Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Όταν ο στόχος ενός συστήματος είναι η υψηλή πιστότητα, αυτή θα πρέπει να υπάρχει σε όλο το φάσμα.
Όταν για να κερδίσω "υψηλή πιστότητα" κάτω από τα 50hz πρέπει να χάσω πιστότητα σε οτιδήποτε υπάρχει πάνω από αυτό είναι ένα τίμημα που οι περισσότεροι δεν θέλουμε να πληρώσουμε.
Η μουσική δεν είναι ένα μάτσο συχνότητες,. Ακόμη και τεχνοκρατικά να το δεις, είναι επίπεδα θορύβου, jitter, δυναμικά κλπ.
Από τη στιγμή που μπαίνουν στη μέση DSP και φίλτρα, κάποια από αυτά θα χαλάσουν.

Και εννοείται ότι δεν χρησιμοποιούμε room modes!
Το DAC μου (Chord Qutest) έχει απλά ένα λαμπάκι που αλλάζει χρώμα ανάλογα με το που κλειδώνει ή τι πηγή παίζει γιατί οι οθόνες επηρεάζουν τον ήχο σύμφωνα με την εταιρία!
Και μιλάμε για room modes και DSP; 😂

Κανείς δεν αμφισβητεί το πάθος για τη μουσική που μπορεί να έχετε εσείς ή ο οποισδήποτε εδώ μέσα. Είναι άσχετο με το θέμα που συζητάμε. Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι δεν μπορείς να απολαύσεις τη μουσική χωρίς πολλαπλά subwoofers, DSP, μετρήσεις, βαθμονόμηση. Κάποιοι μπορούν να απολαύσουν μουσική και με τα ηχεία των κινητών τους. Όταν όμως ο στόχος ενός συστήματος ήχου είναι η "υψηλή πιστότητα", τότε οπωσδήποτε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ακριβής αναπαραγωγή του μπάσου σε μικρούς, ανακλαστικούς οικιακούς χώρους όπου γνωρίζουμε πολύ καλά τη μεγάλη επίδραση που έχουν τα room modes στην απόκριση του. Είναι καθαρά θέμα φυσικής. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι ούτε θέμα ιδεολογίας, ούτε θέμα γούστου, ούτε θέμα χρυσών αυτιών, ούτε κοστίζει εκατομμύρια, ούτε τίποτα περίεργο.

Η απόλαυση είναι υποκειμενική. Η ακουστική συμπεριφορά ενός χώρου δεν είναι. Οι μετρήσεις δεν αντικαθιστούν την ακρόαση, μπορούν όμως να περιγράψουν με λεπτομέρεια τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτή πραγματοποιείται. Το να επιλέγουμε να τις απορρίψουμε επειδή μας φαίνονται πολύπλοκες δεν έχει κάποιο νόημα. Οι συνθήκες της υποκειμενικής ακρόασης υπό τις μη ελεγχόμενες συνθήκες που προτείνετε δεν ανατρέπουν τις δεκαετίες ελεγχόμενων μελετών που έχουν γίνει πάνω στο αντικείμενο.
Η ακουστική συμπεριφορά χώρου. Ποιού χώρου; Οι περισσότεροι χώροι ακρόασης είναι δωμάτια σπιτιών 35 με 50 τ.μ. τα οποία για ευνόητους λόγους δεν δέχονται κανενός είδους επεμβάσεις - παρεμβάσεις. Τελευταίως περιφέρονται ανά την επικράτεια – δεδομένης και της αναδουλειάς που υπάρχει – ειδικοί με ένα μικρόφωνο και έλα laptop στο χέρι και κάνουν σε ανίδεους μετρήσεις των χώρων τους. Τσεπώνουν από ένα και πλέον χιλιάρικο την μέτρηση, τους δίνουν για αντάλλαγμα ένα κομμάτι χαρτί και εκεί τελειώνουν όλα, αφού ούτως ή άλλως οι παρεμβάσεις που ζητούν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν γιατί θα πρέπει να ξαναχτιστεί ο χώρος. Ο ανίδεος ακροατής αυτόματα πιστεύει (αγνοώντας για την μη εμπειρία του στο μουσικό φαινόμενο, την παντελή του άγνοια επί του πραγματικού ήχου, την ανύπαρκτη μουσική του παιδεία) ότι ευθύνεται αποκλειστικά ο χώρος του και όχι πιθανά παντελώς λάθος επιλογές που έκανε στις συσκευές αναπαραγωγής, ούτε το ότι δεν ξόδεψε μισή ώρα από το χρόνο του να αναζητήσει στο διαδίκτυο απλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί από μόνος του να βοηθήσει τον χώρο του να αναβαθμιστεί – όσο του επιτρέπεται – ηχητικά. Αυτή η καραμέλα για υψηλή πιστότητα και άλλα κουραφέξαλα σε χώρους που εκ των πραγμάτων δεν δέχονται παρεμβάσεις ας σταματήσει επιτέλους. Όποιος μπορεί και ξέρει να βοηθήσει ώστε να ακούει κάποιος την μουσικούλα του στο χώρο που ζει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Όταν ο στόχος ενός συστήματος είναι η υψηλή πιστότητα, αυτή θα πρέπει να υπάρχει σε όλο το φάσμα.
Όταν για να κερδίσω "υψηλή πιστότητα" κάτω από τα 50hz πρέπει να χάσω πιστότητα σε οτιδήποτε υπάρχει πάνω από αυτό είναι ένα τίμημα που οι περισσότεροι δεν θέλουμε να πληρώσουμε.
Η μουσική δεν είναι ένα μάτσο συχνότητες,. Ακόμη και τεχνοκρατικά να το δεις, είναι επίπεδα θορύβου, jitter, δυναμικά κλπ.
Από τη στιγμή που μπαίνουν στη μέση DSP και φίλτρα, κάποια από αυτά θα χαλάσουν.

