Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Στις 45 μοιρες κοβει 15-16 χιλιοστα μαξ. Ο φρακτης εχει αποσταση καθαρη απο τον δισκο 10-10.5 εκ μαξ.
Αν υπολογισεις ομως και την προεκταση/φρακτη, κοβεις περιπου 35 εκατοστα πλατος.

Μάλιστα, διαστασιολογικά είναι μία χαρά για όλες σχεδόν τις μικροκατασκευες. Με πιο σκληρά ξύλα πως τα πάει; Αν του βάλεις κανένα κομματάκι από δρύινο παρκέ ας πούμε το κόβει; Το λιβανιζω εδώ και καιρό να το πάρω, αλλά σκέφτομαι μήπως ένα μικρό τύπου φορητό (πχ einhell) ήταν πιο καλή επιλογή από άποψη δυνατοτήτων.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Φερε λιγο δρυινο παρκε Κωστα, να το δοκιμασουμε επι τοπου:)

Παντως νομιζω οτι μια μικρη πριονοκορδελα θα σου ειναι πιο χρησιμη.

Θα πρέπει να το κανονίσουμε αυτό το τέστ, κάποια προξξονάκια τα υποτιμώ, και ίσως να είναι τελικά καλές λύσεις για αυτά που θέλω.

Re: Απάντηση: Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Μιχάλη μιάς πού έχεις τό παγκορούτερ τής Proxxon
Aνέβασε άν θέλεις μερικές φωτογραφίες,νά τό χαρούμε περισσότερο έν ώρα εργασίας.
Μερικά ερωτήματα

1) Βγάζει σκόνη σάν τήν επιτραπέζια πλάνη τής Proxxon ?
2) Πώς τά πάει από θόρυβο ?
3) Τά bit πού είναι 3,2 mm δέν έχουν φόβο νά σπάσουν εύκολα καί να γίνουν επικίνδυνα,επειδή σπάνε τά 6-8 mm πού παίρνουν τα κανονικά ρούτερ γιαυτό τό λέω,η μήπως αυτά έχουν μικρές αντιστάσεις λόγο μικρού μεγέθους καί δέν έχουν ζόρια ?
4) Εχεις φωτό από τό αποτέλεσμα στίς ακμές μέ τό εξάρτημα NO 29 036 η NO 29 040 ?

Επίσης βλέπω καί αυτό τής Dremel
Πού τό έχω δεί από κοντά στό Leroy - Merlin καί πειραματίστηκα καί του προσάρμοσα άψογα τό πολυεργαλείο B&D πού είχε εκεί δίπλα καί έσφιξε κανονικά,οι βόλτες είναι οι ίδιες μέ τού Dremel.

Eπειδή γνωρίζω έχεις καί τό Dremel μπορείς να μού πείς πιό είναι πρακτικά πιό ασφαλέστερο καί πιό ξεκούραστο ?
Γιατί τα παγκορούτερ θεωρώ ότι θέλουν μεγαλύτερη προσοχή επειδή πλησιάζεις χέρια κοντά στό κοπτικό, ενώ τό τύπου dremel σάν τά κλασικά ρούτερ χειρός τά χέρια είναι πάντα από επάνω.Αλλα φαντάζομαι ένα μικρό κομμάτι ξύλο γιά να του κάνεις τίς ακμές από πού νά τό κρατήσεις για να το επεξεργαστής,ενώ στό παγκορούτερ είναι πιό εύκολο,γενικά θά ήθελα τά υπέρ και τα κατά τού παγκορούτερ μέ τό ρούτερ χειρός.

Πολλά σού ζητάω,αλλά ίσως είναι καλό γιά κάποιον συνάδελφο πού έχεις τίς ίδιες απορίες στό μέλλον,η στό παρών νά τά έχουμε συγκεντρωμένα εδώ.

Ευχαριστώ έκ τών προτέρων.

