Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Λίγο αβολο μου φαινεται εμενα, πως βλεπεις που τρυπας;

E, στην αρχή βλέπεις όπως βλέπεις σε οποιοδήποτε τρυπάνι. Μετά, στο τέλος, δεν βλέπεις, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Τρυπάς μέχρι να τερματίσει στην ροδέλα.
Δεν του φαίνεται, αλλά είναι ό,τι πιο βολικό έχω δοκιμάσει.

• Like
Reactions: papakitou
Νάσαι καλά Κυρ που μου θύμησες και το δικό μου της Makita και το έψαξα και το βρήκα.

IMG_8826.jpeg

Βέβαια δεν έχουν καμία σχέση μ’αυτό του @nikfor που μπορείς να ρυθμίσεις το βάθος φρεζαρίσματος.

• Like
Reactions: newbie
Αυτές τις μέρες που ασχολούμαι με την κατασκευή ενός τραπεζιού από Οξιά 5cm, ήθελα οι ακμές να έχουν αυτήν την ωραία αίσθηση που έχουν τα επαγγελματικά έπιπλα. Να είναι δηλαδή σχεδόν γωνία και όχι καμπύλη (όπως ένας πάγκος κουζίνας) αλλά αυτή η γωνία να μην "κόβει" και να έχει μια γλυκιά αίσθηση στο χέρι.

Δοκίμασα λοιπόν το πιο μικρό κοπτικό της CMT (Roundover router bit) που έχει ακτίνα μόλις ενάμιση χιλιοστό! (R=1.6mm)

Είναι τόσο μικρό που καθώς το κοίταξα αφού το αγόρασα σκέφτηκα "άλλη μια λάθος αγορά μάλλον"
Αλλά ευτυχώς, ήταν με εξαιρετική αγορά που με ενθουσίασε. :D

20240716_122047.jpg

Δεν ξέρω αν μπορεί να φανεί από τη φωτογραφία πόσο τέλεια είναι η ακμή του ξύλου. Είναι αυτό που έψαχνα.
Έχετέ το στα υπόψη.
Προτείνεται (y)

(φαντάζομαι οι τεχνίτες της επιπλοποιίας αυτό το κάνουν στο χέρι, αλλά για μένα τον ερασιτέχνη, αυτό το bit δίνει εύκολα και γρήγορα ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα)

Last edited:
Nαι, φαινεται αυτη η ομαλη ακμη και πραγματι ειναι ωραια η αισθηση και στην αφη και στο ματι! Πολυ ομορφο το αποτελεσμα μετα το περασμα, μπραβο(y)

Γινεται πολυ ευκολα και με ακριβεια με ενα περασμα αν εχει κανεις επιτραπεζιο ρουτερ και εχει ρυθμισει σωστα καθ΄ υψος το φρεζακι ωστε να μην γινει εντονη η κυρτοτητα.
Αυτο το ανεπαισθητο περασμα το κανω σε ολα τα κουτια και τις κορνιζες που φτιαχνω.

• Like
Reactions: nikfor
Να γράψω τις εντυπώσεις μου όπως υποσχέθηκα, από αυτόν τον δίσκο της Freud με μεγάλη γωνία δοντιού (hi-ATB) που αγόρασα . Σε διάσταση 250x3.2x30 που έχετε οι περισσότεροι, με 80 δόντια, βγαίνει από την Ελλάδα στα 86€

Αν και - όπως είπε ο Δημήτρης - προορίζεται περισσότερο για καλές κοπές σε μελαμίνες και καπλαμάδες, υποθέσαμε πως θα δουλεύει γενικά καλά και για το "ξύρισμα" που ήθελα.

Σε ό,τι αφορά τις κοπές, οι επιδόσεις του ήταν εντυπωσιακές.
Έκοψε φιλέτο με πάχος μόλις μισό χιλιοστό, σε τάβλα οξιάς 4+ εκατοστών χωρίς το παραμικρό λάθος και χωρίς το παραμικρό κάψιμο! (y)

20240718_202400.jpg
Στα μείον:
  • Η αργή ταχύτητα κοπής (και η αρκετή δύναμη που ήθελε στο σπρώξιμο).
  • Το πολύ περισσότερο πριονίδι που σηκώνει (σε σύγκριση με αυτόν που είχα της Freud (30 δόντια, ATB 15°). Τόσο πριονίδι που νόμιζα πως χάλασε η σκούπα. Περίεργο.
Το άλλο πρόβλημα που είχα, δυστυχώς δεν λύθηκε και σίγουρα δεν είναι θέμα δίσκου, αλλά παγκοπρίονου. :confused:
Δηλαδή, σε κοπή τάβλας οξιάς 4+ εκατοστών, μήκους 130 εκατοστών, στο κέντρο της τάβλας, κάνει μια μικρή ανάποδη κοιλιά. Μιλάμε για λιγότερο από ένα χιλιοστό, αλλά όταν θέλεις να ενώσεις τις τάβλες τη μια δίπλα στην άλλη, είναι πρόβλημα.
Όπως και αν δοκίμασα, σχεδόν πάντα έκανε αυτό το πρόβλημα, λίγο ή περισσότερο.

2024-07-19_11-27-50.jpg

Νομίζω δεν φταίω εγώ, ούτε ο δίσκος.
Μάλλον, το DeWalt δεν είναι για τόσο χοντρές δουλειές. Η τάβλα ζύγιζε 10 κιλά εδώ που τα λέμε.
Εντάξει, θα στοκάρω λίγο, δεν πειράζει.

Γενικά όμως ο δίσκος, προτείνεται :) (y)

Τέλος, να βάλω εδώ να υπάρχει για όποιον ενδιαφέρεται και τον επίσης πολύ καλό δίσκο για κάθετες στα νερά κοπές που είχε προτείνει ο Δημήτρης, της Freud με 80 δόντια (ATB 15°)

:)

Νίκο, να ελέγξεις πόσο επίπεδος είναι ο πάγκος του πριονιού στο τμήμα που είναι ανάμεσα στον φράκτη και στον δίσκο, και πόσο κάθετος (σε σχέση με τον πάγκο) είναι ο φράκτης σε όλο του το μήκος. Επίσης, η χρήση featherboard βοηθάει πολύ για κοπές ακριβείας. Τέλος, αν το ξύλο που κόβεις είναι μακρύ βοηθάει πολύ μια επέκταση του φράκτη, κάτι τέτοιο πιασμένο στον φράκτη με βίδες (ή σφιγκτηράκια αν δεν θες να τρυπήσεις).
Ο δίσκος κάνει μόνο διαφορά για την καθαρή επιφάνεια (χωρίς γραμμές) και τις καθαρές ακμές (χωρίς σπασίματα). Το ότι δεν σου βγαίνει ευθεία η κοπή είναι θέμα εργαλείου και πως το δουλεύεις, όχι δίσκου.

Θέλω να γράψω για ένα από τα μικρά και φτηνά πραγματάκια που μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη.

Πρόκειται για το Gluemate 450 Δοχείο εφαρμογής κόλλας (450ml) στα 6,5€
Έβλεπα να το χρησιμοποιούν συχνά σε ξυλουργικές εργασίες στα video που παρακολουθώ στο YouTube και είπα να το δοκιμάσω.

20240729_203626.jpg

Θα έλεγα πως αξίζει με το παραπάνω τα ελάχιστα ευρώ που κοστίζει.
Στο πρόσφατο έπιπλο που έφτιαξα και χρειάστηκε να βάλω δεκάδες καβίλιες (μπισκότα) και ήθελα να καλύψω γρήγορα μεγάλες επιφάνειες, αλλά και να βάλω κόλλα με ακρίβεια σε κάποια σημεία, με βοήθησε πάρα πολύ.
Μοιάζει κάπως ευτελές έτσι μαλακό και ελαφρύ που είναι, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε εξαιρετικό.

