι πλέον κάνουν και συλλήψεις.:flipout:
Άσε που εμείς είχαμε τον Καλτεζά πριν αποκτήσουν αυτοί τον Τζουλιάνι.

Για να μην ξεφεύγουμε όμως θα συμφωνήσω ότι η Ιταλία θα μπορούσε να είναι παράδειγμα επιλογών σε πολλά ειδικά ζητήματα κυρίως λόγω των τεράστιων διαφορών βαθμών ανάπτυξης των περιοχών της και τον τρόπο διαχείρισης αυτών (βορράς-νότος). Κατά τα άλλα όμως δεν νομίζω ότι υπάρχει η πολιτική και ιστορική ομοιότητα που νομίζουμε. Μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία είναι το πιο φρέσκο ενιαίο κράτος της Ευρώπης και προέρχεται ουσιαστικά από την συνένωση πόλεων-κρατών με εξαιρετική ανάπτυξη και δραστηριότητα. Το περιβόητο Risorgimento διαμορφώθηκε μετά το 1850. Προσωπικά δεν νομίζω ότι οι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν οδηγός σε κάτι εκτός αν το δούμε κατά περίπτωση και μικροσκοπικά.

Φυσικά και τα όπλα εκπυροσκροτούν εύκολα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για κουκουλοφόρους δεν ξέρω, αλλά κρατούμενους με αλυσίδες στα πόδια έχω δει αρκετές φορές.

Μην ανησυχείς: μεγαλύτερη ευκαιρία από του '89 Δεν θα έχουν. Πέραν αυτού, τα μικρά κόμματα είναι ευθυνόφοβα και προτιμούν την εύκολη λύση του καταγγελτικού λόγου: "Οχι σε όλα, ρε!".
Αλλά, όσο δεν βάζουν χέρι, να πιάσουν κι αυτά τα αναμμένα κάρβουνα, ο κόσμος δεν θα τα πάρει ποτέ στα σοβαρά. Και, κατά τη γνώμη μου, καλά θα κάνει...

Νά' σαι καλά Κώστα! Αυτό έλεγα και εγώ.

μου αρέσει πάντως η ευκολία, με την οποία εμείς οι Ελληνες χαρακτηρίζουμε "θλιβερούς" τους Ιταλούς. :blink:
όσα δεν φτάνει η αλεπού...:rolleyes:

Aναφέρθηκα στούς σημερινούς πολιτικούς τους που δέν έχουν καμιά σχέση με τούς προηγούμενους.
Φανταζόσουν ας πούμε τον Μπερλιγκουέρ να χειροκροτεί βομβαρδισμούς τού ΝΑΤΟ σέ άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπως έκανε ο Ντ´Αλέμα με την Γιουγκοσλαβία??
H έχει καμιά σχέση ο Mπερλουσκόνο με τον Μόρο.??
Πρώτος έγραψα για τίς διαφορές με την Ελλάδα και ως πρός την δική τους αστική τάξη.
Να διαβάζουμε ολόκληρα τα κείμενα γιατρέ.
Tώρα και εκεί υπάρχει το φαινόμενο Φίνι στον Βορρά ,αλλά και η σχεδόν ρατσιστική αντιμετώπιση του Βορρά πρός τον Νότο.
Απο τήν άλλη οι Δημοι στην Ιταλία έχουν ουσιαστική αυτονομία απο το Κράτος όχι σάν τούς εδώ και σαφώς είναι ένα κράτος πολύ πιό σύγχρονο με τα συν και τα πλήν του..

Η Ιταλία είναι μία μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα - τελεία και παύλα.
Εδώ, πολλοί από τους ..."μικρούς", δεν έχουν αποφασίσει ακόμα :blink: αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι. Στην ουσία δεν την θέλουν ή την θέλουν, αλλά με όρους που θα υποβάλουν αυτοί :icon15:
Οι δε μεγάλοι, δηλώνουν ...ανάδελφοι :rolleyes:

Ας αποφασίσει η Ευρώπη ότι θέλει να γίνει ουσιαστικός και αυτόνομος πόλος σε σχέση με τήν Αμερική και μετά βλέπουμε.Γιατί οι τωρινοί της ηγέτες προσδεδεμένοι εκεί είναι.
Γιατί η σημερινή Ε.Ε είναι μόνον μιά οικονομική ένωση χωρίς αλλα ουσιώδη στοιχεία.
Ωραία Ε.Ε με τούς Τούρκους μέσα....
Η τα μεγάλα κόμματα τής Ελλάδας έχουν σαφή Ευρωπαϊκό προσανατολισμό??
O Γιωργάκης Ευρωπαϊστής.....Το πιό σύντομο ανεκδοτο.Η η Οικογένεια Μητσοτάκη....