Και εννοείται ότι δεν χρησιμοποιούμε room modes!
Το DAC μου (Chord Qutest) έχει απλά ένα λαμπάκι που αλλάζει χρώμα ανάλογα με το που κλειδώνει ή τι πηγή παίζει γιατί οι οθόνες επηρεάζουν τον ήχο σύμφωνα με την εταιρία!
Και μιλάμε για room modes και DSP; 😂
Για τα προβλήματα στα οποία ανεφέρεστε επανηλειμμένως, ότι δηλαδή η χρήση DSP χαλάει τη μουσική, τα δυναμικά, προκαλεί jitter και τα λοιπά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο είναι αισθητό στην ακρόαση. Για κάποιο λόγο, επίσης, έχουν κολλήσει όλοι με το Dirac ενώ υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές από διάφορες εταιρείες (βλέπε miniDSP). Τονίζω ξανά ότι είναι απαραίτητη η σωστή ρύθμιση και όχι οι τυχαιότητες. Η σωστή ρύθμιση θέλει χρόνο και διάβασμα, αλλά τα αποτελέσματα αξίζουν τον κόπο. Αν ακόμα διαφωνούμε στο κομμάτι του DSP, υπάρχουν πολλές πληροφορίες, μετρήσεις και γραφήματα στο διαδίκτυο, και όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να το ψάξει, μπορεί να μάθει πολλά.

Όσο για το συγκεκριμένο DAC και το λαμπάκι του δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να σχολιάσω. Το μόνο που βλέπω είναι ότι ανάλογα με την έξοδο αλλάζει κάποια, ανεπαίσθητα για τον ακροατή, φίλτρα (DSP, δηλαδή) για την επεξεργασία του σήματος.

Όσο αφορά τα DSP και το κατά πόσο υποβαθμίζουν την ποιότητα ήχου, οι μόνοι που το αρνούνται είναι αυτοί που δεν έχουν εμπειρία από σοβαρά συστήματα ήχου.

Είναι το κοινό του Amir, που πιστεύει (στην άγνοιά του) ότι αν κάτι μετράει καλά, παίζει και καλά, και ότι μεγαλύτερο SINAD σημαίνει απαραίτητα καλύτερος ήχος.

Είναι ο ορισμός της ημιμάθειας, και παίρνουν στον λαιμό τους ένα κάρο κόσμο καθημερινά.

Είναι οι ίδιοι που δεν πιστεύουν ότι τα καλώδια "ακούγονται", ότι τα streamer "ακούγονται", ότι γενικά λίγο πολύ τίποτα δεν "ακούγεται", και ότι τα DAC έχουν "λυθεί" σαν συσκευές και ότι ένα Topping των 150€ παίζει το ίδιο με ένα DCS των 100.000 €.

Η ακουστική συμπεριφορά χώρου. Ποιού χώρου; Οι περισσότεροι χώροι ακρόασης είναι δωμάτια σπιτιών 35 με 50 τ.μ. τα οποία για ευνόητους λόγους δεν δέχονται κανενός είδους επεμβάσεις - παρεμβάσεις. Τελευταίως περιφέρονται ανά την επικράτεια – δεδομένης και της αναδουλειάς που υπάρχει – ειδικοί με ένα μικρόφωνο και έλα laptop στο χέρι και κάνουν σε ανίδεους μετρήσεις των χώρων τους. Τσεπώνουν από ένα και πλέον χιλιάρικο την μέτρηση, τους δίνουν για αντάλλαγμα ένα κομμάτι χαρτί και εκεί τελειώνουν όλα, αφού ούτως ή άλλως οι παρεμβάσεις που ζητούν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν γιατί θα πρέπει να ξαναχτιστεί ο χώρος. Ο ανίδεος ακροατής αυτόματα πιστεύει (αγνοώντας για την μη εμπειρία του στο μουσικό φαινόμενο, την παντελή του άγνοια επί του πραγματικού ήχου, την ανύπαρκτη μουσική του παιδεία) ότι ευθύνεται αποκλειστικά ο χώρος του και όχι πιθανά παντελώς λάθος επιλογές που έκανε στις συσκευές αναπαραγωγής, ούτε το ότι δεν ξόδεψε μισή ώρα από το χρόνο του να αναζητήσει στο διαδίκτυο απλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί από μόνος του να βοηθήσει τον χώρο του να αναβαθμιστεί – όσο του επιτρέπεται – ηχητικά. Αυτή η καραμέλα για υψηλή πιστότητα και άλλα κουραφέξαλα σε χώρους που εκ των πραγμάτων δεν δέχονται παρεμβάσεις ας σταματήσει επιτέλους. Όποιος μπορεί και ξέρει να βοηθήσει ώστε να ακούει κάποιος την μουσικούλα του στο χώρο που ζει όσο το δυνατόν καλύτερα.
Μύθος η ακουστική κλειστών χώρων...
Απλά χρειάζεσαι πιο ακριβό Hi-End ηχείο και να ξέρεις να τα τοποθετήσεις (έτσι θα εξουδετερωθεί και η οποιαδήποτε ενόχληση από ανακλάσεις, ηχώ, κλπ) :D

(υπάρχουν μάλιστα και πολλοί χαζοί, που βάζουνε πάνελς... ή active bass traps, ή και διάτρυτη γυψοσανίδα με ακουστική φροντίδα εντός... εντελώς άσχετοι και ανοικοκύρευτοι λέμε! :D )

Ένα πολύ καλό DAC, ένας λαμπάτος ενισχυτής και ένα σετ Sonus Faber Aida χρειάζεται μόνο!

Για κάποιο λόγο, επίσης, έχουν κολλήσει όλοι με το Dirac ενώ υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές από διάφορες εταιρείες (βλέπε miniDSP).

Ο λόγος είναι η έξτρα μετατροπή που υποχρεωτικά θα έχεις με το MiniDSP. Το έχουμε γράψει στην πολύ αρχή της συζήτησης και κατόπιν αναλύσαμε τις D2D λύσεις πριν το DAC. Γι' αυτό και το Dirac.

Ορθά τα γράφεις, με εξαίρεση τα room modes.. Ο φίλος μας αναφέρεται στην ακουστική του χώρου, όχι σε κάτι που έχει να κάνει με DSP.

E, ξέρεις ότι βγάζω σπυράκια και μόνο που το βλέπω γραμμένο.
Έσπασα και εγώ, τι να κάνω... 😂

Για τα προβλήματα στα οποία ανεφέρεστε επανηλειμμένως, ότι δηλαδή η χρήση DSP χαλάει τη μουσική, τα δυναμικά, προκαλεί jitter και τα λοιπά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο είναι αισθητό στην ακρόαση.

Τι συστήματα έχεις ακούσει και σε ποια από αυτά έχεις βάλει DSP για να δεις αν υποβαθμίζει το αποτέλεσμα;

• Like
Reactions: Th.ARvan
Δυό πραγματάκια και απ εμένα.

1) Δηλαδή δεν υπήρχε καμιά σχετική επιστήμονική προσέγγιση πριν τον Toole, να έχει κάνει τις διαπιστώσεις που αφορούν την τοποθέτηση των ηχείων μέσα σε κλειστό χώρο και πως αυτή διαταράσσει την απόκριση τους, σε σχέση με την ανηχοϊκή τους συμπεριφορά;
Σοβαρά τώρα;

2) Τα προβλήματα αυτά του χώρου, νομίζω μεγιστοποιούνται εντέχνως, ενώ τα αντίστοιχα μειονεκτήματα της ολικής ψηφιακής επεξεργασίας, σχεδόν θεοποιούνται εντέχνως, με την καραμέλα της δήθεν τεχνικής υπεροχής.

3) Η συμβίωση- αφοσίωση πολλών με τον αναλογικό ήχο, που κυρίως με αφορά, για πάρα πολλά χρόνια, δεν έγινε εφικτό να ανακοπεί απο καμιά "τεχνολογική υπεροχή", "Τέλειος ήχος για πάντα" και τα σχετικά, παρά την παύση κυκλοφορίας των δίσκων βινυλίου κάποια εποχή και όλες τις επι θεωρητικού αναλύσεις, νουθεσίες, προτάσεις,τεχνικές μετρήσεις, απαξιωτικές συζητήσεις και όλα τα συναφή.

4) Η έσχατη θεωρία-επιμονή, του να εμφανιστούν οι λάτρεις του αναλογικού ήχου, ως αφελείς, απλώς ρομαντικοί, εμμονικοί, ξεπερασμένοι, στενόμυαλοι, πεισματάρηδες, άσχετοι, χωρίς "εμπειρίες", πέραν του ότι έχει κουράσει, έχει αρχίσει να γίνεται και περίεργη.
Δηλαδή, για να μας επιτραπεί η άποψη στην υψηλή πιστότητα, πρέπει να δίνουμε διαπιστευτήρια για το πόσα σάμπ έχουμε και ποιο DSP χρησιμοποιούμε;
Αλλιώς χλεύη;
Με το στανιό να κάνουμε το "σωστό" και ξανα μανά "σωστό" ... ; Ένα είναι το "σωστό";
Εντάξει, πορευτείτε λοιπόν εσείς με αυτό και επιτρέψτε μου τον "λανθασμένο" "βίο παράλληλο".

Απλά χρειάζεσαι πιο ακριβό Hi-End ηχείο και να ξέρεις να τα τοποθετήσεις (έτσι θα εξουδετερωθεί και η οποιαδήποτε ενόχληση από ανακλάσεις, ηχώ, κλπ) :D

(υπάρχουν μάλιστα και πολλοί χαζοί, που βάζουνε πάνελς... ή active bass traps, ή και διάτρυτη γυψοσανίδα με ακουστική φροντίδα εντός... εντελώς άσχετοι και ανοικοκύρευτοι λέμε! :D )

Ένα πολύ καλό DAC, ένας λαμπάτος ενισχυτής και ένα σετ Sonus Faber Aida χρειάζεται μόνο!
Μην γίνεσαι ειρωνικός, δεν είπε αυτα που λες ο άνθρωπος...
Φυσικά και ο χώρος είναι το Α και το Ω σε ένα Setup, αλλά μην γινόμαστε ακραίοι...
Υπάρχουν λύσεις για όλα, σαν επαγγελματίας έπρεπε να δίνεις λύσεις για την ακουστική χώρων, ούτως ή άλλος υπάρχουν άριστες και πανέμορφες λύσεις ακουστικής φροντίδας χώρου, και όχι ειρωνίες...
Πως θα σας πάρουν σοβαρά όταν δεν εξηγείται πέντε πράγματα στον κόσμο..
Και κάτι ακόμα..
Δεν έχω ακούσει ποτέ σοβαρό ήχο από σύστημα που έχει DSP...
Απλά όλοι οι χρήστες ακούν "σιδερωμενο" ήχο...
Και πιστεύουν ότι ακούν σωστά επειδή έχουν σωστές μετρήσεις...
Τι να πεις, έτσι είναι η ζωή..🙂

Φυσικά οι μετρήσεις χώρου βοηθούν στο μέγιστο για το κούρδισμα του, ώστε να πάρουμε το μάξιμουμ από οποιοδήποτε Setup έχει ο καθένας σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του..

Ποιός μίλησε για μύθους, καλέ μου συνομιλητή; Γιατί διαστρεβλώνεις;
Έρχεσαι το 2026 να μας μιλήσεις για ακουστική χώρων, αρθρογραφία περι της οποίας διαβάζαμε απο τη δεκαετία του '70 και διαπιστώναμε και οι ιδιοι στην πράξη, με τη μεταφορά των ηχείων μας σε άλλους χώρους, άδειους χώρους, γεμάτους χώρους, 18 χρονών παιδιά τότε και πιθανώς άσχετοι με τη σχετική θεωρία;
Και γιατί συνεχίζεις το χλευασμό και την ειρωνεία;

Να με συγχωρείς αλλά γιατί φαίνεται ότι με τα ανωτέρω γραφόμενά σου απαντάς στην #983 ανάρτηση μου; Το ότι αυτά είναι ειρωνικά, απαξιωτικά και μειωτικά προς αναφερόμενη εταιρεία και ενισχυτική τοπολογία μου είναι παντελώς αδιάφορο. Ως επαγγελματίας του χώρου θα έπρεπε να είσαι πιο διακριτικός ειδικά με όσους έχουν άποψη διαφορετική ή αντίθετη από την δική σου.

........ οι μετρήσεις χώρου βοηθούν στο μέγιστο για το κούρδισμα του, ώστε να πάρουμε το μάξιμουμ από οποιοδήποτε Setup έχει ο καθένας σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του..
Σωστό. Το θέμα είναι ότι οι υπηρεσίες αυτές κοστίζουν. Και μάλιστα αρκετά. Και αν προχωρήσουμε σε ακουστική φροντίδα του χώρου σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων το κόστος εκτοξεύεται. Μπορεί να φθάσει μερικές φορές το συνολικό κόστος ενός οικονομικού έως μέσου οικιακού συστήματος.

Τελικά το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Αν δηλαδή αξίζουν και πόσο βοηθούν οι ακουστικές μετρήσεις, ή φροντίδα του χώρου, κλπ.
Αλλά οικονομικό. Και εκεί δυστυχώς όλοι τα βρίσκουμε σκούρα... :(

Σωστό. Το θέμα είναι ότι οι υπηρεσίες αυτές κοστίζουν. Και μάλιστα αρκετά. Και αν προχωρήσουμε σε ακουστική φροντίδα του χώρου σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων το κόστος εκτοξεύεται. Μπορεί να φθάσει μερικές φορές το συνολικό κόστος ενός οικονομικού έως μέσου οικιακού συστήματος.

Τελικά το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Αν δηλαδή αξίζουν και πόσο βοηθούν οι ακουστικές μετρήσεις, ή φροντίδα του χώρου, κλπ.
Αλλά οικονομικό. Και εκεί δυστυχώς όλοι τα βρίσκουμε σκούρα... :(
Συμφωνώ, όμως οι περισσότεροι Αudiophile People δίνουμε δυσανάλογα ποσά για διάφορα άλλα πράγματα ή αξεσουάρ...
Άρα καλύτερα να δίνουμε και κάποια ποσά στην φροντίδα χώρου, είναι μια σημαντική βελτίωση που ακούγεται αμέσως..
Ειδικά όσοι ασχολούνται με το DIY μπορούν να φτιάξουν οικονομικά πολλά πράγματα για την ηχητική φροντίδα του χώρου..
Όρεξη να έχεις και όλα γίνονται..

Για τα sub δεν λέμε εδώ;
Active Bass traps και EQ (δηλαδή DSP) έχει μόνο το μενού.
Η κλασική παθητική φροντίδα είναι για τα άλλα. Εκτός αν δεν είσαι μέσα στον χώρο όταν παίζει το σύστημα. Γιατί δεν θα χωράς.
Επίσης σε αυτές τις συχνότητες το RT.... γκουχ, γκουχ... . 🙃

Για αυτό λοιπόν εμείς δεν έχουμε θέμα και τα συστήματά μας ταπεινώνουν κάτι σαμπάκηδες. :p

To ξέρεις ότι ένα τέτοιο σύστημα στον ανάλογο χώρο βιάζει οποιοδήποτε σύστημα με dsp στην ίδια τιμή. Και ας κρεμάσεις sub και από τα αυτιά σου. Έτσι;

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Για τα sub δεν λέμε εδώ;
Active Bass traps και EQ (δηλαδή DSP) έχει μόνο το μενού.
Η κλασική παθητική φροντίδα είναι για τα άλλα. Εκτός αν δεν είσαι μέσα στον χώρο όταν παίζει το σύστημα. Γιατί δεν θα χωράς.
Γιά sub λέμε με την ευρεία έννοια.
Τα δικά μου sub πχ, είναι ήδη πάνω στα ηχεία. Και ο χώρος δεν αντέχει άλλα και εγώ έχω περίσσεια μπάσου να διαχειριστώ.
Και έχω κάνει και DIY παθητική φροντίδα του χώρου μου, γιατί αισθητικά, τεχνικά, οικονομικά με έπαιρνε να το κάνω, μέχρι κάποιου ορίου. Χρειάζεται κι άλλη. Με δουλίτσα και ενασχόληση όπως έγραψε και ο lefterakis, γίνονται σχετικά θαύματα, χωρίς τρελά λεφτά.
Το στήσιμο με έχει παιδέψει αρκετά, καθώς ο χώρος δεν βοηθάει και οι αποστάσεις και οι θέσεις είναι κρίσιμες. Είμαι πολύ κοντά στο σημείο που δεν έχω ούτε τρελή συμβολή, ούτε τρελή ακύρωση στη θέση ακρόασης.
Είναι όλα τέλεια; ΄Οχι!
ΚΑΙ; ΚΑΙ;
Να μετρήσουμε και πόσο κοντά είμαι στην τελειότητα; Έχει νόημα κάτι τέτοιο, αν μιλάμε για εντελώς γήινο σύστημα;
Και στο χώρο μου, και χωράω, και είμαι μέσα τώρα που γράφω και ακούω (και αισθάνομαι) το Communique των Dire Straits απο το βινύλιο στο ταπεινό πικάπ μου, με τρόπο που δεν το έχω ξανά ακούσει ποτέ. Και με συναισθηματική εμπλοκή που το αντίστοιχο CD παιγμένο απο τό εξίσου ταπεινό μου player δεν κατάφερε ποτέ ούτε στα όνειρά του.
Σε hi res καταστάσεις και ακριβή ψηφιακή αλυσίδα, το τελευταίο που είπα, μπορεί και να αλλάζει. Δεν πρόκειται ποτέ να εκταμιεύσω, για πρακτικούς λόγους, τα ποσά που χρειάζονται σε μηχανήματα γι αυτόν τον σκοπό, με στόχο απλώς να το μάθω και να γράψω διατριβή υπέρ της ψηφιακής τεχνολογίας.

Προς τι η καταστροφολογία λοιπόν με τους χώρους;
By the book, Ναί υπάρχουν "λάθη" στους χώρους μας... Και λοιπόν; Στην εφαρμογή DSP δεν υπάρχουν; Και πόσα λεφτά θα χρειαστούν για να "διορθωθούν";
Είναι αυτά τόσο καταστροφικώς κρίσιμα πιά, όπως θέλετε να πείσετε, που ακυρώνουν αυτομάτως την υψηλή πιστότητα;

Γιατί εμφανίζεται ως απόλυτος μονόδρομος το ένα και ως απόλυτη καταστροφή το άλλο;

Για αυτό λοιπόν εμείς δεν έχουμε θέμα και τα συστήματά μας ταπεινώνουν κάτι σαμπάκηδες. :p

Out of sight, out of mind?

Καλά. Θα μου πεις το βράδυ αφού ακούσουμε πως τα πάει η μεμβράνη μαζί με το γούφερ ενδεχομένως... .

Γιά sub λέμε με την ευρεία έννοια.
Τα δικά μου sub πχ, είναι ήδη πάνω στα ηχεία. Και ο χώρος δεν αντέχει άλλα και εγώ έχω περίσσεια μπάσου να διαχειριστώ.
Και έχω κάνει και DIY παθητική φροντίδα του χώρου μου, γιατί αισθητικά, τεχνικά, οικονομικά με έπαιρνε να το κάνω, μέχρι κάποιου ορίου. Χρειάζεται κι άλλη. Με δουλίτσα και ενασχόληση όπως έγραψε και ο lefterakis, γίνονται σχετικά θαύματα, χωρίς τρελά λεφτά.
Το στήσιμο με έχει παιδέψει αρκετά, καθώς ο χώρος δεν βοηθάει και οι αποστάσεις και οι θέσεις είναι κρίσιμες. Είμαι πολύ κοντά στο σημείο που δεν έχω ούτε τρελή συμβολή, ούτε τρελή ακύρωση στη θέση ακρόασης.
Είναι όλα τέλεια; ΄Οχι!
ΚΑΙ; ΚΑΙ;
Να μετρήσουμε και πόσο κοντά είμαι στην τελειότητα; Έχει νόημα κάτι τέτοιο, αν μιλάμε για εντελώς γήινο σύστημα;
Και στο χώρο μου, και χωράω, και είμαι μέσα τώρα που γράφω και ακούω (και αισθάνομαι) το Communique των Dire Straits απο το βινύλιο στο ταπεινό πικάπ μου, με τρόπο που δεν το έχω ξανά ακούσει ποτέ. Και με συναισθηματική εμπλοκή που το αντίστοιχο CD παιγμένο απο τό εξίσου ταπεινό μου player δεν κατάφερε ποτέ ούτε στα όνειρά του.
Σε hi res καταστάσεις και ακριβή ψηφιακή αλυσίδα, το τελευταίο που είπα, μπορεί και να αλλάζει. Δεν πρόκειται ποτέ να εκταμιεύσω, για πρακτικούς λόγους, τα ποσά που χρειάζονται σε μηχανήματα γι αυτόν τον σκοπό, με στόχο απλώς να το μάθω και να γράψω διατριβή υπέρ της ψηφιακής τεχνολογίας.

Προς τι η καταστροφολογία λοιπόν με τους χώρους;
By the book, Ναί υπάρχουν "λάθη" στους χώρους μας... Και λοιπόν; Στην εφαρμογή DSP δεν υπάρχουν; Και πόσα λεφτά θα χρειαστούν για να "διορθωθούν";
Είναι αυτά τόσο καταστροφικώς κρίσιμα πιά, όπως θέλετε να πείσετε, που ακυρώνουν αυτομάτως την υψηλή πιστότητα;

Γιατί εμφανίζεται ως απόλυτος μονόδρομος το ένα και ως απόλυτη καταστροφή το άλλο;

Εμένα ρωτάς; Ή τα λες στη νύφη να τ' ακούσει η πεθερά;

Εγώ γράφω ότι η παθητική φροντίδα στις συχνότητες των sub πολύ λίγα μπορεί να κάνει αν όxι τίποτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται και ότι δεν βοηθάει στο υπόλοιπο κομμάτι του συστήματος και όλο μαζί είναι καλύτερο.
Τα στάσιμα όμως, που να βάλεις ό,τι παθητική φροντίδα θέλεις, σε αυτές τις συχνότητες δεν θα τα κάνεις τίποτε. Θέλει έτερη πηγή μπάσου για αυτά.

Το έχουμε γράψει το μειονέκτημα του DSP, όπως και το μειονέκτημα της μη χρήσης DSP. Μένει το ζύγι στο σύνολο όπου εκεί είναι καλύτερο με το DSP, αλλά το ζύγι δεν είναι το ίδιο για τον καθένα.
Λοιπόν;