Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Είχα βάλει ανάποδα στην θέση του 10μμ το 12μμ και έκανα το λούκι και μετά είδα ότι η 10μμ βεργ που είχα κολυμπαει και ανακάλυψα την πατάτα μου. Απλά τώρα πρέπει να βρω μια ραγα είτε κούφια εθτε μασιφ με διαστάσεις 12*12

Θα πας να βρεις ράγες λίγο μεγαλύτερες από την διάσταση που έχεις σκάψει ...και αφού τις βρεις θα φτιάξεις το σκάψιμο στον πάγκο σου ανάλογα με τις ράγες που βρήκες.
Κοίταξε σε μαγαζιά που πουλάνε προφίλ αλουμινίου ...ακόμα και στο Πράκτικερ είχα δει ότι κάτι έχει.

Εάν οι ράγες που έχεις σου "κολυμπάνε" βάλε κόλλα και μικρές βίδες και στερέωσε τες... εννοείτε σωστά ορθογωνιασμένες και το κενό στοκάρισε το με ξυλόκολλα και πριονίδι.

Έχω την γνώμη ότι για την συγκεκριμένη δουλειά οι ράγες πρέπει να είναι σε σχήμα "Π" για να γλιστράνε μέσα οι πατούρες των οδηγών που θα φτιάξει.

Απάντηση: Re: Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Έχω την γνώμη ότι για την συγκεκριμένη δουλειά οι ράγες πρέπει να είναι σε σχήμα "Π" για να γλιστράνε μέσα οι πατούρες των οδηγών που θα φτιάξει.
Εχω τετοιες σε Π απο το leroy αλλα δεν τις βλεπω πια στο site. Αν θυμαμαι ηταν πλατος 11.5mm. Αν τις βρει ειναι ιδανικες. Με εναν καπλαμα μπορει να μπολιασει το χαμενο πλατος.

Η ραγα ειναι μασιφ 12. Ώστε με ένα φάγωμα 6 στον πάγκο και φάγωμα 6 και στον φράχτη εχω τον οδηγό έτοιμο. Αντί για 2 οδηγούς και 1 λούκι έκανα 2 λουκια με ένα οδηγό. Θα δω τι μπορώ να βρω λοιπόν. Σας ευχαριστω. Αν εχω κάποια άλλη ερώτηση θα σας ξαναρωτησω

Re: Απάντηση: Re: Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Είσαι Αθήνα? Εάν ναι τότε πήγαινε στους αδερφούς Μανουσαρίδη (Εργασίας 2, Νέα Ιωνία - πίσω από το κρεοπωλείο Δαβούτης) έχουν τα πάντα σε αλουμίνια, πλαστικά και plexiglass.

Το τριήμερο ασχολήθηκα με την κατασκευή τραπεζιού για το ρούτερ. Δεν το ολοκλήρωσα, μένει να μπουν συρτάρια και να καλυφθεί περιμετρικά. Έγινε από οξυά οι βάσεις και ο πάγκος από mdf. Η ρύθμιση ύψους γίνεται με το δράπανο, ακολούθησα την κατασκευή του Ηλία (kenzo).
Η πλάκα είναι αλουμίνιο 6 χιλιοστά και τα δακτυλίδια από πλέξιγκλας.
23a9a9e695339238815f43ba45ec255d.jpg
cc629a115d1503b420b84fff61174193.jpg
094f6e46d0daaacaeabf83bd3dccdefd.jpg
81eab74926076e6ded706f371379f8c1.jpg
eddd4afe1ce96f608aa7e8116dec815e.jpg
3c1734f282140e9c18e661d704acb7cd.jpg

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Πολύ καλή δουλειά!!!!
https://www.finewoodworking.com/2005/10/25/scissor-jack-router-lift
Εγώ έχω εφαρμόσει αυτή την ιδέα και δουλεύει άψογα.

Ερώτηση (για επιβεβαίωση πιο πολύ): Το ρούτερ το βιδώνουμε στην μεταλλική πλάκα χρησιμοποιώντας τις τρύπες που έχει για να βιδώνει η πλαστική βάση, σωστά; Δεν υπάρχει θέμα να χαλάσει κάτι από το βάρος/δυνάμεις που ασκούνται;
Είχα στερεώσει έτσι ανάποδα τον parkside, αλλά τώρα με τον triton που είναι και πιο βαρύς προβληματίζομαι.

Μην το φοβάσαι καθόλου, κι εγώ έτσι το έχω, δεν νομίζω βέβαια να υπαλρχει κι άλλος τρόπος να βιδωθεί.

