Το chat του δικάναλου

η κλασική μουσική είναι το είδος της μουσικής που μπορεί να φέρει στα άκρα ένα σύστημα:
Εκκλησιαστικό όργανο: πόσοι έχοντες συστήματα το έχουμε ακούσει ως αρμόζει? Συνήθως ακούμε το άνω των 40Hz κομμάτι. το απο....κάτω δε βγαίνει εύκολα...
Χωρική πληροφορία: σε μια μεγάλη συμφωνική ορχήστρα σε ένα καλό σύστημα θα δεις επίπεδα, πολλά επίπεδα μπροστά σου, ομάδες οργάνων να ακούγονται από διαφορετικό σημείο της σκηνής και σε κάποιες καλές περιπτώσεις θα "δεις" και την κίνηση των μουσικών πριν πχ το κρεσέντο.
Δυναμική περιοχή: Δεν είναι εύκολο να αναπαραχθεί το χτύπημα της γκραν κάσας. Συνήθως ακούμε ένα μικρό κομμάτι της στα περισσότερα γήινα συστήματα. Έχεις βάλει το οριτζιναλ 1812 της telarc σε φουλ ένταση? Αν δεν το έκανες μη το κάνεις γιατί μπορεί να φύγει κανα γούφερ και να φτάσει στο άλλο δωμάτιο. Δοκίμασε σιγά-σιγά!
Τρομπέτα: από το να παίξει και να ακουστεί σωστά μέχρι να φτάσει να σου τρυπήσει τα αυτιά.... μια τρίχα δρόμος!
Χορωδίες: σε καλά συστήματα-ηχογραφήσεις θα καταλάβεις το μέγεθος της και θα μπορείς να ξεχωρίσεις τους ανθρώπους και τις φωνές και δε θα σου ακούγεται όλο μαζί ένα σώμα μια ψυχή.
Έχεις ακούσει λαηβ unplugged κάποιο πνευστό σε κλειστό χώρο? Διεγείρεται το σύμπαν. Φαντάσου τώρα να έχεις μπροστά σου 30-50-100 μουσικούς να παίζει ο καθένας το δικό του κομμάτι και όλα αυτά να πρέπει να τα αναπαράξει το σύστημα σου στο χώρο σου.
Κλάφτα χαράλαμπε.

Φυσικά πρέπει να σου αρέσει κιόλας για να μπορείς να τα παρατηρείς αυτά, αλλιώς και δε γίνεται και δεν έχει νόημα.

Και μόνο το πιο χαμηλό κατώφλι ήχου έως το πιο δυνατό που θα έχει παράλληλα και πολλά όργανα μαζί στο ίδιο κομμάτι, όπως συμβαίνει πολλές φορές στην κλασική μουσική, αρκεί για να μας δείξει πόσο δύσκολο είναι για την αναπαραγωγή από ένα ηχοσύστημα.

Ήδη μιλάμε για κορεσμό του δυναμικού εύρους και της ανάλυσης σε ένα μόνο track σε αυτό το παράδειγμα. Θέλει κι άλλο;

Και μόνο το πιο χαμηλό κατώφλι ήχου έως το πιο δυνατό που θα έχει παράλληλα και πολλά όργανα μαζί στο ίδιο κομμάτι, όπως συμβαίνει πολλές φορές στην κλασική μουσική, αρκεί για να μας δείξει πόσο δύσκολο είναι για την αναπαραγωγή από ένα ηχοσύστημα.

Ήδη μιλάμε για κορεσμό του δυναμικού εύρους και της ανάλυσης σε ένα μόνο track σε αυτό το παράδειγμα. Θέλει κι άλλο;

Επιτέλους μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από την μεριά σου Λεωνίδα..

Επιτέλους μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από την μεριά σου Λεωνίδα..

Το ίδιο έγραψα και πριν. Μάλιστα πιο πριν είχα προσθέσει και την έλλειψη EQ, άρα πιο ξεκάθαρη η προηγούμενη τοποθέτησή μου.

