Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Συμφωνώ ότι τεχνικά ένα HPF μειώνει την καταπόνηση και την παραμόρφωση του woofer. Δεν διαφωνώ σε αυτό.

Η δική μου ένσταση είναι κυρίως πρακτική. Σε ένα πραγματικό σαλόνι 20-30 τ.μ., με κανονικές στάθμες ακρόασης, ηχεία δαπέδου με δύο 6,5" και ένα sub που απλά συμπληρώνει χαμηλά, το όφελος από το HPF δεν θα είναι μεγαλύτερο από την πολυπλοκότητα που προσθέτει στο σύστημα.

Ειδικά όταν για να εφαρμοστεί σωστά χρειάζονται φίλτρα, χρονική ευθυγράμμιση, φάση, DSP και νέα ενσωμάτωση του sub.

Προσωπικά προτιμώ να αφήσω τα ηχεία να παίξουν full range και το sub να προσθέτει μόνο το θεμέλιο που λείπει.

Εγω θα το έκανα αυτό που περιγράφεις εφόσον θα επρόκειτο για μεγάλα ηχεία, εκεί που τέλος πάντων θα έχεις έναν τρίτο (ή τέταρτο) δρόμο να αφαιρεί το φορτίο απο τα woofer που είναι επιφορτισμένα και με την αναπαραγωγή των μεσαίων συχνοτήτων.
Αλλιώς... κλάφτα Χαράλαμπε...

Υ.Γ. Τα δύο 6.5 και tweeter υπονοούν ηχείο 2,5 δρόμων. Λίγο καλύτερα από 2 δρόμων, αλλά με πολλές προϋποθέσεις.

Παιδιά, δεν διαφωνώ καθόλου με τη θεωρία. Προφανώς ένα σωστά υλοποιημένο σύστημα με HPF, DSP, χρονική ευθυγράμμιση κτλ. μπορεί να δώσει το βέλτιστο τεχνικό αποτέλεσμα.

Στη δική μου περίπτωση όμως υπήρχε ένα πολύ συγκεκριμένο ζητούμενο: μου έλειπε λίγο θεμέλιο χαμηλά. Πρόσθεσα λοιπόν ένα μεγάλο sub και το ρύθμισα πολύ συντηρητικά, ώστε απλά να συμπληρώνει αυτό που έλειπε από τα ηχεία και όχι να κυριαρχεί στο άκουσμα.

Για μένα, η κύρια πηγή του ήχου παραμένουν τα κυρίως ηχεία, όπως ήταν εδώ και 20 χρόνια. Το sub απλώς προσθέτει αυτό το τελευταίο κομμάτι χαμηλά που μου έλειπε.

Με δεδομένο ότι ακούω κυρίως σε μέτριες στάθμες και με μουσική χωρίς ιδιαίτερα έντονο περιεχόμενο κάτω από τα 40-45Hz, δεν υπάρχει ουσιαστικό πρακτικό κέρδος για μένα ώστε να μπω στη διαδικασία HPF, νέας ενσωμάτωσης και επιπλέον πολυπλοκότητας.

Δεν λέω ότι η προσέγγισή σας είναι λάθος. Λέω απλώς ότι για τη δική μου χρήση και το δικό μου σύστημα, δεν αξίζει τον κόπο.

Καλά τα ηχεία που γράφουν 40-45Hz... και σε παρενθεσούλα βλέπεις π.χ. (+/-10dB Window) είναι και ολίγον τι για τα γέλια.
Το να παίζεις στο φάσμα >250Hz @ 70dB average, και το μπάσο σου κάτω από τα 70Hz να είναι στα 60dB... είναι ουτοπικό. Ουτοπικό να νομίζεις ότι ακούς αυτό το μπάσο.
Το γιατί είναι πολύ απλό. Ουδός ακουστότητας ;) Τα 50Hz @ 60dB αν έχεις room ambient (noise floor) τα 40dB, είναι απλώς ακουστά. Με πολύ πιθανό να χάνεται από την αντίληψη μας αναλόγως το content που παίζει (spectral masking)

Τα έκανες όλα ένα συνοθήλευμα ε? Έχεις δει μετρήσεις από τον χώρο μου? Ξέρεις τις προδιαγραφές των ηχείων που έχω? Ουδός ακουστότητας.... μήπως ήταν αυτός ο λόγος που πρόσθεσα το sub ;) ? Και επειδή περνάει η ώρα και αρχίζω και κουτράζομαι και νευριάζω ποιό εύκολα, το κλείνω εδώ. Καλό σας βράδυ λοιπόν.

Last edited:
Παιδιά, δεν διαφωνώ καθόλου με τη θεωρία.

Είναι και πράξη, όχι μόνο θεωρία. Αυτό που έγραψα το έχω δοκιμάσει πολλές φορές.

Βέβαια εγώ ως γνωστόν βάζω δύσκολα στα συστήματα που δοκιμάζω, έτσι για να δω τα όριά τους. Ωστόσο στο παράδειγμα που αναφέρα, είναι σημαντικός ο λόγος ύπαρξης του HPF γιατί προκύπτει πολύ εύκολα θέμα, ο οποίος λόγος βαίνει μειούμενος σε σημαντικότητα όσο μεγαλώνει το ηχείο και οι δρόμοι.

Τα έκανες όλα ένα συνοθήλευμα ε? Έχεις δει μετρήσεις από τον χώρο μου? Ξέρεις τις προδιαγραφές των ηχείων που έχω? Ουδός ακουστότητας.... μήπως ήταν αυτός ο λόγος που πρόσθεσα το sub ;) ? Και επειδή περνάει η ώρα και αρχίζω και κουτράζομαι και νευριάζω ποιό εύκολα, το κλείνω εδώ. Καλό σας βράδυ λοιπόν.
Δεν μπορώ να αποφασίσω αν πρέπει να σου απαντήσω ή όχι.

Όταν ξεθυμάνεις, διάβασε πάλι και απάντα.

Δεν ανέφερα πουθενά ότι μιλάω συγκεκριμένα για εσένα και τα ηχεία σου πάντως :D