Προτάσεις για πλήρες atmos home cinema

αφου παιρνεις floorstand γιατι δεν παιρνεις το rp-450c
το κεντρικό ειναι το σημαντικότερο ηχειο καθως αναπαράγει ολους τους διαλόγους και γενικά κατα κύριο λόγο αυτό ακουμε στην περισσότερη διαρκεια μιας ταινιας

αφου παιρνεις floorstand γιατι δεν παιρνεις το rp-450c
το κεντρικό ειναι το σημαντικότερο ηχειο καθως αναπαράγει ολους τους διαλόγους και γενικά κατα κύριο λόγο αυτό ακουμε στην περισσότερη διαρκεια μιας ταινιας

Γιατί και ξεφεύγει οικονομικά και θεωρώ ότι το 250 με καλύπτει άνετα και στον χώρο και στις δικές μου ακουστικες ανάγκες
(και η παραγγελία έγινε)

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF: Θεωρώ πως για τις ανάγκες σου έχεις κάνει μια εξαιρετική επιλογή με πολύ σωστό και ισορροπημένο δέσιμο όλων των μονάδων. Καλοάκουστα και περιμένουμε εντυπώσεις.

Ευχαριστώ παιδιά. Έβαλα express delivery, τα περισσότερα θα έρθουν από βδομάδα. Τα δαπέδου και το γουφερ που είναι από άλλη εταιρία, όχι αμαζον απευθείας, ίσως από την παραπάνω.

Τώρα ψάχνω να βρω το ιδανικό στήσιμο. Ποια θεωρείτε πως είναι η μέγιστη απόσταση για τους πίσω δορυφόρους;; από τον θεατή/ακροατή πάντα

Με το καλό να σου έρθουν και καλοάκουστα! Πιστεύω θα πωρωθείς και σιγά σιγά θα αρχίσεις να ψάχνεις λύσεις για room treatment σαν εμένα. Για τα ηχεία δεν υπάρχει μέγιστη απόσταση. Ειδικά για τα surround. Μπορείς να τα βάλεις όσο μακριά θες αρκεί να είναι στη σωστή γωνία. Ειδικά τα klipsch με τα tweeter τύπο horn, έχουν πολύ καλό imaging, οπότε και τα μπροστά μπορείς να έχεις μακρυά το ένα από το άλλο. Θα τα βρείς σιγά σιγά. Όταν έρθουν και αρχίζεις παίζεις με το audyssey. Οι 2-3 πρώτες φορές θα είναι δοκιμαστικές, και δεν χρειάζεται να πάρεις μετρήσεις από και τα 8 σημεία. Παίρνεις από τα 3 πρώτα που είναι το minimum, βλέπεις τι έχει μετρήσει, διορθώνεις όπου μπορείς και ξανακάνεις μέχρι να είναι εντάξει και μετά παίρνεις από όλα.

Ευχαριστώ φίλε. Θα κάνω τα τεστ και θα σας πω!

Υπήρξε και αλλαγή τελευταίας στιγμής. Λόγω μπερδεματος με χρέωση στην κάρτα μου από το αμαζον έγινε μερική ακύρωση παραγγελίας. Κάτι καλώδια και το κεντρικό. Χθες που μπήκα να τα ξαναπαραγγειλω είδα ότι έβαλαν προσφορά τον Denon 3300 700 ! Και τον έβαλα και αυτόν αμέσως! Χαχα (ακύρωσα τον 5011 από Ελλάδα) οριακά πρόλαβα μέχρι να πάω στο τέλος είχε μείνει ένα κομμάτι μόνο. Πήγα και για το RP-440C αλλά εξαντληθηκε δυστυχώς.

Εγώ προσωπικά ή θα έπαιρνα τον 1300w και κάτι άλλο με τα έξτρα χρήματα, ή τον 3300w κατευθείαν. Δεν μ'αρέσουν μέσες λύσεις, και ο 3300 έχει πολύ μεγαλύτερο value for money. Καλή επιλογή πιστεύω!