Το πλοίο πάντως με τούς Αλβανούς μετανάστες μιά χαρά το βούλιαξαν..

Ψιλοάσχετο αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ στο χιούμορ του Quino...

Ίσως μπορούμε να ανοίξουμε και ένα ανάλογο thread.

Attachments

• portada_home01.jpg
    portada_home01.jpg
    48.1 KB · Views: 33

Το πλοίο πάντως με τούς Αλβανούς μετανάστες μιά χαρά το βούλιαξαν..

Ναι το βούλιαξαν, αλλά αυτοί το έκαναν θέμα μετά, και με αφορμή αυτό, ξεκίνησαν και έναν κύκλο συζητήσεων για τη μεταναστευτική πολιτική. Εδώ είμαστε σίγουροι ότι όλα τα καίκια φτάνουν στις παραλίες, ή ότι τα καραβάνια περνούν αλώβητα από τα ναρκοπέδια; Ακούμε τίποτα; Όχι.

Τέλος πάντων εγώ έχω ζήσει ενάμισυ χρόνο στην Ιταλία και έτυχε να έχω αρκετές επαφές με την Ιταλική Αστυνομία , άνευ αποχρώντος λόγου . Τα όσα απαιτούσαν από ξένους φοιτητές π.χ. εάν τα ζητούσε αντίστοιχη αρχή στην Ελλάδα θα είχε ξεσηκωθεί "επανάσταση" . Εκτός κι αν στην Ελλάδα κρατούνται πχ αλλοδαποί φοιτητές ( και όχι Αλβανοί ή Νιγηριανοί κλπ αλλά από ευρωπαίκή χώρα ) στο τμήμα , έως ότου ο ένας από αυτούς συνοδεία αστυνομικού οργάνου μεταβεί στην κατοικία τους και προσκομίσει βιβλιάρια σπουδών από όπου να φαίνεται η ακαδημαίκή τους πρόοδος , και δεν το ξέρω .

Ας αποφασίσει η Ευρώπη ότι θέλει να γίνει ουσιαστικός και αυτόνομος πόλος σε σχέση με τήν Αμερική και μετά βλέπουμε.Γιατί οι τωρινοί της ηγέτες προσδεδεμένοι εκεί είναι.
Γιατί η σημερινή Ε.Ε είναι μόνον μιά οικονομική ένωση χωρίς αλλα ουσιώδη στοιχεία.

Αυτό ακριβώς λέω: Τώρα που όλοι θέλουν να μπούν στην Ευρώπη, εμείς δεν ξέρουμε Τι θέλουμε. δεν μας αρέσει κιόλας η Ευρώπη. δεν ...την εγκρίνουμε. ή ...θα δούμε: ασε να περάσει πρώτα τις εξετάσεις της, να μας αποδείξει ότι είναι αυτόνομη και μετά αποφασίζουμε πως και τι. Το λέμε εμείς, που ξέρουμε καλά τι θα πεί ...αυτονομία.

Η Ε.Ε. είναι ένα στοίχημα εν εξελίξει. Κατ εμέ θετικό μέχρι τώρα. Τα υπόλοιπα θα τα βρεί στο δρόμο. Ή δεν θα τα βρεί - και το στοίχημα θα χαθεί.

για μένα, πολιτικός σχηματισμός ή κόμμα, χωρίς Ευρωπαϊκή προοπτική, είναι χαμένο από χέρι - και δεν εννοώ χασούρα εκλογική.

επίσης: πριν πιάσουμε στο στόμα μας τους πολιτικούς των άλλων, ή κάνουμε συγκρίσεις σε προηγούμενους και σημερινούς, καλό θα είναι να κοιτάμε πρώτα τη δική μας την καμπούρα. Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης είναι σε καλύτερη μοίρα από εμάς. Κατά κανόνα έχει πιο δίκαιη φορολόγηση, καλύτερο σύστημα Υγείας, καλύτερη Παιδεία και δεν ξέρει τι θα πεί φροντιστήριο για τα παιδιά του. Τόσο καλά τα κατάφεραν οι "θλιβεροί" που τον κυβερνούν.

