Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Όσοι είναι "πιουρίστες" και εξορκίζουν τα sub, θα ήθελα να τους κάνω μια ερώτηση.
Έχουν πάει ποτέ σε συναυλία που δεν χρησιμοποιούν
sub ;

Οι συναυλίες γίνονται ως επί τω πλείστων σε τεράστιους χώρους, ενίοτε και ανοιχτούς.

Τέτοιο χώροι δεν "γεμίζουν" ηχητικά χωρίς sub.

Δεν σημαίνει όμως και κάτι αυτό.

Δεν θα ακούσεις σε συναυλία μπάσο κάτω από 40Hz.

• Like
Reactions: christos56
Βρε συνήθεια ειναι. Τίποτα παραπάνω...

Σωστά. Και συνήθεια είναι. Εγώ καμιά φορά βαριέμαι να σκύψω να ανάψω τα sub και ακούω και χωρίς αυτά, από μικρά bookshelf. Αν δεν σηκωθώ να τα ανάψω θα συνηθίσει το αυτί σε αυτά και θα συνεχίσω. Αν όμως τα έχω ανάψει και κάνω ένα έτσι και βάλω το σήμα να παίξει pure direct, αμέσως κάτι λείπει. Θα πρέπει να περάσει πολύ ώρα ακρόασης χωρίς τα sub για να ξανασυνηθίσει ο εγκέφαλος και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ή και ένα μικρό διάλλειμα.

Τώρα βέβαια, καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι έχουν απλά δοκιμάσει να προσθέσουν sub μόνο με το φίλτρο του sub άντε και το ρυθμιστικό φάσης, και γίνεται πανηγύρι στο συνολικό αποτέλεσμα από τα dips and peaks της συχνότητας, σε έναν χώρο συνήθως αφρόντιστο (που και φροντισμένος να ήταν πάλι δεν θα αφορούσε τις συχνότητες αυτές) και κάπως έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν τους κάνει το sub.
Ε, ΟΚ, ευχαριστώ πολύ. Έτσι δεν κάνει κανένα sub σε εσωτερικό χώρο... .

Δεν θα ακούσεις σε συναυλία μπάσο κάτω από 40Hz.

Το πιο πιθανό είναι να μην ακούσεις καθόλου τις ίδιες συχνότητες του μπάσου που θα έχει ο ίδιος καλλιτέχνης και τραγούδι στο άλμπουμ του... . :ROFLMAO:

Εντάξει, ξέρουμε πως συναυλιάζονται. Limiter και compression παντού για να φτάσουμε τις στάθμες που θελουμε κι ας μην είναι ίδιο το κομμάτι με αυτό που θα κυκλοφορεί στον δίσκο.

Παντελώς αδιάφορο αποκλείεται. Γραμμικά περισσότερο αδιάφορο όσο βαίνει μειούμενη η συχνότητα ως προς την ανάγκη αναπαραγωγής στη μουσική, ναι.

Παντελώς αδιάφορο για κάποιον που το πιο βαθύ χαμηλό προέρχεται από μία μπότα από drums.

Έχουν πάει ποτέ σε συναυλία που δεν χρησιμοποιούν sub ;

Συνέχεια.
Έχω να πάω σε συναυλία που έχει sub πάνω από 10 χρόνια και είμαι τύπος που κυνηγάει τα live.

Τώρα βέβαια, καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι έχουν απλά δοκιμάσει να προσθέσουν sub μόνο με το φίλτρο του sub άντε και το ρυθμιστικό φάσης, και γίνεται πανηγύρι στο συνολικό αποτέλεσμα από τα dips and peaks της συχνότητας, σε έναν χώρο συνήθως αφρόντιστο (που και φροντισμένος να ήταν πάλι δεν θα αφορούσε τις συχνότητες αυτές) και κάπως έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν τους κάνει το sub.

Έχω παίξει και χωρίς sub με το σήμα να πηγαίνει από το CD στον AV και μετά στον δικάναλο, χωρίς sub.
Επειδή ήθελα να ακούσω το DSOTM που έχω σε πολυκάναλο SACD.
Ακόμη και σε pure direct ο ήχος υποβαθμίζεται τραγικά.

Παντελώς αδιάφορο για κάποιον που το πιο βαθύ χαμηλό προέρχεται από μία μπότα από drums.

Έχω παίξει και χωρίς sub με το σήμα να πηγαίνει από το CD στον AV και μετά στον δικάναλο, χωρίς sub.
Επειδή ήθελα να ακούσω το DSOTM που έχω σε πολυκάναλο SACD.
Ακόμη και σε pure direct ο ήχος υποβαθμίζεται τραγικά.

Το από που μπορεί να προέρχεται το πιο βαθύ χαμηλό ας μην το κατηγοριοποιήσουμε με όργανα. Θα χάσουμε την μπάλα. Γιατί αφενός υπάρχουν περιπτώσεις που λες ότι δεν θα μου χρειαστεί το sub εάν ακούω φωνές λ.χ., αλλά θα σου χρειαστεί σε σπάνιες περιπτώσεις, και αφετέρου όλο αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ως προς το τι σύστημα έχει ο άλλος (πόσο μεγάλο δηλαδή) για να δούμε αυτά τα δύο πως εντάσονται τελικά στην καθημερινότητά του και τις συνήθειές του.

Το DSD θα μετατραπεί υποχρεωτικά σε PCM και μόνο ένα απλό bass management να κάνεις. Τουλάχιστον στα consumer μηχανάκια. Δεν ξέρω αν σε επίπεδο παραγωγής γίνεται κάτι διαφορετικό από τα μηχανάκια της παραγωγής. Που κι εκεί δηλαδή κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει το πράμα αφού το PCM είναι γενικώς πιο διαχειρίσιμο.

Το όλο νήμα λοιπόν δεν έχει καν νόημα.
Αυτά που λέτε τα έχουμε δοκιμάσει και απορρίψει ήδη.
Είναι σαν να ακούω πιτσιρικάδες να μου δίνουν συμβουλές για το πως να παίζει το σύστημά μου σαν το κινητό τους επειδή έχει ακουστικά beats by dre.
Ρε συ Μάικ,το νήμα προφανώς δεν απευθύνεται σε αυτούς που το έχουν ψάξει και το έχουν απορρίψει για τους δικούς τους λόγους.
Υπάρχει ομως κόσμος,που θέλει να μάθει πέντε πράγματα παραπάνω από αυτά που ξέρει.
Τώρα το ότι ,όπως πάντα,το ξεχειλωνουμε και αρχίσαμε τα 400 τετραγωνικά και συστήματα του ενός και εκατομμυρίων ευρώ,Ε...τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα.😄

Πάντως εγώ που έχω ακούσει το σύστημα του Μιχάλη Sonus,νομίζω ότι χωρίς sub ούτε το 40% δεν θα απέδιδε.
Ένας από τους πιο ωραίους ήχους που έχω ακούσει.
Τι μου λέτε τώρα εσείς, τα ακούω βερεσε!
Τονίζω βέβαια ότι δεν είμαι hiendας,ούτε χρυσαυτιας.
Μακάρι να είχα τα χρήματα να το πάρω 👍

Σύστημα χωρίς sub είναι τζουφιο.
Και δεν μιλάω για συχνότητες 20 και 30hz που είναι ανύπαρκτες στο 99% της μουσικών κομματιών.
Μιλάω για 60 και 70 που είναι η μποτιά.
Ναι ξέρω και τα ηχεία βγάζουν 60 και 70. Στην θεωρία.
Ακούστε τα 60 και 70hz από sub και ακούστε τα από ηχεία.
Αααααα και κάτι σημαντικό κατά την γνώμη μου:
ΟΛΑ εξαρτώνται από τι εντάσεις χρησιμοποιει ο καθένας. Άλλος θεωρεί ακραία τα 100db από την θέση ακρόασης και άλλος τα θεωρεί το ξεκίνημα.

• Like
Reactions: Panoramix
Πάντως εγώ που έχω ακούσει το σύστημα του Μιχάλη Sonus,νομίζω ότι χωρίς sub ούτε το 40% δεν θα απέδιδε.

Και εγώ το έχω ακούσει.
Πολύ καλό το αποτέλεσμα, θα ήταν πολύ καλύτερο/ξεκούραστο αν ο χώρος του είχε την κατάλληλη φροντίδα.. ( και δυστυχώς δεν βοηθάει καθόλου η διαρρύθμιση του)

Στα ακουστικά του έχει κλάσεις ανώτερο αποτέλεσμα και βλέπεις ότι οι απόψεις μας διαφέρουν...
Όμως το ότι διαφέρουν δεν σημαίνει ότι ακούω βερεσέ αυτά που λες..

Όυτε εγώ είμαι χρυσαφτιάς και ούτε θέλω να γίνω.. βλέπω συχνά πυκνά χρυσαφτιάδες να κάνουν βασικά λάθη.

Συγνώμη για ακουστικά μιλάμε; Δίνετε χιλιάδες ευρώ για μηχανήματα και ηχεία για να ακούτε με ακουστικά; 😁😁
Είπαμε, μια και καλή θα βάλουμε ακουστικά.
Βαρηκοΐας 😁😁

• Haha
Reactions: Tzimisce
Σύστημα χωρίς sub είναι τζουφιο.
Και δεν μιλάω για συχνότητες 20 και 30hz που είναι ανύπαρκτες στο 99% της μουσικών κομματιών.
Αααααα και κάτι σημαντικό κατά την γνώμη μου:
ΟΛΑ εξαρτώνται από τι εντάσεις χρησιμοποιει ο καθένας. Άλλος θεωρεί ακραία τα 100db από την θέση ακρόασης και άλλος τα θεωρεί το ξεκίνημα.

