Το νήμα της τάξης Δ

Δύο παρόμοιες ακροάσεις (ηχητικές εντυπώσεις) είναι ενδιαφέρουσα ένδειξη για τη δική σου προτίμηση, όχι απόδειξη γενικού χαρακτήρα της class D

Πρόσεξε.
Άκουσα πριν 15 χρόνια class d στο δικό μου σύστημα και έβγαλα κάποια συμπεράσματα.
Έπεσαν να με φάνε ότι η τεχνολογία προχώρησε, η επιστήμη έλυσε τα προβλήματα και πρέπει να ακούσω τους καινούργιους.
Ok λέω, πιθανόν τα 60 χρόνια δεν τους έφτασαν, τα τελευταία 10 αποφάσισαν να ασχοληθούν μαζί τους.
Ακούει ο Στέργιος τους ενισχυτές που μου προτείνατε τώρα, ακούει τα ίδια.
Ποιο το συμπέρασμα;

Να πάω να πετάξω 1500€ για να δοκιμάσω πάλι;
Κάθε πότε το κάνεις εσύ;

Πρόσεξε.
Άκουσα πριν 15 χρόνια class d στο δικό μου σύστημα και έβγαλα κάποια συμπεράσματα.
Έπεσαν να με φάνε ότι η τεχνολογία προχώρησε, η επιστήμη έλυσε τα προβλήματα και πρέπει να ακούσω τους καινούργιους.
Ok λέω, πιθανόν τα 60 χρόνια δεν τους έφτασαν, τα τελευταία 10 αποφάσισαν να ασχοληθούν μαζί τους.
Ποιο το συμπέρασμα;

Κάθε πότε το κάνεις εσύ;
Δεν ήταν αυτο το point μου. Εσυ εθιξες τον παράγοντα γούστο και εγώ επισημαίνω πόσο περιοριστικής αξίας είναι οι απαντήσεις αν απλώς μένουν στο μου άρεσε κατι η όχι. Ίσα ίσα που εγώ λέω οτι δεν είναι ρεαλιστικό να πληρώνουμε για να δοκιμάζουμε τα πάντα.

Παντως, συνηθως οι φτηνοι chip based class d ειναι load dependent και παρουσιαζουν αποκλισεις στην αποκριση συχνοτητας αλλα και στην παραμορφωση αναλογα με την διακυμανση της εμπεδησης του ηχειου. Επισης εχουν περιοριστικα ως προς τον ελεγχο των woofer και γενικοτερα του headroom εξωτερικα smps τροφοδοτικα. Οι purifi και οι hypex ncore δεν εχουν τετοιους περιορισμους.

Τελος δεν προτεινα class d ενισχυτη προσωπικα εγω ποτε.

Last edited:
  • Like
Reactions: Busoni
Πρόσεξε.
Ποιο το συμπέρασμα;

Κάθε πότε το κάνεις εσύ;
Μιχάλη δεν χρειάζεται να πετάξεις 1500 ευρώ για να δοκιμάσεις..
Πάρε τον Purifi που έχει ο Στέλιος και βαλτον με έναν καλό Προενισχυτη στο σύστημα σου να τον δοκιμάσεις, αν όμως δεν σου αρέσει ηχητικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Purifi είναι σκουπίδια όπως λες..
Δεν κάνουν όλα για όλους..😉

Έχει pre out ο Copland;
Μην τον δοκιμάσεις με μάπα Προενισχυτη διότι δεν θα πάρεις αυτό που μπορεί..

Μιας και το θέμα είναι οι ενισχυτές τάξης Δ, είπα να γράψω κι εγώ την άποψή μου ως νεότερος (30 ετών).

Πολύ απλά, για εμένα αλλά και για αρκετούς στην ηλικία μου, οι υπόλοιπες τάξεις ενισχυτών θεωρούνται πλέον... DOA (dead on arrival).

Με τις τιμές στον χώρο του AV να έχουν φτάσει στο θεό, η τάξη Δ προσφέρει τρελό VFM. Το μικρό μέγεθος, οι χαμηλές θερμοκρασίες η συνεχόμενη τεχνολογική εξέλιξη, και άλλα απλά δεν σου αφήνουν πολλά περιθώρια για άλλες επιλογές. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους νέους στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Το χόμπι του audio βρίσκεται γενικότερα σε κατιούσα και το κοινό είναι στην πλειοψηφία του άνω των 50. Αυτό δίνει το πάτημα στις εταιρείες να ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη, λόγω μικρότερης ζήτησης πρέπει να ανεβάσουν το κέρδος και λόγω ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες έχουν λεφτά.

Για να μην παρεξηγηθώ, έχω δοκιμάσει και λάμπες και τάξη ΑΒ. Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κάποιος να τα επιλέξει, αλλά προσωπικά, όπως και πολύς κόσμος, δεν θέλω να μπλέκω. Ταιριάσματα, ηχοχρώματα και χροιές να μου λείπουν. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτω, το μόνο που θέλω είναι να καθίσω και να απολαύσω τη μουσική μου. Και ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι μας εδώ μέσα μια χαρά ακούμε. Αν αναλογιστεί κανείς ότι για το 90% του κόσμου εκεί έξω το «καλό» σύστημα είναι ένα bluetooth ηχείο ή το ηχοσύστημα στο αμάξι, η τάξη Δ είναι παραπάνω από υπεραρκετή.

ΥΓ. Όσους έχουν ακούσει το σύστημα στην ηλικιακή ομάδα που ανήκω έχουν εντυπωσιαστεί, λένε ότι είναι τέλειο, φυσάει, τι καλύτερο να ζητήσεις και τα σχετικά... (εγώ βέβαια πάντα αναβαθμίζω κάτι). Αλλά όλα αυτά τα χρόνια μόνο ένας πήρε κάτι...

Επίσης τιμές που πήρε κάποιος έναν ενισχυτή 500 ευρώ πριν 20 χρόνια δεν μου λέει κάτι. Καθώς στις μέρες μας η ίδια σειρά ενισχυτή θα έκανε 2000 ευρώ...

Σωστή άποψη.

Για παράδειγμα ο δικός μου γιος (32 ετών) ακούει από ΒΤ ηχεία που του έχω αγοράσει εγώ .. από μόνος του δεν είχε κανένα ενδιαφέρον, άκουγε ή από τα ακουστικά του κινητού του ή από την τιβι του.

Κάποια στιγμή που λέτε μου λέει η γυναίκα μου.
"αν φας πατσά από τον πατέρα μου θα τρελαθείς"
Εμένα δεν μου αρέσει ο πατσάς αλλά δοκίμασα. Πάλι δεν μου άρεσε.
10 χρόνια μετά μου είπαν ότι το τάδε μαγαζί τον κάνει διαφορετικό. Ε, πάλι εμετό μου έφερε.
Σίγουρα κάποιοι που το διαβάζουν θα πουν "ρε αυτός είναι τρελός! Δεν του αρέσει ο πατσάς; "
Θα πρέπει να αλλάξω γνώμη, να τρώω μέχρι να συνηθίσω ή να πω "είμαι χαζός που δεν μου αρέσει ο πατσάς";
Αν σε κάποιον αρέσει ο πατσάς υπάρχει λόγος να πείσει κάποιον που δεν του αρέσει ότι χάνει κάτι;
Δεν θα μπω στη συζήτηση...σοβαρά (άλλωστε, ουσιαστικά η χάιφιντελιστικη πορεία μου τερματίστηκε για αντικειμενικους λογους, οποτε...), μα θα πω ένα γεγονος: ρωτούν τον Θανάση " τι έγινε, γιατί δεν οδηγείς πια;" και ο Θανάσης "είπε η γυναίκα μου πως δεν βλεπω". Κι όποιος κατάλαβε...κατεννοησε!

ΥΓ μου αρέσει ο πατσας και δη ο σκορδατος:)

• Like
Reactions: Tzimisce and vlad66
Σωστή άποψη.

