Τί είναι το Linux;

Για να ξέρει τι έχει να τραβήξει ένας που έχει βάλει την πιο δημοφιλή διανομή το Mint.

Προσέξτε άνθρωποι μου τι πρέπει να κάνετε για να αναβαθμισετε τον υπολογιστή σας παρατηρήστε πόσο ερασιτεχνικό project είναι πρέπει να κλείσεις το ένα να γράψεις το άλλο σε τερματικό να σηκώσεις το ένα πόδι να κοιτάς προς τον βορρά και να κάνεις και προσευχή να πετύχει:

How to upgrade to Linux Mint 19.3
DECEMBER 18, 2019 BY CLEM·176 COMMENTS
It is now possible to upgrade Linux Mint 19, 19.1 or 19.2 to version 19.3.

If you’ve been waiting for this we’d like to thank you for your patience.

1. Create a system snapshot

2. Prepare for the upgrade

3. Upgrade the operating system

Follow the instructions on the screen.

If asked whether to keep or replace configuration files, choose to replace them.

4. Add packages (optional)

Celluloid, gnote, drawing and neofetch were added to Linux Mint 19.3. To install these packages, open a terminal and type:

apt install celluloid gnote drawing neofetch
5. Reboot the computer

Once the upgrade is finished, reboot your computer.

...
...

Αν δουλεύει μην το πειράζεις. Όμως επειδή βγήκε νέα έκδοση μπαίνεις στον πειρασμό.
Αυτά γράφουν εδώ και χρόνια και προτιμώ να στήσω απ' την αρχή την νέα έκδοση παρά να αναβαθμίσω, πιο εύκολο είναι με τα αν και τα ίσως.
Η φιλικότητα στο χρήστη είναι μέχρι ενός σημείου, γι' αυτό έχει και μικρό ποσοστό.

Το android σε ρωτάει, θες να κάνεις update; του λες ναι το κάνει και δεν σε ρωτάει μα και μου...
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Aπό την ώρα που έβγαλα τo Λινουξ, όλα δουλεύουν.
Πας καλά να στήσω εγώ διανομή, γιατί για να ψάχνω μετά που έβαλε ο μικρούλης το powermangment για την οθόνη και να το βρω που το έχει κρυμμένο σε πιο υπομενού και παραμενού να το κάνω τι; αφού δεν θα δουλεύει και αν δουλεύει αυτό δεν θα μου δουλεύει η κάρτα ήχου που έχω για 5.1 ήχου στο σύστημα, και αν δουλεύει αυτό δεν θα δουλεύει το προγραματιζόμενο ποντίκι της Logitech που είναι και φοβερό ποντίκι μπορείς να προγραματίσεις τα κουμπιά μέχρι και τα sonnoff στο σπίτι να ανάβουν τα φώτα.
Φίλε δοκίμασα αλλά δεν δουλεύει γενικά, να λείπει.
Και θα γράψεις εσύ το sonnoff έχει τον πυρήνα του Linux!!!! Kαι τι με νοιάζει εμένα να ανάψω τα φώτα θέλω.....

Δεν μπορείς να βγάλεις άκρη αν συζητάς με οπαδό του Linux.
Θα σου πει τα γνωστά Linux έχει το sonof Linux έχει το πληντύριο Linux έχει το mouse, Linux έχει το smartphone, ένας οπαδός του Linux αισθάνεται ότι επειδή έχει Linux το smartphone, δεν είναι πρόβλημα που δεν εκτυπώνει ο εκτυπωτής και τι έγινε.

Θα σας πω μια ιστορία άσχετη με την τεχνολογία.

Πριν 20 χρόνια τότε που ήμουν μικρός και χωρίς μυαλό (τώρα απλά μεγάλωσα) οδηγούσα μηχανάκι. Μία ωραία μέρα μέσα στις πολλές μ@λ@κίες που έκανα δεν υπολόγισα καλά κάτι και έφυγα σούμπιτος. Απέναντι ερχόταν αυτοκίνητο. Καλή του ώρα του ανθρώπου με είδε και κοκάλωσε. Εγώ χώθηκα ΚΑΤΩ από το αυτοκίνητο του. Το κεφάλι μου βρήκε στο κάρτερ. Τόσο κάτω μιλάμε. Με τράβηξαν και με έβγαλαν και ευτυχώς δεν είχα ούτε γρατζουνιά. Ημέρα Μεγάλη Πέμπτη. Από τότε δεν έχω οδηγήσει πάλι μηχανάκι και ποδήλατο ελάχιστες φορές. Λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού. Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας θα έπρεπε να θεωρώ ψυχοπαθείς με αυτοκτονικές τάσεις όσους οδηγάνε ή απλά καβαλάνε μηχανάκι. Εγώ όμως όχι. Φοβάμαι να οδγηγήσω αλλά σαν αναβάτης ανεβαίνω και το ευχαριστιέμαι απίστευτα. Και ναι ζηλεύω όσους οδηγάνε. Ειδικά μηχανές μεγάλου κυβισμού που πάνε ταξίδια.

Στο διατάυτα. ΔΕΝ θέλετε να μάθετε τίποτα καινούριο. Σας έχει κολλήσει μια ΛΑΘΟΣ ιδέα και την υπερασπίζεστε με πάθος. Το άσχημο είναι πως σας εξηγούμε το τι είναι λάθος. Φίλε aikon ΓΙΑΤΙ τα Windows και το Linux πρέπει να έχουν στο ΙΔΙΟ σημείο την "εξοικονόμιση ενέργειας". Επίσης το site στα Sonoff γράφει πως δουλεύουν μόνο με Android + iOS. Εσύ τι προσπάθησες να κάνεις; Για τα Logitech βρήκα 2 άρθρα αλλά δεν ξέρω τι έχεις. Μάλιστα στο ένα άρθρο γράφει πως το ποντίκι στέλνει ταυτόχρονα events ποντικιού και πληκτρολογίου. Αυτό εξ ορισμού είναι λάθος και γι' αυτό θέλει ειδικό οδηγό στα Windows. Πάμε σε αυτό που έγραψα πιο πάνω για τους κατασκευαστές.

boxer1 τι εκτυπωτή έχεις και δε δουλεύει;
 
Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Αγαπητέ citadelic γιατί σε ξενερώνουν τα άυλα; Εμένα το αντίθετο. Μπορείς να κρατήσεις αντίγραφο από ένα βινύλιο; μπορείς να το ακούσεις στο δρόμο; μπορείς να το ελέγξεις από τον καναπέ σου; όχι. Είναι εντελώς άβολο. Και σήμερα που τα ηλεκτρονικά είναι πανίσχυρα έχεις πολύ καλό ψηφιακό ήχο με λίγα χρήματα.
.....

Φιλε μου εχω και Spotify για τις νομαδικες καταστασεις που αναφερεις.
Αλλα για μενα, οπως το αισθανομαι, το να αφιερωσω καποια λεπτα στο να βρω το δισκο να τον βγαλω να τον κοιταξω να το βαλω να παιζει, ειναι ο λιγοετρος φορος τιμης, η μικροτερη θυσια που μπορω να κανω για τη μουσικη. Δεν την θελω φαστ φουντ. Και να σου πω ειλικρινα, δεν δινω την προσοχη που της αρμοζει οταν ακουω ετσι..."αυλα".

Ισως ειναι δικο μου κουσουρι αλλα ειναι 100% αληθινο οσον με αφορα. Τα "ολα δωσμενα και δικτυωμενα στη στιγμη" δεν μου ειναι πρόσφορα για την αφωσιοση και την προσοχη που ταιριαζει για μια ακροαση.
Αμα ειναι να οδηγω, η στην παραλια, η να ακουσω στα πεταχτα τι εχει προτεινει το εμποριο ναι. Αλλα μετα χρειαζομαι το τελετουργικο. Την προσοχη και την αφοσιωση στο αντικειμενο.

Σορρυ για το οφτοπικ.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Φιλε μου εχω και Spotify για τις νομαδικες καταστασεις που αναφερεις.
Αλλα για μενα, οπως το αισθανομαι, το να αφιερωσω καποια λεπτα στο να βρω το δισκο να τον βγαλω να τον κοιταξω να το βαλω να παιζει, ειναι ο λιγοετρος φορος τιμης, η μικροτερη θυσια που μπορω να κανω για τη μουσικη. Δεν την θελω φαστ φουντ. Και να σου πω ειλικρινα, δεν δινω την προσοχη που της αρμοζει οταν ακουω ετσι..."αυλα".

Ισως ειναι δικο μου κουσουρι αλλα ειναι 100% αληθινο οσον με αφορα. Τα "ολα δωσμενα και δικτυωμενα στη στιγμη" δεν μου ειναι πρόσφορα για την αφωσιοση και την προσοχη που ταιριαζει για μια ακροαση.
Αμα ειναι να οδηγω, η στην παραλια, η να ακουσω στα πεταχτα τι εχει προτεινει το εμποριο ναι. Αλλα μετα χρειαζομαι το τελετουργικο. Την προσοχη και την αφοσιωση στο αντικειμενο.

Σορρυ για το οφτοπικ.

Καθόλου offtopic. Είναι οι 2 όψεις του ίδιου νομίσματος. Για εμένα η μουσική είναι απόλαυση μεν αλλά ψηφιακή δε. Το Roon κατ' εμέ είναι θεός. Αν ήμουν σε άλλη χώρα με άλλη μουσική κατά 90% θα ήμουν μόνο ψηφιακός και ίσως αποκλειστικά με streaming. Ας όψεται η τεράστια μουσική μας παράδοση και η ιδιαιτερότητα της Γλώσσας μας. Αλλά θέλω να ακούω τα πάντα με 1-2 κλικ. Δε μπορώ να με φανταστώ να σηκώνωμαι από τον καναπέ και να αλλάζω δίσκο από Τσιτσάνη σε Παπαϊωάννου και ύστερα από ώρα να ψάχνω κάτι σε Joan Baez.

Την ίδια στιγμή όμως δεν έχω τους ίδιους προβληματισμούς με τον υπολογιστή μου. Θα κατεβάσω τον πηγαίο κώδικα από την X εφαρμογή και θα τον μεταγλωττίσω με δικές μου παραμέτρους. Πχ στον αρχαίο P4 που είχα ο mplayer ήθελε μετρημένα 15'. Οπότε μέχρι να κάνω ένα μπάνιο και να ετοιμαστώ σαν φοιτητής είχε τελειώσει. Έκανα και μια απλή δοκιμή αν παίζει ή κρεμάει και έβγαινα με τους φίλους. Ή ο Firefox ήθελε 2+ ώρες. Μιλάμε για μαζοχισμό. 1 πυρήνας και 576MB μνήμη. Τώρα θέλω γύρω στα 30' με 35'. Όχι ότι τον μεταγλωττίζω αλλά έτσι για αναφορά. Θα καθίσω όμως να ψάξω γιατί κάτι δε δουλεύει, τι επιλογές έχει στις ρυθμίσεις και πως θα τις αλλάξω. Πχ όταν βαριέμαι εγκαθιστώ "περίεργα" OS. Είτε σε VM είτε κανονικά σε ένα δίσκο σαλιγκάρι. Μέχρι και MacOS έχω βάλει σε VM το οποίο φυσικά σερνόταν. Αλλά η ικανοποίηση ήταν άλλο πράγμα. Να δω πότε θα αγοράσω νέο υπολογιστή με μπόλικους πυρήνες και μνήμη ώστε να "παίζω" με την άνεσή μου.

Στα Windows πνίγομαι. Κάθομαι για κάποιες λίγες εφαρμογές. Η μια από αυτές φυσικά είναι το roon. Όταν βγάλουν πρόγραμμα αναπαραγωγής και στο Linux τότε μάλλον θα την κάνω οριστικά. Το άλλο ιδανικό είναι ένας MAC όπως ανέφερες που συνδιάζει το Unix από κάτω και το καλύτερο desktop της αγοράς. Αλλά τα χρήματα που ζητάνε για τα Ελληνικά δεδομένα είναι πολλά. Δε λέω ότι δεν τα αξίζουν αλλά αντικειμενικά είναι πολλά.
 
οι αναβαθμίσεις στο linux από έκδοση σε έκδοση δουλεύουν μια χαρά,
παλιά έκανα clean install πάντα σε όλα τα λειτουργικά,
τώρα έγινα τεμπέλης και clean install κάνω κάθε 2-3 χρόνια που αλλάζω pc

δεν είχα κανένα πρόβλημα σε καμμία αναβάθμιση,
και ότι hardware έχω, ανάμεσα στα οποία και ένας epson inkjet και ένας hp laser, δουλεύει μια χαρά



το να ψάψνει κανείς να βρει προβλήματα σε αναβαθμίσεις και να τα παρουσιάζει εδώ σαν λόγο αποφυγής του linux , δεν έχει νόημα

μπορεί να βρει περισσότερες περιπτώσεις (αριθμός προβλημάτων, όχι χρηστών) σε αναβαθμίσεις windows
ανάμεσα στις οποίες και οι τελευταίες αναβαθμίσεις

αυτά είναι αναπόφευκτα όταν ένα λειτουργικό έχει εκατοντάδες χιλιάδες γραμμές κώδικα
και απευθύνεται σε ένα σωρό διαφορετικές συνθέσεις hardware + software

δουλεύω το linux παράλληλα με windows για 20 χρόνια,
πέρασα από πολλές διανομές,
μου είναι απαράιτητα και τα δύο,
τα windows για ότι δεν ξέρω ή δεν μπορώ να κάνω στο linux , ή δεν υπάρχει πρόγραμμα ,
το linux για όλα τα άλλα, καθώς είναι ασφαλέστερο και πιο ευχάριστο και γρήγορο στην χρήση, χωρίς πολλά φρου φρου (αναλόγως διανομής βέβαια)
 
Οι αναβαθμίσεις πάντα θέλουν προσοχή σε όλα τα λειτουργικά. Έγραψα πριν λίγες μέρες για θέμα με την κάρτα τηλεόρασης και την είσοδο σαν απλός χρήστης. Ή κάποια άλλη φορά που δεν έμπαινα καν. Στο Linux από την άλλη επειδή έχει διακριτά πακέτα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις αναβάθμιση αν ακολουθήσεις σωστά τα βήματα και δεν πατάς πάντα OK. Κατ' εμένα το καλύτερο στο Linux είναι η σταδιακή αναβάθμιση. Πχ πρώτα ο πυρήνας και η libc με τον GCC και μετά σταδιακά τα υπόλοιπα. Ειδικά στα Debian derivatives που έχεις το "θεϊκό" Synaptic είναι κατόρθωμα να κάνεις λάθος. Σου εμφανίζει τα πακέτα με φίλτρα και επιλέγεις εσύ τι θα εγκαταστήσεις. Δηλαδή αν πατήσεις το ΧΨΩ πακέτο θα σου πει ότι θέλω να βάλω αυτό και να βγάλω εκείνο. Και μετά πρέπει να πατήσεις άλλο κουμπί ώστε να ξεκινήσει η κανονική εγκατάσταση. Επίσης έχει και φίλτρο "κατεστραμμένα" έτσι αν κάποια αναβάθμιση θα προκαλέσει μπάχαλο να μη σε αφήσει. Τα Debian derivatives επίσης έχουν 2 ξεχωριστές επιλογές αναβάθμισης. "apt-get upgrade" και "apt-get dist-upgrade". Η πρώτη εγκαθιστά πακέτα που δεν προκαλούν καμία αλλαγή σε άλλα πακέτα. Δηλαδή δε θα χρειαστεί πρόσθεση ή αφαίρεση άλλου προγράμματος. Δίνοντας αυτή την εντολή "καθαρίζει" αρκετά μια αναβάθμιση με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερα λάθη εξαρτήσεων. Η δεύτερη εντολή είναι που μπορεί να προκαλέσει θέματα καθώς προκαλεί αλλαγές και σε άλλα πακέτα. Φυσικά δεν υπάρχει απαίτηση από κανένα χρήστη να ξέρει τι κάνει η libpython2 και μπορεί να ζητάει ξήλωμα του μισού GNOME αλλά πρέπει να υπάρχει η κοινή λογική και να μας προβληματίσει. Και εδώ δυστυχώς είναι φαίνεται η έλλειψή της και οι κακές συνήθειες των Windows. Επειδή έχουμε μάθει όλοι με το "next - next - next" δε σημαίνει ότι είναι και σωστό. Τα παραδείγματα άπειρα με το σημαντικότερο οι συσχετίσεις αρχείων. Γιατί η κάθε #^%#$%@εφαρμογή να έχει λόγο στις συσχετίσεις; Γιατί να μη μπορώ να έχω 10 διαφορετικούς Media players φοβούμενος μην τυχών και κάποιος πάει και αλλάξει τις συσχετίσεις σε κάποια απρόσεκτη αναβάθμιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο άθλιος jriver. Ζητάει να συσχετίσει PDF και εικόνες. Αν δεν ξέρεις θα βρεθείς προ εκπλήξεως. Στο UNIX δε συμβαίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Η κάθε εφαρμογή έχει ορισει τα MIME που μπορεί να διαχειριστεί και το κάθε Desktop χρησιμοποιεί τα δικά του προγράμματα. Πρέπει να πας με το χέρι και να τα αλλάξεις. Όχι δύσκολο. Όπως κάνεις και στα Windows ή το MacOS. Δεξί κλίκ σε αρχείο και ιδιότητες. Όμως ΠΟΤΕ καμια εφαρμογή δε θα πάρει τέτοια πρωτοβουλία.
 
Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Οι αναβαθμίσεις πάντα θέλουν προσοχή σε όλα τα λειτουργικά. Έγραψα πριν λίγες μέρες για θέμα με την κάρτα τηλεόρασης και την είσοδο σαν απλός χρήστης. Ή κάποια άλλη φορά που δεν έμπαινα καν. Στο Linux από την άλλη επειδή έχει διακριτά πακέτα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις αναβάθμιση αν ακολουθήσεις σωστά τα βήματα και δεν πατάς πάντα OK. Κατ' εμένα το καλύτερο στο Linux είναι η σταδιακή αναβάθμιση. Πχ πρώτα ο πυρήνας και η libc με τον GCC και μετά σταδιακά τα υπόλοιπα. Ειδικά στα Debian derivatives που έχεις το "θεϊκό" Synaptic είναι κατόρθωμα να κάνεις λάθος. Σου εμφανίζει τα πακέτα με φίλτρα και επιλέγεις εσύ τι θα εγκαταστήσεις. Δηλαδή αν πατήσεις το ΧΨΩ πακέτο θα σου πει ότι θέλω να βάλω αυτό και να βγάλω εκείνο. Και μετά πρέπει να πατήσεις άλλο κουμπί ώστε να ξεκινήσει η κανονική εγκατάσταση. Επίσης έχει και φίλτρο "κατεστραμμένα" έτσι αν κάποια αναβάθμιση θα προκαλέσει μπάχαλο να μη σε αφήσει. Τα Debian derivatives επίσης έχουν 2 ξεχωριστές επιλογές αναβάθμισης. "apt-get upgrade" και "apt-get dist-upgrade". Η πρώτη εγκαθιστά πακέτα που δεν προκαλούν καμία αλλαγή σε άλλα πακέτα. Δηλαδή δε θα χρειαστεί πρόσθεση ή αφαίρεση άλλου προγράμματος. Δίνοντας αυτή την εντολή "καθαρίζει" αρκετά μια αναβάθμιση με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερα λάθη εξαρτήσεων. Η δεύτερη εντολή είναι που μπορεί να προκαλέσει θέματα καθώς προκαλεί αλλαγές και σε άλλα πακέτα. Φυσικά δεν υπάρχει απαίτηση από κανένα χρήστη να ξέρει τι κάνει η libpython2 και μπορεί να ζητάει ξήλωμα του μισού GNOME αλλά πρέπει να υπάρχει η κοινή λογική και να μας προβληματίσει. Και εδώ δυστυχώς είναι φαίνεται η έλλειψή της και οι κακές συνήθειες των Windows. Επειδή έχουμε μάθει όλοι με το "next - next - next" δε σημαίνει ότι είναι και σωστό. Τα παραδείγματα άπειρα με το σημαντικότερο οι συσχετίσεις αρχείων. Γιατί η κάθε #^%#$%@εφαρμογή να έχει λόγο στις συσχετίσεις; Γιατί να μη μπορώ να έχω 10 διαφορετικούς Media players φοβούμενος μην τυχών και κάποιος πάει και αλλάξει τις συσχετίσεις σε κάποια απρόσεκτη αναβάθμιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο άθλιος jriver. Ζητάει να συσχετίσει PDF και εικόνες. Αν δεν ξέρεις θα βρεθείς προ εκπλήξεως. Στο UNIX δε συμβαίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Η κάθε εφαρμογή έχει ορισει τα MIME που μπορεί να διαχειριστεί και το κάθε Desktop χρησιμοποιεί τα δικά του προγράμματα. Πρέπει να πας με το χέρι και να τα αλλάξεις. Όχι δύσκολο. Όπως κάνεις και στα Windows ή το MacOS. Δεξί κλίκ σε αρχείο και ιδιότητες. Όμως ΠΟΤΕ καμια εφαρμογή δε θα πάρει τέτοια πρωτοβουλία.

ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις,
αλλά για να μην τρομάζουν και αυτοί που δεν ξέρουν,

οι αναβαθμίσεις στις περισσότερες διανομές είναι πλέον, απλά να πατήσεις ένα κουμπάκι και έγινε,
έχω fedora 31, που πήγα από αναβάθμιση από 30, όπου πήγα από την 29 που ήταν αν θυμάμαι καλά η αρχική εγκατάσταση όταν αγόρασα το NUC

η μετάβαση από τη μία έκδιση στην άλλη, ήταν απλά να πατήσω το κουμπάκι download όταν με ενημέρωσε ότι υπάρχει καινούρια έκδοση
και να κάνω στη συνέχεια reboot,
όπως πήγα από ios 12 σε 13, μόνο που στο fedora απλά έγινε πιο γρήγορα
 
το ίδιο και οι αναβαθμίσεις στο firewall router μου,
σου λέει ότι υπάρχει καινούρια έκδοση,
σε ρωτάει αν θες να αναβαθμίσεις,
συμφωνείς
και απλά λειτουργεί
όμορφα και ωραία


ξαναλέω περιστασιακά μπορεί να τύχουν προβλήματα,
όπως σε όλα τα λειτουργικά για όλες τις συσκευές
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

...
Το μονο που φοβαμαι με τα Γουιντοουζ, γιατι συμβαινει καποια στιγμη, ειναι να μην κανει εκκινηση (συνηθως μετα απο ενα update). OΟποτε σκεφτομουν αν στον ιδιο δισκο ειχα ενα Λινουξ ισως να επανεφερε την λειτουργια. Αλλα οπως βλεπω οτι κανεις δεν επιβεβαιωνει κατι τετοιο, και απ την αλλη βλεπω τον τροπο χρησης του Linux συμφωνω με αυτο που ειπε ο Greekbruin και κανει ρεζουμέ στην ολη κατασταση.
...

Tότε είναι καιρός ν'ασχοληθείς με το disk/partition imaging και δεν θα ξαναπροβληματιστείς ποτέ... Πάρε πχ. την free έκδοση τoυ Macrium (ή Acronis κλπ - υπάρχουν πολλά, αλλά εγώ προτιμώ της Macrium), εγκαθιστάς το πρόγραμμα, αυτό σου φτιάχνει ένα usb στικάκι (ή και dvd), μπουτάρεις απο το στικάκι (ή το dvd) και αντιγράφει όλον τον δίσκο σου σε ένα αρχείο (στην πράξη αντιγράφει μόνο τα περιεχόμενα του δίσκου - όχι τον κενό χώρο - και κάνει ταυτόχρονα συμπίεση). Φυλάς το αρχείο αυτό σε κάποιον εξωτερικό δίσκο backup και όποτε το χρειαστείς (γιατί έγινε ένα κακό update, κόλλησες αφροδίσιο ή έπαιξες με ρυθμίσεις που δεν θυμάσαι και το έκανες μπάχαλο), ξαναξεκινάς απο το στικάκι κι επαναφέρεις σε 5 λεπτά (με το ρολόι) το σύστημα όπως ήταν την στιγμή που έκανες το imaging...
To χρησιμοποιώ κατα κόρον. Oταν έρχεται η ώρα για update των windows, κάνω ένα image του partition που έχει τα windows (μαζί με το μικρό των 500mb που φτιάχνουν τα windows για δική τους βοηθητική χρήση) - τα data αρχεία-φωτογραφίες-μουσική-βίντεο τα έχω σε άλλο partition που δεν με ενδιαφέρει αν ποτέ χαλάσει (έχω backup τους όμως σε άλλους 2 δίσκους φυσικά) και κατόπιν αφήνω τα windows να κάνουν update. Aν το θπδατε πάει καλά, σε 2-3 μέρες κάνω καινούργιο imaging (και σβήνω ένα απο τα πιο παλιά αν θέλω να κάνω χώρο - το κάθε image είναι 10-15 GB). Η όλη διαδικασία είτε του backup είτε του restore κρατάει 5-7 λεπτά...
 
Παιδιά δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη απο τα Linux.
Αγόρασες smartphone. Samsung, Χiaomi, Ηυawei, Lg,.......
Aγόρασες πολυμηχάνημα Canon, Epson,....
Αγόρασες φωτογραφική μηχανή Canon, Panasonic, Sony,.....
Αγόρασες router, ενισχυτή ήχου, συσκευή για το γάλα, θερμοστάτη, αγόρασες οτιδήποτε,
κανένας κατασκευαστής δεν βγάζει drivers και software υποστήριξης για Linux.

Tι να το κάνεις το Linux όταν χρειάζεσαι και Windows απαραιτήτως;

Όταν έχεις Linux σε ένα σπίτι, χρειάζεσαι και Windows. Όταν έχεις Windows δεν χρειάζεσαι Linux.

Γιατί να ασχοληθείς με δύο λειτουργικά ενώ μπορείς να έχεις μόνο ένα; Μπελάδες να ψάχνεις;

Χαζή είναι κάθε Sony και κάθε Panasonic και κάθε LG και κάθε Εpson και κάθε Canon να ασχοληθεί με ημιτελή και αβέβαια project μαζεύονται 3 φτιάχνουν μια διανομή μετά άλλοι 3 άλλη μια διανομή μετά άλλη 3 άλλο fork, σαν της συνιστώσεις της αριστεράς που κορροιδεύουν στο ιντερνετ 4000 διαφορετικές διανομές επί 800000000 διαφορετικές συνθέσεις υπολογιστών και μετά γιατί δεν εκτυπώνει το μηχάνημα;

Για να εκτυπώσεις τράβα ζήτα την ευθύνη από ποιον ;;;;;


Αν δεν είσαι ευχαριστημένος ζήτα τα λεφτά σου πίσω:flipout:

BTW είναι ΤΟ Linux.
 
Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Bλεπω μια ταση "οπαδισμου" τελικα με το νημα. Το επιχειρημα κατοχης CD και αναλογικου δεν εχει καμμια σχεση, η ακομα και αντιθετα θα μπορουσε να λειτουργησει σαν αντεπιχειρημα σε αυτο που θελεις να πεις. Εχουμε δισκους και ΣιΝτι γιατι μας αρεσει ο ηχος και το προτιμαμαι και γιατι τα αϋλα μας ξενερωνουν τελειως.
Τωρα για το Linux αν και σε πρωτη αποψη μπορουσε να ενδιαφερει καποιον "ασχετο" οπως εγω, για μια συγκεκρμενη περιπτωση, με δευτερη ματια βλεπω σαν να γινεται κατι το ιδεολογικο και δεν μου πολυπαει.

Εγω λοιπον σαν "ασχετος" (πρεπει καποτε να διευκρινιστει και η "σχετικοσυνη" δεν ειμαστε προγραμματιστες ; Ε και ; ) που παρακολουθω το νημα, καταληγω οτι το Λινουξ δεν μου χρειαζεται, κυριως γιατι καταλαβα οτι αν το ειχα στον ιδιο δισκο σε παρτισιον, για reboot σε περιπτωση που το Γουιντοουζ δεν θα εκανε εκινηση, ουτε αυτο θα μου το εγγυοταν.

Επισης υπαρχει και η Mac που μου ταιριαζει απολυτα .

Ουτε τα σερβερς με ενδιαφερουν, ουτε ο προγραμματισμος, ουτε administrator να γινω, ουτε να επεμβω στο οποιοδηοτε λειτουργικο.

Το μονο που φοβαμαι με τα Γουιντοουζ, γιατι συμβαινει καποια στιγμη, ειναι να μην κανει εκκινηση (συνηθως μετα απο ενα update). OΟποτε σκεφτομουν αν στον ιδιο δισκο ειχα ενα Λινουξ ισως να επανεφερε την λειτουργια. Αλλα οπως βλεπω οτι κανεις δεν επιβεβαιωνει κατι τετοιο, και απ την αλλη βλεπω τον τροπο χρησης του Linux συμφωνω με αυτο που ειπε ο Greekbruin και κανει ρεζουμέ στην ολη κατασταση.


Και θα επαναλαμβανα ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ και την MacIntosh που ειναι καταπληκτικη και με εξαιρετικα σπιτισια λογισμικα, ιδιως οσον αφορα τα γραφικα. Και αξιοπιστη στην ολη της λειτουργια-κατασκευη. Εαν το σηκωνει η τσεπη σας βεβαια...


Συμφωνώ. Αν η τσέπη σας αντέχει, και τα Μακ είναι εξαιρετικά. Όμως τα Windows είναι το ίδιο καλά, έχουν τεράστια ποικιλία κατασκευαστών και τιμών, και έχουν και τη μεγαλύτερη γκάμα λογισμικού που υπάρχει. Οπότε η καλύτερη περίπτωση για τον μέσο χρήστη είναι τα Windows 10. Δεν υπάρχει τίποτα, μα τίποτα!, που δεν μπορούν να το κάνουν τα Windows και μπορεί να το κάνει κάποιο άλλο λειτουργικό.

Όμως πέρα από αυτά, εδώ και ένα μήνα είμαι χρήστης Chromebook 2-σε-1. Με κόστος μόνο 300, έχει και touchscreen και είναι και πανάλαφρο, και κάνει όλα αυτά που θέλω για τον ελεύθερο χρόνο μου. Αν λοιπόν κάποιος θέλει κάτι απλό, ελαφρύ, φτηνό που να είναι λαπτοπ μέγεθος αλλά με android από πίσω, υπάρχει και αυτή η λύση. Πολύ καλύτερο από ταμπλετ, λόγω μεγέθους και λόγω πληκτρολογίου. Από φέτος, η Google υποστηρίζει άμεσα και το Linux μέσα από παράθυρο σε Chromebook, οπότε έχεις πανεύκολα και παράθυρο με bash, ssh και ότι άλλο θέλεις από την τεράστια εργαλειοθήκη του Linux.

Σήμερα λοιπόν, δεν τίθεται θέμα οπαδισμού. Τα μηχανήματα είναι εργαλεία και διαλέγουμε ότι μας βολεύει. Εγώ αυτή τη στιγμή τυχαίνει να έχω desktop windows dual boot με linux (σε χωριστό δίσκο), ένα αρχαίο macbook air 8 ετών που υπερθερμαίνεται πλέον αλλά αποδείχθηκε θηρίο και ταξίδεψε πολύ, και ένα νέο ελαφρύ Chromebook samsung. Όλα είναι άριστα. Για τον μέσο χρήστη δεν τίθεται θέμα, όλα κάνουν δουλειά, χωρίς να σκάνε, χωρίς να κολάνε, χωρίς να χάνουν δεδομένα.


Συμπερασματικά: η apple είναι ακριβή, το λινουξ είναι για γνώστες, το chromebook είναι φρέσκο και ανώριμο, .... αλλά παρόλα αυτά όλα αυτά την δουλειά τους την κάνουν μια χαρά. Αν θέλει κάποιος κάτι πολύ συγκεκριμένο που δεν μπορούν τα άλλα να το κάνουν, ε, τότε αυτός μάλλον ξέρει τι ακριβώς θέλει, οπότε δεν υπάρχει καν θέμα συζήτησης!
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Tότε είναι καιρός ν'ασχοληθείς με το disk/partition imaging και δεν θα ξαναπροβληματιστείς ποτέ... Πάρε πχ. την free έκδοση τoυ Macrium (ή Acronis κλπ - υπάρχουν πολλά, αλλά εγώ προτιμώ της Macrium), εγκαθιστάς το πρόγραμμα, αυτό σου φτιάχνει ένα usb στικάκι (ή και dvd), μπουτάρεις απο το στικάκι (ή το dvd) και αντιγράφει όλον τον δίσκο σου σε ένα αρχείο (στην πράξη αντιγράφει μόνο τα περιεχόμενα του δίσκου - όχι τον κενό χώρο - και κάνει ταυτόχρονα συμπίεση). Φυλάς το αρχείο αυτό σε κάποιον εξωτερικό δίσκο backup και όποτε το χρειαστείς (γιατί έγινε ένα κακό update, κόλλησες αφροδίσιο ή έπαιξες με ρυθμίσεις που δεν θυμάσαι και το έκανες μπάχαλο), ξαναξεκινάς απο το στικάκι κι επαναφέρεις σε 5 λεπτά (με το ρολόι) το σύστημα όπως ήταν την στιγμή που έκανες το imaging...
To χρησιμοποιώ κατα κόρον. Oταν έρχεται η ώρα για update των windows, κάνω ένα image του partition που έχει τα windows (μαζί με το μικρό των 500mb που φτιάχνουν τα windows για δική τους βοηθητική χρήση) - τα data αρχεία-φωτογραφίες-μουσική-βίντεο τα έχω σε άλλο partition που δεν με ενδιαφέρει αν ποτέ χαλάσει (έχω backup τους όμως σε άλλους 2 δίσκους φυσικά) και κατόπιν αφήνω τα windows να κάνουν update. Aν το θπδατε πάει καλά, σε 2-3 μέρες κάνω καινούργιο imaging (και σβήνω ένα απο τα πιο παλιά αν θέλω να κάνω χώρο - το κάθε image είναι 10-15 GB). Η όλη διαδικασία είτε του backup είτε του restore κρατάει 5-7 λεπτά...

:a0210: :a0210: :a0210:
Thanks
εφυγα για Macrium λοιπον
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

:a0210: :a0210: :a0210:
Thanks
εφυγα για Macrium λοιπον

Eίναι καταπληκτικό πρόγραμμα. Στην free έκδοση έχει τα πάντα που χρειάζεσαι. Η έκδοση που απαιτεί αγορά είναι για επιχειρήσεις και έχει άλλα κόλπα (incremental backup κλπ) που στο σπίτι δεν τα χρειάζεσαι για απλή δουλειά.

Οσο για την ελευθερία που θέλει ένας χρήστης, μπορείς κι αυτήν να την έχεις με τα windows. Αρκεί να χρησιμοποιεί κανείς portable εφαρμογές αντί για εφαρμογές που θέλουν εγκατάσταση -τα windows θα είναι πάντα φρέσκα και γρήγορα σαν να εγκαταστάθηκαν χθές. Βάζεις και το portable OOShutup10 και το Winaerotweaker και κόβεις τις διόδους που έχει η Microsoft να σε παρακολουθεί (τις γνωστές βέβαια που έχουν βρει οι χρήστες που το ψάχνουν). Αυτό με τα portables είναι μεγάλη και ώραία αρρώστια - αρκεί να ξέρεις να διαλέγεις εφαρμογή γιατί κάποιες δεν είναι απολύτως portable και γράφουν στην registry ή στο Appdata του χρήστη ενώ άλλες είναι εντελώς stealth και όταν τις σβήσεις δεν αφήνουν απομεινάρια πίσω... Aυτην την στιγμή γράφω απο portable firefox (κατεβάζει και κάνει τα updates του κανονικά) και η μόνη εγκατεστημένη εφαρμογή που έχω στο pc - γιατι δεν την έχω βρει αλλιώς - είναι το Malwarebytes...
Με τις portable εφαρμογές δεν έχεις την "ολοκλήρωση" που έχουν οι εγκαταστάσιμες εφαρμογές που "δένονται" με τα windows και χάνεις μισό με ένα δευτερόλεπτο στο άνοιγμά τους αλλά είσαι κύριος του υπολογιστή σου και δεν έχεις τα windows να σε ρωτάνε "τι θέλεις να κάνεις με αυτό" κάθε φορά που σώζεις ή φορτώνεις ένα αρχείο ή να σου προτείνουν ιδέες για το τι να κάνεις με αυτό... Και μπορείς να έχεις όσες εφαρμογές θέλεις (για την ίδια δουλειά), χωρίς ποτέ να μπλέκεται η μια στα πόδια της άλλης...
Εχω έναν πλήρως λειτουργικό PC, που άν πάω και απλά σβήσω το C:/Portables που έχω μέσα τις εφαρμογές που χρησιμοποιώ, αυτό που μένει είναι τα Windows όπως ήταν μετά απο μια καθαρή εγκατάσταση (ΟΚ, σχεδόν, λόγω μερικών μη τέλειων portables).
πχ. έχω Portable - τa Foobar, VLC, utorrent, Xnview, Subtitle workshop, 7-zip, Keepass, Ccleaner, Firefox, Tor, Internet radios και πολλά άλλα... - όλα κάνουν updates όταν χρειάζεται.
 
:offtopic:

Aυτη η registry των Windows ειναι η ΜΙΣΗ καταρα (με τα παραθυρα).
Ποιος ΠΑΝΙΒΛΑΚΑΣ ειχε την φαεινη ιδεα ?

:offtopic:

Βασικά η Registy είναι μια ιδιοφυής ιδέα. Αλλά όταν αφήνεις την πόρτα ανοιχτή θα μπουν μέσα οι πάντες. Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώστε, όπως λέει και ο σοφός λαός μας. Αν την είχαν ασφαλίσει σωστά και δε μπορούσε ο κάθε ένας να γράψει όπου γουστάρει και φυσικά να σβήσει τις παλιές εγγραφές τότε θα είχαμε πολύ λιγότερα προβλήματα. Πχ ο MS installer είναι εξαιρετικό πρόγραμμα. Αλλά όταν υπάρχουν κάμποσα άλλα που κάνουν την ίδια δουλειά ή δεν τον ρυθμίζεις σωστά τότε θα γίνει μπάαλο το σύστημα σου.

Όσο για αυτά που έγραψα χτες ναι θέλω να τρομάξω κάποιους. Όχι όμως σαν μπαμπούλας αλλά σαν κάποιος που χρησιμοποιεί αλυσοπρίονο. Όταν το αγοράσεις δε θα κόψεις κρεμμύδια στην κουζίνα σου όπως δυστυχώς κάνουν πολλοί. Θα πας στο δάσος να κόψεις και να τεμαχίσεις έλατα για το τζάκι σου. Τα κρεμμύδια θα τα κόψεις με μαχαίρι. Δυστυχώς κάποιοι ΔΕΝ το καταλαβαίνουν αυτό. Κόβει το ένα, κόβει και το άλλο άρα είναι ίδια. Οπότε θα αγοράσω αλυσοπρίονο για να κάνω τα πάντα επειδή είναι πιο ισχυρό.

Και για να κάνω μια μικρή κωλοτούμπα περί streaming και πικάπ. Στο streaming στην δική μου περίπτωση για να πάρω καλύτερο ήχο θα πρέπει να αλλάξω τα ενεργά ηχεία μου. Δηλαδή 500+ που έδωσα θα γίνουν καπνός. Το ίδιο ισχύει και με ότι άλλο ψηφιακό έχεις. Λίγες οι δυνατότητες βελτίωσης λόγω μη απωλεστικού σήματος. Αντίθετα στα πικάπ μια μικρή αλλαγή θα σου δώσει καλύτερο ήχο χωρίς να ξοδευτείς διότι είναι σε κομμάτια και φυσικά αναλογικό. Κάτι τέτοιο ισχύει και εδώ. Τα Windows + MacOS είναι συμπαγή λειτουργικά και δεν μπορείς να κάνεις παρά ελάχιστες αλλαγές. Αντίθετα στο UNIX λόγω αρθρωτής αρχιτεκτονικής κάνεις τρελές αλλαγές αλλά πρέπει να ξέρεις.
 
Πως ακριβως συμβαδιζει registry (μητρωο) και μπατε σκυλοι αλεστε .... δεν μου ειναι ξεκαθαρο.
Ειναι σαν να λεω "παρτε το kernel και καντε του μικρορυθμισεις, οποιος θελει, on the fly ...."
 
Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Τα Windows + MacOS είναι συμπαγή κλειστά λειτουργικά και δεν μπορείς να κάνεις παρά ελάχιστες αλλαγές. Αντίθετα στο UNIX λόγω αρθρωτής αρχιτεκτονικής κάνεις τρελές αλλαγές αλλά πρέπει να ξέρεις θέλεις να μάθεις.

Σου το διόρθωσα :2thumb22sup:
 
... Τα Windows + MacOS είναι συμπαγή λειτουργικά και δεν μπορείς να κάνεις παρά ελάχιστες αλλαγές. Αντίθετα στο UNIX λόγω αρθρωτής αρχιτεκτονικής κάνεις τρελές αλλαγές αλλά πρέπει να ξέρεις.

Για να ασχοληθείς να μάθεις να πειράζεις σωστά το Linux, πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο και σε μεγάλο χρονικό βάθος. Και για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις ισχυρό κίνητρο...- πχ να ξέρει ο χρήστης οτι το hardware του θα δουλέψει αμέσως, θα έχει updates, υποστήριξη, θα τρέχει εφαρμογές με ισάξιες ικανότητες μ'αυτές των windows, οτι θα παίξει τα παιχνίδια που παίζουν και οι άλλοι κλπ... Δεν λέω να τα κάνει όλα αυτά καλύτερα - ας τα κάνει παραπλήσια. Αλλά δεν τα κάνει... Ούτε τα περισσότερα παιχνίδια παίζει το Linux, ούτε το hardware ειναι σίγουρο οτι θα δουλέψει στο max των δυνατοτήτων του, ούτε το gimp πρόκειται ποτέ να γίνει photoshop... Η επαναστατική διάθεση κατά του μοντέλου της Microsoft δεν αρκεί. - Και αφού δεν υπάρχει κίνητρο, δεν παει καλύτερα για ψάρεμα ? - αντί να θυσιάσει ώρες στο linux, ας μάθει καλύτερα μια γλώσσα προγραμματισμού πχ. Javascript, xml, php, κλπ, τουλάχιστον να πιάσουν τόπο οι άφιερωμένες ώρες...
 
Πως ακριβως συμβαδιζει registry (μητρωο) και μπατε σκυλοι αλεστε .... δεν μου ειναι ξεκαθαρο.
Ειναι σαν να λεω "παρτε το kernel και καντε του μικρορυθμισεις, οποιος θελει, on the fly ...."

Προσωπικό παράδειγμα το Acdsee. Στην εποχή των 4Κ οθονών εξακολουθεί και επειμένει σε μικρογραφίες 320*320. Έχει όμως την επιλογή μέσα στη registry για αύξηση του μεγέθους. Πέρυσι με την έκδοση 2019 το εγκατέστησα μπας και βελτίωσε τον εσωτερικό photo viewer και το αγοράσω επιτέλους. Φυσικά δεν το έκανε και μόλις έληξε ο μήνας της συνδρομής το ακύρωσα. Λίγους μήνες μετά το εγκατέστησα πάλι γιατί ήθελα κάποιες ευκολίες που είχε και Ω του θαύματος είχε κρατήσει το hack. Γιατί το κράτησε και δεν το έσβησε; Δεν ήταν επιπλέον επιλογή αλλά τροποποιήση υπάρχοντος κλειδιού. Φυσικά δεν σβήνει τίποτα γιατί έτσι γουστάρει η εταιρία και η MS το επιτρέπει.

Όσο για τον πυρήνα σε πληροφορώ πως υπάρχει το αρχείο /etc/sysctl.conf που κάνει ακριβώς αυτό που γράφεις. Και για τους πιο μερακλήδες μπορείς να τροποποιήσεις κατ' ευθείαν το /proc που είναι ουσιαστικά η "εικόνα" του πυρήνα στο σύστημά σου.

Για να ασχοληθείς να μάθεις να πειράζεις σωστά το Linux, πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο και σε μεγάλο χρονικό βάθος. Και για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις ισχυρό κίνητρο...- πχ να ξέρει ο χρήστης οτι το hardware του θα δουλέψει αμέσως, θα έχει updates, υποστήριξη, θα τρέχει εφαρμογές με ισάξιες ικανότητες μ'αυτές των windows, οτι θα παίξει τα παιχνίδια που παίζουν και οι άλλοι κλπ... Δεν λέω να τα κάνει όλα αυτά καλύτερα - ας τα κάνει παραπλήσια. Αλλά δεν τα κάνει... Ούτε τα περισσότερα παιχνίδια παίζει το Linux, ούτε το hardware ειναι σίγουρο οτι θα δουλέψει στο max των δυνατοτήτων του, ούτε το gimp πρόκειται ποτέ να γίνει photoshop... Η επαναστατική διάθεση κατά του μοντέλου της Microsoft δεν αρκεί. - Και αφού δεν υπάρχει κίνητρο, δεν παει καλύτερα για ψάρεμα ? - αντί να θυσιάσει ώρες στο linux, ας μάθει καλύτερα μια γλώσσα προγραμματισμού πχ. Javascript, xml, php, κλπ, τουλάχιστον να πιάσουν τόπο οι άφιερωμένες ώρες...

Δε θέλει τίποτα απ' όλα αυτά. Θέλει απλά να θέλεις να ασχοληθείς. Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Βλέπω 2 άτομα εδώ που απλά ΔΕΝ θέλουν να κάνουν μια απλή αναζήτηση στο google ώστε να λύσουν απορίες. Γράφουν αόριστα ότι το ΧΨΩ δε δουλεύει και δεν γράφουν τι ακριβώς. Ποιος εκτυπωτής ή πως έχασαν αρχεία. Το ότι τα Windows ή το MacOS είναι "next - next - next" δε σημαίνει ότι είναι και καλό. Αλλά και εδώ αν αλλάξεις λίγο τρόπο σκέψης έτσι θα είναι. Θα κάνεις ένα "apt-get dist-upgrade" και με μια ματιά θα ξέρεις αν θα προχωρήσεις ή όχι. Αλλά θέλει να ανοίξεις το μυαλό σου.

Όσο για τις γλώσσες προγραμματισμού είναι άστοχο το σχόλιο σου εδώ μέσα ακριβώς για τους λόγους που ανέφερα. Αυτές κι αν θέλουν χρόνια και χρόνια καθημερινό διάβασμα και εκπαίδευση. Φαντάζεσαι τι έχουμε να ακούσουμε αν ο φίλος ΧΨΩ πιο πάνω ξεχάσει ένα ";" στη C και δεν μεταγλωττίζεται ο κώδικάς του. Τι βατράχια έχει να πετάξει για την "ανάπηρη" C που δε μπορεί να εντοπίσει ένα τέτοιο "ασήμαντο" λάθος;

Να φέρω ένα άλλο παράδειγμα "ανοίγματος" μυαλού. Αυτή τη στιγμή στο σπίτι μου γίνετε ολίγον χαμός από δικτυακές συσκευές. PC, κινητά, tablet, ηχεία, εκτυπωτές, PLC κτλ κτλ κτλ. Ο εκτυπωτής και τα ηχεία μου έσπαγαν τα νεύρα. Επειδή η Samsung και η Yamaha κάτι παραπάνω ξέρουν από εμένα θεώρησα σαν πρώτο βήμα ότι κάτι δεν κάνω καλά εγώ. Μιας που δεν μου χρειάζεται ένα AVM router για καλύτερη διαχείρηση αποφάσισα να παίξω με static ip σε αυτές τις 2 συσκευές. Ω του θαύματος λύθηκαν τα προβλήματα μου. Τα ηχεία έχουν άμεσο έλεγχο από το κινητό μου μέσω της εφαρμογής Musiccast και ο εκτυπωτής εκτυπώνει πλέον αμέσως από παντού.
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Δεν μπορείς να βγάλεις άκρη αν συζητάς με οπαδό του Linux.
Θα σου πει τα γνωστά Linux έχει το sonof Linux έχει το πληντύριο Linux έχει το mouse, Linux έχει το smartphone, ένας οπαδός του Linux αισθάνεται ότι επειδή έχει Linux το smartphone, δεν είναι πρόβλημα που δεν εκτυπώνει ο εκτυπωτής και τι έγινε.

άντε πάλι η πιπίλα με τους εκτυπωτές που δεν τυπώνουν,
είμαστε τόσοι άνθρωποι εδώ που χρησιμοποιούμε linux,
όλοι τυπώνουμε,

έχω δύο εκτυπωτές, έναν παλιό Α/Μ laser HP και έναν πιο πρόσφατο έγχρωμο inkjet EPSON με τα δοχεία μελάνης,
μια χαρά τυπώνω και με τους δύο,
δεν θυμάμαι αν είχα κατεβάσει drivers ή όχι
(αυτά παθαίνεις με τις αναβαθμίσεις, που εσύ γράφεις ότι δεν δουλεύουν στο λίνουξ, ξεχνάς τι είχες κάνει κάποτε)

και μάλιστα ενώ ασχολούμαι με τις φωτογραφίες μου στα windows,
αν χρειαστεί να τυπώσω,
τυπώνω στο linux,
γιατί στα windows, αλλοιώνει τις αποχρώσεις της φωτογραφίας (δοκίμασα διάφορα προγράμματα)

προφανώς μπορεί να ρυθμστεί στα windows , αλλά είμαι άσχετος με το συγκεκριμένο άθλημα (των χρωματικών προφίλ)
στο λίνουξ έκατσε πολύ καλά από μόνο του