Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

κλασσικά συνοδεύουν focal με naim με την τελευταία να έχει εξαγοραστεί από την πρώτη . Δεν έχω ακούσει ποτέ naim αλλά αν έχει τη ρυθμικότητα που φημίζεται θα μου αρέσει γιατί αυτό το χαρακτηριστικό μου αρέσει και στον Roksan. Η αίσθηση ότι το σύστημα δεν παίζει μηχανικά και ξερά αλλά έχει ενέργεια και γρήγορη ροή.

Ενεργεια και ροη εχουν τα naim. Ειχα ακουσει τον συνδιασμο με focal σε παλαιοτερη εκθεση και μου αρεσε.
Μην πω οτι ηταν και οικονομικος με τα σημερινα δεδομενα.
Κανενας ενισχυτης δεν μπορει να παιξει καλα με οποιοδηποτε ηχειο του βαλεις.
Αυτο δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλος.

• Like
Reactions: steadyshot
Δεν έχει να κάνει με το αν το ηχείο είναι "ευκολοδήγητο" ή όχι... Έχει να κάνει με τον έλεγχο του woofer στις χαμηλές.
Ο έλεγχος των γουφερ (και όχι μόνο) από ένα ηχείο δεν εξαρτάται μόνο από τον ενισχυτή αλλά από τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των μονάδων των ηχείων που επιλέγουμε..
Ένα δύσκολο ηχείο σε χαρακτηριστικά ζητάει δυνατο σε αποθέματα ρεύματος ενισχυτή... (Στο τροφοδοτικό του, όχι στην ισχύ εξόδου του).
Παίζουν ρόλο τα μαγνητικά συστηματα των μεγαφώνων, η ευαισθησία τους, η δεχόμενη πρόσληψη ισχύος, το μέγεθος των μεγαφώνων κλπ..
Σημαντικό θέμα για τα ρεύματα ενός ενισχυτή είναι και τα " βαριά " κυκλώματα διαχωρισμού συχνοτήτων 2ης, 3ης, 4ης τάξης διότι όσο πιο πολλά υλικά έχει το δικτυωμα τόσο πιο πολύ "ξεζουμιζει" ισχύ από τον ενισχυτη...
Ηλεκτροδυναμικα ηχεία τύπου ATC με μεγάλα πηνία φωνής και μαγνητικά συστηματα σε σχέση με την αναισθησία τους λόγο ηλεκτρικών χαρακτηριστικών θέλουν καλά και ποιοτικά αποθέματα από τους ενισχυτές που θα κληθούν να τα οδηγήσουν..
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για άλλες "δύστροπες" μάρκες ηχείων ανεξάρτητα αν είναι ηλεκτροδυναμικα..

• Like
Reactions: billpeppas
Κανενας ενισχυτης δεν μπορει να παιξει καλα με οποιοδηποτε ηχειο του βαλεις.
Αυτο δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλος.
Σωστά αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι στην αγορά κυκλοφορούν κακοσχεδιασμένα ηχεία και ομοίως κακοσχεδιασμένοι ενισχυτές επωνύμων εταιριών επιτυγχάνοντας να έχουν φανατικούς υποστηρικτές παρά την άθλια ηχητική τους συμπεριφορά - απόδοση.

Το woofer της ATC θέλει μεγάλη-πολυ μεγαλη ισχύ για να αποδώσει.Οχι όμως λαμπατη ισχύ ακόμη κι αν υπαρχει η απαιτούμενη.Αλλοιωνεται η χροιά του μπάσσου του ηχείου.Αν δεν ισχυε αυτό,η ίδια η ATC θα κατασκευαζε λαμπατους ενισχυτές.
Λαμπάτη ισχύ, ε; Καλά... :ROFLMAO:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Άρα στην πραγματικότητα όλο το σύστημα χρησιμοποιεί όλα τα components για να παίξει π.χ. δικαναλο.

Όχι πως θα αντέξεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις και όλα τα άλλα που κάνει βέβαια... .

Άρα στην πραγματικότητα όλο το σύστημα χρησιμοποιεί όλα τα components για να παίξει π.χ. δικαναλο.