Κωστας Λυμπεροπουλος;249372 και δεν ξέρει τι θα πεί φροντιστήριο για τα παιδιά του. [/QUOTE said:
Εγώ γιατί έχω διαφορετική άποψη;

Γιατί έχω προσωπική άποψη ότι υπάρχουν φροντιστήρια στην Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία (χώρες για τις οποίες έχω άποψη);

Φυσικά υπάρχουν και άλλες χώρες που πραγματικά δεν υπάρχουν φροντιστήρια, αλλά να νομίζουμε ότι αυτό το φαινόμενο υφίσταται μόνο στην Ελλάδα μου φαίνεται υπερβολή ή αυτομαστίγωση.

Και να ρωτήσω κάτι ακόμη....

Ποιό είναι πιο δύσκολο εκπαιδευτικό σύστημα και ποιό άδικο για τους νέους, το ελληνικό ή το γαλλικό;

Δεν γνωρίζω το γαλλικό σύστημα Βλάση. Ξέρω όμως πως η Παιδεία στην Ελλάδα υποβαθμίζεται συνεχώς από το 1981 και δώθε. Φτάσαμε στο σημείο παιδιά της Α' Λυκείου να μην ξέρουν την προπαίδεια (!) και μετεξεταστέος μένει κανείς πλέον μόνο κατόπιν αιτήσεως. Το δε Σεπτέμβρη περνάνε όλοι. Είσαι εκπαιδευτικός και τα ξέρεις καλύτερα από εμένα.
Από τις χώρες που αναφέρεις, μόνο η Αυστρία μου κάνει εντύπωση. Οι Πορτογάλοι είναι στην ίδια πάνω-κάτω μοίρα με εμάς, οι υπόλοιποι σε χειρότερη και μπήκαν και μετά από εμάς (Σλοβακία, Ουγγαρία). Και εν πάσει περιπτώσει άνω θρώσκω και κοιτάζω -και ζηλεύω- τα καλύτερα. Και κανείς τους δεν δεσμεύεται για τίποτα.
Ενα ζευγάρι μισθωτών με παιδί στο Λύκειο δαπανά πλέον κοντά στο 1/3 του μηνιαίου εισοδήματός του για ιδιαίτερα. Και κανενός δεν ιδρώνει το αυτί, ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να συμπεριλάβουν κάποια μέτρα στις εξαγγελίες τους.

Ελπίζω να μην είχες τίποτα τραβήγματα με Νοσοκομεία προσφάτως. Εγώ είχα και η κατάσταση είναι δραματική.
Να μη μιλήσω για το σκάνδαλο των υποκλοπών που δημιουργεί την εντύπωση λύκων που αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι σε ...κοτέτσι. Κανείς δεν λογοδοτεί για τα ομόλογα και τα δεδουλευμένα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Κατέχουμε την πρώτη θέση σαν χώρα της ΟΝΕ σε κερδοφορία του Κεφαλαίου και έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς και τους πιο πολλούς φτωχούς εργαζόμενους (περ. ΑΝΤΙ, τ. 902)
Κι αν τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν Πολιτική πρόταση, θεωρώ ότι η κοινωνική τους πολιτική είναι πολύ πολύ πενιχρή.

Last edited:
Δεν γνωρίζω το γαλλικό σύστημα Βλάση. Ξέρω όμως πως η Παιδεία στην Ελλάδα υποβαθμίζεται συνεχώς από το 1981 και δώθε. Φτάσαμε στο σημείο παιδιά της Α' Λυκείου να μην ξέρουν την προπαίδεια (!) και μετεξεταστέος μένει κανείς πλέον μόνο κατόπιν αιτήσεως. Το δε Σεπτέμβρη περνάνε όλοι. Είσαι εκπαιδευτικός και τα ξέρεις καλύτερα από εμένα.
Από τις χώρες που αναφέρεις, μόνο η Αυστρία μου κάνει εντύπωση. Οι Πορτογάλοι είναι στην ίδια πάνω-κάτω μοίρα με εμάς, οι υπόλοιποι σε χειρότερη και μπήκαν και μετά από εμάς (Σλοβακία, Ουγγαρία). Και εν πάσει περιπτώσει άνω θρώσκω και κοιτάζω -και ζηλεύω- τα καλύτερα. Και κανείς τους δεν δεσμεύεται για τίποτα.
Ενα ζευγάρι μισθωτών με παιδί στο Λύκειο δαπανά πλέον κοντά στο 1/3 του μηνιαίου εισοδήματός του για ιδιαίτερα. Και κανενός δεν ιδρώνει το αυτί, ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να συμπεριλάβουν κάποια μέτρα στις εξαγγελίες τους.

