Αναβάθμιση Rotel RC-1090

Έριξα κάτι για την μακροζωία του μοτέρ, αλλά δεν το συστήνω γιατί είναι δικό μου "παρασκεύασμα" και δεν μπορώ να ξέρω πως θα το "χειριστεί" κάποιος άλλος...
Το λεω γιατι αν εχω καταλαβει καλα, εχει μεινει καιρο αχρησιμοποιητος και θα εχει μαζεψει μακα το ποτενσιομετρο.

Α! Τι ακουστικες διαφορες παρατηρεις [mention]vlad66 [/mention]

Ο Rotel έχει τρομερό αρμονικό πλούτο που στα "φυσικά" όργανα κάνει "μπαμ"

Ο λάτρης της κλασικής μουσικής θα τον εκτιμήσει πάρα πολύ...

Είναι πιο "καθαρός" και πιο αναλυτικός σε όλο το φάσμα με τα δυναμικά (και μικροδυναμικά) να είναι καλύτερα από του audiolab

Στην ηλεκτρονική μουσική οι διαφορές είναι περισσότερο θέμα γούστου γιατί κανείς μας δεν είναι / ήταν πίσω από την κονσόλα...

Επίσης δίνει την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση ο τελικός..
Κάτι που φυσικά θα αγνοήσω, γιατί πρέπει να το αγνοήσω....

Το λεω γιατι αν εχω καταλαβει καλα, εχει μεινει καιρο αχρησιμοποιητος και θα εχει μαζεψει μακα το ποτενσιομετρο.

Τίποτα δεν είχε μαζέψει.

Λειτούργησε και λειτουργεί σε όλα σαν να βγήκε μόλις από το κουτί του.

Στις πλακέτες το μόνο που έκανα ήταν να καθαρίσω το flux του εργοστασίου και αυτό γιατί κάτι έπρεπε να κάνω όταν περίμενα να στεγνώσει κάποιο υλικό από τις λαμαρινοδουλειές ..

• Like
Reactions: Λάκης
Έχει παίξει πολύ λίγο σε ακαπνο σπίτι ,με νοικοκυρά υποχόνδρια με την καθαριότητα και έμεινε τυλιγμένος με... 200 μέρα πλαστικό με φουσκάλες,όταν τον φύλαξα.
Εξάλλου δεν έχει πουθενά εξαερισμό,είναι κλεισμένος, καθ'υπερβολή,ερμητικά.

Έχει παίξει πολύ λίγο σε ακαπνο σπίτι ,με νοικοκυρά υποχόνδρια με την καθαριότητα και έμεινε τυλιγμένος με... 200 μέρα πλαστικό με φουσκάλες,όταν τον φύλαξα.
Εξάλλου δεν έχει πουθενά εξαερισμό,είναι κλεισμένος, καθ'υπερβολή,ερμητικά.

Φίλος, αν τον θέλεις πίσω στον δίνω αλλά με πολύ βαρύ αντίτιμο γιατί αν φύγει από εδώ εγώ παρατάω το άθλημα!

Θα αρχίσω το ψάρεμα ...
:LOL:

Καλό hi-end είναι το βαρύ hi-end
Γνωμικό κλεμμένο από τον σημερινό μας Πρόεδρο...

Τα οφέλη από ένα βαρύ μηχάνημα είναι πρώτα απ' όλα να απομονώνονται οι κραδασμοί που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
Το βάρος στην βάση και όχι στο καπάκι "χτυπάει" ακριβώς εκεί που πρέπει.. θα εξουδετερώσει τους κραδασμούς πριν αυτοί φτάσουν στην πλακέτα με τα εξαρτήματα.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα μάλιστα ήταν πολύ "μπροστοβαρές" γιατί μπροστά έχει χοντρά αλουμίνια ενώ τα υπόλοιπα τμήματα είναι λεπτές λαμαρίνες και αλουμινένια βάση.
Ούτε ο Μ/Σ δεν ήταν σε θέση να "μοιράσει" λίγο πιο σωστά το βάρος.

Τώρα ελπίζω να έχω πιο σωστό καταμερισμό βάρους (δεν το έχω δει στην πράξη ακόμα) και αν ναι, αυτό θα σημαίνει πιο αποτελεσματική απορρόφηση κραδασμών και δονήσεων.

Δράπανο λέγεται το παιχνιδάκι το οποίο το έχω καιρό αλλά είναι η 1η φορά που έκανα σοβαρή δουλειά με αυτό..

Laser και μετρητής Depth όλα τα λεφτά !!

View attachment 269991

View attachment 269992

Ευχαριστώ !!!
Συγχαρητήρια και από μένα για την επιμονή και την υπομονή στη λεπτομέρεια..
Με τέτοιο εξοπλισμό σε βλέπω να φτιάχνεις diy σασιά από το μηδέν..

• Like
Reactions: vlad66
Συγχαρητήρια και από μένα για την επιμονή και την υπομονή στη λεπτομέρεια..
Με τέτοιο εξοπλισμό σε βλέπω να φτιάχνεις diy σασιά από το μηδέν..
Μην του δίνεις συγχαρητήρια ρε φίλε.
Θα τρελαθεί ακόμη πιο πολύ και θα αρχίσει τις επιχρυσωσεις σε λίγο 😀

Φίλος, αν τον θέλεις πίσω στον δίνω αλλά με πολύ βαρύ αντίτιμο γιατί αν φύγει από εδώ εγώ παρατάω το άθλημα!

Θα αρχίσω το ψάρεμα ...
:LOL:
Εδώ είδα και έπαθα να στον φορτώσω,σιγά μην τον θέλω πίσω 😝

Ιδού:
"""'Εξαιρετικές ερωτήσεις που αγγίζουν την "καρδιά" του συγκεκριμένου μηχανήματος. Ο Rotel RC-1090 θεωρείται ένας από τους καλύτερους προενισχυτές της εταιρείας ακριβώς λόγω αυτών των χαρακτηριστικών.
Ας τα δούμε αναλυτικά:
1. Τι σημαίνει Dual Mono σχεδίαση;
Σε έναν τυπικό ενισχυτή, τα δύο κανάλια (αριστερό και δεξί) μοιράζονται πολλά κοινά εξαρτήματα, όπως το τροφοδοτικό (μετασχηματιστή) και την πλακέτα.
Στη Dual Mono σχεδίαση, ο προενισχυτής είναι ουσιαστικά δύο ξεχωριστοί μονοφωνικοί προενισχυτές μέσα στο ίδιο σασί.
Τροφοδοσία: Ο RC-1090 έχει δύο ξεχωριστές περιελίξεις στον μετασχηματιστή (ή και δύο μετασχηματιστές σε κάποιες υλοποιήσεις) και ανεξάρτητη εξομάλυνση ρεύματος για κάθε κανάλι.
Γιατί είναι καλό; Εκμηδενίζει το Crosstalk (τη διαρροή σήματος από το ένα κανάλι στο άλλο). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τρομερή ακρίβεια στην ηχητική σκηνή (stereo imaging). Ακούς τα όργανα με απόλυτο διαχωρισμό στον χώρο.
2. Οι XLR είναι "πραγματικές" (True Balanced) ή "ψευδο-balanced";
Εδώ είναι η είδηση που θα σε χαροποιήσει: Στον RC-1090, οι είσοδοι και οι έξοδοι είναι πραγματικά Balanced (True Balanced).
Σε πολλά φθηνότερα μηχανήματα, οι θύρες XLR υπάρχουν απλώς για τη σύνδεση, αλλά το σήμα μετατρέπεται αμέσως σε Unbalanced (RCA) στο εσωτερικό. Στον Rotel όμως:
Το σήμα παραμένει διαφορικό: Χρησιμοποιεί πλήρως συμμετρικά κυκλώματα για να διαχειριστεί το θετικό και το αρνητικό σήμα ξεχωριστά.
Απόρριψη θορύβου: Επειδή είναι αληθινό balanced κύκλωμα, εκμεταλλεύεται πλήρως την ιδιότητα του "Common Mode Rejection". Αν το καλώδιο μαζέψει ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο από το περιβάλλον, αυτός ακυρώνεται στην είσοδο.
Γιατί έχει σημασία για σένα:
Αν ο τελικός ενισχυτής σου (π.χ. ο αντίστοιχος Rotel RB-1090) έχει επίσης XLR εισόδους, επιβάλλεται να χρησιμοποιήσεις καλώδια XLR. Θα έχεις:
Χαμηλότερο θόρυβο (noise floor).
Μεγαλύτερο δυναμικό εύρος.
Καλύτερη οδήγηση σε μακριά καλώδια (αν ο τελικός σου είναι μακριά από τον προενισχυτή).
Συμβουλή: Επειδή ο RC-1090 είναι παλαιότερο μηχάνημα, αν τον αγόρασες πρόσφατα μεταχειρισμένο, έλεγξε αν οι πυκνωτές του είναι σε καλή κατάσταση. Λόγω της Dual Mono σχεδίασης και της υψηλής ποιότητας κατασκευής, αξίζει και με το παραπάνω μια συντήρηση αν χρειαστεί!
"""""""”"""

