Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Ε, δεν φταίω εγώ αν από αυτά που γράφετε φαίνεται τι συνέβη κατά την ακρόαση. Άμα τα έχεις ακούσει στην πράξη και έχεις δει τι κάνουν και πως να μην το κάνουν, ξέρεις και τι έχει ακούσει ο άλλος όταν σου περιγράφει τι άκουσε. Μη νομίζεις, κάνει μπαμ από χιλιόμετρα αυτό.

Αν πάντως τα sub είναι να σου δημιουργήσουν αρνητική ψυχολογία, εγώ δεν τα προτείνω ποτέ.
Έχεις κολλήσει στα λόγια που είπα και σε ένα συγκεκριμένο σεταπ..
Θες να σου αναφέρω αλλά 5 σεταπ τουλάχιστον που ήταν μια απότα ίδια;
Και εκεί θα ρίξεις ευθύνες στους ιδιοκτήτες των συστημάτων και θα κατηγορήσεις των επαγγελματία που τα ενσωμάτωσε; Η θα σου φταίνε τα μηχανήματα; (Επεξεργαστής)

Δεν βαρέθηκες να λες τα ίδια και τα ίδια τόσες μέρες;

Μόνο αρνητικό αντίκτυπο κάνεις στον εαυτό σου και στον κλάδο του Audio με αυτά που λες..

Πραγματικά δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε εσένα σε αυτό το θρεντ, είναι τοξικό όλο αυτό που γίνεται..
Έγραψες για: θέματα συμπίεσης, χροιων, μουσικότητας, stage κλπ.

Αυτά είναι πιο σίγουρο κι από το ότι ξημερώνει ο ήλιος από την ανατολή, ότι εφαρμόστηκε το EQ και στο φάσμα των ηχείων. Το οποίο φάσμα, μπορεί και να προσδίδει χαρακτηριστικά στα ηχεία. Εάν αυτά τα θέλεις να τα διατηρήσεις αναλλοίωτα, τότε τραβάς κουρτίνες. Δεν τα πειράζεις. Είναι ο πιο σύντομος τρόπος να έχεις ξανά πίσω τον χαρακτήρα των ηχείων που σου «αλλοίωσε» το eq.
Η μόνη ένσταση που έχει γίνει δεκτή επάνω σε αυτό, είναι η περίπτωση επαναψηφιοποίησης του σήματος. Και αυτό αφορά εξωτερικούς επεξεργαστές συνδεμένους αναλογικά, και την περίπτωση αναλογικής πηγής.

Τοξικό είναι μόνο όταν πίνεις το δηλητήριο που πας να ρίξεις... .
Δεν ρίχνει κάνεις δηλητήριο αγαπητέ Λεωνίδα..
Άσε εμένα να έχω τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι όπως τα παρουσιάζεται εσείς..
Δεν έχω να πω κάτι άλλο, συνεχίστε..
Το θέμα δεν είναι ποιος θα καταπιεί η όχι το δηλητήριο, αλλά την τροφή που προσφέρουν κάποιοι...🙂

Εντάξει, τα συγκεκριμένα που σπατουλάρονται δεν τα λες και Hi End αν και εξαρτάται και τι εννοείς με αυτό και πάλι. Τα άλλα όμως, τα in-wall, έχουν και τέτοια κατηγορία.

Για το πως αποφεύγεις την παντόφλα δεν ρώτησες; Σου απάντησα.
Πώς αποφευγεις τη παντοφλα και παραλληλα δεν χανεις τον ηχο που με τοσο κοπο εχεις φτιαξει δεν μου ειπες.

Έχεις κολλήσει στα λόγια που είπα και σε ένα συγκεκριμένο σεταπ..
Θες να σου αναφέρω αλλά 5 σεταπ τουλάχιστον που ήταν μια απότα ίδια;
Και εκεί θα ρίξεις ευθύνες στους ιδιοκτήτες των συστημάτων και θα κατηγορήσεις των επαγγελματία που τα ενσωμάτωσε; Η θα σου φταίνε τα μηχανήματα; (Επεξεργαστής)

Δεν βαρέθηκες να λες τα ίδια και τα ίδια τόσες μέρες;

Μόνο αρνητικό αντίκτυπο κάνεις στον εαυτό σου και στον κλάδο του Audio με αυτά που λες..

Πραγματικά δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε εσένα σε αυτό το θρεντ, είναι τοξικό όλο αυτό που γίνεται..

Δεν ρίχνει κάνεις δηλητήριο αγαπητέ Λεωνίδα..
Άσε εμένα να έχω τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι όπως τα παρουσιάζεται εσείς..
Δεν έχω να πω κάτι άλλο, συνεχίστε..
Το θέμα δεν είναι ποιος θα καταπιεί η όχι το δηλητήριο, αλλά την τροφή που προσφέρουν κάποιοι...🙂

Ούτε κι εγώ έχω θέμα. Και μην αγχώνεσαι για το ποιος κάνει τι σε ποιον. Δεν σε λαμβάνουν υπ όψη αμφότεροι θα μου επιτρέψεις να σε πληροφορήσω.

Το ζητούμενο είναι μέσα από την συζήτηση να διαλύονται οι υπερβολικοί μύθοι.
Νομίζω ότι πέραν πάσης αντίρρησης έγινε κατανοητό για ποιο λόγο θέλουμε τα sub και σε τι αριθμό τα θέλουμε.
Εντάξει, για εκείνους που δεν παίρνει άλλο update η αντίληψη για τον ήχο δεν μπορεί να γίνει κάτι. Αλλά αυτοί είναι λίγοι έτσι κι αλλιώς.

Ας μείνουμε στο ότι οι θυσίες που πρέπει να κάνεις, μπορεί και να μην είναι κάτι που θες να κάνεις.

Ούτε κι εγώ έχω θέμα. Και μην αγχώνεσαι για το ποιος κάνει τι σε ποιον. Δεν σε λαμβάνουν υπ όψη αμφότεροι θα μου επιτρέψεις να σε πληροφορήσω.

Νομίζω ότι πέραν πάσης αντίρρησης έγινε κατανοητό για ποιο λόγο θέλουμε τα sub και σε τι αριθμό τα θέλουμε.
Εντάξει, για εκείνους που δεν παίρνει άλλο update η αντίληψη για τον ήχο δεν μπορεί να γίνει κάτι. Αλλά αυτοί είναι λίγοι έτσι κι αλλιώς.

Ας μείνουμε στο ότι οι θυσίες που πρέπει να κάνεις, μπορεί και να μην είναι κάτι που θες να κάνεις.
Ποιοι ειναι οι αμφοτεροι που δεν τον λαμβανουν υποψη;
Να υποθεσω οτι δεν κοιτας τον καθρεφτη οταν γραφεις.

Αλήθεια το νήμα δεν βγάζει πια κανένα νόημα και οποιος θα κάτσει να το διαβάσει θα χάσει το χρόνο του.
Δεν καταλήγει σε τίποτα και δεν συμφωνεί πουθενά.
Ακουμε sub στο χωρο μας δεν μας αρεσει = το ρυθμίσαμε λαθος.
θέματα συμπίεσης, χροιων, μουσικότητας, stage = ΕQ
Το dsp ειναι ακουστικά ουδέτερο.
Και το κορυφαίο όλων :
Aν αυτα που ακούμε δεν συμπιπτουν με τις αποψεις κάποιων, δεν τα εχουμε ακούσει εμεις οι ιδιοι αλλα αναπαράγουμε αυτό που μας περιέγραψαν άλλοι που άκουσαν.
Μισο λεπτο να ανοιξω το παραθυρο να δω ασπρος μαυρος είναι ο κόσμος εξω.

Ειναι η κλασικη απαντηση που δινουν οσοι κανουν σεμιναρια για λαιφ κοουτσινγκ για οικονομικα και διαφορα αλλα τετοιου ειδους πραγματα.
Αν ο πελατης/θυμα πει οτι, δεν πετυχε, η απαντηση ειναι, δεν τα εκανες ακριβως οπως σου ειπα.
Πιασ'τ'αυγο και κουρευτο.

Το ξέρεις ότι με προσβάλεις με αυτό που λες για τους αμφότερους...
Δεν τρέχει κάτι όμως, συνέχισε το έργο σου..😁

Πώς αποφευγεις τη παντοφλα και παραλληλα δεν χανεις τον ηχο που με τοσο κοπο εχεις φτιαξει δεν μου ειπες.

