Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;
Bλεπω μια ταση "οπαδισμου" τελικα με το νημα. Το επιχειρημα κατοχης CD και αναλογικου δεν εχει καμμια σχεση, η ακομα και αντιθετα θα μπορουσε να λειτουργησει σαν αντεπιχειρημα σε αυτο που θελεις να πεις. Εχουμε δισκους και ΣιΝτι γιατι μας αρεσει ο ηχος και το προτιμαμαι και γιατι τα αϋλα μας ξενερωνουν τελειως.
Τωρα για το Linux αν και σε πρωτη αποψη μπορουσε να ενδιαφερει καποιον "ασχετο" οπως εγω, για μια συγκεκρμενη περιπτωση, με δευτερη ματια βλεπω σαν να γινεται κατι το ιδεολογικο και δεν μου πολυπαει.
Εγω λοιπον σαν "ασχετος" (πρεπει καποτε να διευκρινιστει και η "σχετικοσυνη" δεν ειμαστε προγραμματιστες ; Ε και ; ) που παρακολουθω το νημα, καταληγω οτι το Λινουξ δεν μου χρειαζεται, κυριως γιατι καταλαβα οτι αν το ειχα στον ιδιο δισκο σε παρτισιον, για reboot σε περιπτωση που το Γουιντοουζ δεν θα εκανε εκινηση, ουτε αυτο θα μου το εγγυοταν.
Επισης υπαρχει και η Mac που μου ταιριαζει απολυτα .
Ουτε τα σερβερς με ενδιαφερουν, ουτε ο προγραμματισμος, ουτε administrator να γινω, ουτε να επεμβω στο οποιοδηοτε λειτουργικο.
Το μονο που φοβαμαι με τα Γουιντοουζ, γιατι συμβαινει καποια στιγμη, ειναι να μην κανει εκκινηση (συνηθως μετα απο ενα update). OΟποτε σκεφτομουν αν στον ιδιο δισκο ειχα ενα Λινουξ ισως να επανεφερε την λειτουργια. Αλλα οπως βλεπω οτι κανεις δεν επιβεβαιωνει κατι τετοιο, και απ την αλλη βλεπω τον τροπο χρησης του Linux συμφωνω με αυτο που ειπε ο Greekbruin και κανει ρεζουμέ στην ολη κατασταση.
Και θα επαναλαμβανα ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ και την MacIntosh που ειναι καταπληκτικη και με εξαιρετικα σπιτισια λογισμικα, ιδιως οσον αφορα τα γραφικα. Και αξιοπιστη στην ολη της λειτουργια-κατασκευη. Εαν το σηκωνει η τσεπη σας βεβαια...
Συμφωνώ. Αν η τσέπη σας αντέχει, και τα Μακ είναι εξαιρετικά. Όμως τα Windows είναι το ίδιο καλά, έχουν τεράστια ποικιλία κατασκευαστών και τιμών, και έχουν και τη μεγαλύτερη γκάμα λογισμικού που υπάρχει. Οπότε η καλύτερη περίπτωση για τον μέσο χρήστη είναι τα Windows 10. Δεν υπάρχει τίποτα, μα τίποτα!, που δεν μπορούν να το κάνουν τα Windows και μπορεί να το κάνει κάποιο άλλο λειτουργικό.
Όμως πέρα από αυτά, εδώ και ένα μήνα είμαι χρήστης Chromebook 2-σε-1. Με κόστος μόνο 300, έχει και touchscreen και είναι και πανάλαφρο, και κάνει όλα αυτά που θέλω για τον ελεύθερο χρόνο μου. Αν λοιπόν κάποιος θέλει κάτι απλό, ελαφρύ, φτηνό που να είναι λαπτοπ μέγεθος αλλά με android από πίσω, υπάρχει και αυτή η λύση. Πολύ καλύτερο από ταμπλετ, λόγω μεγέθους και λόγω πληκτρολογίου. Από φέτος, η Google υποστηρίζει άμεσα και το Linux μέσα από παράθυρο σε Chromebook, οπότε έχεις πανεύκολα και παράθυρο με bash, ssh και ότι άλλο θέλεις από την τεράστια εργαλειοθήκη του Linux.
Σήμερα λοιπόν, δεν τίθεται θέμα οπαδισμού. Τα μηχανήματα είναι εργαλεία και διαλέγουμε ότι μας βολεύει. Εγώ αυτή τη στιγμή τυχαίνει να έχω desktop windows dual boot με linux (σε χωριστό δίσκο), ένα αρχαίο macbook air 8 ετών που υπερθερμαίνεται πλέον αλλά αποδείχθηκε θηρίο και ταξίδεψε πολύ, και ένα νέο ελαφρύ Chromebook samsung. Όλα είναι άριστα. Για τον μέσο χρήστη δεν τίθεται θέμα, όλα κάνουν δουλειά, χωρίς να σκάνε, χωρίς να κολάνε, χωρίς να χάνουν δεδομένα.
Συμπερασματικά: η apple είναι ακριβή, το λινουξ είναι για γνώστες, το chromebook είναι φρέσκο και ανώριμο, .... αλλά παρόλα αυτά όλα αυτά την δουλειά τους την κάνουν μια χαρά. Αν θέλει κάποιος κάτι πολύ συγκεκριμένο που δεν μπορούν τα άλλα να το κάνουν, ε, τότε αυτός μάλλον ξέρει τι ακριβώς θέλει, οπότε δεν υπάρχει καν θέμα συζήτησης!