Είναι πάντα ανάλογα την τιμή και τι ζητάς. Τα 950 αρχική ήταν πάρα πολλά. 820 που τον είχε το αμαζον ήταν πολύ δελεαστικα, αλλά και πάλι για τις δικές μου ανάγκες δεν είχε διαφορά από τον 2300 (καθαρά για μελλοντική επέκταση πήγα στο μαγαζί 5011 που έχει τα pre outs). Στα 700 όμως είναι τρομερή ευκαιρία πραγματικά.

Με τα atmos τελικά τι έκανες;

Έχουν τύχει πολλά μαζεμένα αυτές τις μέρες και δεν έχω ασχοληθεί περαιτέρω. Πρέπει να δω τι θα κάνω με την γυψοσανιδα. Με ένα μικρό πλαίσιο γύρω γύρω θα χωράνε όλα τα ηχεία, αλλά θέλει λίγο φασαρία. Αλλιώς μπορεί να τα αφήσω να εξεχουν κανα δυο πόντους μα δεν είναι τίποτα.

Δεν έχω προλάβει να ψάξω αν υπάρχουν αξιόλογα μικρότερα των 10cm. Θα σας τα δείξω οσονούπω να μου πείτε απόψεις.

Εμένα ο χώρος μου είναι πολύ μικρός. Στα 2 και κάτι μέτρα είναι το κεντρικο, στα 2.5 μέτρα τα δυο μπροστινά. Τα atmos ηχεία στην γωνία του ταβανιού πάνω από τα μπροστινά και στραμμένα προς τα εμένα δούλεψε το ίδιο καλά με όταν τα είχα πάνω από εμένα. Οπότε μπορώ να στο προτείνω εάν βλέπεις ότι είναι πολύ φασαρία τα χωνευτά. Μπορείς να βάλεις ότι ηχείο θες εκεί με βάσεις τοίχου. Εγώ το δοκίμασα προσωρινά με δορυφόρους μέχρι να πάρω ηχεία της προκοπής.

ΥΓ. Αυτό που μου έμεινε είναι ότι για δυνατές εντάσεις ο χώρος θέλει πιο πολύ room treatment παρά έξτρα ηχεία. Καλό το atmos αλλά αν έχεις χάλια χώρο ακούς περισσότερες παραμορφώσεις όσο δυναμώνεις την ένταση, και όχι δεν φταίει σίγουρα ο ενισχυτής και τα ηχεία. Απλά υπάρχουν υπερβολικές αντανακλάσεις.

Last edited:
Φίλε Γιάννη ( ; ) σου δούλεψαν το ίδιο δηλαδή; είχες την ίδια απόδοση, ίδιοι ήχοι να φτάνουν στα αυτιά σου κτλπ;
Τι δορυφόρους έχεις βάλει;
Οι αποστάσεις που λες είναι σχεδόν ίδιες με τις δικές μου. Απλά πίσω έχει άλλο τόσο χώρο που είναι σαλόνι και δίπλα πάλι το ίδιο και μεγαλύτερο που είναι κουζίνα.

Όταν λες room treatment; κάποια ορθογώνια πάνελ που έχω δει σε φωτογραφίες; (δεν ξέρω από τι υλικό) ή στις γωνίες πχ;

Ναι! Σχεδόν ίδια εμπειρία. Σίγουρα παίζει ρόλο το δωμάτιο, εμένα είναι πολύ μικρό, ο καναπές κολλητά στον πίσω τοίχο. Οι δορυφόροι είναι από τα παλιά ηχεία που έχω για πούλημα, τα SA-VE335. Τα έβαλα με crossover στα 110hz αν και λέει ότι κατεβαίνουν μέχρι 90. Ναι τέτοιου είδους πάνελ. Αυτά στις γωνίες είναι για το μπάσο.

Οπότε με ένα πιο ανοικτό δωμάτιο σαν το δικό μου ίσως να μην έχει την ίδια απόδοση; Μπορεί να "χάνεται" πίσω ο ήχος πχ;

Τα έβαλα με crossover στα 110hz αν και λέει ότι κατεβαίνουν μέχρι 90. Ναι τέτοιου είδους πάνελ. Αυτά στις γωνίες είναι για το μπάσο.