Και το original μπουκάλι με το ακροφύσιο της Titebond, δεν είναι άσχημο, αλλά αυτό εδώ το μαλακό μπουκάλι με τα δυο διαφορετικά ακροφύσια που δεν στομώνουν και με τα βολικά πώματα (που δεν κολλάνε), μου φάνηκε πάρα πολύ βολικό. Τόσο, που σήμερα που πέρναγα έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα, σταμάτησα και πήρα και το μικρό μπουκαλάκι, για μικρές κατασκευές που απαιτούν λίγη κόλλα.
Νομίζω πως η εργονομία του βασίζεται σε αυτόν τον δεύτερο σωλήνα που έχει.
Δείτε το videάκι για να καταλάβετε

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Προτείνεται :)(y):)

Καμμια δεκαετια πριν, οταν τα ειχα πρωτοπαρει απο το Αμαζον , κοστιζαν γυρω στα 15 ευρω οσο κανουν περιπου και σημερα.
Ο λογος ειναι για τα πολυ ποιοτικα Glubot.
glubot-family.png

Ειναι εντυπωσιακη η αντοχη των πλαστικων τους στον χρονο και στην εντονη χρηση εως καταχρηση.
Το καλυτερο ειναι οτι υπαρχουν και ανταλλακτικα για τα μικροεξαρτηματα του μπουκαλιου!!

Το αφαιρετικό κόλλας που αγόρασα το δοκίμασα στην συρόμενη πόρτα ντουλάπας για να αφαιρέσω αυτοκόλλητα. Έριξα σε ένα σημείο που είχε αυτοκόλλητο. Στην αρχή έκανε αφρό εκεί που έπεσε και υγροποιήθηκε αμέσως. Το αυτοκόλλητο έφυγε. Όμως από την επιφάνεια της πόρτας έφυγε η γυαλάδα, που φαίνεται αν την κοιτάξεις υπό γωνία. Δεν μπορώ να το αποτυπώσω σε φωτογραφία. Μάλλον η επιφάνεια ήταν ακατάλληλη λόγω του είδους πλαστικού. Θα προσπαθήσω με νερό και πανί να τα βγάλω.

Attachments

• IMG_20240805_153329.jpg
    IMG_20240805_153329.jpg
    2.7 MB · Views: 24
  • IMG_20240805_153509.jpg
    IMG_20240805_153509.jpg
    4.2 MB · Views: 24
Ειναι πολυ καλο το αφαιρετικο αλλα περιεχει ισχυρα διαλυτικα μιγματα οποτε λογικα επηρρεασε το συγκεκριμενο πλαστικο.

Παλια εβγαζε το Lidl τετοιο remover, σε ενα μικρο μπουκαλακι σπρευ, το οποιο ηταν οντως παρα πολυ ισχυρο αλλα η μυρωδια (λεμονιου!) απιστευτα εντονη:)
Τωρα βγαζει ενα αφαιρετικο σε μορφη τζελ το οποιο εχει πιο ηπια μυρωδια αλλα το ρυγχος του μπουκαλιου ειναι αθλιο, δεν βολευει καθολου.

• Like
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
αλλα το ρυγχος του μπουκαλιου ειναι αθλιο, δεν βολευει καθολου.
Γυρνάς ανάποδα, κοπανάς 2-3 φορές να κατέβει το τζελ, ανοίγεις καπάκι και πιέζεις. Το σπρέι φαντάζομαι θα είναι πιο βολικό, αλλά επειδή όλα τα remover έχουν χημικά νομίζω καλύτερα να τα αποφεύγουμε.

• Like
απο την μεγαλη μουε μπειρια στις αφαιρεση ετικετων, θα ελεγα οτι ολες οι πλαστικες επιφανειες ειναι ευαισθητες (υποθετω οτι ο ντουλαπα ειναι απο μελαμινη)
παντοτε οταν αφαιρουσα ετικετες απο θηκες cd , παντα αυτες θολωναν

• Like
Router Lift Kit And Aluminum Router Plate (για ρούτερ περιθωρίων τύπου Makita)

Καθώς αυτές τις μέρες φτιάχνω έναν πάγκο εργασίας για το μπαλκόνι - εργαστήριο και θέλω να βάλω μόνιμα πάνω σε αυτόν το Makita ρούτερ περιθωρίων 220V (γιατί από τότε που πήρα το μπαταρίας, αυτό το καημένο κάθεται), αγόρασα με 60€ περίπου, ένα σετάκι από Temu, που περιλαμβάνει το plate (από καλό και στιβαρό αλουμίνιο των 4mm περίπου), έναν μηχανισμό ανύψωσης με μανιβέλα (που από όλες τις κριτικές που διάβασα για τέτοιους μηχανισμούς, μάλλον αυτός είναι ο πιο αξιόπιστος).
Περιλαμβάνει επίσης έναν φράχτη και ένα miter gauge (αυτά τα δυο κάπως ... παιδικά :-p )

20240823_181406.jpg

To ρουτεράκι στερεώνεται καλά πάνω στο lift με 4 άλεν και με άλλα 4 στερεώνεται το lift στο plate.

20240823_183401.jpg

Από τις λίγες δοκιμές που έκανα ο μηχανισμός του Lift φάνηκε να δουλεύει σωστά και αξιόπιστα. (y)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Κάτι που μου άρεσε είναι πως για κάθε πλήρη περιστροφή που κάνεις με τη μανιβέλα, το ύψος αλλάζει κατά ένα χιλιοστό.
Οπότε, αν θέλεις να ανεβάσεις ένα τέταρτο του χιλιοστού, περιστρέφεις κατά ένα τέταρτο του κύκλου την μανιβέλα. (y)

20240823_185107.jpg

Καλά, ο φράχτης είναι για να κάνεις ... μικροκατασκευες. Πολύ light το profil του αλουμινίου που του βάλανε. Με λίγο ζόρι τον στραβώνεις και με το χέρι. Προφανώς, θα φτιάξω κάποιον σοβαρό, δικό μου. Το δε miter gauge είναι ... εντελώς παιδικό :-p

20240823_185332.jpg

Αν το ήξερα, θα αγόραζα την πιο απλή έκδοση που δεν περιλαμβάνει αυτά τα δυο και θα γλίτωνα και 20€

Θα αργήσω να το δοκιμάσω σοβαρά, καθώς οι έμποροι σιδήρου κάνουν διακοπές και δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον πάγκο που φτιάχνω, αλλά κάποια στιγμή θα γράψω πιο αναλυτικά.

Πάντως, γενικά, (και για τα χρήματα που ζητάει) μου φαίνεται μια καλή και αξιοπρεπής λύση (y):)

δε ξέρω αν ταιριάζει ακριβώς στο test drive, αλλά δε βρήκα κάποιο πιο σχετικό νήμα...

έχω πάρει εδώ και μερικά χρόνια μια θερμική κάμερα για το κινητό από το banggood όταν την είχα βρει σε προσφορά. τις προάλλες μύρισε μέσα στο σαλόνι μια περίεργη μυρωδιά σα να προερχόταν από το κλιματιστικό και είδα ότι το καλώδιο του που πάει στην πρίζα ήταν ζεστό. σημειωτέον ότι το καλώδιο έχει κοπεί και προστεθεί μια επέκταση περίπου 1 μέτρο για να πάει στην πρίζα (τραγικό λίγο αλλά το βρήκα έτσι όταν νοίκιασα το σπίτι). Φυσικά κοίταξα και την δεύτερη ένωση εκεί που τελειώνει το καλώδιο της προέκτασης και ήταν και αυτή ζεστή. η μυρωδιά (κάτι σα ψαρίλα) είναι από τη μόνωση των καλωδίων που λιώνουν, κάτι που μου είχε συμβεί παλιότερα και το είχα μάθει: είχε λασκάρει η βίδα που κρατάει το καλώδιο μέσα στην πρίζα και από το σπινθιρισμό ζεσταίνεται τόσο το καλώδιο που λιώνει σιγά σιγά η μόνωση.

ευκαιρία για να φανεί χρήσιμη η κάμερα λοιπόν:

1724611185735.png1724611351894.png

όπως βλέπετε είναι ζεστές οι ενώσεις του καλωδίου αλλά και το φις.
άνοιξα και την πρίζα και είδα ότι η φάση ήταν τελείως χαλαρή. την έσφιξα αρκετά και μετά κάθισα να φτιάξω τις ενώσεις του καλωδίου.
βγάζοντας τη μονωτική ταινία που κάλυπτε τις ενώσεις είδα αυτό το καταπληκτικό θέαμα:
1724623395214.png
ο τύπος είχε απλά στρίψει τα καλώδια μεταξύ τους! φυσικά με τα χρόνια ο χαλκός έχει οξειδωθεί και έχει αντίσταση.έκοψα το χαλκό που προεξείχε, ξεγύμνωσα καθαρή άκρη και χρησιμοποίησα την πένσα ακροδεκτών για να κάνω καλές συνδέσεις:

1724623527299.png1724623536869.png1724624636609.png

έβαλα το κλιματιστικό στο τέρμα για να στρεσάρει τη σύνδεση και μετά από μισή ώρα περίπου το αποτέλεσμα ήταν στη μία σύνδεση να πέσει κατά 16 βαθμούς η θερμοκρασία και στην άλλη 22! έχει ενδιαφέρον ότι οι νέες συνδέσεις είναι πιο κρύες από το λεπτότερο καλώδιο του κλιματιστικού (το original ήταν 1,5mm γιατί ήταν κοντό και η προέκταση που
προστέθηκε 2,5mm, οπότε ζεσταίνεται το λεπτότερο καλώδιο). μετά άνοιξα και την πρίζα για να δω αν βελτιώθηκε η κατάσταση και φαίνεται πως ακόμη ζεσταίνεται περισσότερο απ'ότι θα ήθελα, οπότε πάει για αντικατάσταση (έχει ενδιαφέρον ότι πλέον ζεσταίνεται το πλαστικό περισσότερο από το καλώδιο). θα είχε ενδιαφέρον να είχα φωτογραφίες από την αρχική κατάσταση αλλά δεν το σκέφτηκα να βγάλω εκείνη τη στιγμή γιατί με είχε πιάσει λίγο πανικός μην πιάσουμε καμμια φωτιά.

1724623947626.png1724623895452.png1724624029652.png

όσον αφορά την κάμερα έχω να πω ότι τη θεωρώ απίστευτο εργαλείο για την εύρεση τέτοιων βλαβών. την είχα πάρει περισσότερο για να τη χρησιμοποιήσω για μονώσεις δωματίων κλπ αλλά έχει βγει τελικά φοβερά χρήσιμη και για τελείως διαφορετικές χρήσεις. στα μείον της ότι δε μετράει >120oC (αν και νομίζω με κάποιο software mod κάπου είχα διαβάσει ότι μπορεί να μετρήσει παραπάνω). πχ δε μπορείς να μετρήσεις μάτια κουζίνας, βγάζει error ότι δεν πρέπει να στοχεύεις σε τόσο θερμά αντικείμενα γιατί θα κάνει ζημιά στον αισθητήρα. στα πολύ μεγάλα θετικά της είναι η ανάλυση για την τιμή της και ότι επειδή είναι USB-C παίζει και σε κανονικό υπολογιστή σαν απλή webcam, οπότε έχεις μια εξασφάλιση για μελλοντική χρήση αν πχ σταματήσει το support του κατασκευαστή στο android.

Επειδή κάθε φορά που κάνω τρύπες σε βαρέως τύπου στραντζαριστό μου βγαίνει το λάδι με τα κινέζικα κωνικά τρυπάνια, είπα να δοκιμάσω κάτι πιο σοβαρό.

Πήρα το κωνικό της Dewalt με εξάγωνο στέλεχος (6-12mm στα 18.7€) και το δοκίμασα σήμερα στον σκελετό του πάγκου που φτιάχνω.

20240830_105109.jpg

Καμία σχέση με τα κινέζικα!
Ούτε τον μισό χρόνο δεν χρειάστηκε το DeWalt σε σχέση με τα κινέζικα. Μεγάλη διαφορά. (ούτε πόντα δεν ήθελε. Τρύπαγε κατευθείαν εκεί που το ξεκίναγα).

Προτείνεται :)(y)