Συγκριτικό test DAC...

Δέσποινα και Γιώργο ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη φιλοξενία!!

Περάσαμε ένα όμορφο πρωινό με μπόλικη πλάκα και μουσικές (μάλλον πιο λίγες απο όσο θα ήθελα αλλά δεν η διαδικασία και ο αριθμός των dacs δυστυχώς δεν μας επέτρεπε να ακούσουμε μεγαλύτερο ευρος μουσικών.. δεν θα τελειώναμε ποτέ!!)

Σαφώς και κάποιοι dacs ακούστηκαν καλύτερα αλλά η διαδικασία έδειξε οτι με διαφορετικό μουσικό υλικό οι προτιμήσεις άλλαζαν αρκετά (εστω και ανάμεσα στους τρεις που ξεχωρίσαμε σε πρώτη φάση) οπότε δεν μπορώ να πω οτι έχω καταλήξει με σιγουριά πιοs dac μου άρεσε πιο πολύ μιας και ίσως με διαφορετικό υλικό μπορεί να ξεχώριζαν και άλλοι ή η τριάδα να διαμορφωνόταν αλλιώς!!

Παιδιά εύχομαι να τα ξαναπούμε σύντομα!!! Να είστε όλοι καλά!!

Γιωργο - Δεσποινα με το καλό το παιδάκι!!!!! -bye-

Λοιπόν, όντως περάσαμε πολύ ωραία, ο Γιώργος και η Δέσποινα ήταν τρομεροί οικοδεσπότες, το κέικ υπέροχο, με το καλό το νέο μέλος της οικογένειας κλπ κλπ.

Ας έρθουμε τώρα στο ζουμί της ακρόασης, επειδή νομίζω ότι εσείς που παρακολουθείτε το νήμα θα θέλατε να διαβάσετε δυο λόγια:

Το σύστημα, εκτός από την εκάστοτε πηγή, αποτελούνταν από έναν hegel ολοκληρωμένο και ένα ζευγάρι xavian δαπέδου. Ο Γιώργος είχε δανειστεί τον hegel για τις ανάγκες της ακρόασης από τον Αντώνη (Stepcom) και δεν είχε προλάβει να ματσάρει τα εξαιρετικά συνοδά (Hegel και Xavian) με καλώδια που θα ταίριαζαν στον χαρακτήρα του συστήματος (ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιώργος κανονικά χρησιμοποιεί έναν -πολυκάναλο?- ONKYO).
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, τα εξαιρετικά Xavian και Ηegel να μην μπορούσαν να αποδώσουν τα μέγιστα σε συνδυασμό με έναν μεγαλο-μεσαίο χώρο με αρκετές ανακλαστικές επίφάνειες...

Κατά την ακρόαση όμως έπρεπε να κάνουμε αυτό τον συμβιβασμό και να ακούσουμε τα dacs με το υπάρχον συστημα (στο οποίο επαναλαμβάνω προστέθηκε ο ενισχυτής την τελευταία στιγμή) και οφείλουμε να το γράψουμε και εδώ (όπως έκαναν και οι προηγούμενοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο...)

Ανάμεσα λοιπόν στα dacs υπήρξαν 3 τα οποία μας κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον και κατάφεραν να αποδώσουν καλύτερα σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο σύνολο αλλά και τις μουσικές που ακούσαμε.

Ελπίζω να σας έδωσα μια ιδέα και περιμένουμε τον οικοδεσπότη αλλά και τους υπόλοιπους να γράψουν για την τριάδα αλλά και το dac που ξεχώρισε και άρεσε στους περισσότερους.
Δεν θα ήθελα να αναφέρω την άτυπη βέβαια σειρά κατάταξης, όχι της δοκιμής -σε καμμία περίπτωση- αλλά της απλής ακρόασης που κάναμε... ίσως και για να μην θεωρηθεί ότι γράφω για ένα dac του οποίου τυχαίνει να είμαι κάτοχος....

Θα ήθελα να τονίσω ότι προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο ακριβοδίκαιος, θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο και τη Δέσποινα για τη φιλοξενία, και να τονίσω και πάλι ότι το σύστημα (ματσάρισμα με καλώδια και ίσως διαφορετική τοποθετηση στα ηχεία) και ο χώρος χρειάζονται ακόμα δουλειά για να αποδώσουν τα μέγιστα.
Εύχομαι στον Γιώργο καλή συνέχεια στην αναζήτηση του ήχου που τον ικανοποιεί ! Χίλια ευχαριστώ για τη φιλοξενία !
Αν έκανα κάποια λάθη στην παραπάνω περιγραφή, σας ζητώ συγνώμη προκαταβολικά !!

Last edited:
Μπράβο για τη δεύτερη συνέχεια των δοκιμών, μπράβο που περάσατε καλά γιατί εκεί είναι η ουσία.
Αυτές οι δοκιμές εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν ποτέ να είναι μία αυστηρώς ελεγχόμενη διαδικασία, επειδή πάντα υπάρχουν πολλές μεταβλητές.

Ωστόσω, πάντα με τα συγκεκριμένα συνοδά 2-3 θα ξεχωρίζουν και τα άλλα θα ακολουθούν.
Ελπίζω να το χαρήκατε εξίσου όλοι και μόνο η εμπειρία συμμετοχής να δικαίωσε τις προσδοκίες σας.
Περιμένουμε τις ατομικές σας κρίσεις...

χαίρομαι που περάσατε καλά.
Μέχρι να έχουμε τα επίσημα αποτελέσματα ας κάνουμε και τις καθιερωμένες προβλέψεις.

4 Wolfson
3 Wolfson modified
5 PlexiDAC_DIY (by Analyse_it)
4 Audio Nemessis DC-1 (Internet king)
2 MF M1 (chris1967)
5 Behringer ULTRAMATCH PRO (Internet king)
1 Antilope Zodiac+ (Γιώργος ΚΟΨ)

Μέχρι να έχουμε τα επίσημα αποτελέσματα ας κάνουμε και τις καθιερωμένες προβλέψεις.

4 Wolfson
3 Wolfson modified
2 MF M1 (chris1967)

....Δεν Νομίζω Τάκη..... ο επόμενος παρακαλώ.....

Υ.Γ να υπενθυμίσω ότι -καλώς ή κακώς- ξεχώρισαν 3 dac.... (δεν έχουμε βαθμολογίες από τα άλλα)... άρα πρέπει να γράψετε 1. , 2. , 3 -> με 3 dac σύνολο, τα καλύτερα στο συγκεκριμένο σύστημα και στα συγκεκριμένα κομμάτια που ακούσαμε)

Last edited:
Να Ευχαριστήσω με τη σειρά μου τους οικοδεσπότες. Ήταν μια πολύ ευχάριστη συγκέντρωση, χάρηκα που γνώρισα κάποια άτομα από το φόρουμ που δεν ήξερα.
Όσον αφορά το συγκριτικό, χαίρομαι που άκουσα το αναμενόμενο και εξεπλάγην βέβαια από ένα από τα dac. Best value for money για μένα, το ...:FSGSFGS4:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Δέσποινα και το Γιώργο για τη φιλοξενία στο όμορφο σπιτικό τους.
Μόλις ξεκίνησαν οι πρώτες ακροάσεις, με αναπαραγωγή ενός μουσικού θέματος από μία φορά σε κάθε DAC, είχα τη ευκαιρία να πάρω μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο ήχος του συστήματος είχε τον δικό του χαρακτήρα, ο οποίος ήταν συγκεκριμένος και σαφής χωρίς όμως προβλήματα ώστε να γίνεται κουραστικός. Με απόλυτα κριτήρια, η μειωμένη για την κατηγορία του ηχείου διαφάνεια και η περιορισμένη έκταση και έλεγχος στο χαμηλό έδινε την ευκαιρία σε ορισμένα DACs με πιο έντονο και προβολικό χαρακτήρα να επικρατήσουν έναντι αυτών που διέθεταν μεγαλύτερη ίσως ομοιογένεια και γιατί όχι ουδετερότητα αφού αυτά ως συνήθως αναπαράγουν τα μουσικά δρώμενα με μικρότερα σώματα αλλά κατά τη γνώμη μου με πιο σωστή σκηνική παρουσία κα ορθότερες αναλογίες στα μεγέθη των οργάνων. Το να ακούγεται βέβαια ένα DAC υποτονικό και ανάλαφρο αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα και όπου εντοπίζονται τέτοια DAC θα πρέπει να κατονομάζονται.
και να αποφεύγονται.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές συνολικής διάρκειας 5 περίπου ωρών δεν είχα κουραστεί ούτε αισθανόμουν «αγανακτισμένος» που δεν βγήκε πρώτο ή έστω και δεύτερο το δικό μου DAC. Πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις ο ήχος ενός συστήματος μπορεί και να βελτιωθεί ή και να υποβαθμιστεί σημαντικά μετά την ανακοίνωση κάποιων αποτελεσμάτων. Θεωρώ ότι αποτελεί μια πολύ έξυπνη αναβάθμιση χωρίς επιπλέον κόστος.
Εν κατακλείδι ο ήχος του συστήματος με όλα τα DAC δεν άφηναν περιθώρια για μεγάλες εκπλήξεις. Όλα τα DAC είχαν και αρκετά κοινά σημεία, όπως και διαφορές που σε κάποιες περιπτώσεις άλλαζαν αναλόγως του μουσικού θέματος που αναπαρήγαγαν. Τα μουσικά δείγματα δεν μου ήταν γνωστά και δεν είχα ξεκάθαρη άποψη για το πως θα έπρεπε κάτω από ιδανικές συνθήκες να ακουστούν.
Είχα μία πολύ ευχάριστη ημέρα και μια υπέροχη παρέα αποτελούμενη από αγαπημένα μέλη του forum μας.

Last edited:
Ένα ακόμα συγκριτικό έλαβε τέλος! :)

Παρά τη σωματική κούραση, θα προσπαθήσω να γράψω μερικά πραγματάκια...

Κατ' αρχήν οι φίλοι που συμμετείχαν στο event ήταν τελικά οι:

1.Chris1967
2.Modright
3.Internet King
4.Τάσος Ρήγας (εκτός φόρουμ)
5.alesios73
6.Analyse_it
7.Caraudiotest
8.DomieMic

συν εμένα και τη Δέσποινα, φυσικά!

Τα DAC ήταν αυτά που έχω ήδη γράψει, ΟΜΩΣ αυτό που πρέπει να γίνει γνωστό (και ξεχάσαμε να αναφέρουμε) είναι ότι λίγο ως πολύ, τα πιο πολλά ήταν "πειραγμένα".

Αυτά που σίγουρα ΔΕΝ ήταν πειραγμένα ήταν το Wolfson του Μιχάλη και η Αντιλόπη και δε γνωρίζω αν το MF M1 είχε κάποια παρέμβαση. Χρήστο μπορείς να μας διαφωτίσεις please?

Επίσης, είχε γίνει ένα ακούσιο λαθάκι και τo Μ1 είχε συνδεθεί με το καλώδιο ρεύματος του DIY DAC, πράγμα που διαπιστώσαμε στο τέλος...

Η διαδικασία μας παίδεψε λίγο, πιθανόν λόγω του ότι τα DAC ήταν αρκετά.
Τις αλλαγές τις έκανα εγώ καθως η κουρτίνα ήταν "αυτοστήρικτη" κ δε χρειαζόμουν άλλη βοήθεια.

Στην αρχή ακούσαμε 1 κομμάτι από όλα τα DAC και οι κριτές κατέγραψαν τις πρώτες εντυπώσεις τους.

Στη συνέχεια ακούγοντας το 2ο κομμάτι, αρχίσαμε να συγκρίνουμε τα DAC ανά ζεύγη, προσπαθώντας να ξεχωρίσουμε αυτά που σαφώς ακούγονταν καλύτερα από τα υπόλοιπα.

Σε αυτό το στάδιο της 2ης ακρόασης, ξεχωρίσαμε 4 από τα 8 DAC (περιλαμβάνοντας και την αναλογική έξοδο του Popcorn στο τεστ - transport ήταν πάντα το Esoteric)

Στην 3η φάση, ακούσαμε 2 τραγούδια σε κάθε ένα από τα 4 DAC και καταλήξαμε σε 2.

Σε αυτά τα 2 ακούσαμε άλλα 2 τραγούδια και αποφανθήκαμε για το νικητή.

Μετά αποκαλύφθηκαν τα DAC.

Συνεπώς η διαδικασία μοιάζει πιο πολύ σε Νοκ-Άουτ ακρόαση, παρά σε συγκριτικό με πηγή αναφοράς και 10 ακροάσεις για 8 DAC, με επανάληψη 2 ίδιων DAC στο δείγμα...

Από τη διαδικασία καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφής και κατηγορηματική κατάταξη για τα DAC, παρά μόνο υποκειμενικές διαπιστώσεις ανάλογα με το κομμάτι που έπαιζε κάθε φορά, καθώς με 1-2 ακούσματα προχωρούσαμε σε διαδικασία εξαίρεσης...

Τα κομμάτια που ακούσαμε ήταν όλα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, προσπαθωντας να καλύψουμε τα πιο πολλά είδη μουσικής.
Λίστα δεν είμαι σε θέση να κάνω τώρα (γιατί δεν τα ξέρω όλα).

Έχω μαζέψει από τους κριτές τις απλές σημειώσεις τους, με την κατάταξη των 4άρων προκριθέντων DAC. Τα στοιχεία αυτά θα τα αναφέρω αύριο, για να μη γίνει κανένα λάθος. Αυτό που δεν συζητήσαμε είναι αν οι κριτές θέλουν να αναφέρεται το όνομά τους, ή αν θέλουν να τα δημοσιεύσω απρόσωπα. παρακαλώ πείτε μου τι θέλετε.

Βεβαίως... πριν πω περισσότερα... Ας δούμε μερικές από τις λίγες φώτος που βγάλαμε, καθώς η διαδικασία (που κράτησε το μυαλό μου μακριά από τη φωτογραφική) αλλά κυρίως η σεμνότητα των κριτών :BDGBGDB55:μας απέτρεψαν από μεγάλο φωτογραφικό ρεπορτάζ!!!

Το βράδυ του Σαββάτου, μετά το στήσιμο του εξοπλισμού... Τα μηχανήματα θα παραμείνουν ανοιχτά στο σκοτάδι μέχρι το πρωϊ...

dac03.jpg

Το DAC του Analyse_it... σε νυχτερινή φωτογράφηση...
dac12.jpg

...και με φλας!
dac13.jpg

...όλα τα DAC υπό τη λάμψη του φλας...
dac14.jpg

...και μια τελική με όλο το έπιπλο - ρακ...
dac15.jpg

Πρωϊ Κυριακής - το σύστημα έτοιμο για αξιολόγηση!!! (πριν έρθει ο κόσμος και μου πάρει το μυαλό!!!)
Τα αντικραδασμικά δίπλα στον Hegel μπήκαν από κάτω κατά τη διάρκεια της δοκιμής... Και η κουρτίνα για το blind παράπόδα στα δεξιά... :)
dac17.jpg

Όταν αρχισαμε να μαζεύουμε, κουρασμένοι και πεινασμένοι, θυμηθήκαμε τις φωτογραφίες !!! Από αριστερά economo, Internet king και Caraudiotest
dac18.jpg

και εδώ όλη η ομάδα εκτός του DοmieMic και Τάσου που είχε ήδη αποχωρήσει :(
Από αριστερά Chris1967, modright, economo, alesios73, Caraudiotest, Internet king, Analyse_it

4 Wolfson
3 Wolfson modified
2 MF M1 (chris1967)

δεν νομίζεις Τάκη?
3 μόνο?
ΟΚ

3 Wolfson modified
2 MF M1 (chris1967)

...Βλέπω ότι προς το παρόν διατηρείται η αγωνία των αποτελεσμάτων και ότι κανείς δεν κάνει την αρχή στην αποκάλυψη των DAC που του άρεσαν περισσότερο...

Εγώ θα τολμήσω να πω 2 λόγια πιο συγκεκριμένα, παρόλο που τα αναλυτικά αποτελέσματα των κριτών θα έρθουν αύριο.

Με τη διαδικασία που περιέγραψα η πρώτη ομάδα των DAC που ΔΕΝ προχώρησε στην τελική διαδικασία (με ακούσματα 2 κομματιών) ήταν η εξής:

1. Wolfson Mum
2. Wolfson by Φραγκούλης
3. Popcorn και.... :drummer:
4. το MF M1...

(τα παραπάνω αναφέρονται με τυχαία σειρά. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει κατάταξη)

Στη συνέχεια, (στα δικά μου αφτιά) έμειναν λίγο πίσω το Nemesis και το Beresford (με ιδιαίτερες ικανότητες στα μεταβατικά)

και στην πρώτη δυάδα κατέληξαν τα DIY-DAC και Αντιλόπη.

Το DIY-DAC (το όνομα με το οποίο το βάφτισα σε προηγούμενο post -PlexiDAC, λόγω του Plexiglass με το οποίο περιβάλλεται, δεν αρέσει στον Ιδιοκτήτη :))ήταν πολύ καθαρό με ωραίες χροιές και πολύ καλή ανάλυση. Κινούταν βέβαια αισθητά εντυπωσιακότερα από όλα τα άλλα, φέρνοντας την ορχήστρα πολύ κοντά στον ακροατή κ δίνοντας την αίσθηση ότι "βελτιστοποιεί" τον ήχο...

Η Αντιλόπη νομίζω ότι "πατούσε" πιο κοντά στην κάθε ηχογράφηση, έχοντας πιο σωστή εικόνα. Στα άλλα χαρακτηριστικα ήταν πολύ κοντά με το DIY-DAC. Ήταν δηλαδή πιο "σεμνή" σε σχέση με το DIY-DAC.

Οφείλω δε να πω, ότι στο κομμάτι των Fleetwood Mac, το DIY-DAC μου άρεσε χωρίς ενδοιασμούς...

Νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Analyse_it και όλους όσους βοήθησαν για το χτίσιμο του DAC αυτού! Είναι πράγματι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια!

Αυτά από εμένα προς το παρόν...
Ελπίζω να μην άναψα πολλές φωτιές...
θα επανέλθω αύριο με τις αξιολογήσεις της παρέας και άλλα σχόλια.

Να ευχαριστήσω κι εγώ για την καλή παρέα και τη συνεισφορά όλων των φίλων! Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Internet king για τη σημαντική προπαρασκευαστική βοήθεια που προσέφερε!

Καλό βράδυ σε όλους!

Υ.Γ. Κανονίστε να "ξυπνήσουμε" τον Καπετάνιο αύριο... :)

Last edited:
Προσπαθήστε να βάλετε κάποιους συνδέσμους στο φόρουμ, όσων dac είχαν υποστεί βελτιώσεις - θα βοηθήσετε αρκετά μέλη να καταλάβουν το τι είδους μετατροπές είχαν υποστεί.
Και το MF-M1 του Χρήστου από ότι γνωρίζω δεν έχει υποστεί μετατροπές...
Κάντε πάλι μια λίστα των μηχανημάτων, με συνδέσμους όσων έχουν μετατροπές και σαφής ένδειξη σε όσα ήταν απείραχτα.

Προσωπική άποψη : δεν έχει σημασία του να κάνουμε μαντεψιές...εκτός και εάν το εκλαμβάνεται ως είδους παιχνιδιού μεταξύ μας...σημασία έχει να αποτυπώσετε με σαφήνεια το τι εντύπωση σας άφησε το κάθε μηχανάκι ή έστω τα πρώτα 3.
Επίσης επειδή αρκετή κουβέντα έχει γίνει στα αντίστοιχα νήματα για τις βελτιώσεις του Wolfson, γράψτε και τις μεταξύ τους διαφορές. Αυτό ενδιαφέρει αρκετό κόσμο που παρακολουθούσε τα νήματα...

(μετέπειτα προσθήκη)...ποιο Beresford...κάποιο λάθος έχει γίνει...

To Nemesis ήταν το best value for money για μένα, γιατί αν έχεις τέτοιες χροιές με τόσα λεφτά, αξίζει! Από κει και πέρα, η αντιλόπη ήταν σε αλλη κλάση λόγω αναλυτικότητας-σκηνής-αέρα. Ευχάριστη έκπληξη το behringer που μας δυσκόλεψε να το ξεχωρίσουμε από τα λυκάκια και βέβαια το diy dac έντυπωσιακό για το συγκεκριμένο σύστημα, αν και διόγκωνε λίγο τη χαμηλή περιοχή. Μακάρι να είχαμε κι άλλο χρόνο γιατί είχα πολύ πράμα να τα ταίσω! (ηχητική πληροφορία εννοώ)

Προσπαθήστε να βάλετε κάποιους συνδέσμους στο φόρουμ, όσων dac είχαν υποστεί βελτιώσεις - θα βοηθήσετε αρκετά μέλη να καταλάβουν το τι είδους μετατροπές είχαν υποστεί.
Κάντε πάλι μια λίστα των μηχανημάτων, με συνδέσμους όσων έχουν μετατροπές και σαφής ένδειξη σε όσα ήταν απείραχτα.

Προσωπική άποψη : δεν έχει σημασία του να κάνουμε μαντεψιές...εκτός και εάν το εκλαμβάνεται ως είδους παιχνιδιού μεταξύ μας...σημασία έχει να αποτυπώσετε με σαφήνεια το τι εντύπωση σας άφησε το κάθε μηχανάκι ή έστω τα πρώτα 3.
Επίσης επειδή αρκετή κουβέντα έχει γίνει στα αντίστοιχα νήματα για τις βελτιώσεις του Wolfson, γράψτε και τις μεταξύ τους διαφορές. Αυτό ενδιαφέρει αρκετό κόσμο που παρακολουθούσε τα νήματα...

Καλησπερα Μανωλη
Μαλλον αναφερεται στο Behringer του Internet King

Καλησπέρα και σε σένα Γιώργο, ναι το κατάλαβα μετά...όταν ξαναείδα ποιες συσκευές συμμετείχαν.
Και πάλι μπράβο για τη συμμετοχή σας.

...Βλέπω ότι προς το παρόν διατηρείται η αγωνία των αποτελεσμάτων και ότι κανείς δεν κάνει την αρχή στην αποκάλυψη των DAC που του άρεσαν περισσότερο...

Εγώ θα τολμήσω να πω 2 λόγια πιο συγκεκριμένα, παρόλο που τα αναλυτικά αποτελέσματα των κριτών θα έρθουν αύριο.

Με τη διαδικασία που περιέγραψα η πρώτη ομάδα των DAC που ΔΕΝ προχώρησε στην τελική διαδικασία (με ακούσματα 2 κομματιών) ήταν η εξής:

1. Wolfson Mum
2. Wolfson by Φραγκούλης
3. Popcorn και.... :drummer:
4. το MF M1...

(τα παραπάνω αναφέρονται με τυχαία σειρά. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει κατάταξη)

Στη συνέχεια, (στα δικά μου αφτιά) έμειναν λίγο πίσω το Nemesis και το Beresford (με ιδιαίτερες ικανότητες στα μεταβατικά)

και στην πρώτη δυάδα κατέληξαν τα DIY-DAC και Αντιλόπη.

Το DIY-DAC (το όνομα με το οποίο το βάφτισα σε προηγούμενο post -PlexiDAC, λόγω του Plexiglass με το οποίο περιβάλλεται, δεν αρέσει στον Ιδιοκτήτη :))ήταν πολύ καθαρό με ωραίες χροιές και πολύ καλή ανάλυση. Κινούταν βέβαια αισθητά εντυπωσιακότερα από όλα τα άλλα, φέρνοντας την ορχήστρα πολύ κοντά στον ακροατή κ δίνοντας την αίσθηση ότι "βελτιστοποιεί" τον ήχο...

Η Αντιλόπη νομίζω ότι "πατούσε" πιο κοντά στην κάθε ηχογράφηση, έχοντας πιο σωστή εικόνα. Στα άλλα χαρακτηριστικα ήταν πολύ κοντά με το DIY-DAC. Ήταν δηλαδή πιο "σεμνή" σε σχέση με το DIY-DAC.

Οφείλω δε να πω, ότι στο κομμάτι των Fleetwood Mac, το DIY-DAC μου άρεσε χωρίς ενδοιασμούς...

Νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Analyse_it και όλους όσους βοήθησαν για το χτίσιμο του DAC αυτού! Είναι πράγματι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια!

Αυτά από εμένα προς το παρόν...
Ελπίζω να μην άναψα πολλές φωτιές...
θα επανέλθω αύριο με τις αξιολογήσεις της παρέας και άλλα σχόλια.

Να ευχαριστήσω κι εγώ για την καλή παρέα και τη συνεισφορά όλων των φίλων! Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Internet king για τη σημαντική προπαρασκευαστική βοήθεια που προσέφερε!

Καλό βράδυ σε όλους!

Υ.Γ. Κανονίστε να "ξυπνήσουμε" τον Καπετάνιο αύριο... :)

...δεν έχει σημασία να γράφεις για ένα dac το οποίο το έχεις ζήσει, έχεις κάνει ακροάσεις με αυτό -με την πολύτιμη βοήθεια των atc 40, έχεις προσθέσει buffer λυχνίας, έχεις παίξει με διάφορες λυχνίες, έχεις καταλήξει στους 797 σαν τελεστικούς μετά από διάφορες δοκιμές, έχεις παραγγείλει το κουτί του, το έχεις μοντάρει και βέβαια το έχεις ακούσει με αρκετούς καλούς φίλους, γνώστες της μουσικής....
Θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω εκείνους που συνέβαλαν σε αυτό που φτιάξαμε.
Δεν με τρομάζουν τα ονόματα των συσκευών, είμαι χομπίστας και έχω μάθει να λέω την άποψή μου, όποια και αν είναι αυτή. Για μένα δεν υπάρχουν προσόψεις ούτε κατηγορίες τιμής, ούτε ονόματα.... πρώτο λόγο έχει η μουσική.
Στο συγκεκριμένο σύστημα και με τις συγκεκριμένες μουσικές που ακούσαμε, σίγουρα αυτό ήταν με την ισχυρότερη ρυθμική βάση, την λεπτομέρεια, την αληθοφάνεια (την αίσθηση του live).
Αν δεν υπήρχε στην ακρόαση, τότε θα επέλεγα την "αντιλόπη" η οποία υπερτερούσε σε στερεοφωνική εικόνα (σε πλάτος και βάθος σκηνής) αλλά το χαμηλό της ήταν πιο "βαμβακερό", πιο μαλακό... (στο συγκεκριμένο σύστημα, επαναλαμβάνω)

Σε κάθε περίπτωση δεν θέλω να μειώσω κανένα dac, απλά λέω την προσωπική μου άποψη, και πάντα για το συγκεκριμένο σύστημα.

Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία και την όμορφη παρέα.

....
Και ένα τελευταίο : στο ντακάκι που φτιάξαμε, μπορεί να αλλάξει ο ηχητικός του χαρακτήρας με αλλαγή λυχνιών..... ανάλογα με το γούστο και το σύστημα στο οποιο θα παίξει..... θέλεις λιγότερα σώματα, τα έχεις, θέλεις λιγότερο χαμηλό, το μειώνεις.....

Υ.Γ ευχαριστώ και πάλι όσους βοήθησαν στην κατασκευή...
-bye-

Last edited:
Τα DAC ήταν αυτά που έχω ήδη γράψει, ΟΜΩΣ αυτό που πρέπει να γίνει γνωστό (και ξεχάσαμε να αναφέρουμε) είναι ότι λίγο ως πολύ, τα πιο πολλά ήταν "πειραγμένα".

Αυτά που σίγουρα ΔΕΝ ήταν πειραγμένα ήταν το Wolfson του Μιχάλη και η Αντιλόπη και δε γνωρίζω αν το MF M1 είχε κάποια παρέμβαση. Χρήστο μπορείς να μας διαφωτίσεις please?

Επίσης, είχε γίνει ένα ακούσιο λαθάκι και τo Μ1 είχε συνδεθεί με το καλώδιο ρεύματος του DIY DAC, πράγμα που διαπιστώσαμε στο τέλος...

Η διαδικασία μας παίδεψε λίγο, πιθανόν λόγω του ότι τα DAC ήταν αρκετά.
Τις αλλαγές τις έκανα εγώ καθως η κουρτίνα ήταν "αυτοστήρικτη" κ δε χρειαζόμουν άλλη βοήθεια.

Στην αρχή ακούσαμε 1 κομμάτι από όλα τα DAC και οι κριτές κατέγραψαν τις πρώτες εντυπώσεις τους.

Στη συνέχεια ακούγοντας το 2ο κομμάτι, αρχίσαμε να συγκρίνουμε τα DAC ανά ζεύγη, προσπαθώντας να ξεχωρίσουμε αυτά που σαφώς ακούγονταν καλύτερα από τα υπόλοιπα.

Σε αυτό το στάδιο της 2ης ακρόασης, ξεχωρίσαμε 4 από τα 8 DAC (περιλαμβάνοντας και την αναλογική έξοδο του Popcorn στο τεστ - transport ήταν πάντα το Esoteric)

Στην 3η φάση, ακούσαμε 2 τραγούδια σε κάθε ένα από τα 4 DAC και καταλήξαμε σε 2.

Σε αυτά τα 2 ακούσαμε άλλα 2 τραγούδια και αποφανθήκαμε για το νικητή.

Μετά αποκαλύφθηκαν τα DAC.

Συνεπώς η διαδικασία μοιάζει πιο πολύ σε Νοκ-Άουτ ακρόαση, παρά σε συγκριτικό με πηγή αναφοράς και 10 ακροάσεις για 8 DAC, με επανάληψη 2 ίδιων DAC στο δείγμα...

τώρα συνειδοτοποιώ τι, πάνω κάτω, κάνατε....

δυστυχώς κανείς δεν πρόκειται να βγάλει συμπεράσματα, ούτε και σεις φυσικά.-bye-

τώρα συνειδοτοποιώ τι, πάνω κάτω, κάνατε....

δυστυχώς κανείς δεν πρόκειται να βγάλει συμπεράσματα, ούτε και σεις φυσικά.-bye-

φίλε Supersonic, νομίζω δεν πρέπει να μειωθεί η προσπάθεια που κάναμε για να βγάλουμε πέρα την ακρόαση..... προσπαθησαμε για το καλύτερο......

Last edited:
φίλε μου Ηλία....
να μου επιτρέψεις.....

ξέρω ότι πρόκειται για φιλική συγκέντρωση, γιά ακρόαση χωρίς συγκεκριμένο σκοπό ή καταγραφή με σκοπό κάποια περισπούδαστη κατάταξη, ΑΛΛΑ....

η διαδικασία που περιγράφεται πιό πάνω είναι σχεδόν ο ορισμός της αυθαιρεσίας....ή να το πω πιό απλά του "χάνω τη μπάλα"

πολύ φιλικά...:grinning-smiley-043