Τί είναι το Linux;

Κάποια στιγμή, κάπου στα 2009-2010, αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω το Linux, καθώς ένα αρχαίο PC που χρησιμοποιούσα για browsing και κατεβαστήρι (Athlon XP2000+ με 512MB RAM) ήταν πλέον αδύνατο να λειτουργήσει με Windows. Χρησιμοποίησα τη διανομή Ubuntu και αν εξαιρέσεις ότι αναγκάστηκα να μάθω μια συγκεκριμένη εντολή, ώστε να μπορεί να επανεκκινεί το σύστημα μετά από πτώση τάσης ή διακοπή ρεύματος, δεν αντιμετώπισα κάποιο άλλο θέμα, μέχρι το 2011 που παρέδωσε η μητρική το πνεύμα...

2 χρόνια αργότερα, ένα laptop του 2009 με Windows Vista και 2GB RAM που χρησιμοποιούσαν οι γονείς μου για απλό σερφάρισμα, κοινωνικά δίκτυα και youtube, άρχισε να σέρνεται σημαντικά. Εκτός αυτού, κάθε 3 μήνες αναγκαζόμουν να κάνω recovery, γιατί όλο και κάποιο malware θα τσιμπούσαν. Πήρα λοιπόν την τολμηρή απόφαση, να τους περάσω Ubuntu. To laptop λειτουργεί κανονικότατα μέχρι σήμερα και δεν με ξαναενόχλησαν ποτέ για πρόβλημα...

Τί έχω στα δικά μου PC στο σπίτι και στη δουλειά; Μα Windows 10, θέλει και ρώτημα; :laugh:

Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

... ένα αρχαίο PC που χρησιμοποιούσα για browsing και κατεβαστήρι (Athlon XP2000+ με 512MB RAM) ήταν πλέον αδύνατο να λειτουργήσει με Windows.

Εμ :proud: ... δεν το φερες στον μαστορα :smash:
Eμενα παρεδωσε πευμα περσι (2018) .... και οχι το 2011.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

Εδώ διαβάζω εγώ. https://gs.statcounter.com/os-market-share
Ανεξάρτητα, και 4% να είχε και 5% γιατί δεν παραδέχεστε ότι το Linux είναι ανώριμο, δύσχρηστο, μη συμβατό. Είναι φτιαγμένο να το δοκιμάζει κάποιος και να το παρατάει. Μετά αν το κρατήσει πάντα θα του κάνει την μπινιά, σε 1 μήνα σε 5 σε 1 χρόνο θα το παρατήσει.
Για αυτό χρονιά με την χρονιά πέφτει και πέφτει. Έχει κάποιους κατενθουσιασμένους πιτσιρικάδες μετά κάτι πιο ενθουσιασμένους ηλικιωμένους που γράφουν στα forum προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν βρει την χήνα με τα χρυσά αυγά, και στο τέλος bye bye Linux, τι να σε κάνω.....
Ωραια. Θα σου βαλω τοτε απο το ιδιο site που διαβαζεις. Desktop OS -> Linux 1.79% αυτη τη στιγμη. Οκ με την καραμελα;
https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide

Και απο το ιδιο site βλεπουμε οτι τα τελευταια 10 χρονια αυξησε το ποσοστο του απο 0,68% σε 1.8% ... Απο το site που μας παπαγαλιζεις περι 0.8%

https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide#monthly-200912-201912

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

Ωραια. Θα σου βαλω τοτε απο το ιδιο site που διαβαζεις. Desktop OS -> Linux 1.79% αυτη τη στιγμη. Οκ με την καραμελα;
https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide

Και απο το ιδιο site βλεπουμε οτι τα τελευταια 10 χρονια αυξησε το ποσοστο του απο 0,68% σε 1.8% ... Απο το site που μας παπαγαλιζεις περι 0.8%

https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide#monthly-200912-201912

Έχεις δίκιο.

Εν τω μεταξύ, το λειτουργικό που χάνει συνεχώς χρήστες είναι τα windows! Σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες σε μια δεκαετία.
Υπάρχουν περιοχές (και η Ελλάδα μεταξύ αυτών) που οι χρήστες του "άχρηστου, νεκρού και επικίνδυνου" linux έχουν αυξηθεί 500%.

Κάτι τέτοια βλέπει η Microsoft και "αγάπησε" το linux.

Αν δεν μας πεί ποιό είναι το ή τα "unknown" desktop λειτουργικά στο παραπάνω διάγραμμα των desktop λειτουργικών (όχι γενικά των λειτουργικών) που το άθροισμά τους Νοέμβριο του 18 ήταν παγκοσμίως 15% και Νοέμβριο του 19 έπεσε (μέσα σε ένα χρόνο) στο 2%, για μένα οι πίνακες είναι άλλ'αντ'άλλων...
Καλά, σ'εσάς δεν δημιουργήθηκε αυτή η απορία ?

Γιατί έχουμε μπει σε μια ατέρμονη κόντρα windows vs Linux. Είναι 2-3 βέβαια που αναζωπυρώνουν την κόντρα. Που υπερασπίζονται τα -πιθανότατα-σπασμένα windows τους, που έχουν -πιθανώς- πειρατικά όλα τα καλά προγράμματα και κάνουν νουθεσίες στους άλλους. Αλλά και αν δεν τα έχουν πειρατικά νομίζουν ότι έχουν όλοι 1000 να πάρουν το Photoshop και το Corel.
Τέλος πάντων επειδή δεν είδα κανέναν να πηγαίνει στα windows να λέει τα δικά του, ας σεβαστούμε ότι το θέμα αυτό αφορά τo Linux.

Ευχομαι να μην ανηκω στους 2-3 .... γιατι ειμαι καταγοητευμενος απο αυτα που μπορει να κανει ο bash !
Kαι ας χρησιμοποιω Windows τα τελευταια 30 χρονια. Επισης δηλωνω ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ερωτευμενος με την γραμμη εντολων.
Το παραθυρο μεχρι να σχεδιαστει και βαλει και ενα ποντικακι μεσα του .... η γραμμη εντολων το γκρεμισε στα αζητητα !
Δεν ειναι ΟΛΟΙ που χρειαζονται τετοια αμεσοτητα και ελεγχο (στο λειτουργικο τους). Αλλα ΟΣΟΙ την χρειαστουν ...

... ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΝ ?

Απο μια Visual Basic που τρεχει πανω σε Windows (s)Vista ?

Και φυσικα, ΔΕΝ υπαρχει η παραμικρη ντροπη να αξιωνεις ΚΑΙ τα δυο λειτουργικα (Windows και Linux) στο PC σου.
Δεν θα πρεπε να τιθεται καν ως σκεψη. Μ'αρεσουν ΚΑΙ τα δυο, χρησιμοποιω ΚΑΙ τα δυο ! ΤΕΛΟΣ !

Ε...Αλλα ΟΣΟΙ την χρειαστουν ...

... ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΝ ?

Απο μια Visual Basic που τρεχει πανω σε Windows (s)Vista ?
...

Eίχες την dos command line και το Powershell...
Oσο τα δούλεψες μέσα στα windows, τόσο θα δουλέψεις και τον bash... :)

Μετά το 3ήμερο ban επανέρχομαι δριμύτερος και με μια τρομερή ιστορία. Διότι όταν έχεις δίκιο κανείς δε μπορεί να σου το στερήσει.

Τη Δευτέρα το βράδυ την ώρα που έτρωγα το ban έκανα επανεκκίνηση στα Windows 10. Φαινομενικά είχαν κολλήσει στην εκκίνηση. Έβαλα να δώ μια ταινία στο κινητό και μετά από σχεδόν μια ώρα μπήκα τρόπος του λέγην στο Desktop. Φυσικά υπολειτουργούσε. Για καμία επιπλέον ώρα προσπαθούσα να καταλάβω τι φταίει. Στις διαλείψεις που είχε μισοφόρτωσε το Rainmeter που τρέχω και είδα πως ο δίσκος D: που έχω σαν αποθήκη δεν υπήρχε. Κάνω επανεκίνηση και μπαίνω σε Safe Mode. Πάλι τα ίδια. Μαύρη οθόνη και ένας κέρσορας να κουνιέται. Μπαίνω στο "ερασιτεχνικό" Linux και ανοίγω με σειρά τους δίσκους. Στον συγκεκριμένο δεν φόρτωνε. Ανοίγω αμέσως το τερματικό και πάω να κάνω προσάρτιση του δίσκου. Και Ω του θαύματος μου αποκάλυψε το πρόβλημα μου. Το σύστημα αρχείων δεν είχε κλείσει σωστά και υπήρχαν μεταδεδομένα που έπρεπε να γραφτούν. Επίσης με συμβούλεψε να ξεκινήσω πάλι στο λειτουργικό ου ανήκει ο δίσκος και να τον κλείσω σωστά. Εκκίνησα πάλι σε Safe Mode, μετά από κάμποσες ώρες που άνοιξε έτρεξα το chkdsk και τώρα απολαμβάνω πάλι τα αρχεία μου και ήσυχες γιορτές.

Να θέσω λοιπόν κάποιες ερωτήσεις.

1. Γιατί τα windows δεν έκλεισαν σωστά το δίσκο;
2. Τι δουλειά είχε να μην ξεκινάει το σύστημα αφού ο δίσκος δε ήταν ο κύριος;
3. Γιατί δεν υπήρχε μήνυμα ενημέρωσης είτε στην εκκίνηση είτε στο desktop;
4. Γιατί δεν υπήρχε ρουτίνα διακοπής της εκίνησης του δίσκου;
5. Γιατί το safe mode έκανε τα ίδια αφού κανονικά δε φορτώνει τίποτα;
6. Γιατί ένα κυριολεκτικά ξένο λειτουργικό μου έδωσε τη λύση και μάλιστα με ένα σύστημα αρχείων που είναι κλειστής αρχιτεκτονικής;

Έχετε κολλήσει με ένα Gimp και με ένα άγνωστο εκτυπωτή.

Επίσης πριν μερικά λεπτά ο Foobar2000 απλά σταμάτησε να παίζει μουσική. Ήθελε να εκκινήσω πάλι την αναπαραγωγή. ΑΑΑ και το μεσημέρι είχε κολλήσει ο Thunderbird διότι το AV αποφάσισε να σκανάρει τη βάση του με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να κλείσω το AV.

Χρόνια πολλά και το 2020 με περισσότερες εγκαταστάσεις Linux και λιγότερα "κλειστά" συστήματα.

Κοιτά ο καθένας μπορεί να αραδιάσει μία ιστορία (πραγματική) με το τι του έχει συμβεί με Windows και με τι με Linux. Είπα πολύ πιο πάνω ότι από τους δεκάδες Windows Server και 4-5 Unix/AIX/Linux που έχουμε μόνο οι 2 Linux σε cluster έχουν σοβαρό θέμα (αλλά είναι σε παραγωγή και δύσκολο να επέμβει κάποιος τώρα). Οι Servers με Windows άψογοι και ασταμάτητα.

ΤΑ Windows αν τα προσέχεις (όπως εγώ) δε θα σου κρασάρουν ποτέ (μόνο από κάτι εξαιρετικά άστοχο πχ update ή driver). Επειδή τα Windows τα έχουν εκατομμύρια στον κόσμο και οι περισσότεροι δεν προσέχουν γι αυτό ακούς περισσότερα προβλήματα σε Windows.

Eίχες την dos command line και το Powershell...
Oσο τα δούλεψες μέσα στα windows, τόσο θα δουλέψεις και τον bash... :)

DOS prompt και Powershell .... ουτε καν φτωχος συγγενης του bash.
O bash .... ειναι ενα ΟΛΟΚΛΗΡΟ Unix μεσα απο εναν interpreter.
Δεν υπαρχει πτυχη του Linux που να μην καλυπτει.

Με παραθυρικες εκδοσεις του Linux ... δυστυχως ... δεν προλαβα να εχω παρε-δωσε.
Οποτε δεν ξερω ποσο καλα τρεχει ο bash μεσα απο αυτες ! Εικαζω οτι ειναι ακομψη λυση.
Ειπαμε ... εμεινα στην εποχη του Slackware (οπου το να κανεις εναν X client να λειτουργει
ισοδυναμουσε με προσεληνωση).

Το θέμα είναι πως είναι ώριμα όλα τα λειτουργικά. Έγραψα πριν μέρες πως όλα είναι θέμα συνήθειας. Αλλά κάποιοι δεν το δέχονται αυτό.

Πόσοι είχαν προλάβει τα win modems; Ή αργοτερα τα adsl usb modem; Φταιει το Linux όταν ένας κατασκευαστής αγοράζει φασόν μερικές πλακέτες και χρησιμοποιεί έτοιμες λύσεις για το υλικό του; Δηλαδή η Linksys και η US Robotics ήταν χαζές που σου πούλαγαν πλήρης λύσεις; Αλλά πάλι έφταιγε το Linux.

DOS prompt και Powershell .... ουτε καν φτωχος συγγενης του bash.
O bash .... ειναι ενα ΟΛΟΚΛΗΡΟ Unix μεσα απο εναν interpreter.
Δεν υπαρχει πτυχη του Linux που να μην καλυπτει.

Με παραθυρικες εκδοσεις του Linux ... δυστυχως ... δεν προλαβα να εχω παρε-δωσε.
Οποτε δεν ξερω ποσο καλα τρεχει ο bash μεσα απο αυτες ! Εικαζω οτι ειναι ακομψη λυση.
Ειπαμε ... εμεινα στην εποχη του Slackware (οπου το να κανεις εναν X client να λειτουργει
ισοδυναμουσε με προσεληνωση).

Τώρα τα πράγματα είναι παιχνιδάκι. Ειδικά με τις user friendly διανομές Ubuntu, Mint, Fedora, Opensuse είναι κατόρθωμα να κάνεις λάθος.

Μετά το 3ήμερο ban επανέρχομαι δριμύτερος και με μια τρομερή ιστορία. Διότι όταν έχεις δίκιο κανείς δε μπορεί να σου το στερήσει.

Τη Δευτέρα το βράδυ την ώρα που έτρωγα το ban έκανα επανεκκίνηση στα Windows 10. Φαινομενικά είχαν κολλήσει στην εκκίνηση. Έβαλα να δώ μια ταινία στο κινητό και μετά από σχεδόν μια ώρα μπήκα τρόπος του λέγην στο Desktop. Φυσικά υπολειτουργούσε. Για καμία επιπλέον ώρα προσπαθούσα να καταλάβω τι φταίει. Στις διαλείψεις που είχε μισοφόρτωσε το Rainmeter που τρέχω και είδα πως ο δίσκος D: που έχω σαν αποθήκη δεν υπήρχε. Κάνω επανεκίνηση και μπαίνω σε Safe Mode. Πάλι τα ίδια. Μαύρη οθόνη και ένας κέρσορας να κουνιέται.
...

Aνοιξε το κουτί, βγάλε-βάλε καλά το sata καλώδιο στις 2 άκρες του και δεν θα ξαναέχεις πρόβλημα. Αν δεν πατάει καλά το sata, το bios σκαλώνει και ανάλογα με την motherboard τα συμπτώματα μπορούν να είναι διάφορα - απο το να μην μπαίνει καν στο bios ψάχνοντας συνδεδεμένους δίσκους που τους βλέπει αλλά δεν μπορεί να τους διαβάσει, μέχρι την δική σου περίπτωση...
Ούτε τα windows ούτε το linux έφταιγαν γι'αυτό. Αν δεν το κοιτάξεις, θα στο ξανακάνει σύντομα...

Το κουτί έχει να ανοιχθεί εδώ και 2 μήνες. Απλά τα Windows δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Είχα κάποια σημάδια το ΣΚ κυρίως με τα torrent. Ξαφνικά σταμάτησε να τον βλέπει. Επειδή μου έχουν χτυπήσει δίσκοι δεν είναι αυτή η συμπεριφορά του συστήματος. Η βγάζει μπλε οθόνη η ανοίγει κανονικά και κολλάει στη συνέχεια. Εδώ δεν έκανε τίποτα. Ακόμη και το safe mode ήταν κολλημένο. Μετά από ώρες προχώρησεμ

Είπαμε ότι έχω τις προτιμήσεις μου αλλά κάποια πράγματα τα αναγνωρίζω. Πχ το chkdisk κάνει καλά τη δουλειά του. Τώρα δούλεψε σωστά. Και έχω στρεσαρει το δίσκο αρκετά το διήμερο.

Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

Οπως νομίζεις. Πάντως, επειδή το έχω συναντήσει αρκετές φορές αυτό το πρόβλημα, σχεδόν πάντα έφταιγε το καλώδιο sata, ξέρω οτι αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται απο θερμικές συστολές/διαστολές και απο μικροδονήσεις. Μπορεί να το κάνει σήμερα και να το ξαναπαρουσιάσει αύριο ή σε μιά βδομάδα ή να το κάνει συνέχεια. Οταν άλλαξα τα sata καλώδιο στους υπολογιστές μου με τα καλύτερα που έχουν το μεταλλικό έλασμα και τα κρατάει καλά στην θέση τους τα προβλήματα αυτής της μορφής χάθηκαν.

Στην προσπάθεια να μικρύνουν τα βίσματα, οι συνδέσεις πλέον στους υπολογιστές έχουν γίνει πολύ ευπαθείς κι αναξιόπιστες... sata, usb, hdmi και μόνο που τα κοιτάς μπορούν να αποσυνδεθούν... Ας βγει κάποιος να πει οτι δεν είχε ποτέ πρόβλημα με usb στικάκι... "σπρώξε το πιο μέσα", "τράβα το μια ιδέα προς τα 'εξω"... Πρακτικές συνδέσεις, αλλά της πλάκας...

Άντε βρε μπαγάσηδες με πείσατε να δοκιμάσω πάλι!
Φίλε δεν είναι θέμα να πείσει κανείς κανένα.
Εγώ ειμαι νέος και άπειρος στο Linux. Έχω τα mint και πήγα εκεί γιατί τελείωσαν τα windows 7 και τα 10 τα βρήκα απαίσια. Και γιατί πήγα στο Linux?
Γιατί έκατσα σε ένα PC που δεν ήξερα ότι είναι Linux (το έμαθα μετά) και το βρήκα φιλικό.
Οπότε λέω γιατί όχι?
Δηλαδή και το κάνω?
Ταινίες βλέπω, ακούω μουσική, και σερφάρω στο ίντερνετ. Επειδή γράφω και κείμενα είδα ότι με μερικές πατέντες μπορείς να έχεις μια "α" συμβατότητα. Τέλος επειδή είχα δοκιμάσει σε windows το gimp και δε μου άρεσε, βολεύτηκα με το paint net. Στο Linux έχει μια παλιά version του αλλά θα κάνω το συμβιβασμό. Εξάλλου πιο πολύ με καίει να μην κολλάω ιούς και σέρνεται το μηχάνημα μου.

Προσωπικά επειδή έτσι και αλλιώς έχω δύο υπολογιστές ο πιο δεύτερος θα έχει τα windows 7 χωρίς ίντερνετ. Γιατί εκεί ένα πρόγραμμα που στα Linux δεν υπάρχει. Όχι πως θα μου λείψει αλλά να χάνει να λέγαμε.