Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Παίζει!

View attachment 136768

Για την ώρα τροφοδοτείται από το πρόχειρο τροφοδοτικό πάγκου μου (LM317/337).

Το έστησα με ρεύμα bias 150mA μιας και θα το δοκίμαζα με τα αναίσθητα ακουστικά μου.

Τα uPA που πήρα από το Ebay μετρήθηκαν και ήταν ακριβώς ίδια, οπότε δεν χρειάστηκε να διαλέξω ποια να βάλω.

Για να ματσάρω τα BC560C μέτρησα περίπου 20 μέχρι να βρω 4 που να έχουν ίδιο Hfe.

Στην R3 έβαλα 220Ω αντί για 150, μιας και τα BF256B μου αποδείχτηκαν αρκετά ζόρικα.. με 220Ω πήρα ρεύμα Id 4.3mA στο ένα και 4.5mA στο άλλο.

Για τα M3 πήρα 4 από Mouser και απλά επέλεξα τα 2 που είχαν τις πιο κοντινές μετρήσεις. Η τελική διαφορά στο bias μεταξύ των καναλιών κατέληξε να είναι ~10mA.

Συνολική κατανάλωση έχω ~330mA στο θετικό rail και ~320mA στο αρνητικό, δηλαδή ακριβώς όση θα έπρεπε.

Μέτρησα διακύμανση DC offset περίπου +/-3mV χωρίς τον τελεστικό, η οποία πήγε στο ~1mV με τον τελεστικό. Μπορεί να είναι και μικρότερη, το Fluke μου δεν μετράει πιο κάτω και δεν μου έκοψε να βάλω παλμογράφο (είχε περάσει η ώρα..).

Επειδή είχε περάσει η ώρα, άκουσα ελάχιστα.. Απλά επιβεβαίωσα ότι παίζει μια χαρά, χωρίς θορύβους και βόμβους, και οδηγεί τα T50RP αρκετά καλά.

Για πρόχειρη πηγή είχα το ταυλο-ντάκ (βλέπε φωτό :p) και αστεία τροφοδοσία, οπότε αυτό που έκανα δεν το λες ακριβώς "κριτική ακρόαση". Η πρώτη εντύπωση όμως είναι πάρα πολύ καλή.

Τις επόμενες μέρες θα του βάλω πάνω σοβαρή τροφοδοσία και θα το ταΐσω από πηγή που ξέρω καλά, ώστε να βγάλω συμπεράσματα.

Πάντως ωραίο προτζεκτάκι.. όσο fun πρέπει.. :smile:
:a0210: Προχώρησε και άλλο η κατασκευή;

Που να προλάβει...
Έχει καμιά 10ρια πρότζεκτ ανοιχτά που τα τρέχει περιοδικά...
Για να τα προλάβει θα πρέπει να κόψει ύπνο και φαγητό ή να βρει ένα μαγικό τρόπο να κάνει το 24ωρο->36ωρο!

Εσυ τις δοκιμασες τια αντιστασουλες σου στο DCB1 ? Αντε γιατι ακομα περιμενουμε. :AFADF0:

Λεω να βαλω Vishay z-foil στην εισοδο στο feed back και στην εξοδο.

Τι λετε, πεταμενα λ7 ?

Re: Απάντηση: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

:a0210: Προχώρησε και άλλο η κατασκευή;

Τελικά δεν με άφησαν χτες να ασχοληθώ σχεδόν καθόλου, και δεν θα με αφήσουν ούτε σήμερα.. οπότε πάει για weekend..

Λ7 υπαρχουν !!! :bigcry:

Κατι λιγες εχει και ο Mouser που ειναι και πιο βολικος.

To θεμα ειναι θα εχουν καμια διαφορα απο τις Vishay Dale RN ?

ΒΤW εχεις δοκιμασει τον OPA 627 για opamp στο servo ? (φυσικα με ανταπτορα 2 σε 1)

Last edited:
Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

Λ7 υπαρχουν !!! :bigcry:

Κατι λιγες εχει και ο Mouser που ειναι και πιο βολικος.

To θεμα ειναι θα εχουν καμια διαφορα απο τις Vishay Dale RN ?

ΒΤW εχεις δοκιμασει τον OPA 627 για opamp στο servo ? (φυσικα με ανταπτορα 2 σε 1)

OPA627 όχι δεν είχα με αντάπτορα διπλούς. OPA2604 & OPA2134 είχα δοκιμάσει. Όφσετ έδιναν πολυ καλό και οι δύο. Είναι πολύ υποκειμενικό το αν έκαναν κάτι ηχητικά. Προτίμησα τον AD823 γιατί σαν να μου φαινόταν κάπως οργανικότερο το σύνολο όταν δυνατά με ακουστικά αλλά άλλοι δεν ακούσανε καμιά διαφορά μεταξύ τύπων ειδικά όταν με ηχεία. Άσε που μπορεί να ήταν απλώς ψυχολογικό η συνέργεια με συγκεκριμένα υλικά και πηγές και εκτέλεση οπότε σε κάθε νέα κατασκευή να άλλαζα γνώμη τι θα έβαζα και εγώ ο ίδιος.

Το ίδιο και για αντιστάσεις. Αυτά τα λεπτά σημεία είναι το πεδίο δοκιμής που ανήκει στον κάθε τελικό χρήστη για τα δικά του αυτιά και σύστημα αν έχει την περιέργεια να αλλάξει μάρκα η ποιότητα σε ένα δύο υλικά να συγκρίνει.

Παλια χρησιμοποιουσαν τον OP177 για servo.