Έχω έναν φίλο που δεν θεωρεί αυτοκίνητο όποιο έχει λιγότερα από 200PS
Χωρίς πλάκα και χωρίς υπερβολή.

Πολλοί θα τον θεωρούσαν για δέσιμο.. άλλοι τόσοι το αντίθετο...

ΥΣ..
Λες να μην έχουμε ακούσει μπότα με σαμπ και μπότα χωρίς σαμπ ;;
Ή μπότα ζωντανή μπροστά μας ;;;

Τα dB ως αριθμός δεν λένε τίποτε αν δεν αναφερθεί η συχνότητα στην οποία αναφέρεστε. 100dB στο 1KHz μάλλον θα σας αφήσει δυσάρεστη εμπειρία ίσως και ένα συνεχές βουητό στο αυτί για αρκετή ώρα.
Αν ας πούμε το 1KHz το ακούσετε στα 60dB, τότε για να εκλάβετε ως ίση στάθμη αυτό στα 40Ηz, τα 40Ηz θα πρέπει να παίζουν στα 95dB.

Συγνώμη για ακουστικά μιλάμε; Δίνετε χιλιάδες ευρώ για μηχανήματα και ηχεία για να ακούτε με ακουστικά; 😁😁
Είπαμε, μια και καλή θα βάλουμε ακουστικά.
Βαρηκοΐας 😁😁

Όχι δεν μιλάμε για ακουστικά.

Απλά έκανα μια σύγκριση το σύστημα του Sonus Naturalis με το σύστημα που έχει για (με) τα ακουστικά του

Αυτό το νήμα έχει ξεφύγει από τον αρχικό του προορισμό, όπως πάντα.

Οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να μάθουν:
  1. Σε ποιές περιπτώσεις μπορούν να προσθέσουν Sub. Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα τυχόν μειονεκτήματα. Όπως γίνεται με όλα τα πράγματα στη ζωή.

2. Αν το αποφασίσουν, με ποιους τρόπους θα το συνδέσουν; Πως θα το ρυθμίσουν; Ποιό είναι το κόστος;
Αντί γι' αυτά χωριστήκαμε. Όπως συνήθως. Σε οπαδούς και σε αντιπάλους του Sub. Λες και υπάρχει το απόλυτο. Ή από ' δώ ή από 'κεί. Ενώ το σωστό είναι να μετράμε τα συν και τα πλήν για τη δική μας συγκεκριμένη περίπτωση.
Δε βγάζω την ουρά μου απέξω. Κι' εγώ έχω παρασυρθεί σε αυτό τον ανόητο οπαδισμό! :(

Λοιπον κοιταξτε τωρα τι κανει ενα πολυ μικρο sub (με high level συνδεση), που σχεδον μπορει να χαρακτηριστει "μη sub" ,οταν συνοδευει τα magnepan LRS+ σε ενα σχετικα μεγαλο χωρο παιζοντας ενα κλασικο audiophile τζαζ κομματι - That's all - Ray Brown Trio- και συγκεκριμενα στο πιανο και στο double bass αλλα και στην γενικη αισθηση σωματος, ενεργειας και του χωρου που διαδραματιζεται η συνθεση. Βαλτε ακουστικα.

Less is more? Το sub γι' αυτους που δε γουσταρουν sub? :D

15:07 με rel tzero mk3
13:48 σκετα τα Magnepan LRS+

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Τα dB ως αριθμός δεν λένε τίποτε αν δεν αναφερθεί η συχνότητα στην οποία αναφέρεστε. 100dB στο 1KHz μάλλον θα σας αφήσει δυσάρεστη εμπειρία ίσως και ένα συνεχές βουητό στο αυτί για αρκετή ώρα.
Αν ας πούμε το 1KHz το ακούσετε στα 60dB, τότε για να εκλάβετε ως ίση στάθμη αυτό στα 40Ηz, τα 40Ηz θα πρέπει να παίζουν στα 95dB.
Μα δεν μιλάμε για ακουόγραμμα για να τσεκάρουμε συγκεκριμένες συχνότητες.
Για μουσική μιλάμε. Αρα όταν μιλάμε για ένταση μιλάμε γενικά σε όλο το φάσμα συχνοτήτων που μπορεί να έχει ένα τραγούδι.

