Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: Απάντηση: Re: Versus

Το βιντεάκι ήταν clickbait, αλλά πέραν τούτου αυτά που περιέγραψε δεν ήταν γνώμη αλλά η αυτονόητη αλήθεια ότι το DOF καθορίζεται από τον συνδυασμό εστιακού μήκους του φακού, απόστασης από το θέμα και μεγέθους αισθητήρα.

Το θέμα που θίγω είναι ότι ένας φακός MFT 25/.95, ακόμη κι αν πιάσουμε την ακριβότερη περίπτωση του MFT Voigtlander 25/.95 στο χιλιάρικο, υπολείπεται της ποιότητας που προσφέρει ο ff Voigtlander 65/2 APO.

Για να μου τον έστελνες που λες, εκτιμώ την προσφορά, αλλά σε DOF ξέρουμε εκ των πραγμάτων ότι δεν θα φτάσει το ρηχό βάθος πεδίου του 65/2. Ακόμα και 50/2 να ήταν ο τελευταίος, πάλι δεν θα το έφτανε. Ούτε στους άλλους επιμέρους τομείς ποιότητας δεν θα μπορεί να τον φτάσει.

Γράφεις ότι είναι το ζητούμενο στο βίντεο, γι' αυτό και δεν έχει οξύτητα στα άκρα ο MFT Voigtlander 25/.95, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι αυτή η εξήγηση. Αν ήθελαν και μπορούσαν θα τον έκαναν οξύ από άκρη ως άκρη, όπως είναι ο ff Voigtlander 65/2 APO. Η κατασκευή ενός φακού 0.95 ανεξαρτήτως μεγέθους αισθητήρα είναι πιο δύσκολη από την κατασκευή ενός φακού f/2 και γίνονται παραχωρήσεις στην οπτική απόδοση. Τώρα στην οξύτητα στο κέντρο θα είναι η παραχώρηση, στα άκρα, στη βινιέτα, στην αντίσταση στο flare, στις χρωματικές εκτροπές, κάπου θα υπάρχει πάντα παραχώρηση σε έναν 0.95 φακό.

Το κακό με το m4/3 είναι ότι αναγκαστικά βασίζεται σε υπερφωτεινούς 0.95 φακούς και πάλι δεν μπορεί να φτάσει ένα στοιχειώδες DOF επιπέδου f/2 σε ff.

Ένα άλλο θέμα επίσης που έθιξα είναι κατά κανόνα δεν συμβαδίζει η τιμή f/0.95 με τη φωτεινότητα που μας προδιαθέτει ότι θα κερδίσουμε, όπως έδειξε και το link του Casson που αφορούσε τον ff Mitakon 50/.95 (π.χ. ταχύτητα 1/2500@f/.95 αντί 1/2000 @f/1.4). Σε άλλους φακούς μπορεί η φωτεινότητα να είναι καλύτερη. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό.

Στο ff η επιλογή ενός 0.95 φακού επομένως γίνεται καθαρά για το ιδιαίτερο look.
Στο m4/3 η επιλογή ενός 0.95 γίνεται εξ ανάγκης, εφόσον θέλουμε ένα σχετικά ρηχό βάθος πεδίου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Versus

Tην αίσθησή μου και όχι τη βεβαιότητα με βάση του ότι οι φακοί ειναι MF και προορίζονται κυρίως για βιντεο έγραψα για την απόδοση στα άκρα του 25/0.95 mft, όμως έγραψα ότι ο φακός είναι ικανοποιητικότατος σε f0.95 και σε φωτογραφία (για την χρήση που εγώ τον θέλω), δεν νομίζω ότι μπορει να συγκριθεί σχεδιαστικά και οπτικά στα άκρα με ένα φακό macro όπως ο ff Voigtlander 65/2 APO επειδή και μόνο θα έχουν παραπλήσιο DOF ή επειδή προέρχονται απο τον ίδιο κατασκευαστή , άρα εχουν την ίδια φιλοσοφία σχεδίασης. Ο συγκεκριμένος φακός έχει λογικά σχεδιαστεί ως μάκρο για πολυ καλή αποδοση στα πολύ κοντινά ακόμη και στα άκρα, καμία σχεση με αυτο που θα δώσει ο mft 25mm/0.95 στα κοντινά ακόμη και αν αφήσουμε στην άκρη την φωτεινότητα ή το κλείσιμο του διαφράγματος. Συμπερασματικά και για να το κλείσω εκ μέρους μου σε αυτα που γράφεις στο τελευταίο post δεν διαφωνώ κάπου με εξαίρεση την ανωτέρω επισήμανση.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Versus

Ελλείψει ενός e-mount ff 50/2 από Voigtlander ανέφερα τον 65/2.
Και μάκρο να μην ήταν ένας υποθετικός Voigtlander ff 50/2, πάλι θα υπερίσχυε ενός mft 25/0.95 πιστεύω, με τη λογική της δυσκολίας κατασκευής ενός ποιοτικότατου 0.95 φακού.

Πτώση οξύτητας στα άκρα δεν είναι βίντεο χαρακτηριστικό.
Ένα declick στο δαχτυλίδι διαφράγματος δεν σημαίνει ότι πρέπει να κριθεί ο MFT Voigtlander 25/0.95 με ευνοϊκότερους όρους.

Δεν αναφέραμε και τη μεγαλύτερη δυσκολία κατασκευής ενός 25mm με εξαιρετική ποιότητα σε σύγκριση με έναν 50mm αντίστοιχης ποιότητας για την επίτευξη του ίδιου FOV, οπότε κι αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που δυσκολεύει τα πράγματα στο m4/3.

Re: Versus

Το θέμα με το μ43 είναι οτι δέν υπάρχει ο κλασσικός AF μαμίσιος φακός σε αναλογία 50άρης f/1,8 σε τιμή χώμα όπως στα άλλα συστήματα σε FF. O 25 f/1,8 δεν είναι τέτοιος όπως και όλοι οι υπόλοιποι που διαφημίζονται φωτεινοί ενω στην ουσία έχουν επιδόσεις FF κιτ φακων.

Re: Versus

Αν εννοείς το βάθος πεδίου είσαι κάπως κοντά στην πραγματικότητα, κατά τα λοιπά σε ότι αφορά την φωτεινότητα αυτή καθ' εαυτή και το IQ διαφωνώ ριζικά...

Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Νομίζω ότι θα μπορούσες να πετύχεις παρόμοια, ίσως και καλύτερα αποτελέσματα με την ΕΜ1ΙΙ και τον Sigma 135/1.8 στα 270mm.

Μεταφέροντας εδώ την ερώτηση από το άλλο νήμα των Sigma φακών, όχι, το αποτέλεσμα με E-M1II + 135/1.8Art δεν μπορεί αν φτάσει εκείνο με SD1M + 180macro.
Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που άδικα πήρα τον αντάπτορα των 20 ευρώ.

Ο Foveon αισθητήρας δεν παίζεται στο micro-contrast και στην 100% επισκόπηση.
Τι να κάνει η E-M1II η καημένη με έναν ff φακό, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εκμεταλλευτεί ένα μικρό κεντρικό κομμάτι του φακού προς έναν bayer αισθητήρα.
Στην επαναληψιμότητα πετυχημένων λήψεων χάρη στο IBIS υπερείχε, αλλά τώρα με το IS στον 180mm Sigma δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Το αντίστροφο, ναι, δηλαδή λήψη με E-M1II+300/4pro και downscale ώστε να είναι παραπλήσιου μεγέθους η επισκόπηση με SD1M+Sigma 180.

Δυστυχώς θαύματα δεν γίνονται. Δηλαδή κοτσάρουμε ένα m4/3 σώμα σε ff φακό και νάτο το τελέ.
Και τον Sigma 2x teleconverter να βάλω, πάλι καλύτερο αποτέλεσμα έχω από το x2 crop της E-M1II.

Δεν ήμουν έτοιμος ακόμη, αλλά μια που αναφέρθηκε, ας χρησιμοποιήσω ένα παλιότερο δείγμα με E-M1II + 135Art.
Άδικη η σύγκριση, με άλλο φως και έκθεση, αλλά μια ιδέα την παίρνουμε.
Θα επανέλθω με πιο άμεσες συγκρίσεις.

0O1Wtv.jpg

Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Αν ήσουν ΑΘΗΝΑ θα σου έδινα τον Zuiko 150/2 για πιο σωστές συγκρίσεις με την SD1M , για την προσαρμογή FF φακών συμφωνώ οτι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους native 43/m43 pro φακούς σε IQ, βέβαια σύγκριση σωστή γίνεται μόνο όταν τα δείγματα βγαίνουν την ίδια ώρα και με παρόμοιες ρυθμίσεις.

Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Αν ήσουν ΑΘΗΝΑ θα σου έδινα τον Zuiko 150/2 για πιο σωστές συγκρίσεις με την SD1M , για την προσαρμογή FF φακών συμφωνώ οτι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους native 43/m43 pro φακούς σε IQ
Γιατί το λες αυτό Κώστα? σε AF συμφωνώ δεν μπορούν, αλλά σε IQ γιατί όχι. Η ΕΜ1ιι με τον Sigma 135/1.8 και τον Metabones Speedbooster 0.71x θερίζει

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Μάνο δεν έχω δοκιμασει τον Metabones με FF φακούς για να σου πω τι τελικό συγκριτικό αποτέλεσμα περνεις αλλά από τις μετρήσεις και την πατέντα του Caldwell ξέρω οτι αυξάνεται σημαντικά η οπτική απόδοση των FF φακών σε m43 σώμα, εγώ έγραψα για την συνολική απόδοση σε IQ των FF φακών με ένα κανονικό AF/MF προσαρμογέα όπου συνήθως θα δεις πολλά περίεργα να συμβαίνουν παρότι ο αισθητήρας δουλεύει στο καλό κεντρικό κομμάτι του φακού.

