Δεν μπορώ να αποφασίσω αν πρέπει να σου απαντήσω ή όχι.
Όταν ξεθυμάνεις, διάβασε πάλι και απάντα.
Δεν ανέφερα πουθενά ότι μιλάω συγκεκριμένα για εσένα και τα ηχεία σου πάντως
Κι εγώ δεν ξέρω τι να απαντήσω σε αυτά που έγραψες, γιατί λέω ότι τα ηχεία μου έχουν προδιαγραφές σύμφωνα με τον κατασκευαστή για να παίζουν άνετα μέχρι τα 45Hz που ακούω και μου λες ότι βλέπεις προδιαγραφές +/-10db στα 40-45Hz και γελάς. Φιλικά το λέω, φυσικά και δεν με πειράζει να κάνουμε διάλογο, αλλά με ενοχλεί ένα συγκεκριμένο "ύφος". Το να λες για παράδειγμα "δεν είναι έτσι" χωρίς τεκμηρίωση ή περεταίρω απάντηση, είναι σχεδόν προσβλητικό γι' αυτόν που έχει γράψει μερικά κατεβατά με καλή διάθεση. Αν καθόσουν εσύ και έγραφες μια-δυο τεχνικές σελίδες και έγραφα εγώ από κάτω "δεν είναι έτσι" ή κάτι του τύπου "ΑΠΛΑ ΟΧΙ" και το τελείωνα εκεί, τι εντύπωση θα σχημάτιζες? Μην απαντήσεις, απλά σκέψου το. Μπορεί να είμαι εγώ περίεργος, δεν το αποκλείω.
Τα ηχεία μου λοιπόν έχουν προδιαγραφή +/-3db από 47Hz έως 28ΚΗz και εντός του σπιτιού βεβαίως υπάρχει ένα τσίμπιμα στις χαμηλές συχνότητες και μια αποκοπή ~ 8db κάπου στα 90Hz την οποία αισιοδοξώ να φτιάξω με το sub. Μετρήσεις δεν έχω βρει χρόνο ακόμα να κάνω (με το sub), αλλά από αυτά που ακούω τα πράγματα είναι πολύ αισιόδοξα:
1) To sub "δεν ακούγεται", το μπάσο μοιάζει να έρχεται μόνο από τα ηχεία ή από τον χώρο ανάμεσα στα ηχεία, ανάλογα την ηχογράφηση. Η μπότα που υπήρχε πριν για παράδειγμα σε κάποια κομμάτια ανάμεσα από τα ηχεία, συνεχίζει να βρίκεται εκεί, με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ταχύτητα, αλλά λίγο ποιό βαριά πλέον.
2) Αλλάζοντας την φάση από 0 σε 180 μοίρες το μπάσο που προσθέτει το sub φεύγει σχεδόν 100%. Δεν λέω 100% για να μην θεωρηθώ υπερβολικός, κρατάω και μια πισινή για τις μετρήσεις.
3) Switch on -> switch off το sub και η αλλαγή είναι στο headroom και στο βάρος χαμηλά. Η μουσική δηλαδή βγαινει αβίαστα, ποιό άνετα και υπάρχει το βάρος που μου έλειπε στις χαμηλές συχνότητες, χωρίς υπερβολές. Λίγα πράγματα, τόσο όσο. Το λίγο και το πολύ βέβαια είναι υποκειμενικά, αλλά για μένα είναι λίγο.
4) Οι φωνές έχουν βελτιωμένη τρισδιάστατη εικόνα ειδικά στα κομμάτια που υπάρχει "ελαφρυά" χαμηλή πληροφορία
5) Οι φωνές και οι παρουσίες που υπήρχαν πριν, παρέμειναν στην θέση τους. Δεν "τραβάνε" προς την μια ή την άλλη μεριά και δεν "θόλωσαν"
6) Όχι δεν μεγάλωσε η σκηνή, ούτε βγήκαν λεπτομέριες στην φόρα που δεν υπήρχαν πριν.
Για την ώρα η τοποθέτηση που έκανα ήταν καθαρά με το αυτί "εδώ μου αρέσει, εκεί δεν μου αρέσει". Το έβαλα σε ένα σημείο, κάτι δεν μου κολλούσε ακουστικά, το άλλαξα και το κράτησα εκεί. Ψεκάστε σκουπήστε τελειώσατε. Όταν βρω χρόνο θα κάνω και μετρήσεις. Πιθανολογώ πάντως από αυτά που ακούω ότι έχω λίγο παραπάνω ενίσχυση στην περιοχή των 50Hz, ίσως 2-4db, ίσως λίγο στα 80-85Hz ή/και στα 60-65Hz που έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο room mode. Στα 50Hz είχα προσθέσει μόνος μου έτσι κι αλλιώς πριν το sub 2db, οπότε πιθανώς αν το αφαιρέσω τώρα να είναι οκ ή να χρειάζεται λίγο ακόμα, γιατί εκεί μου "σκοτινιάζει" λίγο αν προστεθεί έστω και 1db παραπάνω. Θα τα δούμε αυτά όμως με τις μετρήσεις.
Το σηματνικό είναι ότι στον χώρο μου και με το συγκεκριμένο set up συνολικά, αυτό που έκανα έπιασε όπως το ήθελα, ίσως και από λίγη τύχη και απέφυγα όλα αυτά που φοβόμουν. Άρα το πείραμα θεωρείτε επιτυχιμένο και το sub ήρθε για να μείνει.
Το αν υπάρχει τεχνικά /θεωρητικά άλλος ή ποιό σωστός τρόπος για να γίνει, οκ, το ακούω, το ξέρω και λέω απλά "εξαρτάται".