Kαι μια άλλη αναφορά (όχι δική μου) για τον Αιθέρα.
"Σύμφωνα με το φιλοσοφικό σύστημα των περιπατικών,
η σφαίρα του αιθέρα βρίσκεται εντός του ουρανού και εντός αυτής βρίσκονται οι σφαίρες του αέρα,του ύδατος και της γής όχι ως στοιχεία όπως τα νοούμε εμείς σήμερα αλλά ως φιλοσοφικές έννοιες (πχ ύδωρ = γίγνεσθαι,αήρ = ψυχή,γή = εκείνη που γεννά μορφές κτλ)
στα αντίστοιχα φιλοσοφικά συστήματα του Θαλή,του Αναξιμένη και του Ξενοφάνη (βλ. Αριστοτέλης "Μετά τα Φυσικά" και προσωκρατικών αποσπάσματα).
Για τους περιπατικούς ο αιθέρας αποτελεί την κινούσα κινούμενη αϊδια ουσία (η κινούσα ακίνητη είναι η νοητή και η κινούμενη είναι η αισθητή) και ως εκ τούτου αποτελεί το μέσο εκδήλωσης των ειδώλων των νοητών ειδών σε αισθητά πάντα σε σχέση με την ψυχή και την πλάνη των αισθήσεων (βλ. Αριστοτέλης "Φυσικά").
Για του ακαδημαϊκούς ο αιθέρας αεί θέει (βλ. Πλάτων "Κρατύλος") γύρω από την σφαίρα του αέρα γι'αυτό και λέγεται αει θεήρ.Η κίνηση δεν θα πρέπει να ληφθεί ώς κίνηση όπως την νοούμε εμείς εδώ και την αντιλαμβανόμαστε μέσω των αισθήσεων,αλλά ουσιαστικά πρόκειται περί μετάβασης δίχως κίνηση (βλ. ταινία Dune).
Άρα ο αιθέρας δεν είναι στοιχείο αλλά ουσία = απόρροια όντος και μέσο μετάβασης/εκδήλωσης της ενδυνάμει κατάστασης σε ενεργεία.Θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι καταστάσεις δυνάμει και ενεργεία δεν έχουν σχέση με την δύναμη και την ενέργεια όπως τις αντιλαμβάνεται η φυσική σήμερα αλλά δηλώνουν άλλες λειτουργίες συμπαντικές κι όχι ενδοκοσμικές.
Μεταξύ του Είναι-Νοητών Ειδών και του αισθητού κόσμου-ατομικού κόσμου,υπάρχει η πεμπτουσία σαν πεδίο προβολής.
Αυτά από την πλευρά της ελληνικής κοσμοαντίληψης.
Στην πλευρά της σύχρονης επιστήμης υπάρχει μια σχετική σύγχυση θεωριών.
Κάποιες μιλάνε για θεωρία Μ των Υπερχορδών,κάποιες για εκπυρωτικό σύμπαν,κάποιες για ρήξη συμμετρίας των σωματιδίων (σωματίδιο Χίγκς) και πληθώρα άλλων όπου η μία έρχεται σε αντίφαση με την άλλη.Συνδετικό τους στοιχείο ότι στην πλειοψηφία τους δεν δέχονται τις έννοιες νούς,ψυχή και λόγος με αποτέλεσμα να τα αντιλαμβάνονται όλα μόνον ως αισθητά χάνοντας την ουσία.Κάποιοι μάλιστα μιλάνε για υποκινητικό μηχανικό αιθέρα,για σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια και με όλα αυτά μαζί προσπαθούν να εισάγουν την θεωρία της πεμπτουσίας στα σύχρονα δεδομένα της επιστήμης.
Ανεπιτυχώς.
Ωστόσο για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να διακρίνουμε από τις νεώτερες θεωρίες την θεωρία του ολογραφικού σύμπαντος
η οποία φαίνεται παραδόξως να ταιριάζει περισσότερο στο κοσμολογικό πρότυπο των Ελλήνων αλλά και να ταιριάζει ταυτόσημα και στα δεδομένα του σύμπαντος.
Η θεωρία του ολογραφικού σύμπαντος έχει επαληθευτεί πειραματικά μέσω της θεωρίας των μορφογενετικών πεδίων αντήχησης.Υπάρχει κάποια σύνδεση (όχι απόλυτη ταύτιση) μεταξύ αριστοτελικού αιθέρα,ολογραφικού σύμπαντος και αιθερικών πεδίων-ακασικών αρχείων."
Και μερικά εγκυκλοπαιδικά video
1 2 3