Δεν κατάλαβα τίποτα :BDBDG54:

ΟΚ ούτε αυτά τα πανελ δεν ξέρω τι είναι ακριβώς και τι κάνουν αν και φαντάζομαι βέβαια, απλή λογική είναι. Αλλά εκεί με τα crossover το έχασα τελείως

To crossover είναι ρύθμιση για ποιες συχνότητες θα παίζουν από τα ηχεία και ποιες θα περνάνε στο sub.

Θα σου έλεγα πάντως να στήσεις πρώτα το σύστημα ως 5.1, και αφού πειραματιστείς και βρεις τις ιδανικές ρυθμίσεις και θέσεις των ηχείων, ύστερα να αρχίσεις να ψάχνεσαι με τα Atmos. Βήμα βήμα..

To crossover είναι ρύθμιση για ποιες συχνότητες θα παίζουν από τα ηχεία και ποιες θα περνάνε στο sub.

Και ποιες συχνότητες πρέπει να περνάνε από το sub; Απαιτεί πχ το atmos συγκεκριμένες συχνότητες γιαυτό έβαλε επίτηδες ο φίλος Γιάννης τα 110;

Υπάρχει κάποιος οδηγός γενικά για βέλτιστες ρυθμίσεις; Μην σας ζαλίζω και εσάς συνέχεια.

Όπως τα είπε ο φίλος. Ταξίδι είναι. Κανείς δεν τα έμαθε σε μια μέρα. Το μικρόβιο αν πιάσεις θα αρχίσεις να ψάχνεις, να διαβάζεις και να πειραματίζεσαι. Όταν ηχογραφείται κάτι, μπορεί να εμπεριέχει συχνότητες από όλο το φάσμα. Κάτι που δεν μπορεί να καλύψει ένα ηχείο από μόνο του. Και επειδή οι χαμηλές συχνότητες είναι οι πιο δύσκολες, χρησιμοποιούμε μεγάλα ηχεία με πολύ δυνατούς ενισχυτές ώστε να μπορούν να τα κουνάνε με δύναμη και ακρίβεια. Και για να χωρίζουν τις συχνότητες που θα έχει το κάθε ένα χρησιμοποιούνται φίλτρα, high-pass και low-pass. Τα crossover είναι high-pass filter και οι καλοί ενισχυτές τα εφαρμόζουν χωριστά για όταν πχ έχεις μεγάλα ηχεία μπροστά που αντέχουν χαμηλότερες συχνότητες από τα surround και θέλεις να τις παίζουν. Άρα ορίζει πχ το HPF (high-pass filter) στα 80hz . Αυτό σημαίνει πως δεν δίνει στο ηχείο τις συχνότητες από 80hz και κάτω. Ένα LPF (low pass filter) εφαρμόζεται στο sub το οποίο είναι στις περισσότερες φορές στα 120hz, το οποίο δεν επιτρέπει στο sub να παίζει τις συχνότητες πάνω από τα 120hz. Στις ταινίες βασικά, το sub είναι έξτρα κανάλι ήχου (το .1 στο 5.1/7.1 κτλ) και όταν παράγουν την ταινία δίνουν έτσι και αλλιώς τις συχνότητες από 120hz και κάτω. Αντίστοιχα στα υπόλοιπα κανάλια δίνουν από 80hz και πάνω. Οτιδήποτε άλλο έχουμε ρυθμίσει στον ενισχυτή είναι απλά συμβιβασμός γιατί δεν μπορεί ο εξοπλισμός μας. Οι δικοί μου πχ οι δορυφόροι επειδή είναι μικρά ηχεία, δεν μπορούν και γι αυτό έβαλα το crossover στα 110, ώστε να μην προσπαθήσει ο ενισχυτής να τους δώσει κάτι που δεν μπορούν να παίξουν.