Αν δεν έχεις φάει παντόφλα με τα ηχεία θηρία, τότε δεν πρόκειται να φας παντόφλα και με τα sub.
Αν πάλι απέφυγες την παντόφλα γιατί τα ηχεία είναι μικρότερα, τότε πάλι θέλεις sub.
Εκεί κυρίως θα βρεις λύσεις σε in-wall, in-ceiling. Με τα κατάλληλα studs εντός γυψοσανίδας.
Θα χρειαστείς και ενισχυτή μόνο για αυτά, γιατί αυτές οι λύσεις είναι παθητικές και επιπλέον σε επίπεδο εγκατάστασης οι ενισχυτές αυτοί προσφέρουν διάφορα καλούδια που θα σε βοηθήσουν στην ενσωματωσή τους. Δεν είναι τίποτε το συγκλονιστικό αυτό σαν ιδέα, απλώς μεταφέρεις την πλάτη του ενισχυτή και το dsp που αυτός έχει, σε άλλο κουτί.

Για να κρατήσεις τα ηχεία που έχεις και το σύστημα που έχεις χτίσει με κόπο.
Αν το κάνεις από την αρχή, και η παντόφλα είναι εντελώς ανυποχωρητη τότε πολύ πιθανόν να οδηγήθείς εξ ολοκλήρου σε τέτοιες λύσεις και στα ηχεία. Εκεί θα κοιτάξεις τα πιο upper μοντέλα της αγοράς.
Το tip εδώ είναι να δεις τα μεγάφωνα που χρησιμοποιούνται. Εάν δεις ότι οι τεχνολογίες τους είναι οι ίδιες με εκείνες που έχει ένας κατασκευαστής και στις hi fi σειρές του, τότε ξέρεις ότι είσαι στα σωστά tracks.

Αν ρωτάς για ακουστικά έπιπλα όπως είναι τα ηχεία και sub με καμπίνα, τότε πέρα από το φινίρισμα και τις διαστάσεις, δεν σου μένουν και πολλά να κάνεις.

Οπότε υποστηρίζεις ότι το DSP αν λειτουργεί μόνο στο ψηφιακό domain είναι ακουστικά transparent?

Όχι γιατί μπορεί να έχει downsampling. Άλλο το ακουστικά transparent όμως και πως και πόσο το εννοείς, και άλλο αυτό που γράφτηκε για συμπίεση χροίων, soundstage και δεν ξέρω γω τι άλλο.
Αυτά λύνονται με το να πεις στο eq να μην πειράξει το φάσμα των ηχείων. Ή και μέρη αυτού.

Last edited:
Το ξέρεις ότι με προσβάλεις με αυτό που λες για τους αμφότερους...
Δεν τρέχει κάτι όμως, συνέχισε το έργο σου..😁
Ε, αφού δεν έπιασε η προσπάθεια δημιουργίας τύψεων, το επόμενο είναι η θυματοποιηση.

Ναι, όντως δεν τρέχει τίποτε. Πραγματικά αδιάφορος και προβλέψιμος ο τρόπος που γράφεις.

Η συμμετοχή στο νήμα δεν είναι υποχρεωτική.

Οι απαντήσεις όλων δίνουν τροφή για την στείρα αντιπαράθεση και οδηγούν το νήμα να γυρίζει γύρω από τον εαυτό του.

Είναι πλέον προφανές ότι η μια πλευρά δεν πρόκειται να πείσει την άλλη. Τσάμπα ψηφιακό μελάνι λοιπόν.

Εκτός αν δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε και σας αρέσει να τρώτε τον πολύτιμο χρόνο σας γράφοντας τα ίδια και τα ίδια.

Αλήθεια το νήμα δεν βγάζει πια κανένα νόημα και οποιος θα κάτσει να το διαβάσει θα χάσει το χρόνο του.
Δεν καταλήγει σε τίποτα και δεν συμφωνεί πουθενά.
Ακουμε sub στο χωρο μας δεν μας αρεσει = το ρυθμίσαμε λαθος.
θέματα συμπίεσης, χροιων, μουσικότητας, stage = ΕQ
Το dsp ειναι ακουστικά ουδέτερο.
Και το κορυφαίο όλων :
Aν αυτα που ακούμε δεν συμπιπτουν με τις αποψεις κάποιων, δεν τα εχουμε ακούσει εμεις οι ιδιοι αλλα αναπαράγουμε αυτό που μας περιέγραψαν άλλοι που άκουσαν.
Μισο λεπτο να ανοιξω το παραθυρο να δω ασπρος μαυρος είναι ο κόσμος εξω.

Βγάζει νόημα ή μάλλον νοήματα, για κάθε επιμέρους κομμάτι που αφορά την ενσωμάτωση.
Απλώς είναι και δικαιολογημένο να μην μπορεί να το ακολουθήσει με ευκολία οποίος δεν έχει ή δεν είχε την ευχέρεια να έχει κάποιο από αυτά που λέμε εδώ.
Και δεν είναι καθόλου μεμπτό αυτό.
Αλλά το νόημα εδώ δεν είναι να βγάλουμε experts από αυτό το νήμα. Το νόημα είναι κάτ αρχάς να μπουν σε μια σειρά και να γίνουν κατανοητά.
Κατανοητό είναι και το ότι υπάρχουν παραδοχές και ανησυχίες.
Μη δίνεις σημασία στις υπερβολές. Διάβασε πέρα από τα whataboutism και τα δηλαδή με ακολουθία τεντωμένου παραδείγματος.

Όχι γιατί μπορεί να έχει downsampling. Άλλο το ακουστικά transparent όμως και πως και πόσο το εννοείς, και άλλο αυτό που γράφτηκε για συμπίεση χροίων, soundstage και δεν ξέρω γω τι άλλο.
Αυτά λύνονται με το να πεις στο eq να μην πειράξει το φάσμα των ηχείων. Ή και μέρη αυτού.

Ακουστικά transparent σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο.

Σημαίνει ότι αν το κάνεις disable (όλα τα φίλτρα off) δεν κάνει απολύτως τίποτα κακό στο σήμα.

Άπαξ και καταφέρνει αυτό, περνάμε στην επόμενη δοκιμή, η οποία είναι η υλοποίηση ενός απλού φίλτρου χωρίς να κάνει ζημιά στο "υπόλοιπο" σήμα.
Αν και αυτό πάει καλά, υπάρχουν ελπίδες.

Αν κάνει downsampling, κακώς το κάνει, και θα ληφθεί και αυτό υπόψη. Μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα, μπορεί και όχι, ανάλογα τα sampling rates που υποστηρίζει μέχρι να αναγκαστεί να κάνει downsampling.

Αν κάνει συνέχεια resampling είναι σοβαρότερο πρόβλημα, και είναι deal breaker, γιατί σημαίνει ότι είναι εξ' ορισμού μη-transparent.

Ο χαρακτήρας του ηχείου προσδιορίζεται και από την φασική συμπεριφορά του, το group delay του, κτλ κτλ.

Αν πειράξεις οτιδήποτε από αυτά, τον εξαφάνισες.

Είναι πια άλλο ηχείο.
Αμήν (3ο). Θα συνεχιστεί εις μακρόν ο στραγγαλισμός του αυτονόητου;