Όχι πως θα αντέξεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις και όλα τα άλλα που κάνει βέβαια... .
Οι επιλογές είναι σχεδόν άπειρες.
Straight 2 channel αναπαραγωγή δίχως τα subs
Straight 2 channel αναπαραγωγή με bass management ( selected freq and below => subs )
Upmix to Dolby Atmos / DTS:X / Auro-3D

Κατά βούληση μπορείς να διαλέξεις αν θα παίξουν όλα τα subs ή όχι, αν θα παίξουν σε regular Bass Management mode ή σε WaveForming mode.

Στην παρουσίαση αναπαρήχθει native Dolby Atmos music content από Max Cooper & Justin Gray με regular bass management (το waveforming διόρθωνε το bass response και το decay, αλλά λόγω της ανοιχτής οροφής και των πλάγιων τοίχων δεν έδινε την απόλυτη ομοιομορφία του ήχου από seat σε seat, οπότε επιλέχθηκε το στήσιμο των subs σε arrays δίχως waveforming).

Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν είχαν πιο πολύ σαν στόχο τον εντυπωσιασμό και την έντονη διαφορά από το 2κάναλο playback, αλλά με λιγότερο αληθοφανές αποτέλεσμα για εμένα.
Θα προτιμούσα πιο "συντηρητικά" mix που δίνουν την αίσθηση του ότι βρίσκεσαι σε μεγάρο/αρένα σε συναυλία/ορχήστρα, παρά το έντονο object movement.

Στο κλασικό demo της DTS για το DTS:X (Cymatics), ήταν αρκετά καλή η απόδοη σαν music playback, αλλά και άκρως εντυπωσιακή στο μπάσο (παρότι δίχως WaveForming) :)

Ο έλεγχος των γουφερ (και όχι μόνο) από ένα ηχείο δεν εξαρτάται μόνο από τον ενισχυτή αλλά από τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των μονάδων των ηχείων που επιλέγουμε..
Ένα δύσκολο ηχείο σε χαρακτηριστικά ζητάει δυνατο σε αποθέματα ρεύματος ενισχυτή... (Στο τροφοδοτικό του, όχι στην ισχύ εξόδου του).
Παίζουν ρόλο τα μαγνητικά συστηματα των μεγαφώνων, η ευαισθησία τους, η δεχόμενη πρόσληψη ισχύος, το μέγεθος των μεγαφώνων κλπ..
Σημαντικό θέμα για τα ρεύματα ενός ενισχυτή είναι και τα " βαριά " κυκλώματα διαχωρισμού συχνοτήτων 2ης, 3ης, 4ης τάξης διότι όσο πιο πολλά υλικά έχει το δικτυωμα τόσο πιο πολύ "ξεζουμιζει" ισχύ από τον ενισχυτη...
Ηλεκτροδυναμικα ηχεία τύπου ATC με μεγάλα πηνία φωνής και μαγνητικά συστηματα σε σχέση με την αναισθησία τους λόγο ηλεκτρικών χαρακτηριστικών θέλουν καλά και ποιοτικά αποθέματα από τους ενισχυτές που θα κληθούν να τα οδηγήσουν..
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για άλλες "δύστροπες" μάρκες ηχείων ανεξάρτητα αν είναι ηλεκτροδυναμικα..
Θίγεις την αχίλλειο φτέρνα των περισσότερων
δυναμικών ηχείων που τα μεγάφωνα τους δεν "πίνουν" τόσο, όσο τα cross που τα κρυμμένα πηνία τους βάζουν ωμ μαζί με τις τοπολογίες
Μακάρι να βάζαμε τα σωστής διατομής πηνία στα low pass .
Βέβαια εκεί κρύβεται συνηθως η οικονομία των περισσότερων εμπορικων μαζί με τις ανεπαρκή μόνωση καμπινών.
Αν κάνανε αυτά που πρέπει, ίσως δεν κάναμε αυτή την συζητηση περί sub.
Και γι'αυτό έχουν φύγει πολλοί και έχουν πάει στα ενεργά,
και πολλοί έχουν πάει στα diy kits για να μην πληρώνουν φύκια..

Ο καθενας λεει οτι τον συμφερει. Εχω ακουσει απο μαγαζατορα οτι τα focal δεν παιζουν καλα με λαμπα και οτι αυτο το λεει η ιδια η focal.
Εντωμεταξυ τα aria 926 παιζουν καλυτερα με τον αιολο κατα τι αποτι με τον yamaha rn2000a μου.