Παντως ο δικοs μου με τον AD823 ειναι σταθερα κατω απο 1 mV.
Και OP275 έβαλα. Κάπου εκεί χαμηλό όφσετ έπαιζε και αυτός. Μια και δεν είναι σεισμογράφος η πύραυλος δεν μας καίει το ultra precision οπότε διάλεξα έναν που σαν να μου φάνηκε υποκειμενικά κάπως προτιμότερος αλλά αφού υπάρχει βάση οκτάπινη βάζετε ότι άλλο καλό θέλετε και αν το προτιμήσετε καλώς. Πρακτικά το σέρβο ελάχιστα επηρεάζει το όλο φάσμα εκεί πάρα πολύ χαμηλά συχνοτικά που κινείται και μόνο αν είναι θορυβώδης τελεστισκός σαν TL082 ας πούμε προσθέτει ανιχνεύσιμα τον ευρείας ζώνης θόρυβο του στον κόμβο της ανάδρασης που παρακολουθεί. Μόνο με αυτόν είδα μία χειροτέρευση στο βάθος θορύβου. Από όφσετ ήταν μια χαρά και αυτός ωστόσο. Όλοι οι άλλοι καλύτεροι τελεστικοί δεν μου άλλαζαν τίποτα στις μετρήσεις FFT.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Salas DCG3 προενισχυτής (γραμμής & ακουστικών)

2Χ24 να μην χρησιμοποιηθεί γιατί θα φέρει ανεπιθύμητη θερμότητα στους σταθεροποιητές χωρίς κάποιο άλλο όφελος. Επίσης αν δεν έχει ανεξάρτητα δευτερεύοντα ισοδύναμα με δύο Μ/Τ των 2Χ18 να μην μοιραστεί σε δύο γέφυρες. Η ένας Μ/Τ + ένας σταθεροποιητής η όλα διπλά........

Νίκο, γιατί οχι ένας μετασχηματιστής με δυο γέφυρες ? Ακούγεται διαφορά ?

Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή αλλαγής πλεύσης προς ενεργό στάδιο με κέρδος,
διαφάνεια και δυναμικά ο στόχος
πιθανότατα DC coupled και Class-A λειτουργία

δεν χρειάζομαι το κέρδος του BA-3 οπότε κατάληξα στα ΑΜΒ α20 και DCG3
η διαφορά από μακριά είναι ότι στο ένα έχουμε jfet να οδηγεί mosfet και στο άλλο bjt

επειδή μ' αρέσουν οι σχέσεις ... τρίτου τύπου, έχει κανείς ηχητική άποψη περί του θέματος;
αν αποφασίσω με βλέπω να σχεδιάζω την πλακέτα μόνος μου (ρε που μπλέξαμε στα γεράματα...)

Τα έχω και τα δυο. :smile:

Τους α20 τους έχω με Salas BiB 1.1 και οδηγούν τα ακουστικά μου.

Τον DCG3 τον έχω με Salas 1.2R και οδηγεί (δοκιμαστικά) τα ακουστικά μου.

Αλλά εσύ δεν θέλεις να μάθεις τι κάνουν με ακουστικά.

Ως line τον DCG3 δεν τον έχω δοκιμάσει (στο σύστημά μου).

Ο α20 όταν είχε περάσει από το Soekris μου (ως στάδιο εξόδου) δεν ήταν transparent. Κάτι χάλαγε.

Πάντως γενικά, είναι πολύ διαφορετικά σαν μηχανήματα. Ο α20 είναι "παιδικός" σε σχέση με τον DCG3 (σαν σχεδίαση).

Θα ήθελα να σου υποσχεθώ ότι θα τους συγκρίνω τις επόμενες λίγες ημέρες, αλλά γίνεται χαμός.. Δεν προλαβαίνω τίποτα.. :(

Τα έχω και τα δυο. :smile:

εξαίσια,
ξέρω ότι υπάρχουν και άλλες υλοποιήσεις, αλλά για την ώρα θα ήθελα κάτι που να συνδυάζει διαφάνεια και καλά δυναμικά
επίσης λόγω της σχετικά μικρής αντίστασης εισόδου (10Κ) του ενισχυτή δεν θέλω να πάω σε λάμπα για την ώρα (DHT)

και τα δύο είναι σχεδιασμένα για έξοδο σε ενισχυτή, πες μου όμως αν θες τις διαφορές τους σε οδήγηση ακουστικών

Θα ήθελα να σου υποσχεθώ ότι θα τους συγκρίνω τις επόμενες λίγες ημέρες, αλλά γίνεται χαμός.. Δεν προλαβαίνω τίποτα.. :(

σε καταλαβαίνω, εγώ λόγω αλλαγής πλεύσης στην ενίσχυση έχω αναβάλει 5-6 πρότζεκ, παρόλα αυτά, τον χώρο μου αγχώνεσαι να τον βλέπεις (κάποια μέρα θα...)
βλέπω κάτι λύσεις dac-προ-ενισχυτής και λέω : πω πω ο θάνατος του ντιούη :beee:

Είχα ΒΑ-3 και μπορώ να πω ότι ο DCG3 είναι κλασεις ανώτερος, σε ίδιο κουτί, ίδια τροφοδοσία κτλπ.
Ειδικά στα δυναμικά και οδηγεί οτιδήποτε φορτίο του δώσεις.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις ακουστικές εντυπώσεις

Τα mosfet εξόδου τα ματσάρουμε ;

Δεν πιστεύω να βρω πλακέτες οπότε εμπρός καλό μου αετόπουλο (Eagle)