Last edited:
Βεβαιώσου ότι έχει λαδάκι το άνω έμβολο. Εμένα μετά από λίπανση και χρήση (ώστε να πάει το λάδι μέχρι μέσα) βελτιώθηκε στο θέμα των κραδασμών. Ακόμα έχει, αλλά όχι ενοχλητικούς.
Σημειώνω ότι ή δική μου ήταν ολοστεγνη στο συγκεκριμένο τμήμα της, πράμα που θεωρώ τελείως λαθος.

Κώστα άν έπρεπε νά λιπαίνουμε τό έμβολο δέν θά έπρεπε να το αναφέρει τό manual ?
Eγώ δέν τήν λάδωσα καί νά σού πω τήν αλήθεια δέν κοίταξα άν ήταν μέ λίπανση τό έμβολο,τό μονο που είχε λάδια εμφανή όταν έκανα αποσυσκευασία καί συναρμολόγηση ήταν τό τραπέζι.

Ερώτηση σχετικά με το δισκοπριονάκι ks 230...
Επίσης επειδή δεν το βρήκα κάπου στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, ποιά είναι η μέγιστη απόσταση που μπορεί να πετύχει κάποιος από το φράκτη του ως το δισκάκι?
(κοινώς το μέγιστο φάρδος λωρίδας που μπορούμε να κόψουμε)

7 cm

Ευχαριστώ και από εδω. :-)

..και μια απορια....
Την λαμα την αφηνουμε βιδωμενη αρα και το ελατηριο υπο ταση, η καλυτερα να την ξεβιδωνουμε οταν το εργαλειο δε χρησιμοποιειται; Δεν πρόσεξα να λέει κατι σχετικό στις οδηγίες.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Προσωπικά άν καί είμαι πολύ "ψείρας" μέ τά εργαλεία,δέν πρόκειται νά ξεβιδώνω τήν λάμα ούτε στήν επιτραπέζια σέγα ούτε στήν πριονοκορδέλα,πάντα θά τίς έχω υπό τάση.
Αν είναι νά κάνω 5 λεπτά άνοιξε κλείσε τό μοτέρ κάθε φορά καί νά σφίγγω -ξεσφίγγω τήν προνολάμα γιά νά τήν φέρω ακουστικά εκει πού πρέπει,τό χάσαμε τό παιχνίδι,έτσι καί αλλιώς δέν αναφέρει νά κάνουμε κάτι τέτοιο,ούτε τό manual τής επιτραπέζιας σέγας ούτε τής πριονοκορδέλας.

Last edited:
Το επιτραπεζιο ρουτερ της proxxon βγαζει πριονιδι, οχι σαν την πλανη βεβαια. Επειδη ειναι ρουτερ μοντελισμου με μικρα bits η σκονη ειναι περιορισμενη σε σχεση με τα υπολοιπα μεγαλυτερα.
Εδω βλεπεις το πριονιδι του ρουτερ που ειναι περιορισμενο σε σχεση με της πλανης.
34748338462_df38299be4_c.jpg

34841582326_cd4ecd675c_c.jpg

Και στις δυο παραπανω φωτο δεν εχει μπει σκουπα. Εαν ειχα βαλει σκουπα, τα πριονιδια θα ηταν σχεδον μηδενικα.

Δεν το λες αθορυβο το ρουτερακι ομως σαν τα δισκοπριονα της σειρας. Ειναι ομως πιο αθορυβο απο ολα τα υπολοιπα. Τα bits της proxxon ειναι πολυ καλα σε ποιοτητα μεταλλου και κατασκευης.
Η βαση ρουτερ της dremel δεν αξιζει αν την συγκρινεις με το παγκορουτερ ειτε σε ευκολια χρησης ειτε σε τελικο αποτελεσμα. Πρεπει να στηριζεις παντα το υλικο υπο επεξεργασια και να φτιαχνεις οδηγους για το ρουτερ.
Την βαση dremel την εχω, και αυτη και την αλλη που μπαινει το dremel απο κατω. Τις εχω χρησιμοποιησει ελαχιστες φορες. Δεν με βολεψαν ποτε ουτε και το κρατημα του εργαλειου ηταν απολυτα σταθερο, ειδικα στην παγκοβαση.
Θυμιζω οτι το proxxon ειναι ρουτερ μοντελισμου και οι δυνατοτητες του περιοριζονται λογω των μικρων bits των 3.2μμ.

Φωτογραφιες απο τα bits που λες και τις κοπες που κανουν, εχω μονο αυτες που εκανα προσφατα. Αλλες δεν εχω γιατι τα εργα τα εχω δωσει.
Στην πρωτη φωτο εχω ψηλωσει το bit αρκετα για να κανει δοντι απο κατω. Εαν το ειχα πιο χαμηλα θα υπηρχει μια στρογγυλη λεια επιφανεια χωρις δοντι.
35281242223_29854965fd_b.jpg

Εδω ειναι το αλλο bit που κανει δοντι πανω και κατω απο το στρογγυλεμα.
35700055520_97cd4b2da3_b.jpg

Last edited:
Να'σαι καλα Δημητρη!

Και επειδη ξερω οτι ποτε δεν υπαρχει απολυτη καλυψη αμα (εσυ) εξεταζεις ενα εργαλειο, ρωτα οτι θες :))

Βιδώνοντας τήν νεοαποκτηθέν φρέζα-πάγκου Proxxon σέ ένα κόντρα πλακέ καί μέ σφιγκτήρες στόν πάγκο εργασίας καί δοκιμάζοντας τήν έμεινα αρκετά ικανοποιημένος,βέβαια σάν άμπαλος πού είμαι μέ τέτοια εργαλεία (πρώτη φορά καταπιάνομαι μέ φρέζα) έκανα αρκετές δοκιμές γιά νά έχω στίς ακμές ένα σχεδόν στρωτό αποτέλεσμα
Στό κόντρα-πλακέ καίει τό ξύλο μάλλον αυτό τό υλικό δέν είναι γιά να γίνονται ακμές (μήν βαράτε ντέ :smash: στά Γεωπονικά τά κατέχω καλά,εδώ πρώτη φορά ασχολούμε καί κατάλαβα ότι τό κόντρα-πλακέ δέν "ρουτεριάζεται" στίς ακμές του.
Στήν επιφάνεια Ελάτης τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα,θέλω μαθήματα ακόμα καί δοκιμές βέβαια.

roy310.jpg

roy410.jpg

Μπραβο Δημητρη, ετσι ειναι με συνεχεις δοκιμες θα καταλαβεις τι χρειαζεσαι και που. Ειχα χαλασει πολλα ρεταλια στην αρχη! :))

Ισως θα ηταν χρησιμος και ενας οδηγος υψους ετσι ωστε εαν θες να κανεις το ιδιο ρουτεριασμα σε ακμη να μην ψαχνεσαι με ρυθμισεις.

Μπραβο Δημητρη, ετσι ειναι με συνεχεις δοκιμες θα καταλαβεις τι χρειαζεσαι και που. Ειχα χαλασει πολλα ρεταλια στην αρχη! :))

Ισως θα ηταν χρησιμος και ενας οδηγος υψους ετσι ωστε εαν θες να κανεις το ιδιο ρουτεριασμα σε ακμη να μην ψαχνεσαι με ρυθμισεις.

Να σαι καλά Μιχάλη,όπως τά λές είναι κατάλαβα ότι θα χαλάσω αρκετά ρετάλια,γιά να βρώ τό τέλειο αποτέλεσμα.
Ωραίος ο οδηγός ύψους,στά υπόψην.
Ηθελα νά ρωτήσω σέ ένα κυκλικό κομμάτι π.χ Φ40 γιά τρύπα ρεσώ,μπορώ άν βγάλω τόν φράχτη νά πηγαίνω κυκλικά μέ τό χέρι τό κομμάτι ξύλου γιά τίς ακμές τού στρογγυλού επάνω μέρους τού ρεσώ ? η δέν γίνεται μέ αυτό τό εργαλείο ? καί γίνεται μόνο μέ σταθερό τό ξύλο και από επάνω η βάση η πλαστική τής Dremel κυκλικά γιατί σκέφτομαι νά δώσω ένα 30 άρι καί νά πάρω καί τήν πλαστική βάση τής Dremel και να βάζω τό πολυεργαλείο B&D πού έχω μέ τά κοπτικά ακμών τής Proxxon,άν θέλω νά κάνω ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου.Η αυτό πού αναφέρω γιά νά φρεζάρω τίς ακμές ενός κύκλου.