Ελπίζω να μην είχες τίποτα τραβήγματα με Νοσοκομεία προσφάτως. Εγώ είχα και η κατάσταση είναι δραματική.
Να μη μιλήσω για το σκάνδαλο των υποκλοπών που δημιουργεί την εντύπωση λύκων που αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι σε ...κοτέτσι. Κανείς δεν λογοδοτεί για τα ομόλογα και τα δεδουλευμένα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Κατέχουμε την πρώτη θέση σαν χώρα της ΟΝΕ σε κερδοφορία του Κεφαλαίου και έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς και τους πιο πολλούς φτωχούς εργαζόμενους (περ. ΑΝΤΙ, τ. 902)
Κι αν τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν Πολιτική πρόταση, θεωρώ ότι η κοινωνική τους πολιτική είναι πολύ πολύ πενιχρή.

Τη χρονιά που μας έρχεται υπολογίζω ότι χρειάζομαι περίπου 7000 ευρώ για φροντιστήρια κλπ. παρότι η γυναίκα μου είναι καθηγήτρια και ο πεθερός μου δάσκαλος. Επομένως τα ξέρω. Η ένστασή μου είναι στην άποψη που διατυπώνεται με ελαφριά καρδιά ότι αυτό είναι φαινόμενο που συναντάται μόνο σητν Ελλάδα.

Για το άρθρο του ΑΝΤΙ θα διαφωνήσω. Οι μισθοί στην Πορτογαλία είναι πιο χαμηλοί, (η ένστασή μου είναι και πάλι στο απόλυτο, όχι στο σχετικό).

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών θα έλεγα ότι η έρευνα που έγινε ήταν η εκτενέστερη σε όσες χώρες αποκαλύφθηκε παρόμοια κατάσταση (και πιστεύω ότι όποιος κι αν ήταν στην εξουσία θα έφθανε μέχρι εκεί). Δες λιγάκι τί έγινε στην Πορτογαλία (κόντεψε να πέσει η κυβέρνηση αν θυμάμαι καλά και τελικά ξηλώθηκαν οι δικαστές που επέμεναν στην έρευνα), στην Ιταλία (η Βουλή και η Γερουσία απαγόρευσαν την εξέταση), στη Σουηδία (έγινε δίκη κεκλεισμένων των θυρών και υπάρχει απαγόρευση δημοσίευσης με επίκληση θέματος εθνικής ασφάλειας. Θα μπορέσουν να έλθουν στη δημοσιότητα σε 20 χρόνια από τη λήξη της δίκης) στην Ολλανδία ακούστηκε για σκάνδαλο παρόμοιο (έχω την πλήροφορία από εν ενεργεία βουλευτή του Φιλελεύθερου κόμματος), αλλά υπάρχει διακομματική συναίνεση να μην έλθει στη δημοσιότητα.

Για τα νοσοκομεία πρέπει να έχεις δίκαιο. Όμως εγώ ποτέ δεν θα το αποδεχθώ, διότι είμαι η "άλλη" περίπτωση. Δηλ. το 1980, παιδί 15 ετών, με πήγαν κομμάτια από αυτοκινητιστικό στο Γιώργος Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, και τους άκουγα να τον αφήσουμε να σβήσει και την απάντηση έντονη όχι θα τον σώσουμε και θα τον άνθρωπο ώστε να θέλει και να ζήσει. Και με έκαναν άνθρωπο ράβοντάς μου το κάτω μέρος του προσώπου μου και κάνοντάς μου πλαστικές εγχειρίσεις ώστε να μην είμαι τέρας και δεν δώσαμε σε κανέναν δραχμή. Το 1998 πήγα τη δεύτερη κόρη μου στην Γ' παιδιατρική κλινική του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, κλινική όπου ο διευθυντής (Παιονίδης) ήταν παράλυτος εγκεφαλικά, επομένως δεν μπορούσε να υπογράψει κανείς για προμήθειες και η πτέρυγα ήταν σχεδόν γκρεμισμένη. Όμως το προσωπικό έδειξε αξιοθαύμαστη συνέπεια στην αντιμετώπιση του περιστατικού της μικρής Δάφνης και την έκανε καλά. Επίσης εγχειρίσεις καρδιάς, ορθοπαιδικές κλπ. πεθερικών κλπ. αντιμετωπίστηκαν χωρίς φακελάκια, διάφορα έκτακτα περιστατικά από καρδιακά μέχρι οδοντογιατρού αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ξέρω ότι δεν είμαι ο μέσος όρος, αλλά αυτές είναι οι προσωπικές μου εντυπώσεις.

