Δεν υπαρχει πιο ενδεδειγμετο εργαλειο για αυτη την δουλεια απο εναν τορνο.
Για ριξε μια ματια στο νημα με τους τορνους να δεις κατσκευαρες των παιδιων. Φανταζομαι πως ο Μπαμπης εχει λιγο χρονο να σου εξηγησει και απο κοντα τι παιζει με τους τορνους.Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα μπορούσε να γίνει αυτό το πιάτο που δείχνει το video στον τόρνο, αλλά για να το λες εσύ, προφανώς γίνεται. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή πως θα στηριχτεί η βάση του πιάτου στον τόρνο(είμαι ανίδεος σχετικά με αυτό το εργαλείο)
Από περιέργεια, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε κάποιο μεγάλο τόρνο, ή θα γινόταν και με έναν μικρό (σε μέγεθος σαν αυτόν που έφερνε το Lidl, για παράδειγμα);
Τον δικό σου. Χωρίς πλάκα, αυτούς τους δύο είχα αποθηκεύσει.
Λοιπόν, η μαγκιά με τον συγκεκριμένο είναι ότι, επειδή είναι κινητός ο άξονας, βάζεις μπρος το ρούτερ ή το τριβείο και μετά σπρώχνεις το ξύλο προς το εργαλείο. Μόλις τερματίσει ο άξονας εκεί που έχεις ρυθμίσει τον φράκτη, ξεκινάς και περιστρέφεις το ξύλο. Στην αρχή είχα βάλει τον άξονα πάνω στον φράκτη (φαίνεται η τρύπα στις παραπάνω φωτογραφίες) αλλά δεν δουλεύει έτσι, σου αρπάζει το εργαλείο το ξύλο εκτός αν κάνεις την διαδρομή σε πολύ μικρά βήματα.
Η κατασκευή δεν είναι καθόλου σύνθετη, τα βήματα τα δείχνει αναλυτικά. Από υλικά θες:
-δυο μακρόστενα κομμάτια κ/π, εγώ έβαλα 12άρι για να έχω περισσότερο ωφέλιμο ύψος στο ρούτερ
-Ντίζα 6άρα
-Ρουλεμάν έβαλα Φ6Φ10 x3mm, από εκεί που είχες ψωνίσει και εσύ (Δονούπογλου - έχει μαγαζί και στην Λ.Αθηνών). 1,95€/τμχ
-δυο λωρίδες αλουμίνιο 5χιλιοστά χοντρό (θέλει χοντρό, αλλιώς με το μεγάλο ρουλεμάν θα κοπεί η λωρίδα στα δύο). Κόβεις από μια πλάκα στο παγκοπρίονο και τρυπάς με τρυπάνι κουκουνάρα να βγει η τρύπα 10mm από την μία πλευρά (για να φωλιάσει το ρουλεμάν) και 6-8mm από την άλλη (για να περνάει η ντίζα)
-Για άξονα περιστροφής, πάρε ένα παλιό τρυπάνι 4-5mm και κόψε κομματάκια από το στέλεχος.
Με τον τόρνο μπορείς να φτιάξεις πολύ ευκολότερα τέτοια πιάτα, να τα τρίψεις/γυαλίσεις στην εντέλεια και να φτιάξεις και άλλα πόσα που δεν μπορείς με τέτοιους οδηγούς. Η πατέντα του JSK είναι γιαυτούς που δεν έχουν τόρνο...
To έκοψα από μια μεγαλύτερη πλάκα, στο παγκοπρίονο με τον δίσκο TCG.Δημήτρη, μελετάω την κατασκευή σου (και αυτή του JSK) για να τη βάλω στο πρόγραμμα
Αλουμίνιο 5mm σε τόσο μικρό κομμάτι που βρήκες; Το έκοψες;
Σκεφτόμουν να βάλω ελαφρώς μικρότερη ντίζα 5mm (αρα και πιο μικρό ρουλεμάν) και μια ιδέα είναι αντί για αλουμίνιο, να κόψω plexiglass 5mm (που έχω), αλλά δεν ξέρω αν θα αντέξει. Αισθητικά ωραίο θα ήταν![]()
Σωστός, αρκεί να έχεις πρόσβαση σε 3d printer.Και εγώ σκεφτόμουν τέτοιες παντεντες κάποτε αλλά πλέον μπορείς να εκτυπώσεις ένα τέτοιο δαχτυλίδι.
Ένας εκτυπωτής που έχει απόκλιση πάνω απο 0.3μμ σημαίνει ότι έχει πρόβλημα. Σίγουρα πιο ανθεκτικά τα μεταλλικά καθώς το offset θα ειναι πολύ λεπτό αλλά μπορείς να εκτυπώσεις απλά το μέρος που θα φωλιαζει ακριβώς στην βάση του ρουτερ σου και το offset απο μεταλλικό σωλινακι.Για τη συγκεκριμένη χρήση: ορείχαλκος εξίσου ανθεκτικός αλλά πιο φτηνός από ατσάλι. Επίσης αμφότερα σαφώς πιο ανθεκτικά (και ακριβή) από πλαστικό.
Όταν κρατάς το δράπανο είναι οκ, αλλά θέλεις στήριξη για να έχεις ελεύθερα τα χέρια σου. Γενικά, είχε λιγότερους (καθόλου) κραδασμούς από όταν πιάνεις το ξύλο κατευθείαν πάνω στο τρυπάνι (έτσι δούλευα μέχρι τώρα με μικρότερα κομμάτια ξύλο).Άσχετο αλλά σχετικό.
Είδατε που χωρίς καμία στήριξη στο δράπανο γυρίζει ομαλά και κυρίως ευθεία?
Ωραία κατασκευή Δημήτρη αλλά να προσθέσεις και ένα toolrest να μπορείς να κάνεις κανένα σχεδιακι κατά πλάτος.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.