Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών
Εγώ δεν βλέπω ποτέ τελειως αδιόρθωτο το RAW , το αρχείο όταν έρχεται μέσα στο RAW converter της Adobe διορθώνεται πάντα αυτόματα από την πληροφορία που κουβαλά από το σώμα, έως ένα βαθμό (οτι δηλαδή γίνεται και στο jpeg) σε γεωμετρική διορθωση, βινιετα και CA. Αυτό γίνεται χρόνια τώρα σε ολα τα σωματα - φακούς της OLYMPUS, μάλιστα είχαμε απορία κάποτε (με τον Ηλία αν θυμάμαι καλά) αν π.χ. Τα 24 mm αντιστοιχούν στο διορθωμένο κάδρο. Οπότε ναι δεν βλέπω CA τόσο έντονο γιαυτο μάλλον το λόγο, πιθανόν άλλα προγράμματα να έχουν άλλη λογική στις διορθώσεις , π.χ. Το dΧΟ ξέρω οτι πρέπει να φορτώσει τα αντίστοιχα modules γεωμετρικών διορθώσεων. Υπάρχουν επίσης προγράμματα που βλέπεις τα πάντα αδιόρθωτα. Δεν βλέπω τον λόγο. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι απομένει ως πληροφορία μετά τις διορθώσεις. Είναι λίγο πολύ οτι βλέπουμε να συμβαίνει με την κρυφή διορθωση θόρυβου σε υψηλά iso, κάποιες εταιρίες το εφαρμόζουν και βλέπεις μαζί με τον θόρυβο να χάνεται και η πληροφορία. Αυτό είναι βέβαια το απέναντι άκρο της διόρθωσης που δεν το θελουμε. Προτιμώ τον έλεγχο του θορύβου και του sharpness να τον κάνει ο χρήστης στο RAW.
Πάντως συγκριτικό σωστό συνήθως κάνεις με το ιδιο προγραμμα ενημερωμένο και για τις δυο μηχανές και με επεξεργασία το αρχείο του καθενός όσο αντέχει χωρίς υπερβολικό τέντωμα. Ειδαλως βλέπεις τα jpeg που ειδικά ο κάτοχος της SONY νομίζω οτι μόνο με αυτά θα ασχοληθεί .
Ο 12-100/4 (έχω γράψει σχετικά στο νήμα των m43 φακών) είναι πράγματι πολύ καλός φακός, δεν υπάρχει review που να γράφει κάτι διαφορετικό, καθόλου υπερτιμημένος, τον έχω τεστάρει με πληθώρα prime και ζουμ m43 και έχει ισοδύναμη απόδοση κέντρο άκρα σε όλες τις εστιακές. Στην κόπια μου (και πιθανόν και σε όλες τις άλλες) έχει ένα κλικ πτώση σε οξυτητα στα 100mm στο f4 αλλά μισό-ένα στοπ πιο κλειστός είναι τούμπανο.
Το συμπέρασμα που βγάζω άσχετα με το τι θα δείξουν τα Raw ή ολα τα υπόλοιπα τεχνικά τερτίπια των προγραμμάτων, είναι οτι η μικρή (στο μάτι) SONY έχει κάνει καλή δουλειά τόσο σε επίπεδο αισθητήρα όσο και φακού (αρκεί να κρατά σε όλο τις εστιακές το ίδιο επίπεδο).