Από τα νοσοκομεία των άλλων χωρών έχω εμπειρία θετική από τη Γαλλία. Στην Ελβετία (Λωζάννη) πήγα με σπασμένα γυαλιά στο μάτι μου, και δεν με έκαναν εισαγωγή, διότι δεν μπορούσα στην κατάσταση που ήμουν να βγάλω φωτογραφία για την κάρτα νοσηλίας. Και αναγκάστηκαν οι φίλοι μου να με πάνε με το καράβι απέναντι στη Γαλλία στο Εβιάν, όπου με δέχθηκαν και μου παρείχαν τις απαραίτητες βοήθειες. Φυσικά δεν με κράτησαν στο νοσοκομείο, διότι αυτό κοστίζει (παρότι είχα μαζί μου το απαραίτητο έγγραφο του ΙΚΑ και του ΟΠΑΔ).

Για τα ομόλογα συμφωνούμε απόλυτα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Αυτό ακριβώς λέω: Τώρα που όλοι θέλουν να μπούν στην Ευρώπη, εμείς δεν ξέρουμε Τι θέλουμε. δεν μας αρέσει κιόλας η Ευρώπη. δεν ...την εγκρίνουμε. ή ...θα δούμε: ασε να περάσει πρώτα τις εξετάσεις της, να μας αποδείξει ότι είναι αυτόνομη και μετά αποφασίζουμε πως και τι. Το λέμε εμείς, που ξέρουμε καλά τι θα πεί ...αυτονομία.

Η Ε.Ε. είναι ένα στοίχημα εν εξελίξει. Κατ εμέ θετικό μέχρι τώρα. Τα υπόλοιπα θα τα βρεί στο δρόμο. Ή δεν θα τα βρεί - και το στοίχημα θα χαθεί.

για μένα, πολιτικός σχηματισμός ή κόμμα, χωρίς Ευρωπαϊκή προοπτική, είναι χαμένο από χέρι - και δεν εννοώ χασούρα εκλογική.

επίσης: πριν πιάσουμε στο στόμα μας τους πολιτικούς των άλλων, ή κάνουμε συγκρίσεις σε προηγούμενους και σημερινούς, καλό θα είναι να κοιτάμε πρώτα τη δική μας την καμπούρα. Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης είναι σε καλύτερη μοίρα από εμάς. Κατά κανόνα έχει πιο δίκαιη φορολόγηση, καλύτερο σύστημα Υγείας, καλύτερη Παιδεία και δεν ξέρει τι θα πεί φροντιστήριο για τα παιδιά του. Τόσο καλά τα κατάφεραν οι "θλιβεροί" που τον κυβερνούν.

Kαλά απο δώ και πέρα θά προσκυνώ τούς ´ανώτερους´λαούς και δεν θα σχολιάσω ξένο πολιτικό...
Απορώ μόνον γιατί οι Νότιοι Ιταλοί αισθάνονται ξένο σώμα στήν ίδια τους τήν χώρα ή γιατί οι Γάλλοι μετανάστες αισθάνονται πολίτες δ.κατηγορίας και πρίν έξι μήνες έκαψαν το Παρίσι.
Το γεγονός ότι προσπαθούμε ανεπιτυχώς να τούς μιμηθούμε δημιουργώντας ένα κράτος-καρικατούρα είναι γιατί ουδέποτε οι έλληνες πολιτικοί ανέλυσαν τήν κατάσταση και τίς συνθήκες τής χώρας μας.
Κατά τα άλλα θα είχε ενδιαφέρον να δείς τι συμβαίνει ως πρός τίς παροχες υγείας σε αυτές τίς χώρες άν δέν ανήκεις τουλάχιστον στην μεσαία τάξη....