Ιδού:
"""'Εξαιρετικές ερωτήσεις που αγγίζουν την "καρδιά" του συγκεκριμένου μηχανήματος. Ο Rotel RC-1090 θεωρείται ένας από τους καλύτερους προενισχυτές της εταιρείας ακριβώς λόγω αυτών των χαρακτηριστικών.
Ας τα δούμε αναλυτικά:
1. Τι σημαίνει Dual Mono σχεδίαση;
Σε έναν τυπικό ενισχυτή, τα δύο κανάλια (αριστερό και δεξί) μοιράζονται πολλά κοινά εξαρτήματα, όπως το τροφοδοτικό (μετασχηματιστή) και την πλακέτα.
Στη Dual Mono σχεδίαση, ο προενισχυτής είναι ουσιαστικά δύο ξεχωριστοί μονοφωνικοί προενισχυτές μέσα στο ίδιο σασί.
Τροφοδοσία: Ο RC-1090 έχει δύο ξεχωριστές περιελίξεις στον μετασχηματιστή (ή και δύο μετασχηματιστές σε κάποιες υλοποιήσεις) και ανεξάρτητη εξομάλυνση ρεύματος για κάθε κανάλι.
Γιατί είναι καλό; Εκμηδενίζει το Crosstalk (τη διαρροή σήματος από το ένα κανάλι στο άλλο). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τρομερή ακρίβεια στην ηχητική σκηνή (stereo imaging). Ακούς τα όργανα με απόλυτο διαχωρισμό στον χώρο.
2. Οι XLR είναι "πραγματικές" (True Balanced) ή "ψευδο-balanced";
Εδώ είναι η είδηση που θα σε χαροποιήσει: Στον RC-1090, οι είσοδοι και οι έξοδοι είναι πραγματικά Balanced (True Balanced).
Σε πολλά φθηνότερα μηχανήματα, οι θύρες XLR υπάρχουν απλώς για τη σύνδεση, αλλά το σήμα μετατρέπεται αμέσως σε Unbalanced (RCA) στο εσωτερικό. Στον Rotel όμως:
Το σήμα παραμένει διαφορικό: Χρησιμοποιεί πλήρως συμμετρικά κυκλώματα για να διαχειριστεί το θετικό και το αρνητικό σήμα ξεχωριστά.
Απόρριψη θορύβου: Επειδή είναι αληθινό balanced κύκλωμα, εκμεταλλεύεται πλήρως την ιδιότητα του "Common Mode Rejection". Αν το καλώδιο μαζέψει ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο από το περιβάλλον, αυτός ακυρώνεται στην είσοδο.
Γιατί έχει σημασία για σένα:
Αν ο τελικός ενισχυτής σου (π.χ. ο αντίστοιχος Rotel RB-1090) έχει επίσης XLR εισόδους, επιβάλλεται να χρησιμοποιήσεις καλώδια XLR. Θα έχεις:
Χαμηλότερο θόρυβο (noise floor).
Μεγαλύτερο δυναμικό εύρος.
Καλύτερη οδήγηση σε μακριά καλώδια (αν ο τελικός σου είναι μακριά από τον προενισχυτή).
Συμβουλή: Επειδή ο RC-1090 είναι παλαιότερο μηχάνημα, αν τον αγόρασες πρόσφατα μεταχειρισμένο, έλεγξε αν οι πυκνωτές του είναι σε καλή κατάσταση. Λόγω της Dual Mono σχεδίασης και της υψηλής ποιότητας κατασκευής, αξίζει και με το παραπάνω μια συντήρηση αν χρειαστεί!
"""""""”"""

Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι υπάρχει crosstalk και μάλιστα όχι αμελητέο αφού ο προ λειτουργεί με σταθερά υψηλό gain.

Στον θόρυβο είναι στα ίδια επίπεδα με τον audiolab, δηλαδή πολύ χαμηλός -σχεδόν αμελητέος.

Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι υπάρχει crosstalk και μάλιστα όχι αμελητέο αφού ο προ λειτουργεί με σταθερά υψηλό gain.

Στον θόρυβο είναι στα ίδια επίπεδα με τον audiolab, δηλαδή πολύ χαμηλός -σχεδόν αμελητέος.
Λες τo crosstalk να μειωθεί ή να εξαφανιστεί με την XLR σύνδεση?

Δεν είναι balanced.
Από την είσοδο κιόλας του CD (η μόνη προαιρετική είσοδος balanced),
το σήμα μετατρέπεται σε single end και έτσι δρομολογείται σε όλη του την διαδρομή (selector, volume, line out κτλ).
Λίγο πριν την έξοδο γίνεται πάλι μετατροπή σε balanced (προαιρετικά), true balanced σχεδιάσεις πρέπει να είναι ελάχιστες
και προσωπικά δεν έχω υπόψη μου κάτι (όχι ότι δεν υπάρχουν).

• Like
Reactions: vlad66