Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Λοιπόν,τα συμπεράσματά μου από την χρήση 3 AI.Όπως έγραψα και πιο πάνω,ξεκίνησα με το τσάμπα AI του Google.Πολύ γρήγορο αλλά ηλίθιο εντελώς.Του ζητούσα να κάνει μία διόρθωση στο site,την έκανε,αλλά ξεχνούσε να γράψει κάτι.Αυτό συνεχίστηκε για 5 ημέρες.Έβγαλα το χτικιό και πήγα στο pro του ChatGPT.Απελπιστικά αργό και αρκετά ηλίθιο.Όχι σαν το Google βέβαια,αλλά και αυτό έκανε λάθη και παραλείψεις σε αυτό που του ζητούσα.Και πάμε στον Θεό,το Claude AI.Ξεκίνησα χθες βράδυ κατά τις 22:30 λέγοντάς του τι θέλω και στις 5 τα ξημερώματα,είχαμε τελειώσει.Ότι αλλαγή ή διόρθωση ή συμπλήρωση στην εικόνα του site ,την έκανε χωρίς το παραμικρό λάθος με αστραπιαία ταχύτητα.Εννοείται ότι και σε αυτό πλήρωσα τα 18 ευρώ για 1 μήνα συνδρομή,αλλά για αυτό που έκανε σε σύγκριση με το χτικιό στην ταχύτητα,ανταπόκριση και τα λάθη του Chatgpt,τα 18 ευρώ είναι κλοπή.

Το επί πληρωμή gemini, 3.1 pro, ειδικά για frontend, να φτιάξει ένα website δεν είναι κακό.
Το "δωρεάν" τους, στην επιλή fast είναι το gemini 3 flash με minimal thinking, όντως χάλια, το thinking 3 flash δεν είναι κακό επίσης για το μέγεθος του.

Κατά τα άλλα φυσικά, τα μοντέλα claude είναι πολύ δυνατά.

Να δώσω ένα παράδειγμα εκτός δουλειάς. Ολοκληρώνω το σχεδιασμό των καλοκαιρινών διακοπών, ένα roadtrip στη Γερμανία. Έχω φτιάξει ένα αρχείο κειμένου σαν guide που με βοηθάει στην οργάνωση. Το έδωσα στα:
- Google Pro 3.1
- ChatGPT 5.4 Thinking xHigh
- Claude Sonnet Thinking

Γιώργο, στείλε μου το prompt σε ένα πμ να στο βάλω στο μεγάλο gemini και στο Opus της Claude να δούμε.

Κατά τα άλλα φυσικά, τα μοντέλα claude είναι πολύ δυνατά.

Τα μοντέλα claude είναι όντως πολύ δυνατά αν είσαι developer.
Αν δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και με ποιο τρόπο θα σου τρώει τα tokens σαν στραγάλια.

Δεν είναι καλά μόνο αν είσαι dev. είναι καλά σε ότι και να κάνεις.
Από το να σου φτιάχνει παρουσιάσεις, αρχεία excel, να καταλάβει ένα project και να γράψει documentation σε ότι θέλεις.

Από εκεί και ύστερα, προφανώς, όσο μεγαλύτερο μοντέλο επιλέγεις και όσο πιο περίπλοκο γίνεται το task που του βάζεις, θα κοστίζει και περισσότερο.

Ωστόσο και έτσι να το δείς, ακόμη και 20€ να κόστιζε κάθε έγγαφο που βγάζει, το να το έκανα εγώ θα κόστιζε περισσότερο σε ανθρωποώρα.

Να πω και εγώ τη εμπειρία μου ως άσχετος από προγραμματισμό.

Έχω ξεκινήσει ένα project ενός μαγνητικού εργαλείου που μετραει παχος σε μη μαγνητικά αντικείμενα.

Το σχεδιαστικό/μηχανολογικο μέρος το έχω άνετα και με χρήση 3d printer οι διορθώσεις γινόταν μέσα σε 1 ώρα. Το ηλεκτρολογικο το κατέχω εν μέρη καθώς είχα φτιάξει παλαιότερα μέχρι και μικρό ενισχυτή για κιθάρα απλά το ΑΙ επιβεβαιωνε τους πυκνωτές και τις αντιστάσεις καθώς έπρεπε να διορθώσω ένα "bug" που υπάρχει στο rp2040.

Εδώ όμως χρειαζόμουν κώδικα...

Το project ξεκίνησε από το δωρεάν chatgpt και τώρα έχω βάλει το Plus για ένα μήνα.

Πέρασε ο κώδικας έλεγχο και από το ai studio και από το Claude.

Τα συμπεράσματα μου.

Το απλό chatgpt όσο το project έμενε σε έναν απλό κώδικα για arduino ήταν άψογο. Όταν πήγα σε raspberry rp2040 για επιπλέον δυνατότητες άρχισε το μπάχαλο. Έμοιαζε σαν το chatgpt να περίμενε να μάθει από μένα αν λειτούργησε αυτό που μου έδειξε, πράγμα που μου το επιβεβαίωσε στην plus έκδοση που σχεδόν μου το είπε στα μούτρα "ας προσεχες" .

Το ai studio απλά επιβεβαίωσε τον κώδικα με μερικές προτάσεις για βελτίωση τον οποίο μετά τον έβαλα πίσω στο chatgpt και "ξινησε" επειδή λέει έκανα πράγματα του κεφαλιού μου ... Μετά έβαλα τον ίδιο κώδικα στο Claude (δωρεάν) που έβγαλε το ai studio και μου εδωσε συγχαρητήρια για την απλότητα του και την δομή του

Δεν έχω κάνει χρήση του codex ακόμη. Αλλά όπως φαίνεται οι δωρεάν ακούσεις της Google και Claude φτιάχνουν καλύτερο κώδικα από το δωρεάν chatgpt . Στην πράξη μάλιστα το ai studio έφτιαξε ένα κώδικα εκμεταλευομενος τις πραγματικές δυνατότητες του hardware σε υπολογιστική ισχύ κάτι που το chatgpt δεν περιμενε να λειτουργήσει, σε καμία έκδοση του και όταν του το απέδειξα με μετρήσεις σχεδόν με σνομπαρε προτείνοντας αλλαγές για "σταθεροτητα" .

Δεν ξέρω αν αξίζουν τα 20€ για αυτές τις συνδρομές πάντως.