Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Πλακα πλακα, πριν κανα μηνα εγινε ανακαινιση στα γραφεια μας στην εταιρεια που δουλευω, και τα γραφεια ειναι απο OSB τεράστια, θα σας βγαλω φωτο να δειτε, δεν ειναι καθολου ασχημα!

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Αντώνη η μπλούζα που φοράς δεν μου αρέσει.

Αντώνη η μπλούζα που φοράς είναι σιχαμα.

Έχουν διαφορά????

Δεν ειπώθηκε έτσι, χαριτολογώντας το είπε....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Καλημέρα.
Εγώ πάλι λέω να ξεκινήσω να φτιάξω ένα τραπέζι από επιφάνια OSB & να έχει τέσσερα μεταλλικά ποδαράκια.
Τι ελπίδες έχω να σας αρέσει ? :flipout:

Άν ειναι OSB, καμία χαχαχαχα

ahnk
Καλημέρα, περιέγραψε μου σε παρακαλώ πως ξεγύμνωσες την ελια ? Εβγαλες φλουδα/ετριψες θελω και εγω να κανω κατι τετοιο, ειναι χλωρό η ξερό το ξύλο? Thanks

Έχουμε πει τα γραφόμενα παρεξηγούνται.. μην κολλάμε..πάμε παρακάτω..όπως, ας πούμε, να απαντάμε στις απορίες των νέων μαστόρων στο αντίστοιχο νήμα :Banane0::Banane0:

Πάντα φιλικά και με καλή διάθεση.

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

ευχαριστώ, βλέπω κάνει πολύ καθαρή κοπή εσωτερικά.
ειναι καθαρη η κοπη αλλα για ρεσω νομιζω ειναι καλυτερο το forstner γιατι κανει μικροτερη την τρυπα στο κεντρο
και ολη η επιφανεια στον πατο ειναι επιπεδη ενω με του φτερου οχι

ahnk
Καλημέρα, περιέγραψε μου σε παρακαλώ πως ξεγύμνωσες την ελια ? Εβγαλες φλουδα/ετριψες θελω και εγω να κανω κατι τετοιο, ειναι χλωρό η ξερό το ξύλο? Thanks
το ξυλο το πηρα απο το σωρο που εχουμε για τη σομπα και ηταν 2 χρονια κομμενο οταν το ξεφλουδισα.
η φλουδα εφυγε πολυ ευκολα και η περισσοτερη με το χερι σαν να καθαριζεις πορτοκαλι.
το υπολοιπο με ενα σκαρπελο και τριψιμο με το multimax της dremel, μετα πλανισμα πανω και κατω επιφανεια ωστε να παταει ισια,
τρυπημα, ξανα τρυψιμο, βερνικι δυο χερια και ετοιμο

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Και εμενα το τραπεζακι του Μπαμπη δεν μου αρεσε.
Θα προτιμουσα να ειχε ξυλινη επιφανεια παρα μεταλλικη.
Τι να του πω οτι ειναι μια αηδια????

Όχι βέβαια, δεν είναι σωστά πράγματα αυτά.
Θα μπορούσες απλά να παραδεχτείς οτι δεν έχεις γούστο. :flipout: :flipout:

ειναι καθαρη η κοπη αλλα για ρεσω νομιζω ειναι καλυτερο το forstner γιατι κανει μικροτερη την τρυπα στο κεντρο
και ολη η επιφανεια στον πατο ειναι επιπεδη ενω με του φτερου οχι

το ξυλο το πηρα απο το σωρο που εχουμε για τη σομπα και ηταν 2 χρονια κομμενο οταν το ξεφλουδισα.
η φλουδα εφυγε πολυ ευκολα και η περισσοτερη με το χερι σαν να καθαριζεις πορτοκαλι.
το υπολοιπο με ενα σκαρπελο και τριψιμο με το multimax της dremel, μετα πλανισμα πανω και κατω επιφανεια ωστε να παταει ισια,
τρυπημα, ξανα τρυψιμο, βερνικι δυο χερια και ετοιμο

Ευχαριστω φιλε

Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργ

Όχι βέβαια, δεν είναι σωστά πράγματα αυτά.
Θα μπορούσες απλά να παραδεχτείς οτι δεν έχεις γούστο. :flipout: :flipout:

χαχαχαχαχαχαχ

Όταν τα αδειάσω που να τα στείλω?

Σε μένα για να τους βγάλω την παναγία μεχρι να τους τα δώσω. :P

Απάντηση: Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές κ

ahnk
σε ξερό ξύλο η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα σχεδόν μόνη της με την βοήθεια ενός σκαρπέλου.
μετά το αρχίζεις στο τρίψιμο, από χοντρό grid μέχρι πολύ λεπτό, για να σου δώσει αυτή την γυαλάδα.
σε χλωρό ξύλο,έχεις το κίνδυνο να κάνει ρωγμή μετά από καιρό, η καλύτερη λύση να φύγει η φλούδα είναι με τρίψιμο, το γρήγορο τρίψιμο είναι είτε με δράπανο (με εξάρτημα για γυαλόχαρτα) είτε με τροχό (με το ίδιο εξάρτημα)...μόλις λοιπον φύγει η φρέσκια φλούδα και όποιες ανωμαλίες υπάρχουν στο ξύλο, αρχίζεις το τρίψιμο με γυαλόχαρτα λεπτά για φινίρισμα, με ότι εργαλείο έχεις, ακόμη και με το χέρι.

To ιδεα του ΟSB ηταν εξ' αρχης η αντικατασταση της Κ.Π. θαλασσης με κατι φτηνοτερο αλλα ομοια ανθεκτικο στην υγρασια για σημεια που δεν ειναι εμφανη. Αν θελεις εμφανιση βαζεις Κ.Π. σημυδα/οκουμε αν θελεις κατι φτηνοτερο πας σε κατωτερη ποιοτητα επιφανειας Κ.Π. και αν αυτο που φτιαχνεις δεν θα φαινεται βαζεις OSB γιατι δεν εχει νοημα να βαλεις ακριβη Κ.Π.
Αντικειμενικα λοιπον το OSB δεν θεωρειται ομορφο και δεν αποτελει υλικο κατασκευων εμφανων αλλα υποκειμενικα σε οποιον αρεσει μπορει να το βαλει οπου θελει.
Οσο για την παρατηρηση του Νικου για τις κολλες, η διαφορα ειναι τεραστια στην ποσοτητα της κολλας οπου το OSB εχει 5% κατα βαρος ενω μια συγκολλητη ξυλεια εχει 0.5%.
Ταυτοχρονα το OSB εχει και κατα πολυ μεγαλυτερη επιφανεια εκπομπης των χημικων γιατι περιεχει μικροτερα κομματια και τα σοκορα ποτισμενα με κολλα ενω η συγκολλητη εχει μονο μερικες τριχοειδης επιφανειες οπου εχουν γινει οι κολλησεις.
έτσι +++

Όταν τα αδειάσω που να τα στείλω?

Τελικα το OSB ειναι πολυ ομορφο υλικο....οταν ειναι ΔΩΡΕΑΝ
ΧΑΧΑΧΑ

Απάντηση: Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές κ

Ξέρεις η διαφορα αυτού του υλικού με το ξύλο δεν είναι μόνο η όψη αλλά και η αντοχή και η ανθεκτικότητα στην υγρασία.
Το ξύλο (αν μιλήσουμε ειδικά για σύνθετη ξυλεία ελάτης ή πεύκου που έχει το πράκτικερ) αν δεν επενδυθεί με κάποιο καπλαμά ή δεν μπουν τραβέρσες, στραβώνει μετά από σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί και να σπάσει.
Να μην πω και για τους λεκέδες που κάνει (όσο τρίψιμο και αν ρίξεις ποτέ δεν θα σταματήσει να λεκιάζει) αν πέσει κάτι πάνω του.

Επιπλέον υπολόγισε το έξτρα κόστος αγοράς της σύνθετης ξυλείας (εγώ πρέπει να πάρω φύλλο ακόμα και για ένα μικρό κομμάτι).

Τέλος από την στιγμή που και τα 2 προϊόντα έχουν κόλλα μέσα τους και μάλιστα στις ίδιες σχεδόν ποσότητες, δεν μπορούμε να μιλάμε για θέμα υγείας.

Βέβαια οπτικά είναι και θέμα γούστου.
Πάντως από τις βόλτες που κάνω σε διάφορα καταστήματα στην Συμπρωτεύουσα, το OSB έχει πολύ πέραση σαν υλικό και μάλιστα τιμάται και ακριβά στις όποιος κατασκευές χρησιμοποιείται.
νομίζω πως εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες εάν ένα ξύλο στραβώσει ή ακόμη και σπάσει..για παράδειγμα ένα δικό μου τραπέζι εξωτερικού χώρου και μόνο, από μαδέρι οικοδομής 5εκ πάχος απλάνιστο και 10 εκ πλάτος, ενωμένα μεταξύ τους μόνο με κρυφές βίδες, χωρίς κόλλα, και έχοντας μόνο μία τραβέρσα κάθετα στην επιφάνεια στα 2 άκρα, ένα καλοκαίρι στον ήλιο και ένα χειμώνα στην βροχή και στο χιόνι, δεν έχει πάθει τίποτα, εντελώς τίποτα, εκτός από κάτι γρατζουνιές από τα γατιά...ούτε σκέβρωσε ούτε στράβωσε ούτε καν άφησε κάποιο κενό ανάμεσα στις σανίδες ούτε κάποιο λεκέ έκανε (και έχει χυθεί λάδι, coca cola κρασί κλπ πάνω του)...από θέμα αντοχής σηκώνει άνετα 110 κιλά που είμαι εγώ πάνω του, χωρίς να κάνει κιχ.
οπότε υποθέρω πως η σύνθετη ξυλεία που είναι φτιαγμένη πολύ πιο καλά ( κολλημένη σε πρέσσα για 24 ώρες με χτένια ανάμεσα τους, από ότι έκανα εγώ με τα μεδέρια) θα είναι πολύ πιο αντοχής.
όταν λες σε σύντομο διάστημα τι εννοείς? βδομάδες, μήνες ή χρόνια?

η σύνθετη ξυλεία, όχι στα πολυκαταστήματα αλλά στον έμπορο, τουλάχιστον σε εμάς, την παραγγέλνεις και στην φτιαχνει σε ότι διάσταση θες και πληρώνεται με το τετραγωνικό.

για την κόλλα σου απάντησε ο Γιάννης

οπτικά συμφωνώ είναι θέμα υποκειμενικό

στα μαγαζιά είναι θέμα μόδας, όπως ήταν πριν μερικά χρόνια τα παλετομάγαζα.

Η φωτό Κώστα έδειξε ακριβώς για τι δουλεία είναι κατασκευασμένο το ¨σίχαμα" :flipout::flipout:

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Η φωτό Κώστα έδειξε ακριβώς για τι δουλεία είναι κατασκευασμένο το ¨σίχαμα" :flipout::flipout:

Άντε τυχερέ, θα σου φέρω & έσενα 2 τετραγωνικα στα 25 mm.

Εμένα μην μου τάξεις μόνο .....
Τι κατηγορίας είναι ??? 3 ή 4 ???

Όμορφη κατασκευή. Βρέσε ένα όμορφο κομμάτι μάρμαρο με στρογγυλεμενα άκρα κ βάλε την επάνω.

Τέλεια! Έτσι μπράβο πήραν φωτιά οι .... Ραπτομηχανές!

Edit: Στον Νεκτάριο ήθελα να κάνω Quote! για κάποιο λόγο έκανα τον Costa1965 :2thumb22sup:

Last edited:

Εμένα μην μου τάξεις μόνο .....
Τι κατηγορίας είναι ??? 3 ή 4 ???

Είναι της κατηγορίας σε κάποιον χάριζαν έναν γάιδαρο............. :flipout:

Χρησιμοποιώ αυτά που μαθαίνω :grandpa:

νομίζω πως εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες εάν ένα ξύλο στραβώσει ή ακόμη και σπάσει..για παράδειγμα ένα δικό μου τραπέζι εξωτερικού χώρου και μόνο, από μαδέρι οικοδομής 5εκ πάχος απλάνιστο και 10 εκ πλάτος, ενωμένα μεταξύ τους μόνο με κρυφές βίδες, χωρίς κόλλα, και έχοντας μόνο μία τραβέρσα κάθετα στην επιφάνεια στα 2 άκρα, ένα καλοκαίρι στον ήλιο και ένα χειμώνα στην βροχή και στο χιόνι, δεν έχει πάθει τίποτα, εντελώς τίποτα, εκτός από κάτι γρατζουνιές από τα γατιά...ούτε σκέβρωσε ούτε στράβωσε ούτε καν άφησε κάποιο κενό ανάμεσα στις σανίδες ούτε κάποιο λεκέ έκανε (και έχει χυθεί λάδι, coca cola κρασί κλπ πάνω του)...από θέμα αντοχής σηκώνει άνετα 110 κιλά που είμαι εγώ πάνω του, χωρίς να κάνει κιχ.
οπότε υποθέρω πως η σύνθετη ξυλεία που είναι φτιαγμένη πολύ πιο καλά ( κολλημένη σε πρέσσα για 24 ώρες με χτένια ανάμεσα τους, από ότι έκανα εγώ με τα μεδέρια) θα είναι πολύ πιο αντοχής.
όταν λες σε σύντομο διάστημα τι εννοείς? βδομάδες, μήνες ή χρόνια?

η σύνθετη ξυλεία, όχι στα πολυκαταστήματα αλλά στον έμπορο, τουλάχιστον σε εμάς, την παραγγέλνεις και στην φτιαχνει σε ότι διάσταση θες και πληρώνεται με το τετραγωνικό.

για την κόλλα σου απάντησε ο Γιάννης

οπτικά συμφωνώ είναι θέμα υποκειμενικό

στα μαγαζιά είναι θέμα μόδας, όπως ήταν πριν μερικά χρόνια τα παλετομάγαζα.

Σώτο η ξυλεία του praktiker δεν είναι ενωμένη με χτένια. Επίσης εμένα μοθ στραβωσε εντος 7 ημερών σε χώρο με λίγη παραπάνω υγρασία απ οτι στο praktiker.

Η συγκριση μου στο ποσοστό της κόλλας αν δεν το ανέφερα είναι με το mdf και την μελαμίνη. Σίγουρα η σύνθετη ξυλεία έχει λιγότερο. Το ακριβές νούμερο δεν το γνωρίζω.

Περιμένοντας να στεγνώσει για να βαφεί.police.jpg Δυστυχώς μου ξέφυγε και έσπασε λίγο το κεφάλι και το χέρι οπότε έγινε πατέντα.

Περιμένοντας να στεγνώσει για να βαφεί.View attachment 137218 Δυστυχώς μου ξέφυγε και έσπασε λίγο το κεφάλι και το χέρι οπότε έγινε πατέντα.

Ωραίος !!!! Δικός μου είσαι !!!!

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Το βιάστηκες λίγο μου φαίνεται Εμπεδ.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Εψαχνα για μικρο σετακι κατσαβιδιου και κατσαβιδολαμες.
Κατσαβιδι ειχα, μυτες ειχα πηρα την αναγκη και την εκανα πραξη φτιαχνοντας για το δικο μου σετ.

adult image

Πλαινα φιλετα απο ξυλο οξιας και "καπακια" απο κοντρα πλακαζ ντουλαπας πενηντα βαλε χρονων.
Μαγνητακια για κλεισιμο μιας και δεν ηξερα πως να το φτιαξω ωστε να κλεινει. Μεντεσαδακια δεν ειχα ουτε θεωρησα πως θα μπορουσαν να μπουν ευκολα.
Γεμιση απο αφρωδες υποστρωμα και περασμενο με διαφανο βερνικι νερου για προστασια.