Προσωπικά το sub το θεωρώ ένα δρόμο
ακόμα προς τα κάτω..
Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο..
Η συζήτηση ξέφυγε με τα dsp ενώ το
ερώτημα είναι αν μπορουμε να πάρουμε καλό ηχητικό αποτέλεσμα με sub ή χωρίς..
Μπήκε και ο όρος hi end και το γλυκό
έδεσε..
Τι γνώμη νομίζετε ότι σχηματίζει ένας
νεοεισερχόμενος που θέλει να ακούει
καλήτερα την μουσική του?
Ότι τσακώνονται οι highεντίστες στο
ποιος έχει το πιο (μεγάλο) σύστημα..
Τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα
είναι αν επιρρεάζονται οι υπόλοιπες
συχνότητες με την επέκταση sub με. dsp..
Κάπου μισοαπαντήθηκε με την λέξη
θυσία που είναι και οικονομική,
και ότι τα οφέλη με τις χαμηλές είναι
σημαντικότερο από την απώλεια κάποιων χροιών..
Αλλά όλοι ξέρουμε ότι η ψηφιακή
επεξεργασία έχει απώλειες από
μικρές έως μεγάλες..
Μιλάμε για μετατροπές και συμπιέσεις
ρολόγια και ανασύσταση, αλλά πάντα
δειγματοληψία..
Συγκρίνετε ένα δύσκολο περιεχόμενο
σε βινύλιο και cd ίδιας εταιρίας και
θα καταλάβετε τις διαφορές.
Μεγενθύθηκε το θέμα των στασίμων,
σε όλο τον χώρο ενώ στον δικάναλο
το πιο στάσιμο είναι ο ακροατής!
Δεν είδα κανένα ρεαλισμό του τύπου
Έλα στον χώρο μου να ακούσεις και συ..
Η συζήτηση κινήθηκε σε ακαδημαϊκό
πρίσμα και σε θεωρητικές διαφορές
ενώ αυτό που ενδιαφέρει τους φίλους
της μουσικής είναι αν μπορώ να
το αποκτήσω..
Αυτούς η συζήτηση πρέπει να τους
απογοήτευσε..
Κατάλαβαν ότι πρέπει να πουλήσουν
κάνα νεφρό για να ακούσουν σωστά..
Θα απαντήσω εκ πείρας και πολυετών δοκιμών..
Μια χαρά ενσωματώνεται ένα woofer
ενεργό ή παθητικό.
Θέλει κάποιο χρόνο, μερικές μετρήσεις
και δοκιμές..
Η βοήθεια από κάποιον που έχει γνώση
πολύτιμη για κάποιον αρχάριο..
Χρειάζεται sub κάποιος στον δικάναλο?
Για μένα όχι αν τα ηχεία σου έχουν
σωστά χαμηλά αλλά εγώ δεν μετράω
διότι μπορώ να το σχεδιάσω και κατασκευάσω..
Μου αρέσει όμως η επέκταση χαμηλων
με αναλογικό τρόπο και χαμηλά π.χ.
στα 40hz..
Θα απαντήσω πρακτικά πάλι γιατί δεν μου αρέσει ψηλότερα π.χ. στα 80hz..
1. Στα περισσότερα sub και 80 Hz το μπάσσο γίνεται boomy
2. Δημιουργούνται περισσότερες αρμονικές με την αύξηση του
εύρους ζώνης συχνοτήτων και
χειρότερα με το εμπορικό
σχήμα των sub σαν κύβοι..
Στάσιμα έχουν και οι καμπίνες..
3.Συνήθως και η μόνωση των sub
είναι ανεπαρκής για εμπορικούς
λόγους, αλλά όλα ακούγονται,
η μοιάζουν με μπάσσο..
Δεν υπάρχει αντήρηση ότι υπάρχουν
και sub που παίζουν ωραιότατα και
τα 100hz (- ένα νεφρό ακόμα)
Πότε θέλουμε 80hz στο sub?
1.Μικρά ηχεία
2.Ηχεία με πλαδαρά μπάσσα.
3.Ηχεια με φαρδιά και κοντά B. Reflex..
Οπότε για χάριν αυτών που μας
διαβάζουν και θέλουν να αποκτήσουν
πρόσβαση στον καλό ήχο,
θα τους πώς ότι οι δρόμοι δεν είναι
πανάκριβοι και ειναι αρκετοί..
Από ενεργά μέχρι full range ή και κλασσικά ηχεία ή και με sub..
Όλα έχουν ένα χαρακτηριστικό πιο
ελκυστικό που κάνει τον χρήστη και
καταναλωτή να χαρεί την μουσική
όπως την θέλει..

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Προσωπικά το sub το θεωρώ ένα δρόμο
ακόμα προς τα κάτω..
Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο..
Η συζήτηση ξέφυγε με τα dsp ενώ το
ερώτημα είναι αν μπορουμε να πάρουμε καλό ηχητικό αποτέλεσμα με sub ή χωρίς..
Μπήκε και ο όρος hi end και το γλυκό
έδεσε..
Τι γνώμη νομίζετε ότι σχηματίζει ένας
νεοεισερχόμενος που θέλει να ακούει
καλήτερα την μουσική του?
Ότι τσακώνονται οι highεντίστες στο
ποιος έχει το πιο (μεγάλο) σύστημα..
Τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα
είναι αν επιρρεάζονται οι υπόλοιπες
συχνότητες με την επέκταση sub με. dsp..
Κάπου μισοαπαντήθηκε με την λέξη
θυσία που είναι και οικονομική,
και ότι τα οφέλη με τις χαμηλές είναι
σημαντικότερο από την απώλεια κάποιων χροιών..
Αλλά όλοι ξέρουμε ότι η ψηφιακή
επεξεργασία έχει απώλειες από
μικρές έως μεγάλες..
Μιλάμε για μετατροπές και συμπιέσεις
ρολόγια και ανασύσταση, αλλά πάντα
δειγματοληψία..
Συγκρίνετε ένα δύσκολο περιεχόμενο
σε βινύλιο και cd ίδιας εταιρίας και
θα καταλάβετε τις διαφορές.
Μεγενθύθηκε το θέμα των στασίμων,
σε όλο τον χώρο ενώ στον δικάναλο
το πιο στάσιμο είναι ο ακροατής!
Δεν είδα κανένα ρεαλισμό του τύπου
Έλα στον χώρο μου να ακούσεις και συ..
Η συζήτηση κινήθηκε σε ακαδημαϊκό
πρίσμα και σε θεωρητικές διαφορές
ενώ αυτό που ενδιαφέρει τους φίλους
της μουσικής είναι αν μπορώ να
το αποκτήσω..
Αυτούς η συζήτηση πρέπει να τους
απογοήτευσε..
Κατάλαβαν ότι πρέπει να πουλήσουν
κάνα νεφρό για να ακούσουν σωστά..
Θα απαντήσω εκ πείρας και πολυετών δοκιμών..
Μια χαρά ενσωματώνεται ένα woofer
ενεργό ή παθητικό.
Θέλει κάποιο χρόνο, μερικές μετρήσεις
και δοκιμές..
Η βοήθεια από κάποιον που έχει γνώση
πολύτιμη για κάποιον αρχάριο..
Χρειάζεται sub κάποιος στον δικάναλο?
Για μένα όχι αν τα ηχεία σου έχουν
σωστά χαμηλά αλλά εγώ δεν μετράω
διότι μπορώ να το σχεδιάσω και κατασκευάσω..
Μου αρέσει όμως η επέκταση χαμηλων
με αναλογικό τρόπο και χαμηλά π.χ.
στα 40hz..
Θα απαντήσω πρακτικά πάλι γιατί δεν μου αρέσει ψηλότερα π.χ. στα 80hz..
1. Στα περισσότερα sub και 80 Hz το μπάσσο γίνεται boomy
2. Δημιουργούνται περισσότερες αρμονικές με την αύξηση του
εύρους ζώνης συχνοτήτων και
χειρότερα με το εμπορικό
σχήμα των sub σαν κύβοι..
Στάσιμα έχουν και οι καμπίνες..
3.Συνήθως και η μόνωση των sub
είναι ανεπαρκής για εμπορικούς
λόγους, αλλά όλα ακούγονται,
η μοιάζουν με μπάσσο..
Δεν υπάρχει αντήρηση ότι υπάρχουν
και sub που παίζουν ωραιότατα και
τα 100hz (- ένα νεφρό ακόμα)
Πότε θέλουμε 80hz στο sub?
1.Μικρά ηχεία
2.Ηχεία με πλαδαρά μπάσσα.
3.Ηχεια με φαρδιά και κοντά B. Reflex..
Οπότε για χάριν αυτών που μας
διαβάζουν και θέλουν να αποκτήσουν
πρόσβαση στον καλό ήχο,
θα τους πώς ότι οι δρόμοι δεν είναι
πανάκριβοι και ειναι αρκετοί..
Από ενεργά μέχρι full range ή και κλασσικά ηχεία ή και με sub..
Όλα έχουν ένα χαρακτηριστικό πιο
ελκυστικό που κάνει τον χρήστη και
καταναλωτή να χαρεί την μουσική
όπως την θέλει..
Το ότι το βινύλιο ακούγεται πιο ευχάριστα σε σχέση με το αντίστοιχο CD release λόγω της δειγματοληψίας είναι ανακρίβεια. Η διαφορά της ποιότητας δεν έγκειται στη ψηφιοποίηση, αλλά στο γεγονός ότι τα ψηφιακά μέσα μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα τα ψαλιδισμένα σήματα, βλέπε loudness wars και το πόσο brickwall limiting βάζουν στα σύγχρονα master. Το βινύλιο λόγω των τεχνικών περιορισμένων του μέσου δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ίδια επίπεδα limiting/compression και ως αποτέλεσμα τα masters του είναι λιγότερο συμπιεσμένα, πιο δυναμικά, ξεκούραστα και ευχάριστα στο αυτί.

Το βινύλιο έχει πολύ χειρότερη ποιότητα σε σχέση με τα ψηφιακά μέσα, πολύ υψηλότερο θόρυβο και περισσότερη παραμόρφωση. Τα προβλήματα του είναι γνωστά. Ένα vinyl release ακούγεται καλύτερα από το αντίστοιχο CD release (κατά τη προσωπική μου άποψη), αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους από την ψηφιοποίηση/δειγματοληψία/κβαντοποίηση και σε καμία περίπτωση η ποιότητα του σήματος που παίρνει κανείς από το βινύλιο δεν είναι καλύτερη.

Είναι οξύμωρο να λέει κάποιος ότι τα DSP παραμορφώνουν τον ήχο όταν ένα βινύλιο έχει πάρα πολύ θόρυβο/παραμόρφωση (και άλλα ανεπιθύμητα προβλήματα) σε σχέση με το DAC ενός DSP (όπως ένα φθηνό miniDSP, για παράδειγμα). Εκτός αν κάποιος αρνείται την εγκυρότητα και τη σημασία των μετρήσεων.

Επειδή αναφέρεται συνεχώς το κόστος των subwoofers, εγώ θα πω ότι το αυτί μας σε αυτές τις συχνότητες είναι εξαιρετικά αναίσθητο στην αρμονική παραμόρφωση. Για να γεμίσεις τα κενά που υπάρχουν λόγω των modes από τα 40Hz και πάνω δεν χρειάζεσαι τίποτα τέρατα subwoofers, ούτε subwoofers με ελάχιστη παραμόρφωση αφού είναι αδύνατον να την αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί. Κατά την άποψή μου 1500€-2.000€ είναι αρκετά για 2 subwoofers.

Εάν κάποιος είναι εμμονικός με μετρήσιμα μεγέθη που ωστόσο δεν έχουν καμία απολύτως επίπτωση στην αντίληψη του ήχου λόγω των περιορισμών της ανθρώπινης ακοής, μπορεί να δώσει και 20.000€ και 30.000€ αλλά κατά την άποψή μου είναι υπερβολή και δεν μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει.

Last edited:
Ακουστικά transparent σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο.

Σημαίνει ότι αν το κάνεις disable (όλα τα φίλτρα off) δεν κάνει απολύτως τίποτα κακό στο σήμα.

Άπαξ και καταφέρνει αυτό, περνάμε στην επόμενη δοκιμή, η οποία είναι η υλοποίηση ενός απλού φίλτρου χωρίς να κάνει ζημιά στο "υπόλοιπο" σήμα.
Αν και αυτό πάει καλά, υπάρχουν ελπίδες.

Αν κάνει downsampling, κακώς το κάνει, και θα ληφθεί και αυτό υπόψη. Μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα, μπορεί και όχι, ανάλογα τα sampling rates που υποστηρίζει μέχρι να αναγκαστεί να κάνει downsampling.

Αν κάνει συνέχεια resampling είναι σοβαρότερο πρόβλημα, και είναι deal breaker, γιατί σημαίνει ότι είναι εξ' ορισμού μη-transparent.

Έτσι όπως το γράφεις (όλα τα φίλτρα off) δεν βγάζει νόημα. Με όλα τα φίλτρα off δεν έχεις καθόλου EQ, σημαίνει ότι είναι το ίδιο off. Φίλτρα καλούνται όλα.

Εάν λοιπόν το καταργήσεις, καταργείς... τι να σου πω.... ακόμα και το bass management. Δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσεις sub σε σύστημα έτσι. Ούτε βέβαια να κάνεις και τέτοια δοκιμή.

Downsample έγραψα για να συμπεριλάβω και εκείνα που λειτουργούν σε πιο κάτω ανάλυση. Resampling στο σήμα θα κάνουν, δεν γίνεται αλλιώς. Αλλά αυτό όμως προέρχεται από σήμα το οποίο είναι ήδη σε υψηλή ανάλυση. Ποιο deal braker;
Το σήμα που θα πάρει είναι ήδη απαλλαγμένο λόγω της ανάλυσής του από τα προβλήματα του χαμηλού sampling. Δεν θα προσθέσει καινούργια.
Να πω ότι είστε τίποτε μουσικοί παραγωγοί που εκεί όντως δεν θέλετε να παίζετε με αυτά, να πω ναι. Εδώ είμαστε στην αναπαραγωγή. Αλλά το να μου λες ότι χάνει διαφάνεια γιατί επεξεργάζεται το σήμα σε χαμηλότερη ανάλυση από εκείνη του original υλικού, δεν έχει σχέση όχι μόνο με την παραγωγή (καλά αυτό είναι βέβαιο) αλλά ούτε και με εκείνα τα προβλήματα που γνωρίζουμε όταν το υλικό που έχει χαμηλό sample rate ως αυτούσιο αρχικό υλικό.

Δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά το «πατίκωμα» δεν έχει να κάνει με το resample. Έχει να κάνει με το που εφαρμόζεις ΕQ στην απόκριση. Για λόγους απλοποίησης το αφήνω σε αυτό το σημείο και δεν μπαίνω σε άλλα μοντέλα ψυχοακουστικής διόρθωσης.

Μην την φοβάσαι τη διόρθωση. Δεν είναι με κόκκινο μελάνι επάνω σε μπλε λάθος. Είναι στο ίδιο χρώμα με το λάθος που θα διορθώσει. Ή τη βελτίωση που θα επιφέρει. Διάλεξε όποια περιγραφή σε εξυπηρετεί καλύτερα.

Το ότι το βινύλιο ακούγεται πιο ευχάριστα σε σχέση με το αντίστοιχο CD release λόγω της δειγματοληψίας είναι ανακρίβεια. Η διαφορά της ποιότητας δεν έγκειται στη ψηφιοποίηση, αλλά στο γεγονός ότι τα ψηφιακά μέσα μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα τα ψαλιδισμένα σήματα, βλέπε loudness wars και το πόσο brickwall limiting βάζουν στα σύγχρονα master. Το βινύλιο λόγω των τεχνικών περιορισμένων του μέσου δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ίδια επίπεδα limiting/compression και ως αποτέλεσμα τα masters του είναι λιγότερο συμπιεσμένα, πιο δυναμικά, ξεκούραστα και ευχάριστα στο αυτί.

Το βινύλιο έχει πολύ χειρότερη ποιότητα σε σχέση με τα ψηφιακά μέσα, πολύ υψηλότερο θόρυβο και περισσότερη παραμόρφωση. Τα προβλήματα του είναι γνωστά. Ένα vinyl release ακούγεται καλύτερα από το αντίστοιχο CD release (κατά τη προσωπική μου άποψη), αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους από την ψηφιοποίηση/δειγματοληψία/κβαντοποίηση και σε καμία περίπτωση η ποιότητα του σήματος που παίρνει κανείς από το βινύλιο δεν είναι καλύτερη.
Τουλάχιστον παραδέχτηκες ότι η αναλογική
περίπτωση είναι λιγότερο συμπιεσμένα
και πιο ξεκούραστα αλλά δεν κάθεται καλά
η θεωρία για ψαλιδισμένα σήματα γιατί θα έπρεπε να γινόταν το αντίθετο.
Δηλ τα comprsssion από ότι ξέρω δεν ακούγονται σαν ψαλιδισμός!!
Αλλα πιο μαλακά.
Οπως γράφεις δικιά σου θεωρία..
Η δικιά μου θεωρία είναι ότι τα μεμονωμένα
οργανα και φωνητικά ανουγονται υπέροχα στο cd ακόμα και στο y.t.
Οταν μπουν πολλά όργανα δηλαδή πλήθος αρμονικών η δειγματοληψία ζοριζεται.
Αν μου πεις όλα ψηφιακά είναι στις εγγραφές,
σωστό αλλά για δες πίσσα κανάλια και με τι ποιότητα και κόστος παίζουν οι επαγγελματικές κονσόλες!!

• Like
Reactions: Th.ARvan