Σίγουρα η κλασική είναι απο τις πιό απαιτητικές μουσικές αλλά μην ορκίζεστε για κορυφαίες δυναμικές περιοχές.
Στα όρια των 20db είμαστε σχεδόν πάντα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όχι πολύ πιό πάνω

Να έχεις τη χορωδία σε ένα πέρασμα ψιθυριστό και μέχρι το τέλος να έχει κρεσέντο μαζί με όργανα. Το καλό το σύστημα θα βγάλει τη λεπτομέρεια και στο πέρασμα με τον ψίθυρο και δεν θα χάσει τη μπάλα σε ακρίβεια και δυναμικά εκεί που θα γίνεται της χαμούλης και θα εξακολουθεί να δίνει αποτέλεσμα που θα καταλαβαίνεις ότι παίζει ορχήστρα με πολλά όργανα και όχι άδειασμα κάδου σε απορριματοφόρο.

Βέβαια δύσκολο το θεωρώ όλο αυτό να το κάνει σε δοκιμή κάποιος, γιατί επικρατεί και η αντίληψη του πόσο δυνατά μπορεί να παίξει κάτι, χωρίς αυτό να έχει να κάνει με δοκιμή απόδοσης εύρους 20 και 30dB.

Γι' αυτό σας λέω. Βάλτε ντίσκο και ποπάκια Όλα πατικωμένα από την αρχή μέχρι το τέλος και να φεύγουν τραπέζια στον αέρα. :LOL:

Να έχεις τη χορωδία σε ένα πέρασμα ψιθυριστό και μέχρι το τέλος να έχει κρεσέντο μαζί με όργανα. Το καλό το σύστημα θα βγάλει τη λεπτομέρεια και στο πέρασμα με τον ψίθυρο και δεν θα χάσει τη μπάλα σε ακρίβεια και δυναμικά εκεί που θα γίνεται της χαμούλης και θα εξακολουθεί να δίνει αποτέλεσμα που θα καταλαβαίνεις ότι παίζει ορχήστρα με πολλά όργανα και όχι άδειασμα κάδου σε απορριματοφόρο.

Βέβαια δύσκολο το θεωρώ όλο αυτό να το κάνει σε δοκιμή κάποιος, γιατί επικρατεί και η αντίληψη του πόσο δυνατά μπορεί να παίξει κάτι, χωρίς αυτό να έχει να κάνει με δοκιμή απόδοσης εύρους 20 και 30dB.

Γι' αυτό σας λέω. Βάλτε ντίσκο και ποπάκια Όλα πατικωμένα από την αρχή μέχρι το τέλος και να φεύγουν τραπέζια στον αέρα. :LOL:
Όχι αλλη Disco!
Την Disco την πολεμήσαμε ως έφηβοι,άλλος με την γροθια του κι άλλος με την γραφίδα του.Θα την "λουστούμε" ως παππούδες;

Σίγουρα η κλασική είναι απο τις πιό απαιτητικές μουσικές αλλά μην ορκίζεστε για κορυφαίες δυναμικές περιοχές.
Στα όρια των 20db είμαστε σχεδόν πάντα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όχι πολύ πιό πάνω
Στη συμφωνική είναι πολύ πιο πάνω. Το pianissimo με το fortissimo έχουν τεράστια διαφορά. Ακου ξανά το φινάλε της Δεύτερης του Μάλερ, ξεκινά με τη χορωδία να τραγουδάει τόσο σιγανά που μόλις ακούγεται και τελειώνει με την ορχήστρα στα τούτι να παίζει πενταπλό fortissimo, τη χωρωδία να ξελαρυγγιάζεται, συν ένα εκκλησιαστικό όργανο! Αν εκεί δεν είναι 120 ντεσιμπέλ εγώ είμαι καλόγερος στο Άγιο Όρος.

ο ΜΟ μέγιστης δυναμικής περιοχής στη σύγχρονη ηχογραφημένη μουσική είναι συνήθως 15db.
Υπάρχουν βέβαια και ηχογραφήσεις ειδικού ρεπερτορίου που το ξεπερνούν και φτάνουν πάνω από 30, αλλά είναι πολύ λιγότερες και όχι στην κατηγορία που λέμε contemporary

Last edited:
Στη συμφωνική είναι πολύ πιο πάνω. Το pianissimo με το fortissimo έχουν τεράστια διαφορά. Ακου ξανά το φινάλε της Δεύτερης του Μάλερ, ξεκινά με τη χορωδία να τραγουδάει τόσο σιγανά που μόλις ακούγεται και τελειώνει με την ορχήστρα στα τούτι να παίζει πενταπλό fortissimo, τη χωρωδία να ξελαρυγγιάζεται, συν ένα εκκλησιαστικό όργανο! Αν εκεί δεν είναι 120 ντεσιμπέλ εγώ είμαι καλόγερος στο Άγιο Όρος.
επειδή γραφαμε την ίδια ώρα
δεν υπάρχει τέτοια ηχογράφηση (120)\

η πλειοψηφία είναι έως 15 16 db όσο και να φαίνεται παράξενο

Όχι αλλη Disco!
Την Disco την πολεμήσαμε ως έφηβοι,άλλος με την γροθια του κι άλλος με την γραφίδα του.Θα την "λουστούμε" ως παππούδες;

Χρειάζεται να υπάρχει και τέτοια σύνθεση μουσικής που να λαμβάνει υπ' όψη να είναι ευχάριστη με μικρό δυναμικό εύρος. Ξέρεις πόσο καλύτερα ακούγεται όταν διαλέγεις μουστάρδες στο σούπερ μάρκετ; Ή στο ασανσέρ;

Χρειάζεται να υπάρχει και τέτοια σύνθεση μουσικής που να λαμβάνει υπ' όψη να είναι ευχάριστη με μικρό δυναμικό εύρος. Ξέρεις πόσο καλύτερα ακούγεται όταν διαλέγεις μουστάρδες στο σούπερ μάρκετ; Ή στο ασανσέρ;
το μικρό δυναμικό εύρος είναι πάντα και σε μεγάλη ένταση, συνεπώς όχι ευχάριστο, αλλά κουραστικό.
Προσωπικά όταν είμαι στο lidl υποφέρω γιατί η δυναμική περιοχή είναι στην καλύτερη 3db

Το θέμα με την κλασσική μουσική, κατά τη γνώμη μου, είναι οι διαστάσεις της εικόνας του μουσικού γεγονότος στο σπίτι... Αν μιλάμε για συμφωνική ορχήστρα, το παιχνίδι είναι χαμένο. Πάντα
θα ακούμε κάτι διαφορετικό στο σπίτι και μόνο λόγω χώρου.

Αν όμως μιλάμε για μουσική δωματίου ή μικρά σύνολα, τα πράγματα είναι διαφορετικά... Με ένα καλά στημένο σύστημα ακούει κανείς και δυναμικά και θέσεις οργάνων
και ηχοχρώματα κλπ. Ρίχτε μια ματιά σ' αυτό πχ (υπάρχει στις πλατφόρμες)

1777217484201.png

το μικρό δυναμικό εύρος είναι πάντα και σε μεγάλη ένταση, συνεπώς όχι ευχάριστο, αλλά κουραστικό.
Προσωπικά όταν είμαι στο lidl υποφέρω γιατί η δυναμική περιοχή είναι στην καλύτερη 3db

Είναι γιατί χρησιμοποιούν 100Vολτικά συστήματα με ηχεία των 5 ευρώ έκαστο. Για να χρησιμοποιήσουν κάτι καλύτερο (100Voltικό εννοώ και πάλι) να δεις για πότε αδειάζουν τα ράφια από το ρύζι... .

Είναι γιατί χρησιμοποιούν 100Vολτικά συστήματα με ηχεία των 5 ευρώ έκαστο. Για να χρησιμοποιήσουν κάτι καλύτερο (100Voltικό εννοώ και πάλι) να δεις για πότε αδειάζουν τα ράφια από το ρύζι... .
δεν ξέρω τι είναι, δεν εβγαλα πολύμετρο, αλλά η σύγχρονη streaming μουσική των κάτω των 14 db lufs ή και χειρότερα των περιφερειακών σταθμών στο ράδιο είναι ό,τι πρέπει για πονοκέφαλο. Δεν προλαβαίνει το αυτί να ηρεμήσει

δεν ξέρω τι είναι, δεν εβγαλα πολύμετρο, αλλά η σύγχρονη streaming μουσική των κάτω των 14 db lufs ή και χειρότερα των περιφερειακών σταθμών στο ράδιο είναι ό,τι πρέπει για πονοκέφαλο. Δεν προλαβαίνει το αυτί να ηρεμήσει

Εγώ δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου στην Ελλάδα, οπότε δεν μου κάνει εντύπωση αν ακούγεται χάλια. Πάντως αν επιλεχθούν τα σωστά ηχεία και σύστημα και γίνει και το σωστό EQ για τον χώρο (που θα το επιτρέπει εννοείται το σύστημα) το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο.