Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Εγώ καταλαβαίνω την ανησυχία των πιουριστών για το DSP, μια και σίγουρα όλα αυτά θα ψηφιοποιηθούν αλλά θα αλλάξει και το δυναμικό εύρος. Αλλά νομίζω ότι περισσότερο φοβούνται να μην αλλάξει κάτι που ξέρουν (ΟΚ και που με κόπο έχουν φτιάξει) χωρίς όμως να έχουν ακούσει το συνολικό αποτέλεσμα με εκείνο που θα προσθέσει το sub.
Λογικό και κατανοητό. Όμως με την προυπόθεση ότι όλα έχουν γίνει σωστά και πάλι επιλογή τους ειναι να ακούνε και έτσι και αλλιώς (δηλαδή με και χωρίς sub) ένα καλό αποτέλεσμα στη μία περίπτωση και ένα καλό αποτέλεσμα στην άλλη περίπτωση.
Θεωρώ λοιπόν ότι - ξανά θα το πω - αν έχουν γίνει όλα σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι θαυμάσιο και με το sub, ίσως διαφορετικά θαυμάσιο αλλά μουσικά θαυμάσιο κι αυτό.

Άλλο κακό να μη μας βρει! 😂

Εδώ αφαιρούμε τα διακοπτικά τροφοδοτικά από τα router και τα switch του σπιτιού μας και θα βάλουμε DSP να μας βιάζει το σήμα πριν μπει στον ενισχυτή;

Υπάρχει DSP που να μπορεί να ενσωματώσει το subwoofer στο σύστημα χωρίς να χαλάσει ΚΑΘΟΛΟΥ το σήμα που θα πάει στα ηχεία;
Αν όχι, κάπου εδώ τελειώνει και η συζήτηση, μπορεί να κλείσει το νήμα, ή να πάει σε κάποια κατηγορία "ούτε καν Hi-Fi".

Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο DSP αυτή τη στιγμή.

Και όχι, δεν ψήνομαι να σχεδιάσω ένα. Έχω μεγάλα ηχεία (και σύντομα μεγαλύτερα). :P

Εγώ καταλαβαίνω την ανησυχία των πιουριστών για το DSP, μια και σίγουρα όλα αυτά θα ψηφιοποιηθούν αλλά θα αλλάξει και το δυναμικό εύρος. Αλλά νομίζω ότι περισσότερο φοβούνται να μην αλλάξει κάτι που ξέρουν (ΟΚ και που με κόπο έχουν φτιάξει) χωρίς όμως να έχουν ακούσει το συνολικό αποτέλεσμα με εκείνο που θα προσθέσει το sub.
Λογικό και κατανοητό. Όμως με την προυπόθεση ότι όλα έχουν γίνει σωστά και πάλι επιλογή τους ειναι να ακούνε και έτσι και αλλιώς (δηλαδή με και χωρίς sub) ένα καλό αποτέλεσμα στη μία περίπτωση και ένα καλό αποτέλεσμα στην άλλη περίπτωση.
Θεωρώ λοιπόν ότι - ξανά θα το πω - αν έχουν γίνει όλα σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι θαυμάσιο και με το sub, ίσως διαφορετικά θαυμάσιο αλλά μουσικά θαυμάσιο κι αυτό.

Όλα αυτά ισχύουν για ένα Hi Fi σύστημα. Το Hi End είναι αλλιώς.

Έχω βγάλει το blue alps με το μοτέρ από τον ενισχυτή μου και του έχω βάλει το Khozmo για να μην περνάει το σήμα από ένα φιλμ αλλά από μία αντίσταση.
Όταν θέλω να χαμηλώσω ή να δυναμώσω τον ήχο σηκώνομαι γιατί δεν παίζει χωρίς το μοτέρ.
Δεν το έκανα για να ξεπιάνομαι, αλλά γιατί έχει καλύτερο ήχο.
Για συνέχισε... 😂

Πάνο, επειδή μιλάμε για Δικάναλο, πριν αρχίσουμε να συζητάμε για τιμές, νομίζω πως το κρίσιμο είναι πρώτα να βρούμε Sub να ταιριάζει και να ενσωματώνεται στο σύστημα μας.

Από το σύστημα μας εξαρτώνται οι δυνατότητες και ο τρόπος σύνδεσης του Sub. Οπότε θα κινηθούμε αναλόγως.
Π.χ. Ας πάρουμε την πιο απλή και συνηθισμένη περίπτωση:
Έχουμε ένα τυπικό ολοκληρωμένο ενισχυτή κι' ένα ζευγάρι ηχεία. Ο ενισχυτής δεν διαθέτει έξοδο LFE, ούτε κάποιου είδους Bass Management.

Θα ψάξουμε για Sub με συνδεση High Level.
Θα έχει και Hi-Pass filter ή μόνο Low Pass?
Θα έχει ρυθμιστικό φάσης ή μόνο αναστροφή πολικότητας?
Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε
Κι' ακόμα:
Τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε με την προσθήκη Sub?
Να συμπληρώσουμε την κάτω οκτάβα, εκεί που δεν φτάνει το σύστημα μας, μόνο;
Ή και να τιθασσεύσουμε το χώρο μας;
Ή και να βελτιώσουμε τη συνολική απόκριση του συστήματος, απαλλάσσοντας τα Midrange και Tweeter από τις διαδρομές των χαμηλών και μειώνοντας στο ελάχιστο τις παραμορφώσεις;

Αυτά είναι βασικά ερωτήματα που πρέπει προηγουμένως να απαντηθούν κατά τη γνώμη μου. Αλλιώς να πούμε ότι για ένα σύστημα 20-25000 (entry Hi-End) χρειάζεται Sub των 5000 (π.χ. αυτό) είναι μεν μιά απάντηση, αλλά δίχως νόημα και πρακτική αξία.

Υ.Γ.1. Μας ενδιαφέρουν σε αυτό το νήμα κυρίως οι αναλογικοί τρόποι σύνδεσης και ρύθμισης και όχι οι ψηφιακοί.

Υ.Γ.2 Επιφυλάσσομαι να καταγράψω σε επόμενο μήνυμα όλους τους δυνατούς τρόπους σύνδεσης.
Συμφωνω με ολα οσα εγραψες.
Το ζητουμενο για μενα , ειναι , ειτε πριν ειτε μετα απο μια ελεγχομενη φροντιδα χωρου με απλα "παραδοσιακα" μεσα , να συμπληρωσω οπως λες την κατω οκταβα , χωρις να αλλαξει τιποτα απο τα υπολοιπα που εχω τωρα. Για τον τροπο, γουστο,εντασεις και μουσικη που ακουω, δεν νιωθω οτι υπολοιπονται πολλα. Απλα δεν ειμαι διατεθημενος να χασω τιποτα απο αυτα που εχω τωρα. Και οπως ειναι τωρα , ειμαι οκ, απλα ρωτω για να δω αν υπαρχει κατι που να πειστω να προσθεσω στο παρον συστημα που θεωρω οτι δεν θα αλλαξει πλεον, πλην μερικων μικροπειραματισμων, ετσι για να κραταμε το μικροβιο ζωντανο.
Δεν λεω επ ουδενι, οτι εχω το καλυτερο συστημα, απλα ενα που με ικανοποιει πληρως μετα απο αρκετων χρονων προσπαθειες.
Ξερω και τα λαθη του :D

Πάλι στα πρώτα 2 δεν μπορείς να κάνεις time alignment (μόνο με την τοποθέτηση στον χώρο μπορείς σε ένα βαθμό, αλλά η θέση μπορεί να μην συναύδει και με το σωστό location για σωστή απόκριση στην θέση ακρόασης... back to square 0 :D ).
Ως ένα βαθμό μπορείς. Και επειδή από τοποθέτηση σε τοποθέτηση μετράμε διαφορές λίγα msec (≈2,94 msec/m απόστασης με ταχύτητα ήχου 340 m/sec, 20⁰C), αυτή μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητική.
Επίσης... πόσο ζημιά θα κάνουν στον ήχο τα κυκλώματα In/Out του sub ? Πάλι θα σε δαγκώσει ο pure-ίστας... πιθανότατα να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από ένα καλό DSP.
Εξαρτάται από την ποιότητα των κυκλωμάτων. Ένα Crossover είναι. Είτε πρόκειται για Line Level, είτε για Speaker Level. Απόλυτα δεν υπάρχει. Αλλά το συνολικό όφελος μπορεί να είναι μεγαλύτερο και μάλιστα πολύ από τα τυχόν μειονεκτήματα.

Που θέλω να καταλήξω. Είτε τον αναλογικό δρόμο ακολουθήσουμε, είτε τον ψηφιακό (DSP) σε όλες τις περιπτώσεις γίνονται συμβιβασμοί. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα (με τους συμβιβασμούς μέσα) μπορεί να αποβεί πολύ ανώτερο από την αρχική κατάσταση. Οπότε η προσπάθεια δικαιώνεται.
Αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μελέτη. Του συστήματος, του χώρου, του επιδιωκώμενου σκοπού, του πιθανού οφέλους. Και οι πιο πολλοί την αποφεύγουν.

Ως ένα βαθμό μπορείς. Και επειδή από τοποθέτηση σε τοποθέτηση μετράμε διαφορές λίγα msec (≈2,94 msec/m απόστασης με ταχύτητα ήχου 340 m/sec, 20⁰C), αυτή μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητική.

Εξαρτάται από την ποιότητα των κυκλωμάτων. Ένα Crossover είναι. Είτε πρόκειται για Line Level, είτε για Speaker Level. Απόλυτα δεν υπάρχει. Αλλά το συνολικό όφελος μπορεί να είναι μεγαλύτερο και μάλιστα πολύ από τα τυχόν μειονεκτήματα.

Που θέλω να καταλήξω. Είτε τον αναλογικό δρόμο ακολουθήσουμε, είτε τον ψηφιακό (DSP) σε όλες τις περιπτώσεις γίνονται συμβιβασμοί. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα (με τους συμβιβασμούς μέσα) μπορεί να αποβεί πολύ ανώτερο από την αρχική κατάσταση. Οπότε η προσπάθεια δικαιώνεται.
Αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μελέτη. Του συστήματος, του χώρου, του επιδιωκώμενου σκοπού, του πιθανού οφέλους. Και οι πιο πολλοί την αποφεύγουν.
Ξεχνάς πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους της τελειότητας (ή που πιστεύουν πως έχουν την τελειότητα) :D

Και φυσικά, μπορούν να δώσουν περιουσίες για πειραματισμούς με καλώδια, ασφάλειες, ρελέ, και ανυψωτικά καλωδίων... αλλά αρνούνται πεισματικά να αναθέσουν σε κάποιον την ακουστική φροντίδα του χώρου και την ενσωμάτωση subs (και σε πολλές περιπτώσεις έχω συναντήσει συστήματα με ηχεία των 50 και 60 χιλ. € το ζεύγος και στην γωνιά σαν τραπεζάκι ένα subwoofer των 1000€...)

Όταν μιλάμε για συχνότητες που αφορούν ένα sub (crossover το ανώτερο στα 80Hz) μιλάμε μόνο για line level καταστάσεις.

Για να φτιάξεις σοβαρό crossover ηχείου σε τέτοιες συχνότητες θα δώσεις παράλογα πολλά λεφτά, αλλά το χειρότερο είναι ότι θα έχεις και πολύ μεγάλες απώλειες.

Έχω βγάλει το blue alps με το μοτέρ από τον ενισχυτή μου και του έχω βάλει το Khozmo για να μην περνάει το σήμα από ένα φιλμ αλλά από μία αντίσταση.
Όταν θέλω να χαμηλώσω ή να δυναμώσω τον ήχο σηκώνομαι γιατί δεν παίζει χωρίς το μοτέρ.
Για συνέχισε... 😂

Τι να συνεχίσω αφού το υπόλοιπο post που δεν παράθεσες σου έδωσε την απάντηση.

Μη φοβάστε λέμε. Το πολύ πολύ εκείνο που θα χάσετε κάπου, εκτός από μικρό, θα το κερδίσετε αλλού πολλαπλάσια. Και θα έχετε και τις δύο επιλογές να διαλέξετε κάθε φορά. Δεν είναι καθόλου λίγο να ακούσεις σωστά χρονισμένο sub. Αφενός θα είναι πιο σωστό το κομμάτι εκείνο που τα ηχεία δεν θα χρειάζεται να παίξουν και που όταν το έπαιζαν δεν το έπαιζαν σωστά χρονικά (εκείνο το σημείο) και θα το έχετε αυτό σε έκταση και στάθμη πρωτόγνωρη επίσης που εννοείται ότι είναι επίσης καλύτερα.

Εγώ πάντως ρώτησα για το αναλογικό Volume επίτηδες. Όχι γιατί δεν ξέρω πραγματικά, αλλά για να μειωθούν δραματικά οι πολλοί που έχουν αμφιβολίες. Προοικονομώ απλά. ;)

Το Ultra Hi End είναι αλλιώς. Δεν είναι όλα ίσα κι όμοια.

Μη μπλέξουμε με τους ορισμούς τώρα.

Ας το αφήσουμε σε αυτό που είπε ο Tzimisce. Σε συστήματα που αλλάζεις το pot του volume για να αναβαθμίσεις το αποτέλεσμα.
Ή που ακούς διαφορές με διαφορετικά καλώδια ethernet.

Το ότι κάποιοι το έκαναν δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

Όσο απομακρύνεται το sub από το ηχείο τόσο "αποσυνδέεται" ηχητικά. Δεν είναι τόσο δράμα όσο θα ήταν αν απομακρυνόταν το mid-bass από το tweeter, γιατί με το sub τα μήκη κύματος είναι πολύ μεγαλύτερα, αλλά και πάλι..

Δυστυχώς είναι μετρημένα τα κουκιά.

Δε ξερω ακριβως τι ρυθμισεις φασης εχει το crossover της sonus faber, αλλα συνηθως ερχονται απο την εταιρια για να ρυθμισουν την ενσωματωση. Εντωμεταξυ αυτα τα sub ειναι παθητικα και θελουν ξεχωριστους ενισχυτες γομαρια... Κακως τα ανεφερα γιατι αυτες οι τιμες δεν ειναι ανθρωπινες , αλλα ως concept φαινεται λογικο, δηλαδη εξωτερικο crossover.

Γενικα ομως συμφωνω, καλυτερα να θυσιασεις ποσοτητα μπασου για ποιοτητα μπασου και να στησεις σωστα δυο καλα ηχεια δαπεδου σε ενα χωρο παρα να το παιξεις σχεδιαστης ηχειου. Οταν λεω συμφωνω ομως το λεω θεωρητικα , γιατι δεν εχω ιδια εμπειρια απο ενσωματωση subs σε hi fi συστημα. Λεω οτι συμφωνω μονο στην επιλογη αν βαλεις στο ζυγι καλυτερα ηχεια χωρις sub, η χειροτερα ηχεια με sub . Αλλα και παλι αν δε δοκιμασει καποιος πως ειναι με και πως με χωρις, δε θα ξερει ποτε τι του αρεσει τελικα...

Για συνέχισε... 😂
Αλλαξα και γω το ALPS , αλλα λογω χωρου (που μπορω να επιλυσω σχετιλα ευκολα αλλα δεν ειχα ορεξη αμεσα :LOL: ) το αντικατεστησα με ενα πολυ καλο TKD με αμεσα αποτελεσματα εως και εκπληκτικα. Οταν εχω ορεξη θα μου πεις ........ χαχαχα

Υ.Γ.1. Μας ενδιαφέρουν σε αυτό το νήμα κυρίως οι αναλογικοί τρόποι σύνδεσης και ρύθμισης και όχι οι ψηφιακοί.
Αυτο
Υ.Γ.2 Επιφυλάσσομαι να καταγράψω σε επόμενο μήνυμα όλους τους δυνατούς τρόπους σύνδεσης.
Αναμενουμε (y)

Μη μπλέξουμε με τους ορισμούς τώρα.

Ας το αφήσουμε σε αυτό που είπε ο Tzimisce. Σε συστήματα που αλλάζεις το pot του volume για να αναβαθμίσεις το αποτέλεσμα.
Ή που ακούς διαφορές με διαφορετικά καλώδια ethernet.

Έτσι κι αλλιώς μιλάς σε κάποιον που δεν αρνείται τις διαφορές ακόμα και με αλλαγή.... βίδας, όχι μόνο καλωδίου.

Νομίζω ότι κάνουμε κύκλους. Κάπου θα χάσεις, κάπου θα κερδίσεις και στις δύο περιπτώσεις, καμία από τις δύο δεν θα είναι τέλειες. Εγώ απλώς λέω ότι έχεις συνολικά να κερδίσεις περισσότερα στη μία και έτσι κι αλλιώς η άλλη δεν πρόκειται να σου λείψει γιατί δεν την αφαιρείς.

Ultra Hi end !!!

Η ανώτατη βαθμίδα στο λεξικό ενός pure audiophile τύπου όπως του παρακάτω...Δικαναλα με σαμπς και πρασινα άλογα...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

περισσότερο φοβούνται να μην αλλάξει κάτι που ξέρουν (ΟΚ και που με κόπο έχουν φτιάξει) χωρίς όμως να έχουν ακούσει το συνολικό αποτέλεσμα με εκείνο που θα προσθέσει το sub.
Λες να μην εχουμε ακουσει ?
Και μεις ακριβως για το συνολικο αποτελεσμα ειναι που ανησυχουμε.

Να ρωτήσω. Το αναλογικό υποτίθεται ανώτερο crossover αυτό θα έχει επιλογή κλίσης του φίλτρου; Γιατί τα sub με DSP που συζητάμε στο επίπεδο εδώ, το έχουν αυτό.