Λοιπον κοιταξτε τωρα τι κανει ενα πολυ μικρο sub (με high level συνδεση), που σχεδον μπορει να χαρακτηριστει "μη sub" ,οταν συνοδευει τα magnepan LRS+ σε ενα σχετικα μεγαλο χωρο παιζοντας ενα κλασικο audiophile τζαζ κομματι - That's all - Ray Brown Trio- και συγκεκριμενα στο πιανο και στο double bass αλλα και στην γενικη αισθηση σωματος, ενεργειας και του χωρου που διαδραματιζεται η συνθεση. Βαλτε ακουστικα.

Less is more? Το sub γι' αυτους που δε γουσταρουν sub? :D

15:07 με rel tzero mk3
13:48 σκετα τα Magnepan LRS+

Άσε τα youtube βίντεο και το τι γράφει το μικρόφωνο στον χώρο του εκάστοτε χρήστη (και με οποιεσδήποτε επιδόσεις του μικροφώνου ηχογράφησης).

Το Tzero το έχω μετρήσει και δουλέψει.
Δεν είναι sub. Κουράδα είναι. Ούτε για τα εν λόγω Magnepan επαρκεί φυσικά.
Εννοείται πως τα Magnepan αυτά θέλουν sub. Αλλά πιο καλής ποιότητας και μεγέθους από την κοτσιλιά του βίντεο.

Το λέει και η ίδια η REL αυτό για το mismatch στα sub με μεγάλα ηχεία.

• Like
Reactions: Th.ARvan
Λίγη πρακτική με παραδείγματα..
Αν έχεις το παρακάτω ηχείο,
θα προσθέταμε sub ?
Ξεκάθαρα από μένα όχι..
Εδώ θα βάζαμε?
Επειδή ξέρω τι μπορούν να κάνουν τα woofer της Dynaudio πάλι δεν θα έβαζα
αλλά δεν θα έλεγα όχι σε αυτόν που
θέλει τα 30- 40 Hertz..
Εδώ όμως το sub είναι υποχρεωτικό,
σε ηχεία αδύναμα στις χαμηλές που δηλώνουν και high end όπως αυτά..
Μια ακόμα επώνυμη άποψη..
Αν και εδώ ένα sub κομμένο κάτω από τα 50 hz γίνεται αόρατο, οπότε η συνέχεια του ήχου δεν είναι σίγουρο
ότι στέκει..
Και να μιλήσουμε και ρεαλιστικά?
Σε διαμέρισμα πολυκατοικίας,
πόσα sub να αντέχουν οι γείτονες?
Και μην μου πείτε ότι θα τα πάρετε
για να ακούτε μικρά σύνολα ενχόρδων!
Για μένα η πιο αναγκαία χρήση sub
είναι όταν θέλουμε πλήρες φάσμα
και δεν αντέχει το μικρό μας δωμάτιο
μεγαλύτερα ηχεία.
Τώρα το θέμα της προσθήκης κάποιου
woofer σε πολύ καλά μικρά ηχεια έχει παίδεμα και υπάρχουν τρόποι ακόμα και με πηνία και πυκνωτές δηλαδή με ενα
παθητικό woofer αλλά εδώ έχουμε απαίτηση από τον ενισχυτή και εμπειρία
τον σχεδιαστή του cross..
Έχω φτιάξει παθητικά sub και cross
με πηνία παραγγελία πάνω απο15mH,
που δεν το συστήνω, αλλά μερικές απαιτήσεις χρηστών θέλουν sub
πιο audiophile με πραγματικά χαμηλή f3
και συντονισμένα box για να αποφύγουν το συμπιεσμένο μπάσσο με τα στριμωγμένα 12-15αρια σαν car woofer,
και δεν θέλουν να ακούσουν για EQ.
Προσωπικά η χρήση επέκτασης χαμηλού με bookshelf main ηχεία σαν full range και καλά σαμπάκια με 8ιντσα μου έρχεται πιο φυσικά στο άκουσμα για μουσική..
Τώρα στο home cinema αν θέλετε να
ακούνε τα άλλα διαμερίσματα
τον Gotziλόσαυρο η συζήτηση πάει
σε Αμερικανικά μεγέθη δηλ εκτός
πραγματικότητας και τσέπης εννοείται..

• Like
Reactions: Sonus Naturalis

Το θέμα είναι αν έχεις ακούσει ζωντανή μπότα σε σχέση με μπότα με sub ή χωρίς για να καταλάβεις ποια είναι η σωστή.
Και όχι, ούτε η μπότα σε σκοτώνει ούτε τα πιατίνια σε ξυρίζουν όπως θέλουν μερικοί.
Και πιο κοντά σε drums από εμένα δύσκολο να έχει βρεθεί κανείς εκτός αν έχει πιο κοντό πόδι. 😂