Να σαι καλά Μιχάλη,όπως τά λές είναι κατάλαβα ότι θα χαλάσω αρκετά ρετάλια,γιά να βρώ τό τέλειο αποτέλεσμα.
Ωραίος ο οδηγός ύψους,στά υπόψην.
Ηθελα νά ρωτήσω σέ ένα κυκλικό κομμάτι π.χ Φ40 γιά τρύπα ρεσώ,μπορώ άν βγάλω τόν φράχτη νά πηγαίνω κυκλικά μέ τό χέρι τό κομμάτι ξύλου γιά τίς ακμές τού στρογγυλού επάνω μέρους τού ρεσώ ? η δέν γίνεται μέ αυτό τό εργαλείο ? καί γίνεται μόνο μέ σταθερό τό ξύλο και από επάνω η βάση η πλαστική τής Dremel κυκλικά γιατί σκέφτομαι νά δώσω ένα 30 άρι καί νά πάρω καί τήν πλαστική βάση τής Dremel και να βάζω τό πολυεργαλείο B&D πού έχω μέ τά κοπτικά ακμών τής Proxxon,άν θέλω νά κάνω ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου.Η αυτό πού αναφέρω γιά νά φρεζάρω τίς ακμές ενός κύκλου.

Mόνος μου τά γράφω μόνος μου τά διαβάζω :flipout:

Τελικά γίνεται τό παραπάνω πού λέω,να βγεί δηλαδή ο φράχτης και να γίνουν μόνο οι ακμές περιμετρικά στρογγυλές σέ επαφή τού ξύλου μόνο μέ τό κοπτικό,φαίνεται από τό 1:25 εώς τό 1:55

Κλείστε τό volume γιατί η Γιαπωνεζούλα θά σάς ζαλίσει !!!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited by a moderator:
Μαστορευουμε κιολας κυριε, δεν ειμαστε συνεχεια μεσα στο λαπτοπ :))

Ναι φυσικα και γινεται xωρις φρακτη, με περισσια προσοχη στα δακτυλα ομως. Καπως ετσι τραυματισε το δακτυλο του ο Παναγιωτης (panava).

Μαστορευουμε κιολας κυριε, δεν ειμαστε συνεχεια μεσα στο λαπτοπ :))

Ναι φυσικα και γινεται xωρις φρακτη, με περισσια προσοχη στα δακτυλα ομως. Καπως ετσι τραυματισε το δακτυλο του ο Παναγιωτης (panava).

Δέν έχουμε όλοι αυτό τό δροσερό τεράστιο κελλάρι γιά εργαστήριο στάς εξοχάς συνάδελφε,εδώ στό κέντρο Αθηνών τά μαστορέματα τό καλοκαίρι γίνονται από τίς 5:30 τά ξημερώματα μέχρι τίς 12:00 τό μεσημέρι,καί όταν δέν έχουμε δουλειά εννοείται,μετά βράζει τό σύμπαν.

Βλέπω αυτόν τόν τύπο από τό 4:17 πού φρεζάρει τίς ακμές σέ ένα μικρό αστέρι,καί τά δάχτυλα δίπλα στό κοπτικό !!!!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=vXKD7qYhgXE

Ναι, το εχω δει, εχει χρειαστει να κανω κατι παρομοιο σε τοσο μικρη κατασκευη, αλλα δεν το εχω τολμησει μεχρι στιγμης! :)))

Εγω από την άλλη το έχω τολμήσει, με τεράστια προσοχή όμως. Από τη στιγμή που γνωρίζεις τι κάνεις και τουςς κινδύνους, προσοχή και σεβασμός χρειάζεται και όλα γίνονται.