Attachments

• A71E8EA7-9DE1-48B9-8F4E-360D59316402.jpg
    A71E8EA7-9DE1-48B9-8F4E-360D59316402.jpg
    296.8 KB · Views: 161
Η αρχή έγινε, με λαμαρίνα 2mm και φρεζάτες βίδες 1/4" x 20mm - έχω αφήσει τον πλαστικό πάτο του ρούτερ γιατί βοηθάει να "κάτσουν" οι βίδες καλύτερα στις τρύπες που άνοιξα στην λαμαρίνα.
Ερώτηση: για την κεντρική τρύπα (που θα βγαίνει το κοπτικό) έχω δύο επιλογές από ποτηροτρύπανα μετάλλου 48 και 28mm. Αν προχωρήσω με το 48άρι, πως φτιάχνω το καπάκι που κάθεται στην μεγάλη τρύπα όταν χρησιμοποιούμε μικρά κοπτηκά, και πως φτιάχνω πατούρα για να κάτσει το καπάκι; Να υποθέσω ότι το καπάκι είναι απαραίτητο για να μην κατεβαίνει πολύ πριονίδι στο ρούτερ;

20180822_233629_zps7i2zhf2e.jpg

Δημήτρη με 2 mm λαμαρίνα δεν έχεις περιθώριο για καπάκια κλπ.
Πιστεύω πως πρέπει να γίνει πατούρα στην τρύπα για να "κάτσει" καπάκι.
Πολύ λεπτή μου φαίνεται η λαμαρίνα στα 2 mm και πιστεύω δεν θα είναι επίπεδη αν πατήσει στις άκρες με την πίεση που θα δέχεται από πάνω κατά την επεξεργασία ξύλων και με το βάρος του ρούτερ θα κάνει κοιλιά.
Πήγαινε σε 4-5 mm πάχος.

Νίκο, ίσως έχεις δίκιο για το πάχος. Μόλις τελείωσα με όλες τις τρύπες (τελικά έκανα 48mm τρύπα στο κέντρο) , οπότε μιας και έκανα τον κόπο θα κάνω μία δοκιμή από Δευτέρα να "χωνέψω" την λαμαρίνα σε ένα μεγάλο ρετάλι που έχω. Αν δω ότι στραβώνει, θα πάω σε αλουμίνιο 5mm που έχετε βάλει οι περισσότεροι. Λαμαρίνα 5mm χλωμό να την τρυπήσω με το μικρό κολωνάτο που έχω.
Αυτό με το περιθώριο πάντως δεν το κατάλαβα. Και πιο χοντρή λαμαρίνα να είχα πάρει, δεν έχω τα εργαλεία(φρέζα) για να κάνω πατούρα στο ίδιο το μέταλλο. Η πατούρα μάλλον πρέπει να κολλήσει κάπως από κάτω στο μέταλλο. Να βάλω χοντρό πλαστικό με εποξική?

Εννοείται ότι θα πρέπει να μπαινοβγαίνει το καπάκι ...αν βάλεις εποξική δεν θα μπορείς να το βγάλεις για να βάλεις μεγαλύτερο κοπτικό.
Για να καταλάβεις τι εννοώ ...έχεις κάνει τρύπα 48mm, για να βάλεις καπάκι σε αυτή την τρύπα και να γίνει μικρότερη πρέπει να υπάρχει ένα σκαλοπάτι 1-2mm (όσο το πάχος του καπακιού) στο μισό πάχος της τρύπας γύρω -γύρω (γι αυτό λέω πρέπει να έχει πάχος 4-5mm η πλάκα) επάνω στο οποίο θα πατήσει το καπάκι και θα έλθει πρόσωπο με την επιφάνεια.
Για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις ποτηροτρύπανο 50 ή 52mm να ξεκινήσεις κάνοντας μια εγκοπή όσο το πάχος του καπακιού και μετά στο ίδιο κέντρο ξετρυπάς με το 48mm.
Ξέρω θα μου πεις που να τα βρω αυτά τα ποτηροτρύπανα ... και εγώ επειδή δεν τα έχω γι´αυτό δεν έχω καπάκι στην τρύπα :flipout:
Στην καινούργια πλάκα που θα φτιάξω γιατί αυτή που έχω έπεσε μικρή και δεν ανεβαίνει τέρμα το ρούτερ (βρίσκουν τα χερούλια στο ξύλο του πάγκου) θα παραγγείλω τις τρύπες στον παππού που τα έχει όλα :a0210: ή θα πεταχτώ σ´ένα μηχανουργείο να μου τις κάνουν.

Για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις ποτηροτρύπανο 50 ή 52mm να ξεκινήσεις κάνοντας μια εγκοπή όσο το πάχος του καπακιού και μετά στο ίδιο κέντρο ξετρυπάς με το 48mm.

Σωστός - ευχαριστώ για την ιδέα.

Σωστός - ευχαριστώ για την ιδέα.
Τέτοια δακτυλίδια πουλάνε έτοιμα τα οποία έχουν ίδια εξωτερική διάμετρο αλλά διαφορετικό μέγεθος εσωτερικής τρύπας. Το μόνο που πρέπει να κάνεις εσύ είναι την τρύπα με την ανάλογη πατουρα στην βάση του ρουτερ για να κουμπώνουν. Εγώ τα έκανα σε cnc, η βάση είναι από αλουμίνιο 6 χιλιοστών και τα δακτυλίδια από πλεξιγκλας 5 χιλιοστών.
e8a4b356fbeb00369c761855f0309a60.jpg

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk