Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

Και οχι απο πλακατζη, αλλα απο μηχανουργο!

Και ενας οδηγος κοπης με δισκοπριονο (track saw guide). το ενδιαφερον ειναι οι τρυπες για να βλεπει και να ευθυγραμιζει την κοπη
https://www.youtube.com/watch?v=H0BZLbW1lvQ&list=WL&index=88&t=0s

++++++++++++++



και ενας διαφορετικος οδηγος

https://www.youtube.com/watch?v=rKFl5BJ-wuw

οδηγος για ευθειες κοπες/ισιωμα σε στραβες σανιδες

https://www.youtube.com/watch?v=-693rYQITM0
 
Last edited by a moderator:
και ενας διαφορετικος οδηγος

https://www.youtube.com/watch?v=rKFl5BJ-wuw

Το έχει δοκιμάσει κανείς αυτό με το αυτοκόλλητο λάστιχο (που δείχνει στο 6:26) για να μην γλυστράει ο οδηγός; Ή κάποια άλλη λύση με γυαλόχαρτο;
Εγώ ακόμα πιάνω τον οδηγό με βίδες πάνω στην σανίδα που είναι να κοπεί κατά μήκος, με την λογική ότι είναι πιο ασφαλές για να μην μετακινηθεί ο οδηγός κατά την κοπή. Αλλά το ξενέρωμα είναι ότι το κομμένο κομμάτι έχει 2-4 τρυπίτσες που σε κάποιες περιπτώσεις θέλεις να το αποφύγεις.
 
εγω καταλαβα ειναι οτι το μπλε πλαστικο ειναι για να γλυστρα
 
Κώστα, το μπλε είναι για να γλυστράει το δισκοπρίονο πάνω στον οδηγό. Το αυτοκόλλητο λάστιχο είναι για να μην γλυστράει ο οδηγός πάνω στο ξύλο - αν δεις στο 7:20 δοκιμάζει ακριβώς αυτό το πράγμα.
 
Ειχαμε παρει καποια push blocks με μια ομαδικη παλαιοτερα αλλα δυστυχως το αφρολεξ απο κατω γλυστρουσε πανω στο ξυλο και αυτο ηταν εν δυναμει επικινδυνο. Κριμα γιατι η κατασκευη με το λοξο χερουλι ειναι ιδιαιτερα χρησιμη και εργονομικη.

Περα απο αυτο, στην περιπτωση μου επισης ηταν οριακα πλατυ για χρηση στην μικρη πλανη της Proxxon. Οποτε εγινε μια μικρη τροποποιηση για να καταστει και παλι χρησιμο.

Πρωτα απ'ολα κοπηκε στα μετρα της πλανης. Αν και σκληρο πλαστικο, κοπηκε πανευκολα και ομορφα στην πριονοκορδελα.
48892571027_16763232c2_c.jpg


Επειτα η επιφανεια με το αφρολεξ επρεπε να μεταλαχθει σε κατι που πραγματικα 'κραταει' στο ξυλο. Νομιζω οτι ενα χοντρο υφασματινο γυαλοχαρτο #40 ειναι το καταλληλο για να κολλησει πανω στο αφρολεξ. Ειχε βρει ο Κυριακος αρκετα ρολλα διαφορα μεγεθη σε τιμη τσαμπα πριν 4-5 χρονια.

Εδω τα υλικα, γυαλοχαρτο και βενζικοκολλα βισωνας.
48892388711_2158f093a2_c.jpg


Εδω η αναμονη για να τραβηξει λιγο η βενζικολλα. Το ενα push block θα ντυθει ολο με γυαλοχαρτο ενω το δευτερο μονο οι ακρες.
48891855273_4062d0c1f3_c.jpg


Και εδω η τελευταια φαση οπου τα σφιγκτηρακια powerfix θα σταθεροποιησουν την κολληση. Σε λιγη ωρα τα σπρωχτηρια θα αποκτησουν μια χρησιμη ζωη!
48892567852_38d50ee325_c.jpg


Τωρα πλεον, εκτος απο λειτουργικα μιας που δεν γλιστρανε, εχουν και το ιδανικο μεγεθος και για την μικρη πλανη.
48891856833_f6d8b8fb30_c.jpg
 
Απλες λυσεις για προβληματα στο εργαστηρι

Κολλα σε δυσκολα σημεια με την βοηθεια αναροφησης
Jig για βιδες πλαγιαστες, στυλ Kreg jig
Φελος συνθετικος για να καθαρισμα γιαλοχαρτων
συρματοπλεγμα για καθαρισμα σκονης στα ραφια για να μην πιασει η αναροφηση καποιο μικροεργαλειο
 

Attachments

  • 1cf6c9296a84514e65cabd0da42af79b.jpg
    1cf6c9296a84514e65cabd0da42af79b.jpg
    21.6 KB · Views: 230
  • 1.jpg
    1.jpg
    42.1 KB · Views: 229
  • 2-synthetic-wine-bottle-cork-shop-use.jpg
    2-synthetic-wine-bottle-cork-shop-use.jpg
    52.9 KB · Views: 230
  • 2-tool-tray-vac-tip.jpg
    2-tool-tray-vac-tip.jpg
    45.7 KB · Views: 230
  • Like
Reactions: arspi
Απάντηση: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Με έναν μαγνήτη & ένα λάστιχο. Ίσως & να δουλέψει η πατέντα αυτή στο κολωνάτο.
 
2.jpg

Τροπος για να στοπ στον παγκο εργασιας για ροκανισμα κτλ ,αν δεν υπαρχουν bench dogs, holdfast κτλ
 
Παρα πολυ καλη ιδεα Γιωργο!

Θα την αντιγραψω και νομιζω, οτι αν κατσει αυτο που σκεφτομαι, θα την εξελιξω και λιγο:))
 
Απάντηση: Re: Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

Καλή ιδέα. Από την άλλη πλευρά πως στερεώνεται η σανίδα;

Όταν πλανιζεις δεν χρειάζεται γιατί κοντράρεις εκεί & απλά αλλάζεις μεριές στο ξύλο σου. Έτσι όμως όπως τα έχει Brazilian φίλος μου ίσως σου πληγώνουν το ξύλο (θα μου πεις το διορθώνεις μετά). Αν έχεις όμως holdfast, βλέπε φωτο τότε είσαι ακόμα πιο "άρχοντας" στις κινήσεις σου.
 
Σιγουρα Κωστα ,οπως εγραψα, ειναι μια ιδεα για οποιον δεν εχει holdfast,bench dogs, smart dogs κτλ,ευκολη και οικονομικη με δυο συρτες!
 
767b81259a1d201fa8d7219b9155ecde.jpg1-hot-and-tender-tape.jpg

Με την βοηθεια ενος σεσουαρ η χαρτοταινεια βγαινει ποιο ευκολα χωρις να χαλασει το τελειωμα της μπογιας

Ταινια η οποια η κολλα της εχει ξεραθει,με λιγα δευτερολεπτα στο φουρνακι μικροκυματων γινεται παλι ενεργη η κολλα της
 
View attachment 165124View attachment 165125

Με την βοηθεια ενος σεσουαρ η χαρτοταινεια βγαινει ποιο ευκολα χωρις να χαλασει το τελειωμα της μπογιας

Ταινια η οποια η κολλα της εχει ξεραθει,με λιγα δευτερολεπτα στο φουρνακι μικροκυματων γινεται παλι ενεργη η κολλα της

Ωραίος!!!
 
Re: Απάντηση: Re: Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

Ωραίες πατέντες. Όσο για holdfast,bench dogs, smart dogs κλπ πρέπει να τα ψάξω και αυτά κάποια στιγμή...είναι που έχω βολευτεί με τον πάγκο/μέγγενη τύπου lidl.
 
Eνας πολυ ευκολος τροπος να κρατησεις γερα ξυλο για πλανισμα σε παγκο ειναι λιγη ταινια διπλης οψης.
Και λεω 'λιγη', γιατι αν βαλεις πολυ ισως χρειαστεις λοσταρι για να ξεκολλησεις το ξυλο απο τον παγκο.