μουρθε μια ιδεα...να το παμε αναποδα..
'τεχνητη νοημοσυνη ΑΙ''
τι ΔΕΝ ειναι, τι δεν πρεπει να ειναι, τι δεν αλλαζει στη ζωη κ στον πολιτισμο, η τι δεν πρεπει να αλλαξει στη ζωη κ στον πολιτισμο..
υγ το τι δεν πρεπει -αν κατι δεν πρεπει--καθοριζεται η μπορει να καθοριζεται απο την βουληση -'πολιτικη' η μη , ελευθερη η οχι του homo sapiens.
εν τελει ποιος αποφασιζει η θα αποφασιζει, η αλλιως ποιος εχει η δεν εχει την εξουσια κ αρα την ευθυνη
υγ2 εχει ευθυνη η μηχανη?
Δυστυχώς ή ευτυχώς τρέχει τόσο γρήγορα που δεν υπάρχει χρόνος για ανάπτυξη φιλοσοφίας και ρυθμιστικού πλαισίου. Στον τομέα της φιλοσοφίας έχουμε μόνο έργα επιστημονικής φαντασίας, ενώ στο επίπεδο του ρυθμιστικού πλαισίου η τεχνική πρόοδος είναι τόσο ραγδαία που ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος ρύθμισης καταλήγει στο επιτρέπω/απαγορεύω και συνεπακόλουθα δεν κάνω τίποτα (ή προσπαθώ να κάνω μόνο σε κάποιες extreme καταστάσεις όπως φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η ΕΕ).
Ήδη τα εργαλεία που έχουμε σήμερα έχουν εκδημοκρατίσει ένα σωρό πράγματα ή μάλλον πιο σωστά αν χρησιμοποιούν σωστά εκδημοκρατίζουν τρελά πολλά επίπεδα των ζωών μας. Τα παραδείγματα άπειρα:
- Έχεις μια ιδέα, αλλά είσαι μέτριος προγραμματιστής γιατί ουσιαστικά δεν είσαι προγραμματιστής αλλά κάτι άλλο έχοντας και κάποιες γνώσεις προγραμματισμού. Σήμερα μπορείς να φτιάχνεις minimum viable prototypes που ήταν επιστημονική φαντασία μόλις 2-3 χρόνια πριν με 20 δολάρια το μήνα.
- Πας στο perplexity που είναι δωρεάν και ρωτάς για γνώση και σου δίνει μια περίληψη και μαζί τις πηγές που το υποστηρίζουν αυτό.
- Έχεις να απαντήσεις ένα σωρό email. Αντί να κάθεσαι να απαντάς σε όλα χειροκίνητα δαπανώντας 3-4 λεπτά στο καθένα, μπορείς να στήσεις κάποια prompts και να δομείς απαντήσεις σε λιγότερο από ένα λεπτό, χωρίς να πούμε πόσο μειώνεται αυτό αν θέλεις να δώσεις πρόσβαση στο λογαριασμό σου στο gemini της google ή στο Copilot της microsoft.
-....
Προσωπικά εδώ και περίπου ένα χρόνο προσπαθώ να ωριμάσει μέσα μου το concept του να μοιράζομαι μνήμες με εργαλεία ΑΙ. Προς το παρόν δεν αφήνω καν chats στη μνήμη του ChatGPT και έχω όλα τα options κλειστά. Όμως ξεκάθαρα αυτό είναι το επόμενο βήμα. Να μην χρειάζεται να του πεις πχ. Πριν από 2 χρόνια υλοποίησα αυτό το έργο, το καινούργιο έχει πολλά κοινά στοιχεία και έτσι μπορώ να χρησιμοποιήσω το παλιό ως βάση κλπ κλπ απλά να το κάνε μόνο του.
Βέβαια δεν χρειάζεται να αποφασίσω ακόμη, αν και μέσα στα επόμενα 2 χρόνια σίγουρα θα πρέπει.
Τώρα στο Plus σε αφήνει να ανεβάσεις 20 αρχεία σε κάθε chat. Δεν το κάνω ποτέ μιας και σπάω ένα task σε πολλά (σε ένα χειροκίνητο agentic framework). Αυτό που προσφέρει το Pro τώρα είναι να ανεβάσεις βιβλιοθήκη κειμένων που είναι άμεσα προσβάσιμα από το μοντέλο. Αν ήταν στο 20δολαρο θα το έκανα χθες. Στα 200 euro το μήνα σήμερα δεν έχει νόημα γιατί το added value από το 20δόλαρο για τη χρήση που του κάνω δεν το δικαιολογεί.
Και είμαι από τους τυχερούς που το έχουν δει 95% χρήση στη δουλειά και 5% προσωπική χρήση. Έχω πολλούς γνωστούς που κάνουν το ανάποδο και εκεί τα ερωτήματα, διλλήματα κλπ είναι πολύ πολύ περισσότερα και με πολύ μεγαλύτερο impact.