Ειδικά η παλιά SHG σειρά στα 4/3 είχε τηλεκεντρικη σχεδίαση με φοβερό microcontrast, μικρή βινιετα, απαλό γράψιμο και εξαιρετικο bokeh, η νέα pro m43 σειρά έχει λίγο διαφορετική σχεδίαση με αυξημένο contrast και πιο <σκληρό> γράψιμο /bokeh. Θα ήθελα να δω ένα native τηλεφακό σχεδιασμένο πριν 15 χρόνια (150/2) πως τα παει με ένα σημερινό σχεδιασμένο σύγχρονο τηλεφακό σε δυο σύγχρονα σωματα και οι δυο.

TZO, μεγειά,

Μην ξεχάσεις να κάνεις και μια σύγκριση foveon vs pixelshift ..

Ευχαριστώ, ο 180 φαίνεται να είναι και ο πιο ταιριαστός στην SD1M.

Σωστά, το pixel shift της E-M1II θα έχει ενδιαφέρον να συγκριθεί με foveon, αλλά δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα ελλείψει φακού. Μόνο 8/1.8pro fisheye και 300/4pro έχω.

Προς το παρόν, μόνο με τον 300/4, crop και downscale και σύγκριση σε παρόμοιο μέγεθος επισκόπησης με κοντύτερο φακό καταφέρνει o bayer αισθητήρας να σταθεί δίπλα σε foveon merrill.

Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Το hires της ΕΜ1.2 δουλεύει με όλους τους φακούς, ακόμη και με τους manual, απλά το διάφραγμα στους φακούς με επαφές δεσμεύεται μέχρι f8 (μάλλον λόγω διάθλασης) ενώ στους χειροκίνητους παει όπου θες.
Μην το μπερδεύουμε με άλλες λειτουργίες που είναι κλειδωμένες για συγκεκριμένους φακούς.

Όχι, εννοώ για να είναι κοντινού εστιακού μήκους οι φακοί.

Δηλαδή για να μη συγκρίνω 600mm με 270mm еq. αντίστοιχα για native.

Mε αντάπτορα και ff φακό θα αδικήσω την E-M1II.

Σωστό αυτό, δεν κατάλαβα πως το έγραψες , το hires δίνει περισσότερο ανάλυση εκεί που ο φακός το επιτρέπει , αν το Normal αποτέλεσμα δεν πείθει το hires απλά θα χειροτερέψει την κατάσταση.

Mε αντάπτορα και ff φακό θα αδικήσω την E-M1II.

Ισως την αδικήσεις .. αλλά με καλό ποιοτικώς αντάπτορα οι πιθανότητες αδικίας είναι μικρές και το μέγεθος της αδικίας ασήμαντο ..

Δεν νομίζω πως είναι ασήμαντη η πτώση ποιότητας με τη χρήση σε m4/3 σώμα φακού σχεδιασμένου για ff αισθητήρα.

Μια σύγκριση E-Μ1ΙΙ + Sigma 85/1.4 ART vs α7ΙΙΙ + Sigma 180/2.8macro θα μας πείσει.

η συγκριση αυτη περιεχει και τον αισθητήρα στην εξισωση , για να βγει ασφαλές συμπερασμα για τη χρήση σε m4/3 σώμα φακού σχεδιασμένου για ff αισθητήρα νομίζω πως θα πρεπει να κανεις χρηση στο ιδιο σωμα ενός native m43 καλού φακού ανάλογης εστιακής π.χ. τον mzuiko 75/1.8

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Aν είχα τέτοιο φακό, ναι, θα είχε ενδιαφέρον κι εκείνη η σύγκριση.

Πιο πολύ με ενδιαφέρει τώρα να δω αν έχει νόημα να βάλω ff φακό στην Ε-Μ1ΙΙ με μέτρο σύγκρισης την α7ΙΙΙ+αντίστοιχο φακό.

Τις τελευταίες μέρες γίνεται εδώ μια άλλη μάχη.

RX100VI vs Ε-M1II + 12-100/4pro

24-200mm eq. και τα δύο σετάπ, θα έχει ενδιαφέρον.

Ετοιμάζω συγκριτικά δείγματα ξεκινώντας από τα 200mm.
Με τους φακούς σε πλήρη έκταση:

vviIPe.jpg

wE7e6U.jpg