Για παράδειγμα ο δικός μου γιος (32 ετών) ακούει από ΒΤ ηχεία που του έχω αγοράσει εγώ .. από μόνος του δεν είχε κανένα ενδιαφέρον, άκουγε ή από τα ακουστικά του κινητού του ή από την τιβ
Αν και εκτός θέματος, στον δικό μου 30άρη πλέον, οφείλω πολλά!!!
Εν συντομία...:

Επειδή χρειαζόταν τότε στα 20 του το πλέυμπουντρούμ για να μην πληρώνει προβάδικα,
του αγόρασα το σύστημα με τα JBL pro κτλ, που πούλησα πρόσφατα.
Ε, όταν έχεις ζωντανή μουσική σχεδόν κάθε μέρα στο χώρο σου επί χρόνια, σου κάνει καλό και αποκτάς αυτί.
Βέβαια το ωραίο ήταν ότι και με "κονσέρβα" παίζανε εξαιρετικά τα άτιμα για τα δικά μου γούστα.
Τέλος πάντων να πω εντυπωσιακά η ψαρωτικά... αν θέλεις.:D

Πολλές φορές αυτός γελούσε όταν με έβλεπε να προσπαθώ να ακούσω καλά τα δικά μου...:cool:
Είχε δίκιο!
Ματαιότης.-
Κάπου βόσκουν φωτογραφίες του τότε εδω μέσα.

• Like
Reactions: vlad66
Και γω σε αυτο απαντησα. Ακομα και γι αυτο το φαινομενικα "απλο" , δεν υπαρχει κατι τοσο ευκολο οσο ενας πυκνωτης.
Δεκτό, αλλά αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι και η πιο περίπλοκη προσέγγιση στο loading των MM, που λες, έχει κάποια λογική, που αν τη μοιραστεί
κανείς σ' ένα forum βοηθά και άλλους να μάθουν. Δεν είναι "άκουσα αυτό, μου άρεσε, αρα δουλεύει και επειδή άκουσε και ο δείνα και του άρεσε, σίγουρα δουλεύει".

Υ.Γ. Για το loading των ΜΜ να συζητήσουμε σε άλλο thread γιατί με ενδιαφέρει.

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Κάποια στιγμή που λέτε μου λέει η γυναίκα μου.
"αν φας πατσά από τον πατέρα μου θα τρελαθείς"
Εμένα δεν μου αρέσει ο πατσάς αλλά δοκίμασα. Πάλι δεν μου άρεσε.
10 χρόνια μετά μου είπαν ότι το τάδε μαγαζί τον κάνει διαφορετικό. Ε, πάλι εμετό μου έφερε.
Σίγουρα κάποιοι που το διαβάζουν θα πουν "ρε αυτός είναι τρελός! Δεν του αρέσει ο πατσάς; "
Θα πρέπει να αλλάξω γνώμη, να τρώω μέχρι να συνηθίσω ή να πω "είμαι χαζός που δεν μου αρέσει ο πατσάς";
Αν σε κάποιον αρέσει ο πατσάς υπάρχει λόγος να πείσει κάποιον που δεν του αρέσει ότι χάνει κάτι;
Όπου ταξη Δ ,βάλε πατσά ποδαράκι.
Έφαγες?....δεν έφαγες!!
Ε φάε ρε χριστιανέ μου μια ουλιά (που λένε στην Κρήτη) ,μπας και αυτός σου αρέσει 😝😀

Για τις μετρήσεις τα είπε ο Δημήτρης. Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου κάτι μετράει χάλια και (να μην πω παίζει φανταστικά) μπορεί να αρέσει πολύ σε κάποιους. Παράδειγμα: Της μοδός είναι εδώ και λίγα χρόνια το spinorama στα ηχεία. Δηλαδή τα genelec μετράνε καλύτερα από τα magnepan 20.7. Εγώ αυτό που άκουσα με επαρκή mosfet ενίσχυση και magnepan 20 σε σπίτι φίλου δεν το αλλάζω με τίποτε.
Η τάξη d. Η τάξη d έχει τεχνητό ημίτονο, πως να το πω, έχει τετραγωνάκια αν ζουμάρεις 😄. Θεωρητικά δεν ακούγεται γιατί ανοιγοκλείνουν βολίδα τα τρανζίστορ. Ελα όμως που και το rainbow θεωρητικά δεν φαίνεται στους προβολείς αλλά κάποιοι βλέπουν. Δεν μπορείς να βγάλεις τον υποκειμενικό παράγοντα από αυτό. Και όπως υπάρχει το placebo στην ακρόαση υπάρχει και το placebo στο «αφού μετράει καλά άρα το ακούω καλά» . Μακάρι να έληγε με τις μετρήσεις, θα παίρναμε όλοι ότι μετράει καλύτερα και θα κοιμόμασταν σαν πουλάκια αντί να παιδευόμαστε. My 2 cents.

Α μη ξεχάσω, όλα αυτά με το switch, τα καλώδια, κάτι usb κτλ δεν μετριούνται ούτε από νεκροθάφτη. Και για αυτό όσοι πίνουν νερό στις μετρήσεις αρνούνται τις διάφορες. Σου λένε, δεν μετράει δεν ακούγεται. Οταν θα βγει το μετρητικό μετά από χ χρόνια θα ακούνε διαφορές.

Η συσχέτιση αποδεικνύεται εύκολα ως εξής . Δείτε τα reviews σε stereophile και Hifi news . Και τα δύο κλασικές σταθερές στον χώρο .

Όσο καλύτερες οι υποκειμενικές εντυπώσεις τόσο λιγότερα τα αντικειμενικά αρνητικά ευρήματα στο section των μετρήσεων

• Like
Reactions: kimon and superfly
Η συσχέτιση αποδεικνύεται εύκολα ως εξής . Δείτε τα reviews σε stereophile και Hifi news . Και τα δύο κλασικές σταθερές στον χώρο .

Όσο καλύτερες οι υποκειμενικές εντυπώσεις τόσο λιγότερα τα αντικειμενικά αρνητικά ευρήματα στο section των μετρήσεων
Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν και μετρήσεις εκτός των ακουστικών εκτιμήσεων ουδείς γνωρίζει αν προηγούνται οι πρώτες( επηρεαζουν η "δικαιώνουν")η οι δεύτερες.

Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν και μετρήσεις εκτός των ακουστικών εκτιμήσεων ουδείς γνωρίζει αν προηγούνται οι πρώτες( επηρεαζουν η "δικαιώνουν")η οι δεύτερες.
Υπάρχουν πάντα μετρήσεις εδώ και δεκαετίες και τουλάχιστον στο stereophile υπάρχει πάγια πρακτική να μην μιλάει ο τεχνικός reviewer με τον υποκειμενικό . Έχει διατυπωθεί ρητά αυτό. Το μαθαίνουν στο τέλος αφού υποβληθεί το review του καθένα και δεν αλλάζει

μου φαινεται πως οι μετρησεις ειναι σαν τις εξετασεις των ασθενων-κ υγιων..αξιολογουνται αν συμβαδιζουν με την κλινικη εικονα..γι αυτο κ απο κατω με ψιλα γραμματα γραφεται το περιφημον, 'συνισταται κλινικη συνεκτιμησις''..επισης δεν θεραπευομεν τις εξετασεις αλλα τον ασθενη...οι εξετασεις απλως βοηθανε-κ τεμηριωνουν την κλινικην σκεψιν...
με το που βλεπει εναν ασθενη, ιστορικο κ κλινικη εξεταση στην μεγαλυτερη πλειοψηφια των περιπτωσεων, ο εμπειρος ιατρος , κατα 80 τα 100 εχει καταληξει..ουτως κ οι ενισχυται..με το που παιρνεις το 'ιστορικο' του ενισχυτη κ αφου τον περιεργασθεις , κατα 80 τα εκατο θα πεσεις μεσα..
αυτα ως κλινικος ιατρος...οι εργαστηριακοι γιατροι, δινουν μετρησεις κ νουμερα, αλλα σπανιως θετουν διαγνωσιν..χωρια που οι πλειστοι εξ αυτων δεν γνωριζουν κλινικη ιατρικη..
υγ μη με παρεξηγειτε...ετσι τα εγραψα για να σπασει λιγο το κλιμα

Last edited:
Οι μετρήσεις δεν είναι θεραπεία, είναι συνταγογράφηση.
Το placebo έχει και το αντίθετο του, το nocebo.
κ αυτο σωστο..αμα ο ιατρος δωσει λαθος θεραπεια, κ τα πιο καλα φαρμακα να δωσει, ο ασθενης δεν γινεται καλα

Και για τα καλώδια είναι καλό να δικαιολογείται τεχνικα ποιο ταιριάζει , πιο θεωρείται αναβάθμιση και γιατί ανάλογα και με τις συσκευές που συνδέει. Όχι απλά αυτό ακούγεται έτσι και αυτό αλλιώς . Να διερευνάται το γιατί

Last edited: