Βερνίκια, Λαδια, Μπογιες, Κονιάματα, υλικά κατασκευών.

Ωραία ιδέα για το τεστ Μιχάλη. Θα περιμένω τα αποτελέσματα με αγωνία. (y)

Με την ευκαιρία, να αναφέρω κάτι που ήθελα να γράψω εδώ και καιρό.
Ίσως να έχει αναφερθεί ξανά, και σίγουρα θα το γνωρίζεις, αλλά εγώ το ανακάλυψα πρόσφατα και είμαι ενθουσιασμένος.
Λέω για το σπρέι ξηράς λίπανσης της WD-40

Image5379282654519023533.jpg

Για όλα εκείνα τα κινούμενα μέρη (όπως αυτά στο συρόμενο φαλτσοπριονο) και τόσα άλλα που πρέπει να έχουν λίπανση, αλλά ταυτόχρονα κόλλαγε πάνω τους σαν το διάολο η σκόνη και το πριονίδι, αυτό το προϊόν είναι η λύση

Ψεκάζεις και στεγνώνει αμέσως, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί τις λιπαντικές του ιδιότητες. :)
Δεν ξέρω πως το κάνει, αλλά το βρίσκω πολύ αποτελεσματικό και καλή λύση για όλα αυτά τα κινούμενα μέρη που πρέπει να παραμένουν καθαρά.

Nαι ετσι ειναι, το σπρευ τεφλον (PTFE) τσεκαρισμενα μαζευει λιγοτερη σκονη και βρωμια απο το σπρευ σιλικονης που αφηνει παχυτερο στρωμα και στεγνωνει αρκετα πιο αργα.

O γνωστος παμπονηρος και ιδιοτελής μεσήλικας μου φερνει διαφορα υλικα/σκονες οχι για καλο, αλλα για να τα τσεκαρω με ρητινες και κολλες.
Χτες μου εφερε αλλο ενα ειδος συμπληρωματικου υλικου για ρητινες, οποτε απο σημερα θα κατσω να δω στην πραξη τις ιδιοτητες του καθενος.

Ειναι σκονες που μπαινουν σε ρητινες για να διαφοροποιησουν ορισμενες απο τις αρχικες τους ιδιοτητες και με στοχο την οικονομια υλικου, καθως κοστιζουν σημαντικα λιγοτερο απο τις ιδιες τις ρητινες.

Εδω τα τεσσερα υλικα/σκονες που θα δοκιμαστουν με κολλες δυο συστακτικων, εποξικες & πολυουρεθανης καθως και με ρητινες χυτευσης.
Το πρωτο ειναι χορηγια του DK31, το δευτερο & το τριτο ειναι χορηγια του Mastroxalastis και το τελευταιο του ikomninos. Thanks guys (y)
PiUXAnb.jpg

Εδω μια συνοψη των ιδιοτητων του καθε υλικου
YcuyHVa.jpg

Και καποια λινκς με παραπανω πληροφοριες για το καθενα
-Fumed Silica -Πυρογενες διοξειδιο του πυριτιου
-Glass Bubbles microspheres 3M-Γυαλινα μικροσφαιριδια
-Πληρωτικο ρητινων με υδροξείδιο του αργιλίου
-Loucum Powder

Κάνουν και για το συνάχι αυτές Μιχάλη;
Ένας γνωστός μου μια παρόμοια σκόνη τη ρούφαγε απ’τη μύτη. :p

• Haha
Reactions: nickolas
Αρνουμαι να δεχτω οτι το fumed silica ειναι πιο ελαφρυ απο τα μικροσφαιριδια (αν ειναι το ιδιο ανακατεμενα, διαλυμενα, με ιδια υφη, χωρις ογκους κτλ).
Απαιτω την συμμετοχη αμεροληπτων τριτων στην δοκιμη, αλλιως θα παω δικαστικα.

Edit: Τα μικροσφαιριδια γραφουν πανω 0,2gr/cc, που σημαινει 200kg/m3. ΩΣΤΟΣΟ, επισης γραφουν 100gr, συνολικο βαρος, ενω η συσκευασια ειναι σαφως μεγαλυτερη απο 0,5l, νομιζω. Υποψιαζομαι οτι η πραγματικη πυκνοτητα ειναι 0,1gr/cc. Δεν εχω μετρησει τιποτε, παντως.

Last edited:
  • Sad
Reactions: Χιωτης
Οι υποψιες που εχεις οχι μονο δεν μετρανε αλλα ειναι και λανθασμενες. Αν σε κλεψανε στο ζυγι ειναι αλλο πραμα επισης.

Εχεις και απο τα δυο υλικα, οποτε βαλε τα διπλα διπλα και κανε τους αερα με το χερι για να δεις πιο ειναι πιο ελαφρυ και θα την κανει πιο γρηγορα.

• Haha
Reactions: ikomninos
Οι υποψιες που εχεις οχι μονο δεν μετρανε αλλα ειναι και λανθασμενες. Αν σε κλεψανε στο ζυγι ειναι αλλο πραμα επισης.

Εχεις και απο τα δυο υλικα, οποτε βαλε τα διπλα διπλα και κανε τους αερα με το χερι για να δεις πιο ειναι πιο ελαφρυ και θα την κανει πιο γρηγορα.

Δες τη φωτο, απο το link που εβαλες:

Screenshot_20211128-205648_Chrome.jpg

Νομιζω οτι το 2ο ειναι η "πραγματικη" πυκνοτητα του υλικου. Δηλαδη 0,1γρ/cc ή 100kg/m3.

Ολα αυτα τα εχω δει αλλα που ξερεις πoια ειναι η πραγματικη πυκνοτητα του fumed silica? Μπορει καλλιστα να ειναι μικροτερη απο την μικρη των σφαιριδιων.

Eγω συγκρινω ομοιες πληροφοριες, οι οποιες μαζι με την κλινικη εικονα του προιοντος μου δινουν ξεκαθαρα την αισθηση οτι η καπνιστη σιλικονη ειναι ελαφρυτερη :)

@Χιωτης Εγώ θέλω link απο τα "βαζάκια" με αυτό το...δοσομετρητή να το πώ....

Αυτή την άσπρη σκόνη Loukoum Powder, να την προσέχεις πολύ, γιατί φουσκώνει...

Αυτα τα βαζακια ειναι για τον αερογραφο και τα ειχα παρει απο το αμαζον.

Εαν χρησιμοποιηθουν σαν βαζακι που πρεπει να κλεινει αεροστεγως, πρεπει να αυτοσχεδιασει κανεις για μικρο καπακι στο σωληνακι.
Υπαρχουν πλεον βαζακια που ερχονται με αντιστοιχα καπακια.
https://www.amazon.de/-/en/Airbrush.../B094CRVZG7/ref=psdc_2993101031_t3_B004GUQSRO

Ούτε καν πήγε το μυαλό μου σε μπουκαλάκι αερογραφου...

Ενώ έχω αερογραφο για τον πλαστικομοντελισμο, έχω να τον χρησιμοποιήσω πάνω από 20 χρόνια...

Χρωτεχ θα ελεγα κι εγω ... ειναι ενα κλικ πιο αποτελεσματικο

Κωστη γιατι οχι με την πρωτη? μπορει να μη βγαλει το 100% αλλά το 80% θα το βγαλει σιγουρα (στις δυσκολες περιπτωσεις)

Αυτο εννοω στην ουσια...
Καποια υπολοιματα θα μεινουν γιατι μπορει να ειναι πιο "δυνατο" σε καποια σημεια το χρωμα..οποτε και θελει δευτερη επαλειψη...

Το περνας με πινελο και το αφηνεις να δρασει...θα το αφησεις γυρω στο 5λεπτο και θα δεις να φουσκωνει η μπογια..τοτε με στοκαδορο,ξυστρα η οτιδηποτε αλλο αρχιζεις και το βγαζεις...
Εαν δεν βγει καπου επαναλαμβανεις την διαδικασια...
Ενα ενδεικτικο βιντεο....
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

+ οτι στο τελος πρεπει να ριξεις αφθονο νερο πανω στην καθαρη επιφανεια και μετα απολυπανση ή τουλαχιστον σαπουνισμα

Το περνας με πινελο και το αφηνεις να δρασει...θα το αφησεις γυρω στο 5λεπτο και θα δεις να φουσκωνει η μπογια..τοτε με στοκαδορο,ξυστρα η οτιδηποτε αλλο αρχιζεις και το βγαζεις...
Εαν δεν βγει καπου επαναλαμβανεις την διαδικασια...
Ενα ενδεικτικο βιντεο....
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Μπορείς να το εφαρμόσεις και σε ξύλινες επιφάνειες ή θα χαλάσει το ξύλο;

• Like
Reactions: KOSSTV
Φυσικα...εκει κυριως το χρησιμοποιω εγω καθως εαν εχουν περαστει τα σωστα υλικα δυσκολα βγαινει το χρωμα...οποτε η διαυρωτικο η καψιμο...