περι ταιριασμάτων:
Πριν αρκετά χρόνια που το χόμπι μας αυτό μου έτρωγε πολύ περισσότερο χρόνο κάναμε πολλές δοκιμές.
Κουβαλούσαμε μηχανήματα σα μ@λάκες απο δω κι απο κεί. Και δε μιλάω για κλασντέ ενισχυτικά των 3 κιλών, κουβαλούσαμε mark levinson 331 accuphase e406 και coda model 11.
Έτσι απλά για να "ακούσουμε πως παίζει" με τα ηχεία του φίλου μας κλπ κλπ
Λοιπόν θα σας πω μια μικρή ιστορία:
Είχα βγάλει για πούλημα τα chario millenium II που έχω και ένας φίλος ήθελε να τα ακούσει σπίτι του. Τα φορτώνω και τα πάω σπίτι του να τα ακούσουμε.
Λοιπόν ο άνθρωπος είχε: audio physic tempo, audionet sam και sony 50ρι cd player που ήταν πιο hot hatch και από την τελευταία bmw m3.
Πηγαίνοντας να ακούσω είχα φτιάξει στο μυαλό μου τον ήχο που θα άκουγα από αυτό το σύστημα: χάλια, αδιάφορο, σκληρό.
Αυτό γιατί είχα απέχθεια στα audio physic (ότι είχα ακούσει ξύριζε), ο audionet sam στα αυτιά μου ήταν ένα δυνατό μηχάνημα αλλά....άμουσο και τεχνοκρατικό και το 50ρι της sony που είχα κανα μήνα στο σπίτι έτρωγε κλωτσιές από το meridian 588 που είχα τότε. Ούτε με κυάλια δεν το έβλεπε το meridian.
Και πάω και βάζει το παιδί μουσική και έπαθα σοκ γιατί έπαιζε καταπληκτικά αυτό το σύστημα. Τα είχε σχεδόν όλα, ήταν υπέροχο πραγματικά. Μου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα να του πουλήσω τα ηχεία μου πλεον. Τα βάλαμε βέβαια, ήταν τελείως διαφορετικό το ηχόχρωμα αλλά δεν ήταν τόσο καλύτερα για να κάνει κάποιος upgrade.

Οπότε γενικά μιλώντας και επειδή είμαστε άνθρωποι που σε αυτό το χόμπι έχουμε ένα καλό επίπεδο και επειδή ούτως ή άλλως η μουσική είναι ένας τρόπος επικοινωνίας "ανώτερος" κατά την ταπεινή μου άποψη, μην αναλώνεστε σε....απολυτότητες, ακόμα και αν κάτι το είχατε σπίτι σας και το ξέρετε καλά. Μπορεί κάπου αλλού για κάποιο λόγο να αλλάζουν κάποιες συνθήκες ικανές να κάνουν το αποτέλεσμα να διαφέρει ριζικά.

Ο καθενας λεει οτι τον συμφερει. Εχω ακουσει απο μαγαζατορα οτι τα focal δεν παιζουν καλα με λαμπα και οτι αυτο το λεει η ιδια η focal.
Εντωμεταξυ τα aria 926 παιζουν καλυτερα με τον αιολο κατα τι αποτι με τον yamaha rn2000a μου.
Δεν λέει ότι τον συμφέρει ο καθένας, λένε ότι θέλουν να πουλήσουν επειδή έχουν περισσότερο κέρδος σε κάποια μηχανήματα..

Όσον αφορά τα Focal, δεν είναι καθόλου εύκολα ηχεία (ωμικα), απλά η κατάσταση σώζεται λόγο υψηλής ευαισθησίας αυτών...

Ο κόσμος έχει μπερδέψει το "σπρώξιμο" οδήγησης των λαμπατων με τον Transistor...
Δύο εντελώς διαφορετικές τοπολογίες ενίσχυσης..
Πάντα η λάμπα θα ακούγεται πιο ισχυρή σε "ήχο" από το Transistor..
Είναι διαφορετική η φύση της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Aiolos σου οδηγεί καλύτερα τα Focal σου από τον Yamaha...
Είναι πολλοί οι παράμετροι που σου ακούγεται καλύτερα ο Aiolos σε σχέση με τον Yamaha..
Δεν είναι θέμα ισχύς...

Θίγεις την αχίλλειο φτέρνα των περισσότερων
δυναμικών ηχείων που τα μεγάφωνα τους δεν "πίνουν" τόσο, όσο τα cross που τα κρυμμένα πηνία τους βάζουν ωμ μαζί με τις τοπολογίες
Μακάρι να βάζαμε τα σωστής διατομής πηνία στα low pass .
Βέβαια εκεί κρύβεται συνηθως η οικονομία των περισσότερων εμπορικων μαζί με τις ανεπαρκή μόνωση καμπινών.
Αν κάνανε αυτά που πρέπει, ίσως δεν κάναμε αυτή την συζητηση περί sub.
Και γι'αυτό έχουν φύγει πολλοί και έχουν πάει στα ενεργά,
και πολλοί έχουν πάει στα diy kits για να μην πληρώνουν φύκια..
Είναι πολύπλοκο το θέμα των ηχείων, όσοι ασχολούνται με αυτά γνωρίζουν τα υπέρ και τα κατά όλων των σχολών ηχείων...
Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει ενημέρωση και πάντα ψωνίζει με το μάτι και όχι με την ακουστική η των σωστών προδιαγραφών ηχείων για τον ενισχυτή τους...
Η λάθος επιλογή ηχείων καταλήγει σε συχνή αλλαγή ενισχυτών όπως και το αντίθετο φυσικά...
Δεν είναι μόνο το ταίριασμα ηχοχρωμάτων των ηχείων με τον ενισχυτή, τα specs είναι το παν...
Και στην συνέχεια το προσωπικό ηχητικό γούστο του καθενός μας...

• Like
Reactions: ihodemon
περι ταιριασμάτων:
Πριν αρκετά χρόνια που το χόμπι μας αυτό μου έτρωγε πολύ περισσότερο χρόνο κάναμε πολλές δοκιμές.
Κουβαλούσαμε μηχανήματα σα μ@λάκες απο δω κι απο κεί. Και δε μιλάω για κλασντέ ενισχυτικά των 3 κιλών, κουβαλούσαμε mark levinson 331 accuphase e406 και coda model 11.
Έτσι απλά για να "ακούσουμε πως παίζει" με τα ηχεία του φίλου μας κλπ κλπ
Λοιπόν θα σας πω μια μικρή ιστορία:
Είχα βγάλει για πούλημα τα chario millenium II που έχω και ένας φίλος ήθελε να τα ακούσει σπίτι του. Τα φορτώνω και τα πάω σπίτι του να τα ακούσουμε.
Λοιπόν ο άνθρωπος είχε: audio physic tempo, audionet sam και sony 50ρι cd player που ήταν πιο hot hatch και από την τελευταία bmw m3.
Πηγαίνοντας να ακούσω είχα φτιάξει στο μυαλό μου τον ήχο που θα άκουγα από αυτό το σύστημα: χάλια, αδιάφορο, σκληρό.
Αυτό γιατί είχα απέχθεια στα audio physic (ότι είχα ακούσει ξύριζε), ο audionet sam στα αυτιά μου ήταν ένα δυνατό μηχάνημα αλλά....άμουσο και τεχνοκρατικό και το 50ρι της sony που είχα κανα μήνα στο σπίτι έτρωγε κλωτσιές από το meridian 588 που είχα τότε. Ούτε με κυάλια δεν το έβλεπε το meridian.
Και πάω και βάζει το παιδί μουσική και έπαθα σοκ γιατί έπαιζε καταπληκτικά αυτό το σύστημα. Τα είχε σχεδόν όλα, ήταν υπέροχο πραγματικά. Μου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα να του πουλήσω τα ηχεία μου πλεον. Τα βάλαμε βέβαια, ήταν τελείως διαφορετικό το ηχόχρωμα αλλά δεν ήταν τόσο καλύτερα για να κάνει κάποιος upgrade.

Οπότε γενικά μιλώντας και επειδή είμαστε άνθρωποι που σε αυτό το χόμπι έχουμε ένα καλό επίπεδο και επειδή ούτως ή άλλως η μουσική είναι ένας τρόπος επικοινωνίας "ανώτερος" κατά την ταπεινή μου άποψη, μην αναλώνεστε σε....απολυτότητες, ακόμα και αν κάτι το είχατε σπίτι σας και το ξέρετε καλά. Μπορεί κάπου αλλού για κάποιο λόγο να αλλάζουν κάποιες συνθήκες ικανές να κάνουν το αποτέλεσμα να διαφέρει ριζικά.
Μεγάλες αλήθειες αλλά όλα έχουν εξήγηση
τεχνικη..
Πολλοί εμπειρικά έχουν μάθει πολλά για την ακουστική, αλλά αυτό που φτάνει στο αυτί μας είναι σύνολο σε μια διαμορφωση σήματος φορτωμένη πάνω σε τάση και ρεύματα.
Το ότι το chario έπαιξε καλύτερα φαίνεται από
τις φωτογραφιες ότι πρόκειται για φορτίο 4ωμο σε ένα ικανό μέρος του φασματοςυ και αν είναι two way στο μεγαλύτερο.
Είχα διαβάσει σε μια κριτική ότι και το high pass ήταν χαμηλωμένο με τα συνηθισμένα καλά ηχεία της κατηγορίας.
Οπότε έχουμε δύο απαιτητικούς παράγοντες που θέλουν άνεση στην παροχή ρευματος στις
συχνοτικές περιοχές αυτές από τον ενισχυτή.
Για αυτό και αλλού έπαιξε καλύτερα..
Και φυσικά συνηγορώ ότι στον πραγματικό κόσμο έχω εκπλαγεί ευχάριστα ακουστικά!!

Ξεχναμε μια μεγαλη παραμετρο..........ισως τη μεγαλυτερη.
Ο χωρος..........
Ειχα ακουσει τα 5αρια της Harbeth σε 6 διαφορετικα σεταπ και χωρους. Μετρια αποτελεσματα.
Στον 7, απιστευτο αποτελεσμα .

• Like
Reactions: ihodemon
Είναι πολύπλοκο το θέμα των ηχείων, όσοι ασχολούνται με αυτά γνωρίζουν τα υπέρ και τα κατά όλων των σχολών ηχείων...
Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει ενημέρωση και πάντα ψωνίζει με το μάτι και όχι με την ακουστική η των σωστών προδιαγραφών ηχείων για τον ενισχυτή τους...
Η λάθος επιλογή ηχείων καταλήγει σε συχνή αλλαγή ενισχυτών όπως και το αντίθετο φυσικά...
Δεν είναι μόνο το ταίριασμα ηχοχρωμάτων των ηχείων με τον ενισχυτή, τα specs είναι το παν...
Και στην συνέχεια το προσωπικό ηχητικό γούστο του καθενός μας...
Ο κόσμος ψωνίζει εκτιμώ περισσότερο με το ταμπελάκι οι "ψαγμένοι", και οι
οι απλοί καταναλωτές με το πώς θα το ακούσουν στο κάθε μαγαζί, και τις
προτάσεις του πωλητή, μαζί μετά οπτικά και
ακουστικά γουστα που ισχύουν και για τους ψαγμένους!
Τώρα τα specs των συσκευών όπως αναγράφονται, δεν βοηθούν και πολύ,
αλλά βγαίνει άκρη στους συνδυασμούς
amp ηχείων.
Υπάρχουν βέβαια και αξιόπιστες κριτικές στο net που παίρνεις πληροφορίες χρήσιμες αν ξέρεις
να τις διαβάσεις..
Για τα ηχοχρώματα ένας έμπειρος
σχεδιαστής μπορεί να βγάλει ότι θέλει
απο τις σχεδιάσεις ενισχυτών με φτηνά υλικά σαν τον Paravicini της M.F.
η τον εξαιρετικό Yves-Bernard André!
Στα ηχεία γίνονται πιο πολλά!
Με το ίδια μεγάφωνα μπορείς να βγει ο ήχος αέρινος, live , βαρύς, με laid back αίσθηση και καθαρός παίζοντας με σχεδιάσεις. Cross και box.
Πάντως γενικά αν και πιο ακριβά τα πράγματα είναι καλύτερα για τον ήχο και το ότι υπάρχουν τόσες επιλογές σχεδιασεων δείχνει ότι όλες έχουν δυνατά σημεία..