Δημήτρη, για να μη σου καίει το ξύλο, δοκίμασε πολλά μικρά και γρήγορα διαδοχικά περάσματα. Να μην βρίσκεται το κοπτικό δηλαδή για ποολλή ώρα σε επαφή με το ίδιο σημείο του ξύλου.

Εχεις βάλει μπρος να πάρεις όλη τη σειρά κι εσύ βλέπω, ε? :a0210:

Εγω από την άλλη το έχω τολμήσει, με τεράστια προσοχή όμως. Από τη στιγμή που γνωρίζεις τι κάνεις και τουςς κινδύνους, προσοχή και σεβασμός χρειάζεται και όλα γίνονται.

Δημήτρη, για να μη σου καίει το ξύλο, δοκίμασε πολλά μικρά και γρήγορα διαδοχικά περάσματα. Να μην βρίσκεται το κοπτικό δηλαδή για ποολλή ώρα σε επαφή με το ίδιο σημείο του ξύλου.

Εχεις βάλει μπρος να πάρεις όλη τη σειρά κι εσύ βλέπω, ε? :a0210:

Αυτό θά κάνω Κώστα γρήγορα μικρά καί γρήγορα περάσματα,έχει νά πέσει πειραματισμός μέ βλέπω να χαλάω όλα τα ρετάλια χάχάχά.

Γιά όλη τήν σειρά δέν μέ βλέπω,αλλά γιά ακόμα ένα,παίζει.-bye-

Να πώ μερικά πράγματα καί εντυπώσεις από τό νεοαποκτηθέν παγκοπρίονο Proxxon Fet.

Σέ δοκιμές πού έκανα μέ τό παγκοπρίονο Proxxon Fet σέ μελαμίνη-OSB-κόντρα πλακέ 18 mm τά κόβει άνετα
Μικρός θόρυβος,δέν πετάει πολύ σκόνη στόν χρήστη,η περισσότερη σκόνη κάθεται μέσα στό μηχάνημα άν δέν υπάρχει σκούπα.

Η επιφάνεια αλουμινίου είναι 25 Χ 25 cm
Ολο περιμετρικά είναι : πρόσοψη 30 cm καί βάθος 32 cm

O φράχτης κόβει σωστά καί ισια μέχρι 12 cm μέχρι τόν δίσκο.
Eχει μικρομετρική ρύθμιση τού φράχτη,εκτός τήν χειροκίνητη μετακίνηση.

Eχει μιά προέκταση από τήν αριστερή πλευρά πού επεκτείνεται αβαθμίδωτα στά 20 cm από τό κυρίως μηχάνημα καί άν προσέξετε η πρόέκταση έχει μιά χωμένη κίτρινη πλαστική βέργα,αυτή η βέργα άν σηκωθεί γίνεται φράχτης καί έτσι κόβουμε 33 cm απόσταση από τόν δίσκο,άν είναι χωμένη μέσα χρησιμεύει απλά σάν πατούρα γιά πλατιά επιφάνεια ξύλου.

Tό γρανάζι τού μοτέρ εκει πού έχει τόν ιμάντα κίνησης είναι μεταλλικός,θυμάμαι πού σέ έναν κλώνο μέ τά μισά χρήματα,ονόματι Zipper είναι πλαστικός.

Κόβει αναφέρει μέχρι 22 mm,εγώ τό δοκίμασα μέχρι 18 mm πού είχα ξυλεία,ίσως μέ τό δίσκο μέ τά 80 δόντια να κόβει καί μέχρι 25 mm μιάς πού είναι πιό μεγάλος λίγο.
Παραδίδεται μέ τόν πριονοδίσκο μέ 24 δόντια
Τό βίδωσα επάνω σέ ένα κόντρα-πλακέ καί μέ σφιγκτήρες πιάνεται στόν πάγκο B&D
Γενικά γιά μένα πού δέν έχω χώρο,θέλω φορητότητα,μικρό βάρος γιά πήγαινε -ελα,δέν κόβω μεγάλα ύψη ξυλείας,έχει μικρό θόρυβο,δέν βγάζει πολύ σκόνη,είναι τό ιδανικό.

fe510.jpg

fe710.jpg

fe610.jpg

Re: Απάντηση: Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Καλοδούλευτο. Άντε κ ενα κλιματιστικό Proxxon κ θα είσαι άρχοντας.

:flipout: Ελα ντέ,αυτό χρειάζεται,Νά σαι καλά "σειρά"

Να πώ μερικά πράγματα καί εντυπώσεις από τό νεοαποκτηθέν παγκοπρίονο Proxxon Fet.

Σέ δοκιμές πού έκανα μέ τό παγκοπρίονο Proxxon Fet σέ μελαμίνη-OSB-κόντρα πλακέ 18 mm τά κόβει άνετα
Μικρός θόρυβος,δέν πετάει πολύ σκόνη στόν χρήστη,η περισσότερη σκόνη κάθεται μέσα στό μηχάνημα άν δέν υπάρχει σκούπα.

Η επιφάνεια αλουμινίου είναι 25 Χ 25 cm
Ολο περιμετρικά είναι : πρόσοψη 30 cm καί βάθος 32 cm

O φράχτης κόβει σωστά καί ισια μέχρι 12 cm μέχρι τόν δίσκο.
Eχει μικρομετρική ρύθμιση τού φράχτη,εκτός τήν χειροκίνητη μετακίνηση.

Eχει μιά προέκταση από τήν αριστερή πλευρά πού επεκτείνεται αβαθμίδωτα στά 20 cm από τό κυρίως μηχάνημα καί άν προσέξετε η πρόέκταση έχει μιά χωμένη κίτρινη πλαστική βέργα,αυτή η βέργα άν σηκωθεί γίνεται φράχτης καί έτσι κόβουμε 33 cm απόσταση από τόν δίσκο,άν είναι χωμένη μέσα χρησιμεύει απλά σάν πατούρα γιά πλατιά επιφάνεια ξύλου.

Tό γρανάζι τού μοτέρ εκει πού έχει τόν ιμάντα κίνησης είναι μεταλλικός,θυμάμαι πού σέ έναν κλώνο μέ τά μισά χρήματα,ονόματι Zipper είναι πλαστικός.

Κόβει αναφέρει μέχρι 22 mm,εγώ τό δοκίμασα μέχρι 18 mm πού είχα ξυλεία,ίσως μέ τό δίσκο μέ τά 80 δόντια να κόβει καί μέχρι 25 mm μιάς πού είναι πιό μεγάλος λίγο.
Παραδίδεται μέ τόν πριονοδίσκο μέ 24 δόντια
Τό βίδωσα επάνω σέ ένα κόντρα-πλακέ καί μέ σφιγκτήρες πιάνεται στόν πάγκο B&D
Γενικά γιά μένα πού δέν έχω χώρο,θέλω φορητότητα,μικρό βάρος γιά πήγαινε -ελα,δέν κόβω μεγάλα ύψη ξυλείας,έχει μικρό θόρυβο,δέν βγάζει πολύ σκόνη,είναι τό ιδανικό.

fe510.jpg

O μεγαλυτερος δισκος ειναι ο super cut, πολυ λεπτος -μολις 0.5μμ- και με διαμετρο 85μμ σε αντιθεση με τους αλλους δισκους των 80μμ διαμετρο και παχους ~1.5μμ.
Αυτος ο δισκος σου δινει περιπου 2.5 εκατοστα περισσοτερο βαθος κοπης, δηλαδη γυρω στα 24.5 εκατοστα μαξιμουμ.

Δεν τον εχω αγορασει επειδη διαβαζω για καποια προβληματα τοποθετησης στο παγκοπριονο -οχι οτι δεν λυνονται- αλλα κυριως επειδη δεν μου λειπουν τοσο τα εξτρα 2 εκατοστα.