Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Κατασκευή ξαδέλφου με γωνιακό.

IMG_20160127_190628.jpg
IMG_20160127_190723.jpg
20160127_190828_HDR.jpg

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Ωραίο αλλά μου αρέσει και το σεμεδάκι :D

Το σεμεδάκι είναι από την μητέρα μου.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Την τρυπα και αυτη με το γωνιακο την εκανε?

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Καλησπέρα στη παρέα!
Νομίζω ότι στο θέμα της λείανσης του πυθμένα της εσοχής αυτής, το πρώτο που ενδιαφέρει είναι αυτός να είναι κατ' αρχήν επίπεδος.
Αν αυτό το πετύχουμε, τότε η λείανσή του θα είναι πιο εύκολη, ή και μπορεί να μην χρειαστεί!

Ξεκινώντας από αυτό και θεωρώντας δεδομένο ότι δεν είναι εκτός δεξιοτήτων η κατασκευή ενός μικρού εργαλείου (δεν σας ξέρω παιδιά αλλά απ´ότι ακούω πιάνουν τα χέρια σας ! :)

Σχεδίασα κάτι από μια ιδέα που είδα στο διαδίκτυο:
Η κατασκευή δεν είναι δύσκολη με σεγάκι χρυσοχόου , χοντρό πριονάκι και φινίρισμα με σκαρπέλο μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα και το σημαντικό είναι ότι θα μείνει για πάσα μελλοντική χρήση.

h6LD8Uh.jpg

Το εργαλείο είναι πρακτικά ένα ροκάνι με την διαφορά ότι ο κορμός του έχει τη μεγάλη του διάσταση κάθετα στην κίνηση του εργαλείου και όχι παράλληλα όπως συνήθως.

Με το σφηνάκι ρυθμίζουμε το βάθος για το πρώτο ξεχόντρισμα του πυθμένα και μετά με ένα ελαφρό χτυπηματάκι στο κοπτικό (σκαρπέλο) του δίνουμε ένα επιπλέον βάθος μερικά δέκατα του χιλιοστού, για να πετύχουμε το φινίρισμα.

Προσοχή θα χρειαστεί αν το κομμάτι έχει έντονα νερά στην κατεύθυνση του ροκανίσματος για να μην σηκώσει σκλήθρες.
Επίσης θέλει λίγο πείραμα η κλίση του σκαρπέλου για μην έχει την τάση να αρπάζει.
Οπότε πιάσιμο γερά με το χέρι και δοκιμή σε ένα ανάλογο ξύλο ! :)

Μια ανάλογη πατέντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τελική λείανση αν χρειάζεται

yAXOOzL.png

Αλλά επειδή είναι πιο πολύ φασαρία, και επειδή η δουλειά μπορεί να γίνει με αυτό που είπε η Αγάπη, απλά στην περίπτωση αυτή το πατόχαρτο θα μπει σε ένα πιο μεγάλο πηχάκι για να μη φθείρεται τόσο γρήγορα, ε και θα το μετατοπίζουμε και λιγάκι κάθε λίγο.

όχι βρε αχαχαχαχαχχα φαίνεται και το κόψιμο του τρυπανιού στα πλάγια. Ποντάρω στο τρυπάνι μεντεσε

Έλα ρε Νεκτάρια, είπαμε... μη το...

Τι διαμετρο εχει το τασακι αραγε? Forstner τρυπανια μεχρι 75μμ ισως 80μμ ξερω οτι υπαρχουν, κινεζικα βεβαια με λιγα ευρω γιατι τα επωνυμα θα ειναι απλησιαστα!

Τα σχεδιαγραμματα με το ιδιαιτερο ροκανι και την εναλλακτικη με τη βαση της proxxon ειναι αλλο πραμα. Eξυπνα, απλα και ευχαριστα παρουσιασμενα!!

Well done man, thanks for your time!!!

Καλησπέρα στη παρέα!
Νομίζω ότι στο θέμα της λείανσης του πυθμένα της εσοχής αυτής, το πρώτο που ενδιαφέρει είναι αυτός να είναι κατ' αρχήν επίπεδος.
Αν αυτό το πετύχουμε, τότε η λείανσή του θα είναι πιο εύκολη, ή και μπορεί να μην χρειαστεί!

Ξεκινώντας από αυτό και θεωρώντας δεδομένο ότι δεν είναι εκτός δεξιοτήτων η κατασκευή ενός μικρού εργαλείου (δεν σας ξέρω παιδιά αλλά απ´ότι ακούω πιάνουν τα χέρια σας ! :)

Σχεδίασα κάτι από μια ιδέα που είδα στο διαδίκτυο:
Η κατασκευή δεν είναι δύσκολη με σεγάκι χρυσοχόου , χοντρό πριονάκι και φινίρισμα με σκαρπέλο μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα και το σημαντικό είναι ότι θα μείνει για πάσα μελλοντική χρήση.

h6LD8Uh.jpg

Το εργαλείο είναι πρακτικά ένα ροκάνι με την διαφορά ότι ο κορμός του έχει τη μεγάλη του διάσταση κάθετα στην κίνηση του εργαλείου και όχι παράλληλα όπως συνήθως.

Με το σφηνάκι ρυθμίζουμε το βάθος για το πρώτο ξεχόντρισμα του πυθμένα και μετά με ένα ελαφρό χτυπηματάκι στο κοπτικό (σκαρπέλο) του δίνουμε ένα επιπλέον βάθος μερικά δέκατα του χιλιοστού, για να πετύχουμε το φινίρισμα.

Προσοχή θα χρειαστεί αν το κομμάτι έχει έντονα νερά στην κατεύθυνση του ροκανίσματος για να μην σηκώσει σκλήθρες.
Επίσης θέλει λίγο πείραμα η κλίση του σκαρπέλου για μην έχει την τάση να αρπάζει.
Οπότε πιάσιμο γερά με το χέρι και δοκιμή σε ένα ανάλογο ξύλο ! :)

Μια ανάλογη πατέντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τελική λείανση αν χρειάζεται

yAXOOzL.png

Αλλά επειδή είναι πιο πολύ φασαρία, και επειδή η δουλειά μπορεί να γίνει με αυτό που είπε η Αγάπη, απλά στην περίπτωση αυτή το πατόχαρτο θα μπει σε ένα πιο μεγάλο πηχάκι για να μη φθείρεται τόσο γρήγορα, ε και θα το μετατοπίζουμε και λιγάκι κάθε λίγο.

Αρχίσαμε.....
Χεχεχεχεχε

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Έλα ρε Νεκτάρια, είπαμε... μη το...

Yπαρχει και το γωνιακο δραπανο. Μην τον κατηγορουμε χωρις λογο :))

ADS181-102_Wood%20Holesaw_35_400x300%20r128950v35.jpg

Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Ευχαριστώ Μιχάλη
Σέ καδρόνι ελατάκη πού είναι μαλακό κόβει 4 cm ?

Ευχαριστώ Μιχάλη
Σέ καδρόνι ελατάκη πού είναι μαλακό κόβει 4 cm ?

Οχι, μαλακο εννοει το balsa. Μην ξεχνας οτι η μικρη proxxon ειναι σεγα αποκλειστικα μοντελισμου. Eλατο/πευκο που ειναι μεσαιας σκληροτητας θα ελεγα οτι δεν ξεπερνα τα 2 εκατοστα.

Ομως γιατι νομιζεις οτι δεν θα σε βολεψει μια ισχυροτερη σεγα (τυπου einhell)? Ο οδηγος για ευθειες κοπες δεν ειναι απαραιτητος καθως ακομα και με τον οδηγο, δυσκολα θα παρεις τελεια ευθεια κοπη καθως η λαμα δεν μπορει να μεινει σταθερη, οπως η σκληρη λαμα του δισκοπριονου η της πριονοκορδελας.

Αν θες, οταν ερθω Αθηνα, να σου δανεισω την boston που εχω να την δοκιμασεις. Μονο με την δοκιμη θα σου φυγουν ολες οι αποριες.

Οχι, μαλακο εννοει το balsa. Μην ξεχνας οτι η μικρη proxxon ειναι σεγα αποκλειστικα μοντελισμου. Eλατο/πευκο που ειναι μεσαιας σκληροτητας θα ελεγα οτι δεν ξεπερνα τα 2 εκατοστα.

Ομως γιατι νομιζεις οτι δεν θα σε βολεψει μια ισχυροτερη σεγα (τυπου einhell)? Ο οδηγος για ευθειες κοπες δεν ειναι απαραιτητος καθως ακομα και με τον οδηγο, δυσκολα θα παρεις τελεια ευθεια κοπη καθως η λαμα δεν μπορει να μεινει σταθερη, οπως η σκληρη λαμα του δισκοπριονου η της πριονοκορδελας.

Αν θες, οταν ερθω Αθηνα, να σου δανεισω την boston που εχω να την δοκιμασεις. Μονο με την δοκιμη θα σου φυγουν ολες οι αποριες.

Μιχάλη χίλια ευχαριστώ,καί συγγνώμη πού σέ ζάλισα,λόγο απειρίας μέ τίς ερωτήσεις μου,όταν μέ τό καλό κατέβεις Αθήνα,πού θά κάνουμε τήν δοκιμή στό κολωνάτο δράπανο,θά δοκιμάσω εκεί τήν σέγα boston καί τήν βάση τής Neutechnik,νά δώ ποιά βολεύει καλύτερα σέ ευθείες κοπές.

δεν ξερω τι λετε αλλα...i consider that he will add real value to our forum.... , σορρυ για τα εγγλεζικα αλλα τοσα χρονια στην ξενιτια μπηκαν στο πετσι μου για τα καλα:))

Μιχάλη χίλια ευχαριστώ,καί συγγνώμη πού σέ ζάλισα,λόγο απειρίας μέ τίς ερωτήσεις μου,όταν μέ τό καλό κατέβεις Αθήνα,πού θά κάνουμε τήν δοκιμή στό κολωνάτο δράπανο,θά δοκιμάσω εκεί τήν σέγα boston καί τήν βάση τής Neutechnik,νά δώ ποιά βολεύει καλύτερα σέ ευθείες κοπές.

χεχχε, χαρα ειναι βρε να βοηθαμε αλληλους :))

Βλεπω ομως οτι θες σεγα για ευθειες κοπες και οχι για αυτο που αμιγως προοριζεται σαν εργαλειο.
Βλεπω επισης οτι πας να αποφυγεις την ευκολια του 'δυσκολου' δισκοπριονου ψαχνοντας εναλλακτικες.
Ελα και θα βρουμε λυση :)))

Μιχαλη σωστο προαισθημα εχεις :)
Απο τοτε που τον γνωρισα νομιζω 3 με 4 χρονια πρεπει να ειναι μεχρι σημερα μου εχει αλλαξει τροπο σκεψης στις κατασκευες και γενικα μου εχει χαρισει γνωσεις που για να τις αποκτουσα μονη μου θα ηθελα 10-15 χρονια αφου εσπαγα τα μουτρα μου αρκετές φορες. Ε το μονο του κακο ειναι οτι ειναι πολυ αναλυτικος αλλα ειναι καλο ταυτοχρονα :)

με τον Κυριακο πλακιζουμε προφανως χαχχαχα

ΜαστροΣτελιο μη διαβασεις οτι εγραψα θα παρεις τα πανω σου :p

Μέ ψυχολόγισες απόλυτα φίλε Μιχάλη. :worshippy:
Δέν θέλω σέγα γιά καλλιτεχνίες δέν είναι τού στοιχείου μου,δέν έχω υπομονή για αυτά καί θαυμάζω τά παιδιά πού τό έχουν,εγώ δέν τό έχω δυστυχώς
.Θέλω ακριβώς αυτό πού μάντεψες,ευθεία κοπη χωρίς παγκοπρίονο,σέ μικρά τεμάχια.πχ από μιά μισόταβλα 10 cm πλατος 2 cm υψος,1 μετρο μηκος νά κόξω τόν 1 cm κατά μηκος καί νά μην καθομαι γιαυτό τό λίγο νά βάζω οδηγό και νά βγάζω τό δισκοπρίονο χειρός.
Τό αφήνω πάνω σου Μιχάλη είμαι σίγουρος ότι θά μού βρείς τό καλύτερο :a0210:
Ειχα μιλήσει μέ τόν Παναγιώτη (panava) καί μού είχε πεί γιά τήν βάση Neutechnik,αλλά ηθελα νά δώ άν υπάρχει καί κάτι άλλο

Δημητρη αμα δε θες παγκοπριονο που ειναι ο ορισμος τηε ευθειας κοπης παρε πριονοκορδελα. Οι σεγες μοντελισμού λογω της λεπτης λαμας για να παιρνουν τις στροφές, ευθεια ευθεια δε κοβουν. Η πριονοκορδελα θα στη βγαλη ομως τη κοπη :)