Το νήμα της τάξης Δ

Επομενως μια αλλη ηχογραφηση , μπορει να αντιστρεψει την εικονα . Φαυλος κυκλος.
That's life 😃

Nope. Γιατί ξέρεις πως παρουσιάζονται και οι άλλες ηχογραφήσεις.

Nope. Γιατί ξέρεις πως παρουσιάζονται και οι άλλες ηχογραφήσεις.
Οτι πεις , εσυ ξερεις καλυτερα ποιο ειναι το απολυτο σημειο αναφορας ολων των ηχογραφησεων , βασει του οποιου κρινονται ολες οι υπολοιπες :p

Οτι πεις , εσυ ξερεις καλυτερα

Οι περισσότεροι που ασχολούνται το ξέρουν. Είναι σαν την αλφαβήτα. Δεν έγραψα κάτι δύσκολο. Κάτι πολύ εύκολο έγραψα στην ηχητική αξιολόγηση.

Η συζητηση εφτασε τωρα σε καλο σημειο οποτε επ' αφορμη γραφω μια παρατηρηση απο την εμπειρια μου.
Ειναι απλως η γνωμη μου για τις διαφορες σχεδιαστικες σχολες και τιθεται προς κρισιν.

Ναι, γιατί η λάμπα που έχει , έχει αυτόν τον χαρακτήρα που περιγράφει..
Έτσι νομίζει ότι αυτό είναι το σωστό..
(Φυσικά είναι λάθος)
Καμμια απο τις δυο παρουσιασεις δεν ειναι λαθος.
Ουτε η pin point λεπτομερης, ακριβης, κοφτερη περιγραφη, ουτε η σωματωδης με τα περιγραματα να συγχεονται.
Αυτα διαφερουν και σε μια ζωντανη εκτελεση. Εξαρτωνται απο το ειδος της αιθουσας και την ηχοαποροφηση,
την αποσταση που εμεις ακουμε, την αποσταση των τυχον μικροφωνων απο τα οργανα, αν υπαρχει η οχι κοινο μπροστα μας κ.ο.κ.

Το λαθος ειναι η αναπαραγωγη, εστω και για λιγο, να μη σε πειθει οτι ακους πραγματικους ανθρωπους να παιζουν πραγματικα οργανα.
Τουτεστιν η ελλειψη μικροδυναμικων και του πληρους αρμονικου φασματος του καθε οργανου, η ακομα χειροτερα
να μην φτανει αυτο με τις αυθεντικες χρονικες σχεσεις.
Αυτο που οπως αντιλαμβανεστε δεν ειναι ευκολο, απαιτει πραγματικη σχεδιαστικη δεινοτητα ανεξαρτητως σχολης.
Βασικα σημαινει οτι οι κατασκευαστες πρεπει να ακουν τις κατασκευες τους και να μην επαναπαυονται στα τεχνικα χαρακτηριστικα,
και εμεις να ακουμε τι αγοραζουμε.

Το λαθος ειναι η αναπαραγωγη, εστω και για λιγο, να μη σε πειθει οτι ακους πραγματικους ανθρωπους να παιζουν πραγματικα οργανα.
Τουτεστιν η ελλειψη μικροδυναμικων και του πληρους αρμονικου φασματος του καθε οργανου, η ακομα χειροτερα
να μην φτανει αυτο με τις αυθεντικες χρονικες σχεσεις.

To ADSR δηλαδή, την τεχνική αναγωγή του PRaT.

Ειναι και αυτο αλλα φοβαμαι οτι δεν φτανει μονο αυτο.
Ειναι πιο συνολικο το προβλημα

Last edited:
Καμμια απο τις δυο παρουσιασεις δεν ειναι λαθος.
Ουτε η pin point λεπτομερης, ακριβης, κοφτερη περιγραφη, ουτε η σωματωδης με τα περιγραματα να συγχεονται.
Αυτο ακριβως.

Ως τελευταιο σχολιο , να πω οτι τους τελευταιους 2 μηνες , ασχολουμαι πολυ με το θεμα loading των κεφαλων MC , σε συνδυασμο με ενα step up transformer που εφτιαξα. Εχω πανω απο 300 βινυλια που ηχογραφηθηκαν μεταξυ '30 & ΄50 περιπου.
Το πως ακουγονται , φανταζομαι λιγο πολυ καταλαβαινουμε.
Μπορω να αλλαξω με μονο δυο αντιστασεις στα SUT , το ηχητικο αποτελεσμα καθε δισκου , χωρις να ξεφευγω απο τα "κοινως αποδεκτα ορια loading " οπως τα δεχονται οι "ειδικοι" . Ειμαι 1000% σιγουρος οτι κανενας απολυτως , αν ακουσει τον ιδιο δισκο στο ιδιο συστημα 20 φορες με 20 διαφορετικες αντιστασεις , δεν προκειται να τολμησει να πει , ουτε να "ξερει" ποια "εκδοχη" πιθανον να ειναι η πλησιεστερη στην original ηχογραφηση της εποχης.
Τωρα μεταφερετε αυτο σε μια fixed "εκδοχη" ειτε αναλογικου ειτε ψηφιακου συστηματος , χωρις δυνατοτητα επεμβασης ή καποιας ρυθμισης , και πεστε μου για ουδετεροτητες , πιστοτητες και οτι αλλο θελετε.

Μεγάλη αλήθεια!!
Ο καθένας έχει τα αγαπημένα του κομμάτια, και αν το τελικό αποτελέσμα σου προκαλεί συγκίνηση, είσαι στο σωστό δρόμο..

Το λαθος ειναι η αναπαραγωγη,
Θα εβαζα προηγουμενως την ιδια την ηχογραφηση, ασχετως εποχης ακομα και ποιοτητας........................ Υπαρχουν παλιες κακες ηχογραφησεις που μπορουν να σε καθηλωσουν. Και εδω ακριβως μπαινει η αναπαραγωγη ...........................

εστω και για λιγο, να μη σε πειθει οτι ακους πραγματικους ανθρωπους να παιζουν πραγματικα οργανα.
(y)

• Like
Reactions: superfly
Η ηχογραφηση καλως η κακως ειναι δεδομενη, ειναι η σταθερα μας.
Ειναι "σταθερα" και δεδομενη οπου δεν υπαρχει δυνατοτητα επεμβασης , ή οπου δεν "τολμαμε" να επεμβουμε οταν μπορουμε :)

Ροή, συνοχή και οργανικό ήχο οι λάμπες προσφέρουν σε αφθονία.
Είχα ακούσει σύστημα με πικάπ J. SIKORA initial max, κεφαλή AIDAS wood composite, με phono zesto audio Andros II, προ Zesto Audio Ultra II, τελικό Zesto Audio Bia 200 Select Stereo 100 Watts/ch και ηχεία Estelon YB mkII.
Ειδικά το Autumn Leaves από το "Scenery" του Ryo Fukui, αποδόθηκε με τρομερή ροή. Ακόμα το θυμάμαι.

.............
Μετά από την πρώτη προσαρμογή των αυτιών και του εγκεφάλου μου στην αρκετά διαφορετική παρουσίαση του ηχητικού γεγονότος (μετά από κανα 2ωρο ακρόασης) αυτό που ένοιωσα είναι ότι αυτός ο ήχος δεν είναι για μένα, δε μου ταιριάζει. Δε μπορώ να το περιγράψω στο 100% αυτό που ένοιωσα. Βαρέθηκα ενώ άκουγα κομμάτια που μου αρέσουν. Σαν να μου ακουγόταν ο ήχος κατακερματισμένος. Σαν να μην υπήρχε ροή.
Και πάλι παρακαλώ μη κρίνετε τις περιγραφές μου, δε μπορώ να το πω καλύτερα.
Ενώ ο ήχος του ενισχυτή είναι εντυπωσιακός, για μένα είναι lifeless.
Είναι ένα μηχάνημα που δε με τραβάει να ακούσω μουσική.......

Αυτο που εγραψες εκφραζει απολυτα - δεν θα μπορουσα να το εξηγησω καλυτερα- το ιδιο που νιωθω εγω οταν ακουω με "ψηφιακο ηχο", οποιος κι αν ειναι, Σι Ντι η αϋλο, σε σχεση με οταν ακουω με πικαπ. Και οχι μνονο εγω αλλα καο το εταιρον ημισυ επισης.

Ειναι επισης οτι αισθανθηκα οταν ακουσα τα NAD τα οποια ανεφερα τα τελευταια σχετικα με τα παλαιοτερα σε ταξη ΑΒ.

Σκεφτομαι να δοκιμασω μια αλλη εταιρια που μοιυ αρεσαν τα προϊοντα της αν και λιγο "σφιχτη" στις αποδοσεις οπως οι περισσοτεροι Αγγλοι σε λογικες τιμες, την Μισσιον - Cyrus.

Bρηκες τις λεξεις να εκφρασεις ακριβως αυτο που βιωσα. Ακομα κι οταν λες δεν μπορω να το περιγραψω 100%, ακομα και κει σε πιανω, ουτε εγω μπορω να το περιγραψω αλλα ουτε και να το εξηγησω λογικα (με μετρησεις, διαγραμματα και τετοια).

Αυτο το επομενο μπορεις καπως να το διευκρινησεις ;
Ψηλά ο ενισχυτής έχει έκταση δεν έχει όμως σώμα και τον «αέρα» ακριβών ΑΒ και λαμπάτων υλοποιήσεων. Σε καμία περίπτωση δεν ακούγεται κουραστικός ή κάτι άλλο, δεν έχει όμως αυτή τη «χαιεντάδικη» φινέτσα που ζητάνε κάποιοι.

Απο πιο οριο και μετα, η πρινμ δεν μπορεις να βρεις αυτην την χαϊενταδικη φινετσα ; Απο πιο οριο τιμης ; Εαν ειναι θεμα τιμης για να φτασεις εκει.
Δηλαδη αν ακουγες με εναν πολυ καλο Marantz η Yamaha η Musical Fidelity, να μη το κουραζω κατι που ειναι σε "δημοκρατικα ορια τιμης" και ευρεως αποδεκτο απο κοινο μουσικα κατατοπισμενο, νομιζεις θα εχανες αυτην την αισθηση ; Της μουσικη ροης οπως ορθα λες. Της μουσικης πληρωτητας θα συμπληρωνα γιατι ειναι ενα αισθημα επισης που βιωνω χωρις να μπορω να το εξηγησω...

Ναι, γιατί η λάμπα που έχει , έχει αυτόν τον χαρακτήρα που περιγράφει..
Έτσι νομίζει ότι αυτό είναι το σωστό..
(Φυσικά είναι λάθος)

Ο Στέργιος που ακούει τα ίδια δεν έχει λάμπα.
Tough luck...

Ο Στέργιος που ακούει τα ίδια δεν έχει λάμπα.
Tough luck...
Και γω με λαμπες ακουω (ενισχυτη & phono) και μπορω να ρυθμισω τον ηχο απο πολυ γλυκοηχο μεχρι πολυ αναλυτικο και αυτο το κανω οταν θελω σε λιγοτερο απο 2-3 λεπτα.
Ασε που ασχετα με το τι λενε πολλοι οτι ιδιου τυπου λαμπες δεν κανουν διαφορα μεταξυ τους , κανουν και παρακανουν.

Last edited: